Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chcę budować!

Łerka

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowa i totalnie zielona w sprawach budowlanych. Jesteśmy na etapie zbierania pieniązków na działkę. Za 2 tygodnie powinniśmy być szczęśliwymi posiadaczami 20 arowej działki budowlanej;) Siedzimy wraz z męzem i liczymy, liczymy jak i co dalej. Podoba nam się projekt z162 GL z biura projektowego z500. Garaz musimy mieć bo mąz zajmuje się motoryzacją więc będzie spędzał tam dużo czasu. Zastanawiam się jaki jest koszt budowy takiego domu (pyatnie do osób budujących ten dom)? PYtania do wiedzących: Jak w rzeczywistości wygląda budowanie domu z generalnym wykonawcą? Oboje pracujemy, nie potrafimy nic zrobić sami w domu i nie mamy nikogo kto potrafi. Naza rodzina jest mała a znajomym po kilku wpadkach (remont mieszkania) nie ufamy. Chcielibyśmy wziąc firmę i nie martwić się o wiele spraw. Nie wiemy tylko jak w rzeczywistości wygląda wspólpraca z taką firmą? Chcemy wybudować domek energooszczędny więc chyba żeby nie było mostków termicznych muszą być budowlańcy którzy się na tym znają tak? O ile droższa jest bidowa z wykonawcą? No i podstawowe pytanie czy możecie polecić jakąs super firmę z okolic Bolesławca na Dolnym Śląsku?

Witaj!

My budujemy z162 :D

Tyle że budujemy sami więc nasze koszty nie wiele ci pomogą.

Jeżeli macie duuużo pieniędzy to oczywiście firma jest dobrym rozwiązaniem. Jednak martwić się zawsze będziecie bo myślę że nie można firmie tak do końca zaufać. A jeżeli nie macie gotówki i będziecie budować na kredyt to chyba lepiej systemem gospodarczym.

Buduj. Wspołpraca w firmą to zlecenia potem tylko ogladasz postepy. Aby było dobrze na całą inwestycje wynjmij oprócz formi inspektrora nadzoru. Zlec człowiekowi robotę za sensowną kase -przypilnuje w Twoim imieniu GW.

Ile to kosztuje ze 30% wiecej niz system gospodarczy.

Witaj Kwitko,

już kilka razy oglądałam twój dzienik budowy i bardzo Ci zazdroszczę, że niedługo wprowadzisz sie do swojego domku. Jak już będziecie mieli ściany to może zechcielibyście wpuścić nas do domu na obejrzenie wnętrza? Mam kiepską wyobraźnie. Wydawało mi się, że ten domek jest taki średni. Ale dzisiaj zmierzyłam nasz salon w mieszkaniu (który wydaje mi się ok jaj na mieszkanie) i ma on 20 m2.

Chciałabym zobaczyć jak wygląda w z162 salon, kuchnia i w ogóle cały dom. A powiedz mi proszę, czy zwiększyliście powierzchnię domu poprzez likwidację wykusza czy po prostu go wycieliście i powierzchnia jadalni sie troszkę zmniejszyła? JEzu mam tyle pytań że nie wiem od czego zacząc i chyba dam sobie spokój dopóki nie załatwię działki na tip top i wszytkich papierów:( Jeśłi można wiedzieć to komu zlecaliście przeprowadzenie zmian w projekcie?

Dzięki za odpowiedź i za to że jesteś pomocna dłonio!!!!!!

Buduj. Wspołpraca w firmą to zlecenia potem tylko ogladasz postepy. Aby było dobrze na całą inwestycje wynjmij oprócz formi inspektrora nadzoru. Zlec człowiekowi robotę za sensowną kase -przypilnuje w Twoim imieniu GW.

Ile to kosztuje ze 30% wiecej niz system gospodarczy.

30%???? A ile kosztuje taki kierownik budowy???

Mi też się wydaje że domek jest taki średni ale czyba raczej sredni mniejszy niż średni większy ;)

Oczywiście nasze drzwi stoją otworem i zapraszamy wszystkich chętnych do obejrzenia domku :D

Po likwidacji wykusza salon trochę się zmniejszył, a jak wstawimy tam jeszcze schody to wogóle kiszka wyjdzie. Ale i tak dla mnie będzie to najpiękniejszy salon na świecie :D

Zmiany w projekcie opracowywałam sama ( z pomocą szefa który jest konstruktorem), a naniosła mi koleżanka która jest architektem więc adaptację projektu miałam za pół darmo :)

Życzę powodzenia!