Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom rozłożyst z dom.pl

POEMA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym tarasem to mam problem. I nie jest to odległa przyszłość :(

Taras jest bez zadaszenia. Nie wiem, czy zostawić go tak - mam duży ogrodowy parasol w kolorze przyszłego dachu. Czy może zadaszyć go czymś w rodzaju pergoli, a ona powinna być kotwiczyona na etapie więźby. Chciałabym na niej markizę, ale nie taką typową.

Wieczorkiem wkleję zdjęcia.

Aaa i co z tym kominkiem?

Chyba wybiorę się te 200 km i sprawdzę osobiście jak wygląda. Bardzo przemawia do mnie cena - 2 tyś. za marmur (likwidują zakład kamieniarski, a mają je już zrobione). Wolałabym biały, ale pomyślałam, że może z tych kilku zrobionych sama "uzbieram" taki z jak najmniejszą liczbą przeżyleń. Oczywiście jak się zgodzą :)

• 4 weeks później...

Budowa posuwa się do przodu, ale małymi kroczkami.

Niestety mam pewne problemy, które będą kosztowały

Człowiek powinien popełnić mniej błędów niż przy poprzedniej budowie, a tu...

Pod koniec grudnia zamówiłam okna z Oknoplatu. Pani zaproponowała rolet od nich. Trzeba było podnieść nadproża o 20 cm. Teraz okazuje się, że system rolet naokiennych be clever ma sporo minusów. Ogólnie mówiąc system 3-szybowy, który mamy z tymi roletami, to przepłacanie, ponieważ puszka przepuszcza powietrze i zimno. Pani zaproponowała teraz poszerzenie okien za ok. 3 tyś. i rolety z puszką zewnętrzną, które też są droższe. Strasznie się wczoraj wkurzyłam. Pani wie o tych kłopotach od stycznia, tak się tłumaczy, ale "okna z Krakowa" przygotowywały się do wprowadzenia zmian od dłuższego czasu. Poprosiłam o maksymalne zniżki i rabaty, ale wiadomo okna zapłacone i możesz nas pocałować... Kurcze, jestem wściekła! Jak się zamawia to wszyscy cud miód, a potem jak jakiś kłopot to fora ze dwora. Wiedeząc o niedoskonałości be cleverów naokiennych muszę dopłacić za poszerzenie okien, aby zlikwidować to 20 cm podniesienie nadproża.

Fajne inspiracje tarasowe, zwłaszcza ostatnia :). Daj znac co z kominkiem. Dla mnie trochę za bardzo dostojna się wydaje ta obudowa. Aleto zależy oczywiscie jak od tego jak chcesz urządzic wnętrza. Wygląda na to, że będzie klasycznie, tak? Fajnie, że już mury rosną :) I co będzie z tymi oknami? pozdrowienia :)

Ponieważ do kominka sama nie jestem przekonana na 100 % (tylko ta cena 2 tyś.) dałam na razie spokój.

Z oknami - porażka. Zapłacę za zniwelowanie 20 cm Oknoplastowi, aby potem nie było problemów w razie reklamacji, że to nie ich wina tylko tych drugich. Natomiast poszukam innych od rolet, może będzie taniej.

Aby nie było pięknie - odkryłam, że murarz zrobił wejście do domu jak do stodoły! Miały być doświetla boczne i górne 170 na 235, a jest 170 na 270. Dziś jestem z nim umówiona na budowie i zobaczymy co da się zrobić. Do takiej wysokości są szersze drzwi, ale tego się nie da powiększyć, bo nadproże runie. Z moich kombinacji wynika, że trzeba będzie zwęzić otwór i na tym oprzeć nowe nadproże - tak więc mogę pożegnać się doświetleniami. Ale wolę to niż to co zaproponował budowlaniec: od góry włożyć styropian i zamurować. Nie wiedziałam czy śmić się czy płakać na taką propozycję. Ciekawe w czym miałaby kotwiczyć framuga.

Budowa jest to jednak impreza dla ludzi o silnych nerwach.

A jeszcze odpowiedź dla Ciebie elizacop - chciałabym aby było klasycznie, jednak mam trochę mebli kolonialnych. Trzeba to będzie jakoś połączyć.

Mi też podoba się to rozwiązanie z zadaszeniem tarasu, jednak nie wiem, czy robią takie markizy w Polsce. Trzeba będzie poszukać. Chociaż też planuję altanę, więc jak nie wyjdzie lub cena będzie brrr to pewnie odpuszczę.

Na razie postaram załatwić aktualne problemy.

Ciąg dalszy tragikomedii budowlanej...

Dziś panowie od dachu poinformowali, że uciekają od poniedziałku na inną budowę położyć dachówkę. Zostajemy z niedokończonym dachem. Podejmując się roboty nawet słówkiem nie pisnęli, że będzie przerwa.

Dodatkowo budowlaniec nie pojawił się na umówione spotkanie w sprawie otworu drzwiowego.

No, cóż...

Najgorsze, że człowiek nie może zrobić z nimi wszystkimi porządku, bo istnieje obawa, że coś potem specjalnie, a niezauważalnie dla inwestora skopią i wyjdzie to po zamieszkaniu...

Mam nadzieję, że to koniec moich przebojów na jakiś czas.

• 3 weeks później...

To widok na kuchnię.

DSC02037.JPG

Na kominek

DSC02038.JPG

Na salon

DSC02043.JPG

Wiatrołap z pomniejszonym otworem. Drzwi będą tylko z "doświetlem" bocznym, a w zasadzie ze skrzydłem biernym. Nie jestem zadowolona z takiego obrotu sprawy, jednak nie było już wyjścia. Bardzo chciałam mieć doświetla chociaż boczne z obu stron...

DSC02048.JPG

I garaż

DSC02063.JPG

Przeważnie przy budowie nie idzie tak jak sobie zaplanujemy, często muszą być stosowane kompromisy. Czasami jednak raz na sto nieudanych rzeczy jedna rzecz nas miło zaskakuje.

Bardzo chciałam mieć dwie ściany ze starej cegły (jedna za drugą - wiatrołap/spiżarnia spiżarnia/kuchnia). Jednak po wycenie postawienia tych ścianek i ceny za sztukę cegły dałam spokój. A tu nagle dostajemy cegłę gratis! Teraz tylko ciekawe jak wyjdzie to co wymyśliłam?

Nie przejmuj się, co by to była za budowa bez jakichś epizodów ;) Ale z tymi oknami to przegięli!

Najważniejsze, że widać postępy :) Daszkowi już niewiele brakuje a pergola to cudny pomysł, ale nie jestem pewna czy na nasz klimat :/ Myślę, że na dłuższą metę może być z nią kłopot, u nas są duże wahania temperatur i nieosłonięte drewno może to boleśnie odczuć...

aaa kominek! 2tys. to dużo i niedużo... sami mamy zakład kamieniarski więc wiem, że takie kominki to robi się z odpadów płytowych ;)

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...