Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana fundamentowa 3W

arancha

Recommended Posts

Ja daję sturodur. Weź pod uwagę że nie będzie możliwości poprawy jeśli coś będzie nie tak.

Kotwić trzeba muj architekt, kier bud i majster tak twierdzą. Na forum też o tym było w kilku miejscach.

A ściana też będzie 3W? Jeśli tak to się zastanów jaka tam ma być izolacja, przy takim fundamęcie jak twój, nie zmieści się tam wiecej niż 10 izolacji.

Witam

W projekcie mam scianę fundamentową 3W (24+5+12).Jak uważacie jakie ocieplenie dać w środek styropian aqua czy styrodur?

Czy trzeba warstwę ocieplenia przyklejać czy wystarczy wsadzić bo ściany muszą być kotwione tak przynajmniej myslę.

Ja napisze jak ja mam wykonane od zewnątrz bentonit 25 w środku 2x3 styropianu i od wewnątrz max 19cm.

Izolacja to mazidło głęboko-penetrujące + papa termozgrzewalna + na łączeniach zasmarowane jeszcze masą wodoszczelną na bazie wody (nazw firm nie pamiętam) tylko tyle że mam piwnice nieogrzewane, co do kotwienia styropianów to nie rozumiem, kotwi się ściany a nie styropian

mam nadzieje ze u mnie nie bedzie niespodzianek.Ściany to suporex 24, wełna 8, szczelina 2 i cegła 10 recznie formowana .Więc raczej powinno być ok

iany nadziemnej nie ocieplisz grubiej niż te 8 cm. Ale czy 8 cm ocieplenia śiany nadziemnej to ok to bym wątpił. Kiedyż standard to było min. 10, teraz 15 cm, a nie którzy dają nawet do 30 cm.. No ale to już sam musisz sobie policzyć czy więcej zapłacić za izolacje czy później za ogrzewanie.

• 2 weeks później...
Moje piwnice to:

24 bloczek betonowy+2x5cm styropian+14 bloczek betonowy

Pozdrawiam daro31ie

No właśnie! Ja mam w projekcie bloczek betonowy 12 cm, ale się zastanawiam czy nie lepiej będzie 14 cm. To mi da grupszą ścianę licową. Ale mam już obmiar i kosztorys, trzeba by te bloczki liczyć na nowo. Te 15 cm styroduru w fundament to lekko kosmos mi się wydaje i tak dumam, czy nie lepiej dać grubszy bloczek a tego styroduro z 10 cm. ]

Sam już nie wiem.

• 3 weeks później...
No właśnie! Ja mam w projekcie bloczek betonowy 12 cm, ale się zastanawiam czy nie lepiej będzie 14 cm. To mi da grupszą ścianę licową. Ale mam już obmiar i kosztorys, trzeba by te bloczki liczyć na nowo. Te 15 cm styroduru w fundament to lekko kosmos mi się wydaje i tak dumam, czy nie lepiej dać grubszy bloczek a tego styroduro z 10 cm. ]

Sam już nie wiem.

Jeżeli dajesz do scian 3W to poco styrodur?

Zwykły styropian kolego

Ja napisze jak ja mam wykonane od zewnątrz bentonit 25 w środku 2x3 styropianu i od wewnątrz max 19cm.

Izolacja to mazidło głęboko-penetrujące + papa termozgrzewalna + na łączeniach zasmarowane jeszcze masą wodoszczelną na bazie wody (nazw firm nie pamiętam) tylko tyle że mam piwnice nieogrzewane, co do kotwienia styropianów to nie rozumiem, kotwi się ściany a nie styropian

Bentonit -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit