Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam następujące problem.

Elektryk twierdzi, że zakończył swoją pracę i resztę zakresu należy zlecić w ramach białego montażu. Chodzi tutaj o mostkowanie kabli w puszkach itp. Na załączonej fotografii przedstawiam zakończoną? instalację elektryczną.

Czy tak wygląda standard i faktycznie resztę prac należy zlecić w ramach białego montażu czy też elektryk próbuje sobie ułatwić pracę ??

Chciałbym mieć pewność bo nie wiem czy ten sam elektryk będzie mi wykonywał biały montaż i czy jeżeli wezmę innego fachowca on złapie się za głowę i oprócz białego montażu będzie żądał wynagrodzenia za dokończenie instalacji.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Dziękuję i pozdrawiam

elektryk.jpg

Przy takim sposobie montażu - zakończył. Reszta to biały montaż.

Co masz na myśli pisząc "taki sposób montażu".

Czy przy innym sposobie montażu elektryk mostkuje kable w puszkach ?

Dzięki za szybką odpowiedź

masz tzw instalację "bez puszkową".

łączeń dokonuje się tylko w przypadku instalacji puszkowej

PS.

Instalacja puszkowa to taka instalacje gdzie na ścianach pod sufitem są puszki rozgałęziające.

Jeśli zostawił opisane kalble to zależy od tego jak się umówiliście. Ja zawsze łącze wszystko tam gdzie mam więcej przewodów a resztę zostawiam jak jest.

Jakość wykonania to już inna sprawa :lol2:

Chyba jestem zbyt pedantyczny :)

Ten etap jest zakończony, ale robota jest nieskończona.

Przewody powinny być opisane i pochowane w puszkach.

Zabezpieczenie puszek przed tynkiem to temat albo tynkarza albo elektryka albo właściciela.... do ustalenia na miejscu.

Co z rozdzielnicą?

Co z uruchomieniem instalacji i pomiarami?

Jeśli elektryk ma nadzieje na dalsze prace u Ciebie to sam zadba o w/w czynności, bo to leży w jego interesie ;)

ale pomiary to tylko riso w takim stanie można zrobić bo osprzzętu nie ma :) więc po co się bawić w pomiary teraz jak to po wszystkich pracach sie robi :) skrzyneczke powinien jednak zrobić i zabezpieczyć albo pięknie opisać przynajmniej...

uziom tablicy wykonany ??