Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec wolf CGB k 24 pomoc - spalanie gazu

pyzdra

Recommended Posts

Witam

Jestem posiadaczem pieca Wolf CGB k 24 mieszkam w nowo powstalym bloku i dokladnie nie wiem jak ustawic te pokretla od pieca woda zakres (2 - 9) centralne ogrzewanie zakres (2 - 8), w tej chwili mam ustawione pokretlo od wody na 6 a od centralnego ogrzewania na 7. mieszkanie 55 m2 2 pokoje kuchnia lazienka, posiadam regulator pogodowy zamontowany w przedpokoju, problem w tym ze piec spala w ciagu 24 godz 10m3 gazu, temperature w dzien ustawiam na 25 stopni, na noc przestawiam na 17. Prosze o pomoc bo to spalanie to cos chyba za duze jest, dodam ze piec pracuje na fabrycznych ustawieniach.

Witam

No jak masz temp dzienną ustawioną na 25 stopni to się nie dziwię. Pamiętaj, że obniżenie temp o każdy stopień daje oszczędność rzędu 4-6%. Po drugie masz sporą różnicę temp pomiędzy komfortową a ekonomiczną. nie powinna być większa niż 4oC. piec ładnie musi się napocić aby podnieść tę temp do 25 stopni. Po 3 czy przedpokój masz ogrzewany? pootwierane drzwi do pokoi, w których znajdują się pkt cieplne? Przeczytaj sobie instrukcje, gdzie powinien być zamontowany czujnik pokojowy. Coś mi się wydaje, że 25 stopni w przedpokoju to trochę duży, tym bardziej, że każde otwarcie drzwi wejściowych a temp w przedpokoju diametralnie spada, a piec musi to nadgonić. Zanim jeszcze te ciepło z grzejników doleci do przedpokoju... nie chce już nawet pisać o tym, że piec masz trochę przewymiarowany...

Pozdrawiam

witam

odpowiadajac na twoje pytanie czy przedpokoj mam ogrzewany a wiec wlasnie w przedpokoju nie ma zadnego grzejnika, drzwi od kuchni i od malego pokoju otwarte, duzy pokoj drzwi zamkniete (narazie pokoj nie bedzie uzytkowany) Wczoraj zmienilem temp w dzien na 21 stopni a na noc na 18. Pokretlo od centarlnego ogrzewania ustawilem na 5 czyli z tego co czytalem jakies 47 stopni powinno byc na grzejnikach. od Godz 18 do 7 rano piec spalil jakies 3 m3 gazu. Moje pytanie ile srednio powinien do takiego metrazu spalac gazu piec? Jestem w tym temacie nowy i nie mialem doswiadczenia wczesniej z ogrzewaniem mieszkania gazem. Pozdrawiam

witam

po pierwsze regulator pokojowy powinien być umieszczany w pomieszczeniu "reprezentacyjnym", w którym na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych, a jeśli są to powinny być odkręcone na max. U mnie takim pomieszczeniem jest salon, bo tam spędzamy najwięcej czasu, a w pozostałych pomieszczeniach temp regulujemy za pomocą głowic. Co do temp to u mnie różnica pomiędzy komfortową a ekonomiczną to zaledwie 0,5 stopnia. Z doświadczeń zauważyłem, że różnica w zużyciu jest b mała, bo rano piec i tak musi sporo się napracować, aby podnieść w pomieszczeniach temp do komfortowej.

po drugie temp na piecu głównie zależy od instalacji która posiadasz, jak została zaprojektowana i jak została wykonana. Jeśli została zaprojektowana i wykonana pod piec kondensacyjny, to grzejniki zostały dobrane na parametry 55/45/20. To znaczy że dostarczą do pomieszczeń zakładaną ilość ciepła przy temp zewn -20 jeśli będą zasilane temp z pieca 55 stopni. A takim przypadku doradziłbym Ci dla temp zewn. 0 obniżenie temp na piecu do ok 40. Będzie to skutkowało wyższa sprawnością pracy pieca oraz większym komfortem w pomieszczeniach, gdyż grzejniki będą dłużej ciepłe.

po trzecie odradzałbym Ci nieogrzewanie pomieszczenia nieużywanego w nowym budynku. Pomieszczenia trzeba wygrzewać, aby uniknąć nagromadzenia się wilgoci, a i tak chłód z pomieszczenia będzie się przedostawał do pozostałych. Drzwi wewn mają niższy stopień izolacji niż ocieplone zewn ściany budynku.

po czwarte to ze względu na wygrzewanie nowego budynku w pierwszym sezonie grzewczym zawsze należy dostarczyć więcej energii do pomieszczeń, więc trudno jest oszacować spalanie. Ja w domu o powierzchni 110m2 teraz spalam coś ok 5-6 m3 gazu, ale mam piec turbo a nie kondensat.;)

Mam nadzieję, ze moje uwagi jakoś Ci pomogły

Pozdrawiam

• 3 months później...
Witam

Jestem posiadaczem pieca Wolf CGB k 24 mieszkam w nowo powstalym bloku i dokladnie nie wiem jak ustawic te pokretla od pieca woda zakres (2 - 9) centralne ogrzewanie zakres (2 - 8), w tej chwili mam ustawione pokretlo od wody na 6 a od centralnego ogrzewania na 7. mieszkanie 55 m2 2 pokoje kuchnia lazienka, posiadam regulator pogodowy zamontowany w przedpokoju, problem w tym ze piec spala w ciagu 24 godz 10m3 gazu, temperature w dzien ustawiam na 25 stopni, na noc przestawiam na 17. Prosze o pomoc bo to spalanie to cos chyba za duze jest, dodam ze piec pracuje na fabrycznych ustawieniach.

Witam !

Jeżeli mogę ci jakoś służyć pomocą to mogę ci podać namiary na świetnego fachowca który zajmuję się piecami Wolf.Prowadzi serwis kotłów Wolf i sprzedaż.Sam kupiłem od niego piec właśnie tej marki a dokładnie: CGB-24 ze sterowaniem pogodowym BM.ON mi to wszystko ustawiał i chodzi do tej pory bez zastrzeżeń !! Nazywa się Paweł Sutor i ma swoją firmę Xvertiv . Podam ci jeszcze namiar na stronę internetową: http://www.xvertiv.com .