q12 24.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, Przeglądam kominki różnych firm z pionową szybą z zamknięciem gilotynowym, ale jest tego jak na lekarstwo.Spartherm ma fajny model Arte Bh 3s, ale szyba nie otwiera się całkowicie. Znalazłem modele:KFD Linea - V 1080,Austro Flamm - Minos. Czy ktoś miał do czynienia z tymi modelami? Jak się sprawują w użytkowaniu? Czy nie mają problemów użytkowych z takim zamykaniem?A może ktoś mógłby polecić jakiś inny model? Kominek ma być z zewnętrznym doprowadzeniem powietrza, bez żadnych płaszczy wodnych czy też DGP. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 24.11.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, Przeglądam kominki różnych firm z pionową szybą z zamknięciem gilotynowym, ale jest tego jak na lekarstwo. Spartherm ma fajny model Arte Bh 3s, ale szyba nie otwiera się całkowicie. Znalazłem modele: KFD Linea - V 1080, Austro Flamm - Minos. Czy ktoś miał do czynienia z tymi modelami? Jak się sprawują w użytkowaniu? Czy nie mają problemów użytkowych z takim zamykaniem? A może ktoś mógłby polecić jakiś inny model? Kominek ma być z zewnętrznym doprowadzeniem powietrza, bez żadnych płaszczy wodnych czy też DGP. Z góry dziękuję Żaden z wkładów dostępnych na rynku nie otwiera się na 100%, jeżeli chodzi o mechanizm podnoszenia szyb w formie gilotyny. KFDesing Linea H 1080 2.0 CI - w miarę ciekawy model, jeżeli nie masz wielkich wymagań, jeżeli chodzi o szczegóły wykonania. A na pewno wkład cechujący się bardzo dobrą ceną w stosunku do konkurentów, których wymieniłeś. Jeżeli chodzi o Austroflamma, warto dołożyć parę złotów, lub ojro na Spartherma. Zyskasz niezawodny mechanizm podnoszenia drzwi. A jak to ktoś wcześniej w innym poście napisał, Spartherm wyznaje zasadę, że nawet Mercedes się psuje, z tym, że różnica jest taka, że w razie czego ich serwis działa w taki sposób, aby to najmniej zabolało klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 24.11.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A jak to ktoś wcześniej w innym poście napisał, Spartherm wyznaje zasadę, że nawet Mercedes się psuje, z tym, że różnica jest taka, że w razie czego ich serwis działa w taki sposób, aby to najmniej zabolało klienta. O ile zakupi się Spartherma u autoryzowanego przedstawiciela a nie w firmie, która sprowadza te wkłady własnymi kanałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 24.11.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Coś nie lubisz Daniela.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 24.11.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jest jeszcze wkład kominkowy: Bodart & Gonay - Phenix 650, który patrząc na wymiary posiada możliwość pełnego otwarcia drzwiczek oraz dodatkowo posiada możliwość stosowania jako palenisko otwarte. Niestety nie posiada popielnika. Czy popielnik jest istotny i przydatny przy użytkowaniu kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 24.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Coś nie lubisz Daniela.. Niech tylko Romotop pokaże się w Hagosie, zobaczymy co wtedy będziesz śpiewał Nic nie mam do uczciwej i zdrowej konkurencji, ale to działanie nie do końca jest fair. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A kto powiedział, że nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 24.11.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Widzę, że rozmowa powoli schodzi z tematu.... Czy ktoś zna kominki Bodart & Gonay - Phenix 650 (lub z tej linii)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Widzę, że rozmowa powoli schodzi z tematu.... Czy ktoś zna kominki Bodart & Gonay - Phenix 650 (lub z tej linii)? Tak znam . Konkretnie to palenisko świetnie się prezentuje , fajnie się w nim pali , tylko broń Cie Panie dotykać za często . Delikatne jak większość "Bodartów". Do świecenia , może ewentualnie być . Do grzania - odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 25.11.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Czyli mamy nowe zastosowanie kominków.. do święcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 25.11.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A można prosić Mistrza Zduńskiego o opinie na temat wymienionych w poście kominkach i może o polecenie jakiegoś / jakiś kominków zgodnych z tytułem postu? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A można prosić Mistrza Zduńskiego o opinie na temat wymienionych w poście kominkach i może o polecenie jakiegoś / jakiś kominków zgodnych z tytułem postu? Z góry dziękuję Łatwo się domyślić odpowiedzi , o ile łaskawca raczyłby odpowiedzieć. Z wymienionych przez Ciebie firm : Spartherm, KFD, Austroflam, Bodart&Gonay - najlepszy jest... ROMOTOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 25.11.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Chętnie przyjrzałbym się i Romotop, jednakże poszukuję: Wkładu Kominkowego z zamknięciem gilotynowym i szybą pionową. A takich jest jak na lekarstwo. Nie ograniczam się do wymienionych wcześniej (chociaż mnie zainteresowały i ciekawy jestem opinii o nich ludzi, którzy mają coś do czynienia z kominkami). Znalazłem również fajny wkład Brunnera - ale ta cena co znalazłem, to mnie ... Co kominki Brunnera mają takiego w sobie, że są w takowej cenie (tylko proszę nie pisać, że to Bentleye wśród kominków - tylko wymienić, co dokładnie je wyróżnia spośród innych). Znalazłem jeszcze AXIS Z 800 I - ma / miał ktoś jakieś doświadczenie z tym wkładem? A może ktoś zna jakieś inne, godne polecenia wkłady kominkowe z zamknięciem gilotynowym i szybą pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.11.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Axis ... odpuść sobie .. Polecam Spartherm . Proponuje odpuścić sobie głupie komentarze "enia", szkoda czasu na czytanie takich bzdur i złośliwości Kolegi który ma 2 loginy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnio 12.12.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Co sądzicie o kominkach Romotop Dynamic 055 C CDP lub Hajduk Volcano 2Ph, to dwa obecnie najtańsze kominki z podnoszoną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.12.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Jest dużo innych - tańszych. Ale z reguły przy takich wkładach "taniość" zaczyna się odbijać czkawką już przy pierwszych problemach z mechanizmem podnoszenia drzwiczek ... Jak przestaną się płynnie podnosić, zaczną wydawać przy tym dziwne dźwięki, padnie łożysko, naciągną się linki, wykrzywią się prowadnice których nie można wyregulować - producent powie Ci że to Twoja wina bo ... pewnie we wkładzie była za wysoka temperatura (palone w nim przecież było ...) Hajduk "cieszył się" taką opinia - jak jest teraz nie wiem. Romotop ... nie ma żadnego serwisu w naszym kraju - mówi że się nie psują ich wyroby i dlatego nie potrzebują go mieć. Zainwestuj w Spartherma lub Austroflamm'a. To pewniaki. Brunner też - ale zależy gdzie kupisz (serwis z prawdziwego zdarzenia ma tylko jeden z polskich dystrybutorów). MCZ, Hajduk, Kobok, Sparke, Lazar, Rueg ... jest jeszcze dużo innych producentów. Pozdrawiam. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 13.12.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Romotop ... nie ma żadnego serwisu w naszym kraju - mówi że się nie psują ich wyroby i dlatego nie potrzebują go mieć. Kolego Nowakowski/Forest Natura : To że nie lubisz tej firmy wcale nie upoważnia Ciebie do pisania nieprawdy , jak dobrze wiesz serwis firmy Romotop prowadzony jest w całej EUROPIE przez PRODUCENTA, poprzez Dział Serwisowy . Nie ma więc czegoś takiego jak firma serwisowa w Polsce . Wszelkie naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne wykonywane są przez ekipę z Czech . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.12.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Co znaczy, że nie otwiera się całkowicie ? Mój Spatherm otwiera się do końca ...oczywiście rączka nie "wchodzi w obudowę" ale mówimy o kilku centymetrach - tyle co rama szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Co znaczy, że nie otwiera się całkowicie ? Mój Spatherm otwiera się do końca ...oczywiście rączka nie "wchodzi w obudowę" ale mówimy o kilku centymetrach - tyle co rama szyby. To znaczy, że u Ciebie zatrzymuje się załóżmy 6 cm przed górną krawędzią , a w tym modelu jest to 15 cm. Zakładając ,ze cała wysokość to 45 cm , zostaje Ci 30 cm na oglądanie ognia podczas palenia z podniesiona szybą. Tu opisałem to szerzej:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187740-Kominek-z-szyba-otwieran%C4%85-pionowo-do-g%C3%B3ry&p=5059971&viewfull=1#post5059971 Edytowane 13 Grudnia 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie wiem czy jest nawet te 6 cm.... http://www.900f.ru/components/com_virtuemart/shop_image/product/SPEEDY%20RDRh_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts