autorus 24.11.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, mam podpisaną umowę na 3kw na czas budowy, i tak będzie to szło z agregatu.Ale architekt twierdzi ze muszę podpisać umowę na docelową moc bo jest to KONIECZNE do zakończenia projektu budowlanego. Że niby elektryk nie jest w stanie zrobić projektu elektrycznego bez takiej umowy z PGE. Autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 no to co ja mam w koncu zrobic? czay jak mam umowe na 3kw to elektryk nie moze zrobic projektu i tym samym nie moge zlozyc projektu budowlanego do urzedu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.11.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Tak zgaduję, że elektryk-projektant kiedyś zrobił projekt na zupełnie inną moc, niż potem była zamówiona i klient miał pretensje że WLZ za cienkie i nie można podłączyć, albo że za grube i niepotrzebne koszty, albo 1 a nie 3 fazy, albo inny tego typu kłopot i teraz się zabezpiecza. Jak zobaczy: 10 kW czy 20 kW, to dla takiej mocy będzie robił obliczenia i w razie czego powoła się na przedstawioną umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2011 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Byłem PGE i gość mi tłumaczył, że mam umowę i to powinno wystarczyć bo i tak nikogo nie interesuje przy składaniu papierów ile tej mocy mam. A docelowo muszę i tak podpisać nowa umowę (w tej starej moc docelowa to 3kw) . W nowych umowach jest podział tj moc na budowę i moc docelowa. W starej tego nie było. Pytanie, czy przy starej umowie nie mogę złożyć papierów w urzędzie aby rozpocząć budowę? Podpisanie nowej umowy może teraz trwać prawie rok. Ja bym ją złozył w trakcie budowy i to by było dla mnie optymalne. Edytowane 24 Listopada 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2011 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Może jeszcze podam z warunków przyłączeniowych, że - przyłącze kablowe typu YAKXS 4x120mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 27.11.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Architekt ściemnia. Z tego co pamiętam to umowa będzie potrzebna na etapie odbioru budynku (tylko i wyłącznie). Skoro chce wykonać tak dokładnie branżówkę elektryki to napisz mu oświadczenie, że instalacja ma przewidywać w przyszłości wzrost zapotrzebowania do 20kW (czy ile tam chcesz) i wtedy na tyle będzie projektował. Przecież jak dołożysz sobie nowy kosmiczno-plazmowy-projektor o mocy 2kW, czy też dołożysz gniazdko do tankowania swojego elektrycznego poduszkowca za kilka lat to nie będziesz od nowa projektował budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2011 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Odnośnie przyłącza to doczytałem jeszcze, że kablem YAKXS 4x120mm2 można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 09.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Odnośnie przyłącza to doczytałem jeszcze, że kablem YAKXS 4x120mm2 można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw.. Moc jaką możesz pobrać nie zależy od grubości kabla, bo te są układane z zapasem tylko od mocy transformatora, do którego ta linia kablowa jest podłączona. Może się okazać, że transformator będzie miał za małą moc i trzeba go wymienić na większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.12.2011 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Myslę ze mnie to nie dotyczy, bo jak pisałem, jest w sumie 6 działek, a tylko moja i sasiada będzie podłączana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts