Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa z energetyka na docelowa moc a projekt?

Recommended Posts

Witam,

mam podpisaną umowę na 3kw na czas budowy, i tak będzie to szło z agregatu.

Ale architekt twierdzi ze muszę podpisać umowę na docelową moc bo jest to KONIECZNE do zakończenia projektu budowlanego.

Że niby elektryk nie jest w stanie zrobić projektu elektrycznego bez takiej umowy z PGE.

Autorus

Tak zgaduję, że elektryk-projektant kiedyś zrobił projekt na zupełnie inną moc, niż potem była zamówiona i klient miał pretensje że WLZ za cienkie i nie można podłączyć, albo że za grube i niepotrzebne koszty, albo 1 a nie 3 fazy, albo inny tego typu kłopot i teraz się zabezpiecza. Jak zobaczy: 10 kW czy 20 kW, to dla takiej mocy będzie robił obliczenia i w razie czego powoła się na przedstawioną umowę.

Byłem PGE i gość mi tłumaczył, że mam umowę i to powinno wystarczyć bo i tak nikogo nie interesuje przy składaniu papierów ile tej mocy mam. A docelowo muszę i tak podpisać nowa umowę (w tej starej moc docelowa to 3kw) . W nowych umowach jest podział tj moc na budowę i moc docelowa. W starej tego nie było.

Pytanie, czy przy starej umowie nie mogę złożyć papierów w urzędzie aby rozpocząć budowę? Podpisanie nowej umowy może teraz trwać prawie rok. Ja bym ją złozył w trakcie budowy i to by było dla mnie optymalne.

Edytowane przez autorus

Architekt ściemnia.

Z tego co pamiętam to umowa będzie potrzebna na etapie odbioru budynku (tylko i wyłącznie).

Skoro chce wykonać tak dokładnie branżówkę elektryki to napisz mu oświadczenie, że instalacja ma przewidywać w przyszłości wzrost zapotrzebowania do 20kW (czy ile tam chcesz) i wtedy na tyle będzie projektował.

Przecież jak dołożysz sobie nowy kosmiczno-plazmowy-projektor o mocy 2kW, czy też dołożysz gniazdko do tankowania swojego elektrycznego poduszkowca za kilka lat to nie będziesz od nowa projektował budynku ;)

Odnośnie przyłącza to doczytałem jeszcze, że kablem YAKXS 4x120mm2 można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html

Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw..

• 2 weeks później...
Odnośnie przyłącza to doczytałem jeszcze, że kablem YAKXS 4x120mm2 można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html

Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw..

Moc jaką możesz pobrać nie zależy od grubości kabla, bo te są układane z zapasem tylko od mocy transformatora, do którego ta linia kablowa jest podłączona. Może się okazać, że transformator będzie miał za małą moc i trzeba go wymienić na większy.