Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie małej łazienki

Zbynek123

Recommended Posts

Mam sedes odsunięty od pionu o trzy metry i działa bez zarzutu a to sytuacja raczej nie do osiągnięcia u Ciebie.

To się tym ne będę przejmował, ale i tak na dzień dzisiejszy wygrywa wersja 2 ze zmianami.

http://img221.imageshack.us/img221/9751/lazienka3.png

Edytowane przez Zbynek123

.....pralka będzie koło sedesu plecami do ściany 140cm.

Taki układ testowałam u siebie.

Próby na atrapach wykazały....że trzeba zwiększyć dystans między umywalką a pralką

...ponieważ:

- obijałam się o umywalkę przy markowaniu załadunku,

- nie dało się pralki wyciągnąć (kolizja przy końcu sedesu i początku umywalki)

To się tym ne będę przejmował, ale i tak na dzień dzisiejszy wygrywa wersja 2 ze zmianami.

http://img221.imageshack.us/img221/9751/lazienka3.png

Będę mieszać :D.

Co zrobicie z: ręcznikami kąpielowymi, szlafrokami, pojemnikiem na brudną bieliznę, płynami i proszkami do prania, zapasem papieru toaletowego i środków higienicznych, elektrycznymi szczoteczkami do zębów, suszarką do włosów, grzebieniami/szczotkami do włosów, płynem i ściereczką do wycierania na bieżąco dużego lustra, miseczką/wiaderkiem (w czymś trzeba pranie z duża wodą wynieść do suszenia)..

a do tego dochodzą jeszcze damskie kosmetyki i męski sprzęt oraz chemia do golenia o dezodorancie, kremie po goleniu i wodzie toaletowej nie wspominając....co tam jeszcze?

..płyn do płukania ust, pasta do zębów ...itp...itd...

IMO - w tej wersji nie ma miejsca na przechowywanie czegokolwiek. Chyba, że zapudlicie ścianę sedesową.

Może jednak przeprosić się z narożną kabiną prysznicową.

Sedes wstawić tam gdzie obecnie prysznic, prostopadle do ścianki 90 cm.

Na ścianie z rurami i nad sedesem urządzić szafki/ półki do przechowywania ?

Pralkę postawić wzdłuż ściany z pionem, krótszym bokiem do wejścia (pupa ładującego zmieści się w otwartych drzwiach kabiny)

....a umywalkę zostawić przy drzwiach.

Edytowane przez MarynaM

Tyle, że na Twoim zdjęciu wiszą na wysokości ca 100 cm, a nad taką pralką trzeba by wieszać na wys. ok. 170 :/

Nie koniecznie.te szafeczki maja 18 cm głebokości,wiec nawet powieszone niżej nie będą problemem.Pralka ma wysokość ok 85cm,nawet jak bedzie otwierana do góry mozesz je powiesić niżej;).możesz też powiesić je nad wc lub obok umywalki.To zdjęcie to tylko przykład rozplanowania i kolorystyki szafeczek Nano;)

IMO - w tej wersji nie ma miejsca na przechowywanie czegokolwiek. Chyba, że zapudlicie ścianę sedesową.

Może jednak przeprosić się z narożną kabiną prysznicową.

Sedes wstawić tam gdzie obecnie prysznic, prostopadle do ścianki 90 cm.

Na ścianie z rurami i nad sedesem urządzić szafki/ półki do przechowywania ?

Pralkę postawić wzdłuż ściany z pionem, krótszym bokiem do wejścia (pupa ładującego zmieści się w otwartych drzwiach kabiny)

....a umywalkę zostawić przy drzwiach.

Na rysunku to miejsce między rurami a prysznicem to przestrzeń z półkami na zapas kosmetyków, papier toaletowy itp., poza tym będzie szafka pod umywalką i wisząca szafka nad pralką. Wieszaki na ręczniki między umywalką i pralką.

Twoja koncepcja też jest ciekawa, rozważaliśmy coś podobnego, tylko wtedy brakuje przestrzeni i nie da się otworzyć pralki.

..... tylko wtedy brakuje przestrzeni i nie da się otworzyć pralki.

Superwygodnie wtedy nie jest, ale bardzo niewygodnie też nie.

Mają ten układ moi znajomi. Kabina jest 80-ka tego rodzaju, a pralka 40 cm ładowana od góry.

Co do przechowalni łazienkowej :)

- mam dobre doświadczenia z cargo kuchennym przeznaczonym do szafki szer. 15 cm

Co do ręczników

- na suszarkę nadają się świetnie rury od ogrzewania (te przy drzwiach).

Robisz obudowę a w niej ujęcie powietrza przy podłodze, a nadmuch przy ręcznikach.

Ja miałam założone tuleje wentylacyjne do drzwi na węższym boku obudowy i ręczniki były cieplutkie :).

p.s.

Strasznie jestem ciekawa, jak Wam ta łazienka wyjdzie.

Mamy szansę na zdjęcia realizacji?

Edytowane przez MarynaM

Superwygodnie wtedy nie jest, ale bardzo niewygodnie też nie.

Mają ten układ moi znajomi. Kabina jest 80-ka tego rodzaju, a pralka 40 cm ładowana od góry.

Co do przechowalni łazienkowej :)

- mam dobre doświadczenia z cargo kuchennym przeznaczonym do szafki szer. 15 cm

Co do ręczników

- na suszarkę nadają się świetnie rury od ogrzewania (te przy drzwiach).

Robisz obudowę a w niej ujęcie powietrza przy podłodze, a nadmuch przy ręcznikach.

Ja miałam założone tuleje wentylacyjne do drzwi na węższym boku obudowy i ręczniki były cieplutkie :).

p.s.

Strasznie jestem ciekawa, jak Wam ta łazienka wyjdzie.

Mamy szansę na zdjęcia realizacji?

Przymierzaliśmy się do prysznica 80 w sklepie i taka kabina jest stanowczo za ciasna, dlatego chcemy tylko 90, a we wnęce koło pionu z rurami zmieści się kabina prostokątna 80x90 i chyba przy takiej zostaniemy. Jeśli chodzi o pralkę to mamy prawie nową (45 ładowana od przodu). Dokupiliśmy do niej 5 lat gwarancji, więc nie chcemy się jej pozbywać.

Z tym cargo to fajny pomysł, będzie idealne do przestrzeni między kabiną a pionem z rurami. Zdjęcia wstawię, ale remont planujemy na styczeń i luty, w marcu przeprowadzka, więc trochę to potrwa.

Zdjęcia wstawię, ale remont planujemy na styczeń i luty, w marcu przeprowadzka, więc trochę to potrwa.

:) :) :)

Już się ciszę. Tak ciężko znaleźć przykłady aranżacji małych pomieszczeń.

Jeśli możesz - dorzuć coś prócz łazienki do:

Zdjęciowego wątku małych mieszkań.

Powodzenia !