farmeroswp.pl 23.11.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam,na początku chciałbym dodać, że jestem nowym forumowiczem i liczę na Waszą wyrozumiałość, oraz pomoc.Posiadam stary dom (wybudowany w 1910 roku) niepodpiwniczony, jednopietrowy z dachem prostym dwuspadowym. Dom ma powierzchnię 135 m kw.Projekt, konserwatora, pozwolenie i inne formalności mam już załatwione. Firmę też już mam nagraną i na wiosnę planuję ruszać z remontem.Przebudowa będzie polegać na wymienie całego dachu, postawieniu nowych ścian szczytowych oraz kolankowych oraz przebudowie ścianek działowych. Dom planuje ocieplić syropianem gr 10, nie wliczając ściany frontowej ze względu na granicę działki.Jako ogrzewanie planuję zastosować kocioł gazowy zasilany gazem z sieci. Dodatkowo planuje wybudować kominek. Moje pytanie jest następujące:Jak wg Was powinnna zostać zaprojektowana i dodatkowo wspomagana instalacja c.o.?Czy warto budować kominek z płaszczem, czy bez? Czy robić kanały wylotowe z kominka do pomieszczeń?CZy warto zastosować rekuperacje? może połączona z kominkiem? a co z solarami?Zależy mi na tym aby instalacja z jednej strony była trafiona i ekonomiczna, natomiast nie chcę aby była przekombinowana i zbyt droga przy inwestycji. Czekam na opinię.Z góry dziękuję za pomoc!Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam, na początku chciałbym dodać, że jestem nowym forumowiczem i liczę na Waszą wyrozumiałość, oraz pomoc. Posiadam stary dom (wybudowany w 1910 roku) niepodpiwniczony, jednopietrowy z dachem prostym dwuspadowym. Dom ma powierzchnię 135 m kw. Projekt, konserwatora, pozwolenie i inne formalności mam już załatwione. Firmę też już mam nagraną i na wiosnę planuję ruszać z remontem. Przebudowa będzie polegać na wymienie całego dachu, postawieniu nowych ścian szczytowych oraz kolankowych oraz przebudowie ścianek działowych. Dom planuje ocieplić syropianem gr 10, nie wliczając ściany frontowej ze względu na granicę działki. Jako ogrzewanie planuję zastosować kocioł gazowy zasilany gazem z sieci. Dodatkowo planuje wybudować kominek. Moje pytanie jest następujące: Jak wg Was powinnna zostać zaprojektowana i dodatkowo wspomagana instalacja c.o.? Czy warto budować kominek z płaszczem, czy bez? Czy robić kanały wylotowe z kominka do pomieszczeń? CZy warto zastosować rekuperacje? może połączona z kominkiem? a co z solarami? Zależy mi na tym aby instalacja z jednej strony była trafiona i ekonomiczna, natomiast nie chcę aby była przekombinowana i zbyt droga przy inwestycji. Czekam na opinię. Z góry dziękuję za pomoc! Andrzej. Rekuperacja -koniecznie Kominek- zwykły wkład bez kanałów .Ciepło z kominka dostanie sie do systemu rekuperacji i zostanie rozprowadzone.po budynku. Solary i pompy ciepła -nie .Powodem jest opłata stała za gaz .Koszty cwu to około 100 zł /miesiac (to jest to co można oszczędzić - opłata 50 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts