robbal 25.11.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 witamna wiosne planuje rozpocząć budowe domu jednorodzinnego - parter + piętro (poddasze). mam już kompletny projekt od a do z. ściany zewnętrzne- jednowarstwowe zaprojektowane z porothermu 30cm. jak się ma opłacalnośc czasowo-kosztowa przy zastosowaniu systemu dryfix do użycia zwykłego porotherma? i czy zastapienie produktu firmy wienenberger tańszą ceramiką poryzowaną |(o tych samych wymiarach i parametrach) innego producenta np leier jest nie tylko możliwe ale i korzystne? architekt w projekcie umieścił jako materiał porotherm 30cm ale nie podawał producenta ani nie jest to ujęte jako jakaś nazwa własna a bardziej jako rodzaj materiału - przynajmniej moim zdaniem. stąd moje pytanie do osób obeznanych z tematem i sztuka budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 18.05.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Ja generalnie uważam, że jeśli próbujesz budować samodzielnie to dryfix jest fajnym rozwiązaniem bo uda Ci się postawić ściany szybko i sprawnie.A jeśli wynajmujesz ekipę to napewno z zaprawą sobie poradzą, wydasz mniej na materiał ale dorzucisz robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 23.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 dryfix wymaga idealnego wyprowadzenia pierwszej warstwy na zaprawie zawsze można wyrównać nadrobić ustawić wypoziomować na piance trudno bardzo dokładnie trzeba wykonać pierwszą warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygio 24.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 mogę wypowiedzieć się co do ceramiki. U siebie miałem w projekcie też napisane bez konkretnego producenta ale grubość 25. Zastosowałem Leiera i zaoszczędziłem troszkę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 25.05.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Zastosowałeś Leiera ale dopłaciłeś za zaprawę. Przyznam natomiast , że ostatnio widziane porothermy weinerbergera naprawde strasznie pękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygio 27.05.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Zastosowałeś Leiera ale dopłaciłeś za zaprawę. Przyznam natomiast , że ostatnio widziane porothermy weinerbergera naprawde strasznie pękają chyba nie bo wszystko był na zaprawę cementowo-wapienną. Nie stosowałem specjalnych zapraw "energooszczędnych". Całość i tak teraz przykryję styro 20 grafitowy. Co do twardości to jestem na etapie kruszenia pozostałości po budowie i co do pustaków to mam je tylko w całości. Byłem zdziwiony jak chłopaki budowali że nie ma odpadów ale może jest to też kwestia transportu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 28.06.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Na dzien dzisiejszy wieneberger jest straszenie drogi. zamiast 30 cm zrob 25 - na konstrukcje wystarczy, no chyba ze nie chcesz ocieplac.ja bym wzial najtansza ceramika jaka kupisz, jopek, leier, owczary czy röben. obojetne. Trzymac sie bedzie tak samo, najwyzej muraze troche poklna ze cos jest krzywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 29.06.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 dryfix (lub inne tego typu) to dobra rzecz. Nie robi sie tego z powodu ze szybko i wygodne, lecz z powodu ze kazda spoina z zaprawy jest mostem termicznym. Sciana jednowarstwowe, czyli bez dodakowej warstwy izolacyjne, koniecznie trzeba tak zrobic. I moim zdaniem wtedy 30cm to za malo, wypadaloby 46cm (a moze wienerberger maja 48, nie pamietam) aby miec parametry porownywalne do scian dwuwarstwowych. Zaleta tych scian jedowarstwowych jest, ze oddychaja, nie sa takie szczelne, i wtedy mikroklimat w domu jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.06.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Zaleta tych scian jedowarstwowych jest, ze oddychaja, nie sa takie szczelne, znowu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.06.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 dryfix (lub inne tego typu) to dobra rzecz. Nie robi sie tego z powodu ze szybko i wygodne, lecz z powodu ze kazda spoina z zaprawy jest mostem termicznym. Sciana jednowarstwowe, czyli bez dodakowej warstwy izolacyjne, koniecznie trzeba tak zrobic. I moim zdaniem wtedy 30cm to za malo, wypadaloby 46cm (a moze wienerberger maja 48, nie pamietam) aby miec parametry porownywalne do scian dwuwarstwowych. Zaleta tych scian jedowarstwowych jest, ze oddychaja, nie sa takie szczelne, i wtedy mikroklimat w domu jest lepszy ZZ góry przepraszam alek kolega musiał to w "Pani Domu" przeczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts