Abudabi 24.11.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, mam taki problem nie znam sie za bardzo na budownictwie a tez nie mam sie za bardzo kogo poradzic. (kierownik z firmy ktora buduje, wiem moj blad ) Mam problem z ekipa od mojego domku. A mianowicie na ukonczeniu jest juz stan surowy i mam kilka pytan do madrzejszych odemnie 1) Ile może wynosić maksymalne odchylenie od piony ścian murowanych (przed tynkowaniem)? murowane z maksa 2) Jaka powinna byc grubość spoin (zarówno pionowych jak i poziomych)? 3) Jakie mogą być różnice w wielkości pomieszczeń w stosunku do projektu? (tzn. np pomieszczenie mialo byc 5x4 m a jest 4.90 na 4.10) z gory dziekuje za odpowiedz chce poprostu byc madrzejszy P.S. przepraszam jezeli to nie ten dzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abudabi 27.11.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Jest w stanie mi ktos pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 27.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 1. Im mniejsze odchylenie tym lepiej, do 2cm nie będzie dużym problemem przy tynkowaniu, ale tynkarze muszą więcej tynku zarzucić, a to może kosztować więcej.2. Zwykła zaprawa o ile pamiętam coś około 1cm3. To co oni poprzesuwali że tak powychodziło? Ściany nośne zostały przesunięte? Powinno być jak w projekcie! Chyba że to Ty wprowadzasz jakąś zmianę i kierownik sie na to zgadza, wpisując to dziennik. Ale jeśli zrobili to bez Twojej wiedzy to od Ciebie zależy czy ci to pasuje czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 12.12.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jeżeli w projekcie nie podano inaczej maksymalne odchyłki wykonania muru nie powinny przekraczać:- w pionie 20mm na wysokości kondygnacji lub 50mm na wysokości budynku, miarodajna jest wartość mniejsza- poziome przesunięcie 20mm w osiach ścian nad i pod stropem- odchylenie od linii prostej (wybrzuszenie) 5mm i nie więcej niż 10mm na 10m. W/w odchyłki są podyktowane PN-B 03002 (obliczenia konstrukcji murowych) p. 6.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts