Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy komin niższy od kalenicy będzie ok??

Recommended Posts

Sprawa jest taka:

Komin system Schiedel Ronto Plus, do pieca na olej opałowy do tego kanały wentylacyjne.

Komin jest oddalony od kalenicy blisko 4m. W kalenicy jest drugi komin do kominka plus kanały wentylacyjne.

W projekcie oba kominy mają tą samą wysokość tj 8,60 m.

Problem w tym że komin do pieca na olej wystaje ponad dach na wysokośc 2,80 m.

Będzie więc problem z czyszczeniem kanału przez kominiarza.

Nadto komin wystający tak znacznie ponad konstrukcję dachu narażony będzie na wyziębianie i podmuchy wiatru.

Pytanie jest takie czy w/w obawy są przesadzone a komin będzie ok.

Architekt po konsultacji uzasadnił projekt tym że obawia się zawirowań powietrza jeśli komin będzie poniżej kalenicy.

Ewentualnie zgodził by się na jego sktócenie o 120 cm. Podobno gdyby coś było nie tak z ciągiem zawsze można dobudować??

Dach jest kopertowy.

Co na to fachowcy od kominów?? Jest kilku na tym forum.

A może ktoś przerabiał podobny temat, jak to wyszło??

By wyrazić opinię potrzebnych jest więcej danych . Oprócz norm

o których mówił jajmar, przydałby się skan projektu . Zrobiłem

sobie szkic bazując na podanych przez Ciebie wymiarach , więc

jeśli nie bujałeś i podłączenie pieca masz nie wyżej niż 1,5 m,

ciąg będzie dobry przy skróceniu komina zgodnie z zaleceniami

architekta . Stosunek zakończenia komina do kalenicy , zależny

jest od jego odległości od niej. Im dalej , tym bardziej go można

"zaniżyć". Ta zależność nie może byc jednak stosowana , bez

uwzględnienia kilku uwarunkowań , o których nic nie wiemy.

Są to np : kąt nachylenia dachu ,wysokie obiekty w pobliżu (drzewa),

położenie geograficzne , zorientowanie na wiatry dominujące...

Komin będzie ocieplony przecież napisałem że będzie to Schiedel Ronto Plus, system ten posiada ocieplenie.

Z tym skanem Eniu to może być problem cały projekt mam w PDF i nie potrafię wyciać i wkleić akurat tego rzutu.

Taki już niekumaty informatycznie jestem :bash: a może poprostu wyciąć się nie da.

Jak coś ustale to najwyżej wytnę i wkleje później.

Kąt nachylenia dachu 32 stopnie, wysokich objektów w okolicy brak i zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego nie powinno tam byż ich również w przyszłości. Drzew nie ma (ale to nie pustynia) Komin będzie z pólnocnej częći domu przyjmując że najczęstrze wiatry są północno - wschodnie lub południowo zachodnie, to nawet jak ten komin będzie niżej nic go nie będzie przysłaniać. Położenie gerograficzne? Półniocne mazowsze - jeśli o to chodzi. Dom na niedużym wzniesieniu ale wyżej niż okoliczne domy. Zmierzyłem projekt w skali komin od kalenicy będzie stał 3,5 m.

Przcież są takie systemowe bajery ze stali wzmacniajace ciąg, można by dać na wszelki wypadek.

Z podłączeniem mieca to jeszcze nie wiem jak to będzie bo jeszcze nie wybrany. Bedzie to piec na olej opałowy pewnie Viessman.

Tu jest trochę informacji o położeniu i wysokości komina: http://kominypolskie.com.pl/pdf/T_Trusewicz_Wentylacja_bledy.pdf

Teraz trochę polemiki.

Napisałeś:

"Problem w tym że komin do pieca na olej wystaje ponad dach na wysokośc 2,80 m. Będzie więc problem z czyszczeniem kanału przez kominiarza."

Nie jestem pewien czy bardziej troszczysz się o kominiarza, czy tak naprawdę o wygląd komina i budynku. Ponieważ wedłu Ciebie tak wysoki komin będzie szpecił bryłę budynku?

Tu jest trochę informacji o położeniu i wysokości komina: http://kominypolskie.com.pl/pdf/T_Trusewicz_Wentylacja_bledy.pdf

To u mnie powinno być ok.

Nie powiem że wygląd nie ma znaczenia.

Ale komin blisko 3m nad dachem to jakieś ryzyko że mimo ocieplenia będzie za zimny w tej części, narażony będzie na podmuchy wiatru.

Można by taj jakąś drabinkę zainstalować (wmurować w cegłę która będzie wokól niego ale to dodatkowy kłopot i koszt.

Więc jeśli można go obniżyć wszelkie te obawy i niedogodności odpoadną. Po warunkiem że nie odbije się to negatywnie na ciągu, bo to jest najważniejsze.

Projektant podszedł do projektu Twojego domu bardzo profesjonalnie, projektując kominy wystające ponad kalenicę. Oczywiście jak klient się upiera, że chciałby krótszy komin. To projektant w projekcie go skróci i będzie to zgodne z polskim normami. Dopuszczającymi taką możliwość w przypadku komina oddalonego od kalenicy.

Tylko zastanów się czy lepiej jak ten komin będzie ładny, czy lepiej jak będzie dobrze spełniał swoją funkcję?

Musisz również wiedzieć że:

-komin dłuższy ma lepszy ciąg oraz jest mniej narażony na zawirowania wiatru,

-kominy powinny kończyć się na jednakowej wysokośći i wystawać ponad kalenicę,

-skracając ten komin, będziesz miał krótszy kanał spalinowy ale i kanały wentylacyjne również będą krótsze,

-aby zapobiec wychładzaniu komina, stosuje się na nim zewnętrzne ocieplenie, na strychu oraz ponad dachem,

-budujesz ten dom dla siebie i twojej rodziny.

Czy zawsze komin musi być wyższy od kalenicy? Czy aby normy nie zalecają aby spełnione były poniższe warunki?

http://www.abc-dachy.pl/img/publikacje/53_z4.jpg

Normy bywają nierozumne. Ta szczególnie mi podpadła , bo w

praktyce te 30 cm się nie sprawdza...

Mam swoją metodę , którą stosowałem wielokrotnie z powodzeniem.

Zakłada ona skracanie długości komina o jedną trzecią tego co

wystaje ponad dach , w dowolnym miejscu od kalenicy. Wyjściówka

do wyliczeń , to komin w kalenicy wystający tyle ile musi dla

konkretnego urządzenia (inne dla gazu , inne dla kominka z wkładem,

jeszcze inne dla kominka otwartego). Skracamy , licząc od Lini poziomej

prowadzonej na wysokości zakończenia komina w kalenicy.

Szkoda ,że nie umiem tego narysować...:(

Polskie normy nie zalecają, tylko dopuszczają a właściwie określają minimalną wysokość komina, ponad dachem.

Jest to zbiór wymagań i przepisów, jak powinno się stawiać, z czego, itd...... Pisany, zatwierdzany, zwykle przez urzędników, z różnym skutkiem końcowym.

Przypomnę tylko, że kiedyś dopuszczono w budownictwie wielorodzinnym, w blokach, kanały wentylacyjne tzw. zbiorcze. Dopuszczające podłączenie pomieszczeń wentylowanych, do jednego kanału wentylacyjnego, co drugą kondygnację. Ile było i jest kłopotów z taką wentylacją, wiedzą sporo mieszkańcy takich budynków.

Mam swoją metodę , którą stosowałem wielokrotnie z powodzeniem.

Zakłada ona skracanie długości komina o jedną trzecią tego co

wystaje ponad dach , w dowolnym miejscu od kalenicy. Wyjściówka

do wyliczeń , to komin w kalenicy wystający tyle ile musi dla

konkretnego urządzenia (inne dla gazu , inne dla kominka z wkładem,

jeszcze inne dla kominka otwartego). Skracamy , licząc od Lini poziomej

prowadzonej na wysokości zakończenia komina w kalenicy.

Szkoda ,że nie umiem tego narysować...:(

Eniu możesz przybliżyć swoją metodę? To znaczy napisz trochę jaśniej:) bo nie kumam.

Eniu możesz przybliżyć swoją metodę? To znaczy napisz trochę jaśniej:) bo nie kumam.

Spróbujmy metody opisowej (i moich zdolności TFUrczych )

Narysuj sobie taki rysuneczek , jaki wkleił brunet w #9 , z tą różnicą,

że komin w kalenicy (30-50 cm ponad nią). Do tego dorysuj poziomą

przerywaną linię na wysokości zakończenia komina . Masz ? To teraz

narysuj sobie komin w dowolnym miejscu od kalenicy , tak by

miał wysokość do tej przerywanej linii . Ten komin skracając o 1/3,

otrzymasz wysokość jaką staram się zachować. Im dalej od kalenicy ,

tym komin wyższy ponad dach , ale proporcjonalnie do wartości

o jaka go skracasz. Ufffffff ....

Oczywiście niewielkie oddalenie od kalenicy nie wymaga takich zabiegów.

Wystarczy trochę rozsądku :)

eniu, rozumiem:)

Biorąc za przykład, kominy opisane przez kupiecjudex:

komin nr 1, w kalenicy wystaje 60 cm ponad kalenicę a komin nr 2, oddalony od kalenicy o ok. 4 m musiałby wystawać ponad dach 2,80 m aby zrównać się wysokością z kominem nr 1.

Możemy go więc ewentualnie obniżyć o 1/3 jego wysokości,

czyli 2,80 : 3 = 0,93 m a 2,80 - 0,93 = 1,87 m i to jest minimalna wysokość komina nr 2 ponad dachem.

Muszę przyznać, że jest to o wiele bezpieczniejsza metoda skracania niż to co proponują w Polskiej Normie dotyczącej kominów.