Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

na wiosne planuje rozpocząć budowe domu jednorodzinnego - parter + piętro (poddasze). mam już kompletny projekt od a do z. ściany zewnętrzne- jednowarstwowe zaprojektowane z porothermu 30cm. jak się ma opłacalnośc czasowo-kosztowa przy zastosowaniu systemu dryfix do użycia zwykłego porotherma? i czy zastapienie produktu firmy wienenberger tańszą ceramiką poryzowaną |(o tych samych wymiarach i parametrach) innego producenta np leier jest nie tylko możliwe ale i korzystne? architekt w projekcie umieścił jako materiał porotherm 30cm ale nie podawał producenta ani nie jest to ujęte jako jakaś nazwa własna a bardziej jako rodzaj materiału - przynajmniej moim zdaniem. stąd moje pytanie do osób obeznanych z tematem i sztuka budowlaną

Wiesz ja bym mocno zastanowił się jednak nad ścianą 2W. Poświęć nieco czasu na czytanie forum. Policz sobie U ściany. Pogadaj z audytorem np. OZC jak nie wiesz gdzie szukać zagadaj do np. Asolt z tego forum. Powie na czym możesz oszczędzić a gdzie co dołożyć. Sama zmiana na ścianę 2W zostawi w Twojej kieszeni co roku nieco kasy przez cały okres eksploatacji budynku.

witam wszystkich ja tez planuje budowe malego domu z poddaszem uzytkowym i tez sie zastanawiam z czego budowac i jaki strop wybrac

i jak narazie to zdecydowalem sciany z maxa i 15 cm stryopianu i strop terriva bo zamierzam sam tez cos zrobic przy budowie

ale dalej sie zastanawiam czy porotherm czy max czytalem ze max troche mocniejszy od porothermu znaczy ze niejest taki twardy i sie tak niekruszy czy to prawda ?

Witam

ja też zamierzam na wiosnę rozpocząć budowę. W projekcie mam Porotherm 44 ściana jednowarstwowa.

Czy ktoś kto mieszka już w takim domku może się wypowiedzieć czy to było dobre rozwiązanie?

Projektant z wieloletnim doświadczeniem bardzo mnie namiawia do tego rozwiązania, natomiast każda ekipa, którą poproszę o wycenę dla tej technologii, kręci nosem i mówi, że nie jest to najlepsze rozwiązanie - nie jest złe, ale nie jest też najlepsze. Po lekturze na forum M mam chyba jeszcze większy mętlik w głowie...

KD

Moim zdaniem 1W to jakaś wielka pomyłka. To taki chichot najnowszej technologii, który za kilka lat ostatecznie przejdzie do lamusa.

Kiedyś z 15 lat temu wymyślono i niestety stosowano coś takiego jak tynk który miał izolować termicznie ściany bez docielpenia, stosowały go nawet spoldzielnie mieszkaniowe, teraz sprawy są w sądzie, bo się okazało że to jedna wielka ściema już od fazy projektu.

Dzisziaj już nikt na szczęście takich tynków nie stosuje. Ze ścianą jednowarstwową będzie to samo za kilka lat.

A ci co w to weszli wcześniej czy później będą docieplać.

Dziękuję za odpowiedzi. Po lekturze i przemyśleniach nie zdecydujemy się jednak na ścianę 1W. Zastanawiam się jednak co wybrać. Czy porotherm 30 + styropian (ile cm?) czy silkę??

Ja daję Porotherm 25 P+W kl. 15 na to wełna mineralna 15 cm, a na to cegła elewacyjna. Architekt wyliczył mi U dla ściany zewntrznej na U = 0,23.

• 1 month później...

jeśli mogę się podłączyć do dyskusji to prosiłbym o poradę bo niebawem zaczynam budowę i nie wiem na co sie zdecydować, buduje mały domek około 115 metrów

w planach mam na pewno sciane z pustakow ceramicznych na pewno 25 cm P+W

i do tego ocieplenie styropianem 20cm tym z lambdą 0,32 lub 0,33 nie pamietam konkretnie bo z kilku firm mialem rozne oferty

rozchodzi mi się o to czy lepiej wybrac pustaki z wienenberga czy leiera , budowlancy mi mowia ze to co zaoszczędze na leiere oddam w tym ze pustaki przyjada popękane i musze kupic ich wiecej no i podobno trudno je pociąć a z drugiej strony na wielu skladach powiedziano mi ze pustaki leiera w ostatnim czasie zostaly znaczaco poprawione no i ze sa rowniejsze od wienenberga

no i jeszcze kwestia styropianu czy ten z najnizsza lambdą jest rzeczywiscie oplacalny? buduje maly dom po to aby zrobic go w jakim standardzie lepszym i wole wybudowac mniejszy dom ktory bedzie tanszy w utrzymaniu (ogrzewaniu) niz wybudowac sobie pałacyk na ktory nie bedzie mnie stać

mozecie cos konkretnie doradzic?