jasiek71 28.11.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Aha, czy skrapla się dużo wilgoci? nie raz trochę leci...( tak z pół wiadra w ciągu dnia ) do puki studnia sie nie zagrzeje:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 28.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ja zamierzam sprawę chłodzenia rozwiązać przez glikolowy gruntowy wymiennik ciepła przed rekuperatorem. Przewiduję jedną pętlę dodatkowo wpiętą do rozdzielacza DZ na zaworach trójdrożnych z siłownikami. Zamierzam zautomatyzować pracę zaworów i obiegówki. Jeśli temperatura nawiewanego powietrza przekroczy ustawione poziomy, to najpierw uruchomią się siłowniki na zaworach, a obiegówka załączy się z minutowym opóźnieniem. Wymiennik wykorzystam też do wstępnego nagrzewania powietrza przy niskich temperaturach zewnętrznych, o ile DZ będzie pracowało zgodnie z przewidywaniami. Jeśli okaże się za mało wydajne, to ograniczę pracę GGWC jedynie do chłodzenia, a dodatkowa pętla zasili zimą PC. Postaram się jak najwięcej zrobić samemu. Ze wstępnych obliczeń wynika, że inwestycja powinna zamknąć się w przedziale 2500-3000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.11.2011 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 chcecie tanio i dobrze? to jest zaje... fajne http://allegro.pl/klimakonwektor-aux-kanalowy-fancoil-i1917817074.html mam za pomocą tego zrobionych kilka wariacji... ps. chłodzenie pasywne też (za pomocą wody ze studni ),DZ nada się idealnie... A nadmuch do chałupy robisz poprzez WM czy niezależnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 29.11.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 chcecie tanio i dobrze? to jest zaje... fajne http://allegro.pl/klimakonwektor-aux-kanalowy-fancoil-i1917817074.html mam za pomocą tego zrobionych kilka wariacji... ps. chłodzenie pasywne też (za pomocą wody ze studni ),DZ nada się idealnie... Czy można się wpiąć przed rekuperator tym urządzeniem ? Do chłodzenia jak rozumiem wystarczy DZ + pompka obiegowa a do grzania ? można podłączyć gorącą wodę z kominka ? Czy tam są jakieś grzałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.11.2011 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Znalazłem coś, chyba o tym typie, tutaj. Wgląda na to, że jest tam dwie wężownice: chłodnicza i grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Znalazłem coś, chyba o tym typie, tutaj. Wgląda na to, że jest tam dwie wężownice: chłodnicza i grzewcza. no to już wiesz wszystko... ostatnio robiłem z tego ogrzewanie nadmuchowe, jeden taki wymiennik (obydwie wężownice połączone w układ szeregowy ) podłączony do pieca gazowego grzeje bez problemu 100m2, dałem na zasilaniu 60*, wentylator na trzeci bieg to powrót z wymiennika jest zimny a piec zapi...a aż miło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.11.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 no to już wiesz wszystko... ostatnio robiłem z tego ogrzewanie nadmuchowe, jeden taki wymiennik (obydwie wężownice połączone w układ szeregowy ) podłączony do pieca gazowego grzeje bez problemu 100m2, dałem na zasilaniu 60*, wentylator na trzeci bieg to powrót z wymiennika jest zimny a piec zapi...a aż miło... No dobra, ale co z tym zastosowaniem w obwodzie WM? Trza chyba wywalić wentylator i zaokrąglić kanał, coś mi się tak zdaje. "Cheba co jezdem we buendzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 No dobra, ale co z tym zastosowaniem w obwodzie WM? Trza chyba wywalić wentylator i zaokrąglić kanał, coś mi się tak zdaje. "Cheba co jezdem we buendzie" moduł z wentylatorem jest odkręcany, zostaje sam wymiennik i tacka ociekowa trzeba tylko przejście z prostokąta na okrągłe , można dać na wlocie do WM jako czerpnia na ścianie i zostawić prostokąt (tylko jaki filtr doczepić razem z jaką kratką ) ja dał bym za rekuperatorem i wykorzystał do grzania (obieg grzejników ) i chłodzenia (obieg dolne źródło PC ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 moduł z wentylatorem jest odkręcany, zostaje sam wymiennik i tacka ociekowa trzeba tylko przejście z prostokąta na okrągłe , można dać na wlocie do WM jako czerpnia na ścianie i zostawić prostokąt (tylko jaki filtr doczepić razem z jaką kratką ) ja dał bym za rekuperatorem i wykorzystał do grzania (obieg grzejników ) i chłodzenia (obieg dolne źródło PC ) Ale jak odkręcisz moduł z wentylatorem to zostanie sama chłodnica. Czy umieszczona za reku będzie ona lepsza od chłodnicy dedykowanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ale jak odkręcisz moduł z wentylatorem to zostanie sama chłodnica. Czy umieszczona za reku będzie ona lepsza od chłodnicy dedykowanej? nawet jak założysz chłodnice wielkości okna to więcej chłodu nie uzyskasz... no chyba że jakieś ogromne przepływy powietrza i wody... ale kto ma takie przekroje kanałów w WM ?? ten wymiennik jest dostosowany do 700m3/h, potrzeba ci więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 nawet jak założysz chłodnice wielkości okna to więcej chłodu nie uzyskasz... no chyba że jakieś ogromne przepływy powietrza i wody... ale kto ma takie przekroje kanałów w WM ?? ten wymiennik jest dostosowany do 700m3/h, potrzeba ci więcej ? No to teraz pytanie. Mam zakupioną chłodnicę, mam DZ, co lepiej wykorzystać, ten tani klimakonwektor czy moją chłodnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 No to teraz pytanie. Mam zakupioną chłodnicę, mam DZ, co lepiej wykorzystać, ten tani klimakonwektor czy moją chłodnicę? jaka chłoodnica? od samochodu, pociągu ? powiem inaczej na początku w tym moim solarze była taka jak PICZMAN montuje do swoich GGWC... po zamianie na ten klimakonwektor lepiej grzeje i to tylko na wymienniku od chłodzenia...( nie długo będę podłączał wszystkie i nieco zmienię miejsce pobierania powietrza) idę o zakład że jak podłączysz swoją PC do wszystkich rurek to zagrzejesz tym chałupę a twoja pompa dostanie zadyszki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A nadmuch do chałupy robisz poprzez WM czy niezależnie? jeżeli ten wymiennik ma służyc do chłodzenia chałupy to lepiej zrobić oddzielny układ kanałów o odpowiedniej przepustowości ty masz dość chłodne dolne źródło więc będzie mroziło jak ta lala..., byle wydatek powietrza był odpowiedni, WM ma za małą wydajność do sprawnego chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 30.11.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 jeżeli ten wymiennik ma służyc do chłodzenia chałupy to lepiej zrobić oddzielny układ kanałów o odpowiedniej przepustowości Właśnie zacząłem malowanie ścian. Chcesz, żeby mnie połowica zatłukła jak zobaczy nowe kanały? Poza tym szukam najtańszego i najprostszego rozwiązania niekoniecznie bardzo wydajnego. ty masz dość chłodne dolne źródło więc będzie mroziło jak ta lala... Wreszcie jakiś pożytek z marnego de-zetu WM ma za małą wydajność do sprawnego chłodzenia Mam już GWC z dwudziestuparu metrów dwusetki kanalizacyjnej i przepustnicę między czerpnią a GWC. I teraz się waham czy wspomagać GWC takim klimakonwektorkiem, czy pójść w chłodzenie rurkami w ścianach. Jeszcze pytanko: czy to ustrojstwo może pracować w pionie (tzn. powietrze z dołu do góry), czy tylko tacą ociekową do dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Mam już GWC z dwudziestuparu metrów dwusetki kanalizacyjnej i przepustnicę między czerpnią a GWC. I teraz się waham czy wspomagać GWC takim klimakonwektorkiem, czy pójść w chłodzenie rurkami w ścianach. Jeszcze pytanko: czy to ustrojstwo może pracować w pionie (tzn. powietrze z dołu do góry), czy tylko tacą ociekową do dołu? ja mam 67m GWC fi 200 na dwóch metrach i jest za mało do chłodzenia (przegrzewa się ), a ty chcesz 20-stoma ? jak ci nie przeszkadza że będzie kapało to możesz i do góry nogami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 13.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 No to teraz pytanie. Mam zakupioną chłodnicę, mam DZ, co lepiej wykorzystać, ten tani klimakonwektor czy moją chłodnicę? No i jak w końcu masz to rozwiązane i czy co nieco działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 No i jak w końcu masz to rozwiązane i czy co nieco działa? Kupiłem klimakonwektor kasetowy (nawet nie pamiętam ile kW) i planuje go wpakować w sufit na poddaszu. Mam dwie antresole, więc ze schłodzeniem dołu nie będzie żadnego problemu. Oczywiście podepnę go pod odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.11.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wtrącę się w dyskusje. Ja ma chłodnicę (bodajże ok. 4,5W) na kanale czerpni do rekuperatora. Podczas ostatniego upalnego lata na poddaszu temperatura utrzymywana ok. 26 stopni podczas dnia. Znajomi którzy u mnie bywali mówili że dużo lepiej niż u nich. Nie bez znaczenia jest też dobra izolacja poddasz oczywiście. Moje DZ latem miało temp. ok. 16 stopni, czyli na pionowym DZ byłaby niższa czyli lepsza do chłodzenia.Na parterze niestety jest gorzej ze względu na duże nasłonecznienie domu, otwartą kuchnię na salon. Tak więc paradoksalnie na poddaszu było sporo przyjemniej niż na parterze. Uważam że warto założyć takie GWC jak już się posiada DZ do PCi i rekuperator. Niemniej jednak poważnie rozważam dołożenie chłodzenia pasywnego podlogowką tak żeby "ściągnąć" nadmiar ciepła z salonu, choćby miało działać tylko w nocy z uwagi na mało komfortową chłodną podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.11.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Acha. Ważne jest również umiejscowienie rekuperatora. U mnie jest na strychu i latem jest tam piekło także na pewno strata chłodu jest sporo większa niż gdyby był w garażu lub piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 05.09.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Zamierzam robić gruntową pompe z pionowymi sondami i nakłonić instalatora żeby zrobił mi wyprowadzenie na kanałową chłodznice do rekuperatora oraz na klimakonwekter. Sterowanie jedną pompką, jakiś sterownik i zawór do odcięcia klimakonwektora na zime. Kiedys liczylem ze rekuperator przy roznicy temperatur 10 stopni jest w stanie maksymalnie wdmuchnąc 2kW ciepla/chlodu wiec mysle ze taki klimakonwektor jest w stanie zabrać do 4kW ciepla. Warto się w takie modyfikacje pakować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts