Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne kanadyjczyka

Mitsumaniak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doomika, nie polecałbym Ci elewacji z tym styropianem na kontrłacie. Ja bym bardziej poszedł w tą stronę, aby w jak największym stopniu skupić się na paroizolacji w środku, a okna bezwzględnie na ciepły montaż i na zewnątrz dałbym wełnę kamienną. Małe ilości wilgoci, które przenikną przez paroizolację odparują z tej wełny, pod warunkiem oczywiście, że dasz "oddychający" tynk. Ja tak mam i się sprawdza.

Nie wiem, czy wiesz że rury z wodą w domu szkieletowym z reguły umieszcza się w szkielecie. Wierci się belki dokładnie pośrodku i przeciąga się przez te otwory rurki do wody. Jeżeli na zewnątrz nie będziesz miała izolacji pełniącej funkcję izolacyjną, a nie podtrzymującą tynk to przy bardzo dużych mrozach bardzo prawdopodobne, że zamarzną ci rurki. Od ściany zewnętrznej w najlepszym przypadku taką rurkę oddziela tylko ok. 7 cm wełny. Firma, która instalowała mi w moim szkieletowcu ogrzewanie pytała się czy będę miał izolację na zewnątrz, bo znają mnóstwo przypadków zamarznięcia rurek w ścianie gdy nie ma izolacji na zewnątrz. Obawiam się, że przy tak układanym styropianie może się tak właśnie stać.

• 3 weeks później...

Rurki wod-kan mam już rozprowadzone i nie są one wcale w szkielecie, więc nic nie zamarznie. Co do tego styropianu, nie budujemy typowego szkieleciaka, tylko prefabrykowany i wszystko robi firma wykonawcza- oni są od technologii, a my od wyboru kolorów co najwyżej (niewiele zmieniamy) Ufam, że firma, która jest na rynku od 25 lat i zbudowała sporo domów w tej technologii zna się na tym co robi (firma została starannie przez nas wyselekcjonowana spośród innych). Widzieliśmy sporo domów i bardzo zadowolonych użytkowników. Nie spotkałam się, żeby coś komuś zamarzało(ale dzięki za uwagę). Nie jesteśmy budowlańcami i na budowie nie znamy się kompletnie, dlatego realizację powierzyliśmy osobom znającym się na rzeczy.

O ogrzewanie pytamy, bo jednak w większości w takich domach ludzie instalują pompy ciepła( a to wydatek przekraczający nasze możliwości) Osób ogrzewających prądem jest niewiele, bo wszyscy się boją. My też się obawiamy, znaleźliśmy na razie kilka osób mieszkających w takich domach z ogrzewaniem elek. i są zadowoleni. Jak będzie naprawdę, to się okaże.

O ogrzewanie pytamy, bo jednak w większości w takich domach ludzie instalują pompy ciepła( a to wydatek przekraczający nasze możliwości) Osób ogrzewających prądem jest niewiele, bo wszyscy się boją. My też się obawiamy, znaleźliśmy na razie kilka osób mieszkających w takich domach z ogrzewaniem elek. i są zadowoleni. Jak będzie naprawdę, to się okaże.

Zrobic obliczenia OZC i bedzie wiadomo jak bedzie, z duzym prawdopodobienstwem

• 1 month później...

Witam

Jaka może być min. grubość styropianu na posadzce, przy ogrzewaniu elektrycznym żeby rachunki za prąd nie były kosmiczne?

W projekcie mam 8 cm styroduru, chudziak jest już wylany, poczytałam trochę na forum i zalecają 20-30cm.

Zostaje skucie wylewki, wybranie, piasku i zalanie na nowo, czy jakoś można inaczej docieplić posadzkę i czy ma ona takie duże znaczenie.

Ściany z zew. ocieplone wełną 12 cm, wewnętrzne 15cm. ok. 90m podłogi na parterze.