CodeSnipper 09.06.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Jeśli masz szczelinę między styropianem a OSB, to wprowadzasz tam zimne powietrze - styropian nie może być wtedy uznawany jako izolacja. Ale to wyjdzie w praniu. Podany system ogrzewania i tak sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac4don 09.06.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Doomika, nie polecałbym Ci elewacji z tym styropianem na kontrłacie. Ja bym bardziej poszedł w tą stronę, aby w jak największym stopniu skupić się na paroizolacji w środku, a okna bezwzględnie na ciepły montaż i na zewnątrz dałbym wełnę kamienną. Małe ilości wilgoci, które przenikną przez paroizolację odparują z tej wełny, pod warunkiem oczywiście, że dasz "oddychający" tynk. Ja tak mam i się sprawdza.Nie wiem, czy wiesz że rury z wodą w domu szkieletowym z reguły umieszcza się w szkielecie. Wierci się belki dokładnie pośrodku i przeciąga się przez te otwory rurki do wody. Jeżeli na zewnątrz nie będziesz miała izolacji pełniącej funkcję izolacyjną, a nie podtrzymującą tynk to przy bardzo dużych mrozach bardzo prawdopodobne, że zamarzną ci rurki. Od ściany zewnętrznej w najlepszym przypadku taką rurkę oddziela tylko ok. 7 cm wełny. Firma, która instalowała mi w moim szkieletowcu ogrzewanie pytała się czy będę miał izolację na zewnątrz, bo znają mnóstwo przypadków zamarznięcia rurek w ścianie gdy nie ma izolacji na zewnątrz. Obawiam się, że przy tak układanym styropianie może się tak właśnie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.06.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Ja dałem rurki w ruszcie drewnianym dla płyt gipsowych. Dużo lepsze rozwiązanie i nie dziurawisz wtedy paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinrokosz 09.06.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) My u siebie zdecydowaliśmy ogrzewanie nadmuchowe, właśnie ze względu na atrakcyjną cenę Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni. Jakbyś chciał się czegoś więcej o tym dowiedziec to możesz sprawdzić to choćby tu [sPAM] Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doomika 01.07.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Rurki wod-kan mam już rozprowadzone i nie są one wcale w szkielecie, więc nic nie zamarznie. Co do tego styropianu, nie budujemy typowego szkieleciaka, tylko prefabrykowany i wszystko robi firma wykonawcza- oni są od technologii, a my od wyboru kolorów co najwyżej (niewiele zmieniamy) Ufam, że firma, która jest na rynku od 25 lat i zbudowała sporo domów w tej technologii zna się na tym co robi (firma została starannie przez nas wyselekcjonowana spośród innych). Widzieliśmy sporo domów i bardzo zadowolonych użytkowników. Nie spotkałam się, żeby coś komuś zamarzało(ale dzięki za uwagę). Nie jesteśmy budowlańcami i na budowie nie znamy się kompletnie, dlatego realizację powierzyliśmy osobom znającym się na rzeczy. O ogrzewanie pytamy, bo jednak w większości w takich domach ludzie instalują pompy ciepła( a to wydatek przekraczający nasze możliwości) Osób ogrzewających prądem jest niewiele, bo wszyscy się boją. My też się obawiamy, znaleźliśmy na razie kilka osób mieszkających w takich domach z ogrzewaniem elek. i są zadowoleni. Jak będzie naprawdę, to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 01.07.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 O ogrzewanie pytamy, bo jednak w większości w takich domach ludzie instalują pompy ciepła( a to wydatek przekraczający nasze możliwości) Osób ogrzewających prądem jest niewiele, bo wszyscy się boją. My też się obawiamy, znaleźliśmy na razie kilka osób mieszkających w takich domach z ogrzewaniem elek. i są zadowoleni. Jak będzie naprawdę, to się okaże. Zrobic obliczenia OZC i bedzie wiadomo jak bedzie, z duzym prawdopodobienstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 01.07.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 kup klimatyzator tanie rozwiązanie, mało prądu potrzeba a wystarczy do ogrzewania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margok 14.08.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 WitamJaka może być min. grubość styropianu na posadzce, przy ogrzewaniu elektrycznym żeby rachunki za prąd nie były kosmiczne?W projekcie mam 8 cm styroduru, chudziak jest już wylany, poczytałam trochę na forum i zalecają 20-30cm. Zostaje skucie wylewki, wybranie, piasku i zalanie na nowo, czy jakoś można inaczej docieplić posadzkę i czy ma ona takie duże znaczenie.Ściany z zew. ocieplone wełną 12 cm, wewnętrzne 15cm. ok. 90m podłogi na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.08.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Masz bardzo mało izolacji w ścianach ! Popraw stratę ciepła to rachunki za ogrzewanie , obojętnie czym byś nie ogrzewał , spadną znacznie... Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margok 15.08.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Zew. ściany są już docieplone, wewnętrzne jeszcze nie, tam mogę zwiększyć ale do ilu i co z posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts