Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom rozłożyst z dom.pl

POEMA

Recommended Posts

Witam wszystkich

Niektórzy toczą debaty czy lepszy jest domek piętrowy czy parterowy... Ja będę miała okazję się przekonać osobiście ;)

Mieszkałam w przytulnym domku Poema z poddaszem użytkowym. Pewnego dnia, postanowiłam go sprzedać, SPŁACIĆ kredyt i zacząć budowę jeszcze raz.

No i stało się.

Duże problemy były z wyborem projektu. Założenie było takie, że będzie to teraz dom parterowy z 5 pokojami + salon. Jednak takich domów jest stosunkowo mało. Dom Rozłożysty z Dom.pl nie jest moim ideałem, ale jak to się mówi: z braku laku...

Edytowane przez POEMA

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście będą zmiany w projekcie. Oryginał wygląda tak:

domrzut.jpg

Natomiast moje zmiany tak:

P1140403.JPG

Chcę zlikwidować to małe zadaszenie (od wyjścia ok. 1 m i słup). Zrobię natomiast jeszcze jedno okno w salonie. Nie chcę tej ścianki w salonie, tu zostanie postawiona inna ścianka zamykająca salon (nie chciałam mieć wrażenia wchodząc z garażu, że jest tam długi korytarz - miałby on ok 15 m!). Mała łazienka zostanie powiększona , tak aby zmieścił się tam jeszcze prysznic. Natomiast z dwie pozostałe połączę w jedną. Kotłownię podzielę na dwa pomieszczenia - kotłownię oraz schowek. Do obu będzie się wchodziło z garażu. Natomiast utworzony pomiędzy nimi korytarzyk będzie miał szfę, aby wysiadając z samochodów nie wędrować do wiatrołapu. Tam domownicy będą mieli buty - papcie oraz okrycia. Z garażu będą drzwi na tył domu.

Teraz może coś o działce, chociaż właściwie od tego powinnam zacząć. Wiadomo projekt był dobierany do działki.

Z działką trochę przygód miałam i włściwie nadal mam.

Okazało się, że gmina wystawia 4 działki na sprzedaż w przetargu. Dwie miały kształt prostokątu i miały po ok. 800 m, a dwie miały kształt serka topionego i miały po ok. 650 m. Wcześniejsza nasza działka miała 988 m2 i ta wielkość była ok. Jednak była długa na 45 m, a szeroka na 20 m. Chociaż każdy z nas miał wolnostojący dom, to jednak trochę przypominało to zabudowę bliźniaczą i nasze życie było widoczne dla sąsiadów. Dlatego teraz postanowiliśmy kupić dwie działki obok siebie, aby można było coś sensownego wybudować i mieć trochę prywatności.

Niestety dwóch pierwszych działek nie udało mi się wylicytować, natomiast kupiłam te o kształcie serka. I znowu nie jest to ideał, ale jakoś wybraliśmy projekt i udało nam się na papierze jakoś go ustawić. Działki mają ok. 1350 m2.

26927_big.jpg

Pomimo wszystko cieszyłam się z zakupu za atrakcyjną cenę. Jednak potem napotkałam schody... Działka miała drzewa. Na pozwolenie na wycinkę się czeka, a ja chciałam chociaż fundamenty w tym roku zrobić. I zaczęły się wycieczki po urzędach... Na szczęście okazało się, że gmina już ma takie pozwolenie, więc wycinka była możliwa, a gmina posadzi w zamian w innej miejscowości drzewa. Następną niespodzianką było to, że nie mamy zbyt dobrego dojazdu do działki. Na szczęście zarząd dróg usypał nam teraz częściowo, a na przyszły rok zgłosili do planu wydatków taką z prawdziwego zdarzenia (ciekawe co z tego wyjdzie). No i następna niespodzianka (mam nadzieję, że ostatnia) - wręcz bomba - ten teren jest stanowiskiem archeologicznym! Wcześniej niewiele mi to mówiło, ale teraz już co nieco wiem na ten temat... Oczywiście można się budować, jednak należy przde wszystkim otrzymać zgodę konserwatora zabytków (jest to też potrzebne do zgody na budowę). Trzeba też wynająć uprawnionego archeologa, który będzie nadzorował wykopy oraz otrzymać zgodę muzeum, które przyjmie ewentualne znaleziska. Wszystko jest to czasochłonne i dużo przy tym papierkowej roboty.

Koniec końców mam nadzieję, że nie odkryją u mnie drugiego Biskupina, bo wtedy to mogę pożegnać się z budową mojego domku...

Działka wygląda tak

P1140393.JPG

P1140392.JPG

P1140390.JPG

Edytowane przez POEMA

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pogoda nadal dopisuje, więc prace idą ku końcowi pierwszego etapu :)

P1140482.JPG

Widok na przyszły taras i pokoiki dzieci.

P1140483.JPG

Widok na salon i kominek.

P1140484.JPG

Widok na kuchnię, a dalej na salon.

P1140485.JPG

Widok na wejście do domu, dwa pokoiki, garaż, a w głębi na naszą sypialnię.

Teraz muszę pomyśleć na której ścianie umieścić w łazienkach umywalki, prysznic, wannę i oczywiście toalety. Za dwa dni mają zacząć zasypywać, więc umieszczą już rury i raczej potem nie będę mogła przerzucać tego ze ściany na ścianę.

Edytowane przez POEMA

• 2 months później...

Domek jest na prawdę rozłożysty! Lubię taki układ pomieszczeń :) a salon będzie bardzo przestronny!

Uwierz mi, że z tymi rurami, łazienkami itd. to jeszcze kilka razy zmienisz zdanie, albo co najmniej raz będziesz żałować swoich decyzji, ale Ty przecież już trochę doświadczenia masz (2 domek), to na pewno wszystko dobrze masz przemyślane ;) Trzymam kciuki za dobre decyzje, i będę podczytywać :)

Hip hip hurrra!

Ktoś napisał!

Dziewczyny dziękuję za wizytę!

Dardurdka chociaż to drugi domek ciągle coś zmieniam i zastanawiam się, czy dobrze.

Elizakop z tym szaleństwem to ostrożnie, ponieważ przy podłączaniu wodociągu i ewentualnej pompie ciepła archeolodzy muszą być, ale jestem dobrej myśli ;)

Pokażę Wam moje wczorajsze zakupy.

Zestawik śniadaniowo - deserowy. Taki nieformalny. Zestaw kawowy mam już upatrzony i mam go dostać na imieniny.

P1140524.JPG

P1140525.JPG

Zestaw dla 4 osób - może kiedyś w bardziej sprzyjających okolicznościach finansowych powiększę go.

Edytowane przez POEMA