arancha 24.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 WitamW projekcie mam scianę fundamentową 3W (24+5+12).Jak uważacie jakie ocieplenie dać w środek styropian aqua czy styrodur?Czy trzeba warstwę ocieplenia przyklejać czy wystarczy wsadzić bo ściany muszą być kotwione tak przynajmniej myslę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.11.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja daję sturodur. Weź pod uwagę że nie będzie możliwości poprawy jeśli coś będzie nie tak.Kotwić trzeba muj architekt, kier bud i majster tak twierdzą. Na forum też o tym było w kilku miejscach.A ściana też będzie 3W? Jeśli tak to się zastanów jaka tam ma być izolacja, przy takim fundamęcie jak twój, nie zmieści się tam wiecej niż 10 izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arancha 24.11.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 izolacje mam 5 cm w projekcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 24.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam W projekcie mam scianę fundamentową 3W (24+5+12).Jak uważacie jakie ocieplenie dać w środek styropian aqua czy styrodur? Czy trzeba warstwę ocieplenia przyklejać czy wystarczy wsadzić bo ściany muszą być kotwione tak przynajmniej myslę. Ja napisze jak ja mam wykonane od zewnątrz bentonit 25 w środku 2x3 styropianu i od wewnątrz max 19cm. Izolacja to mazidło głęboko-penetrujące + papa termozgrzewalna + na łączeniach zasmarowane jeszcze masą wodoszczelną na bazie wody (nazw firm nie pamiętam) tylko tyle że mam piwnice nieogrzewane, co do kotwienia styropianów to nie rozumiem, kotwi się ściany a nie styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arancha 24.11.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 bloczek fundamentowy 24 w środek styropian lub styrodur 5 cm i bloczek fundamentowy 12, to wszystko trzeba ze soba kotwiami połaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.11.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 izolacje mam 5 cm w projekcje Ja miałem dziesięć, a wyszło że trzeba dać 15 cm bo nie było na czym ściany lisowej posadowić, i trzeba było zmieniać projekt!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arancha 24.11.2011 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam nadzieje ze u mnie nie bedzie niespodzianek.Ściany to suporex 24, wełna 8, szczelina 2 i cegła 10 recznie formowana .Więc raczej powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.11.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam nadzieje ze u mnie nie bedzie niespodzianek.Ściany to suporex 24, wełna 8, szczelina 2 i cegła 10 recznie formowana .Więc raczej powinno być ok iany nadziemnej nie ocieplisz grubiej niż te 8 cm. Ale czy 8 cm ocieplenia śiany nadziemnej to ok to bym wątpił. Kiedyż standard to było min. 10, teraz 15 cm, a nie którzy dają nawet do 30 cm.. No ale to już sam musisz sobie policzyć czy więcej zapłacić za izolacje czy później za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arancha 24.11.2011 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 ścianę fundamentową mam 41 cm i musze sie zmieścić ze ścianą 3w nadziemia.Mozliwe że zmienie na pustak ceramiczny 19 (moja projektantka to analizuje) wiec bedzie więcej miejsca na ocieplenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 08.12.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Moje piwnice to:24 bloczek betonowy+2x5cm styropian+14 bloczek betonowyPozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.12.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Moje piwnice to: 24 bloczek betonowy+2x5cm styropian+14 bloczek betonowy Pozdrawiam daro31ie No właśnie! Ja mam w projekcie bloczek betonowy 12 cm, ale się zastanawiam czy nie lepiej będzie 14 cm. To mi da grupszą ścianę licową. Ale mam już obmiar i kosztorys, trzeba by te bloczki liczyć na nowo. Te 15 cm styroduru w fundament to lekko kosmos mi się wydaje i tak dumam, czy nie lepiej dać grubszy bloczek a tego styroduro z 10 cm. ] Sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 29.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No właśnie! Ja mam w projekcie bloczek betonowy 12 cm, ale się zastanawiam czy nie lepiej będzie 14 cm. To mi da grupszą ścianę licową. Ale mam już obmiar i kosztorys, trzeba by te bloczki liczyć na nowo. Te 15 cm styroduru w fundament to lekko kosmos mi się wydaje i tak dumam, czy nie lepiej dać grubszy bloczek a tego styroduro z 10 cm. ] Sam już nie wiem. Jeżeli dajesz do scian 3W to poco styrodur? Zwykły styropian kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 29.12.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jeżeli dajesz do scian 3W to poco styrodur? Zwykły styropian kolego Mówisz!!???? Może masz rację, ale bym wówczas przyoszczędził Ale te styro to chyba nie takie zwykłe tylko co najmniej jakieś aqa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 31.12.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Ja napisze jak ja mam wykonane od zewnątrz bentonit 25 w środku 2x3 styropianu i od wewnątrz max 19cm. Izolacja to mazidło głęboko-penetrujące + papa termozgrzewalna + na łączeniach zasmarowane jeszcze masą wodoszczelną na bazie wody (nazw firm nie pamiętam) tylko tyle że mam piwnice nieogrzewane, co do kotwienia styropianów to nie rozumiem, kotwi się ściany a nie styropian Bentonit -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts