Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie pasywne.

niedowiarek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zamierzam sprawę chłodzenia rozwiązać przez glikolowy gruntowy wymiennik ciepła przed rekuperatorem. Przewiduję jedną pętlę dodatkowo wpiętą do rozdzielacza DZ na zaworach trójdrożnych z siłownikami. Zamierzam zautomatyzować pracę zaworów i obiegówki. Jeśli temperatura nawiewanego powietrza przekroczy ustawione poziomy, to najpierw uruchomią się siłowniki na zaworach, a obiegówka załączy się z minutowym opóźnieniem. Wymiennik wykorzystam też do wstępnego nagrzewania powietrza przy niskich temperaturach zewnętrznych, o ile DZ będzie pracowało zgodnie z przewidywaniami. Jeśli okaże się za mało wydajne, to ograniczę pracę GGWC jedynie do chłodzenia, a dodatkowa pętla zasili zimą PC.

Postaram się jak najwięcej zrobić samemu. Ze wstępnych obliczeń wynika, że inwestycja powinna zamknąć się w przedziale 2500-3000 pln.

chcecie tanio i dobrze?

to jest zaje... fajne

http://allegro.pl/klimakonwektor-aux-kanalowy-fancoil-i1917817074.html

mam za pomocą tego zrobionych kilka wariacji...:D

ps. chłodzenie pasywne też (za pomocą wody ze studni ;) ),DZ nada się idealnie...

A nadmuch do chałupy robisz poprzez WM czy niezależnie?

chcecie tanio i dobrze?

to jest zaje... fajne

http://allegro.pl/klimakonwektor-aux-kanalowy-fancoil-i1917817074.html

mam za pomocą tego zrobionych kilka wariacji...:D

ps. chłodzenie pasywne też (za pomocą wody ze studni ;) ),DZ nada się idealnie...

Czy można się wpiąć przed rekuperator tym urządzeniem ? Do chłodzenia jak rozumiem wystarczy DZ + pompka obiegowa a do grzania ? można podłączyć gorącą wodę z kominka ? Czy tam są jakieś grzałki ?

Znalazłem coś, chyba o tym typie, tutaj. Wgląda na to, że jest tam dwie wężownice: chłodnicza i grzewcza.

no to już wiesz wszystko...

ostatnio robiłem z tego ogrzewanie nadmuchowe, jeden taki wymiennik (obydwie wężownice połączone w układ szeregowy ) podłączony do pieca gazowego grzeje bez problemu 100m2, dałem na zasilaniu 60*, wentylator na trzeci bieg to powrót z wymiennika jest zimny a piec zapi...a aż miło...

no to już wiesz wszystko...

ostatnio robiłem z tego ogrzewanie nadmuchowe, jeden taki wymiennik (obydwie wężownice połączone w układ szeregowy ) podłączony do pieca gazowego grzeje bez problemu 100m2, dałem na zasilaniu 60*, wentylator na trzeci bieg to powrót z wymiennika jest zimny a piec zapi...a aż miło...

No dobra, ale co z tym zastosowaniem w obwodzie WM? Trza chyba wywalić wentylator i zaokrąglić kanał, coś mi się tak zdaje. "Cheba co jezdem we buendzie"

No dobra, ale co z tym zastosowaniem w obwodzie WM? Trza chyba wywalić wentylator i zaokrąglić kanał, coś mi się tak zdaje. "Cheba co jezdem we buendzie"

moduł z wentylatorem jest odkręcany, zostaje sam wymiennik i tacka ociekowa

trzeba tylko przejście z prostokąta na okrągłe , można dać na wlocie do WM jako czerpnia na ścianie i zostawić prostokąt (tylko jaki filtr doczepić razem z jaką kratką )

ja dał bym za rekuperatorem i wykorzystał do grzania (obieg grzejników ) i chłodzenia (obieg dolne źródło PC )

moduł z wentylatorem jest odkręcany, zostaje sam wymiennik i tacka ociekowa

trzeba tylko przejście z prostokąta na okrągłe , można dać na wlocie do WM jako czerpnia na ścianie i zostawić prostokąt (tylko jaki filtr doczepić razem z jaką kratką )

ja dał bym za rekuperatorem i wykorzystał do grzania (obieg grzejników ) i chłodzenia (obieg dolne źródło PC )

Ale jak odkręcisz moduł z wentylatorem to zostanie sama chłodnica. Czy umieszczona za reku będzie ona lepsza od chłodnicy dedykowanej?

Ale jak odkręcisz moduł z wentylatorem to zostanie sama chłodnica. Czy umieszczona za reku będzie ona lepsza od chłodnicy dedykowanej?

nawet jak założysz chłodnice wielkości okna to więcej chłodu nie uzyskasz...

no chyba że jakieś ogromne przepływy powietrza i wody...

ale kto ma takie przekroje kanałów w WM ??

ten wymiennik jest dostosowany do 700m3/h, potrzeba ci więcej ?

nawet jak założysz chłodnice wielkości okna to więcej chłodu nie uzyskasz...

no chyba że jakieś ogromne przepływy powietrza i wody...

ale kto ma takie przekroje kanałów w WM ??

ten wymiennik jest dostosowany do 700m3/h, potrzeba ci więcej ?

No to teraz pytanie. Mam zakupioną chłodnicę, mam DZ, co lepiej wykorzystać, ten tani klimakonwektor czy moją chłodnicę?

No to teraz pytanie. Mam zakupioną chłodnicę, mam DZ, co lepiej wykorzystać, ten tani klimakonwektor czy moją chłodnicę?

jaka chłoodnica?

od samochodu, pociągu ?:D

powiem inaczej na początku w tym moim solarze była taka jak PICZMAN montuje do swoich GGWC...

po zamianie na ten klimakonwektor lepiej grzeje i to tylko na wymienniku od chłodzenia...( nie długo będę podłączał wszystkie i nieco zmienię miejsce pobierania powietrza)

idę o zakład że jak podłączysz swoją PC do wszystkich rurek to zagrzejesz tym chałupę a twoja pompa dostanie zadyszki:D

A nadmuch do chałupy robisz poprzez WM czy niezależnie?

jeżeli ten wymiennik ma służyc do chłodzenia chałupy to lepiej zrobić oddzielny układ kanałów o odpowiedniej przepustowości

ty masz dość chłodne dolne źródło więc będzie mroziło jak ta lala..., byle wydatek powietrza był odpowiedni, WM ma za małą wydajność do sprawnego chłodzenia

jeżeli ten wymiennik ma służyc do chłodzenia chałupy to lepiej zrobić oddzielny układ kanałów o odpowiedniej przepustowości

Właśnie zacząłem malowanie ścian. Chcesz, żeby mnie połowica zatłukła jak zobaczy nowe kanały? Poza tym szukam najtańszego i najprostszego rozwiązania niekoniecznie bardzo wydajnego.

ty masz dość chłodne dolne źródło więc będzie mroziło jak ta lala...

Wreszcie jakiś pożytek z marnego de-zetu ;)

WM ma za małą wydajność do sprawnego chłodzenia

Mam już GWC z dwudziestuparu metrów dwusetki kanalizacyjnej i przepustnicę między czerpnią a GWC. I teraz się waham czy wspomagać GWC takim klimakonwektorkiem, czy pójść w chłodzenie rurkami w ścianach.

Jeszcze pytanko: czy to ustrojstwo może pracować w pionie (tzn. powietrze z dołu do góry), czy tylko tacą ociekową do dołu?

Mam już GWC z dwudziestuparu metrów dwusetki kanalizacyjnej i przepustnicę między czerpnią a GWC. I teraz się waham czy wspomagać GWC takim klimakonwektorkiem, czy pójść w chłodzenie rurkami w ścianach.

Jeszcze pytanko: czy to ustrojstwo może pracować w pionie (tzn. powietrze z dołu do góry), czy tylko tacą ociekową do dołu?

ja mam 67m GWC fi 200 na dwóch metrach i jest za mało do chłodzenia (przegrzewa się ), a ty chcesz 20-stoma ?

jak ci nie przeszkadza że będzie kapało to możesz i do góry nogami...

• 3 years później...
  • 3 weeks później...

Wtrącę się w dyskusje. Ja ma chłodnicę (bodajże ok. 4,5W) na kanale czerpni do rekuperatora. Podczas ostatniego upalnego lata na poddaszu temperatura utrzymywana ok. 26 stopni podczas dnia. Znajomi którzy u mnie bywali mówili że dużo lepiej niż u nich. Nie bez znaczenia jest też dobra izolacja poddasz oczywiście. Moje DZ latem miało temp. ok. 16 stopni, czyli na pionowym DZ byłaby niższa czyli lepsza do chłodzenia.

Na parterze niestety jest gorzej ze względu na duże nasłonecznienie domu, otwartą kuchnię na salon. Tak więc paradoksalnie na poddaszu było sporo przyjemniej niż na parterze. Uważam że warto założyć takie GWC jak już się posiada DZ do PCi i rekuperator. Niemniej jednak poważnie rozważam dołożenie chłodzenia pasywnego podlogowką tak żeby "ściągnąć" nadmiar ciepła z salonu, choćby miało działać tylko w nocy z uwagi na mało komfortową chłodną podłogę.

• 9 months później...

Zamierzam robić gruntową pompe z pionowymi sondami i nakłonić instalatora żeby zrobił mi wyprowadzenie na kanałową chłodznice do rekuperatora oraz na klimakonwekter. Sterowanie jedną pompką, jakiś sterownik i zawór do odcięcia klimakonwektora na zime. Kiedys liczylem ze rekuperator przy roznicy temperatur 10 stopni jest w stanie maksymalnie wdmuchnąc 2kW ciepla/chlodu wiec mysle ze taki klimakonwektor jest w stanie zabrać do 4kW ciepla.

Warto się w takie modyfikacje pakować?