Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu (poddasza)

PLN

Recommended Posts

Mam strop drewniany a nad nim poddasze na którym trzymam różna rzeczy,chcę go ocieplić kładąc na niego,no właśnie co.Czym mogę go ocieplić abym mógł po nim chodzić aby użytkować poddasze,zastanawiałem się nad płytami wełny mineralnej a na to jakaś folia izolacyjna,ale nie wiem czy się nie będzie to zarywać,zapadać.

Mam strop drewniany a nad nim poddasze na którym trzymam różna rzeczy,chcę go ocieplić kładąc na niego,no właśnie co.Czym mogę go ocieplić abym mógł po nim chodzić aby użytkować poddasze,zastanawiałem się nad płytami wełny mineralnej a na to jakaś folia izolacyjna,ale nie wiem czy się nie będzie to zarywać,zapadać.

Jako ocieplenie można zastosować twarde płyty z wełny mineralnej MONROCK MAX, po których można śmiało na takim poddaszu chodzić. Dostępne grubości i parametry można zobaczyć na stronie http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/monrock-max.aspx.

Jeżeli taką wełnę położymy bezpośrednio na podłodze drewnianej to od góry należy zastosować folię paropoprzepuszczalną o małym oporze dyfuzyjnym. Innym rozwiązaniem jest ułożenie legarów drewnianych pomiędzy które układamy miękką maty lub płyty z wełny mineralnej i następnie do legarów mocujemy nową podłogę z desek, płyt OSB itp.