Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

jestem tu bardzo świeży, proszę o pomoc, mam w domku kilkurodzinnym mieszkanie, zbiera mi się grzyb, na załączonym projekcie zaznaczyłem gdzie mam wywietrznik bardzo proszę o pomoc gdzie i co muszę zrobić żeby mieć jakąkolwiek wentylację gdzie rozmieścić kratki itd

1PB238182.jpg

Poczytaj "o wentylacji co i po co"

Może załapiesz o co tu chodzi...

Spieprzyłeś chałupę i źle jej używasz!

Znajdź tabelę punktu rosy i dobrze ją obejrzyj.

Jak nie znajdziesz - pisz to wkleję Ci raz jeszcze...

Zrób obrzęd gromniczny.

Potem - jak wola - odgrzybienie chałupy i poprawki.

Albo pokochaj to tak jak jest...

Adam M.

To praktycznie w kuchni i łazience, nie ma wentylacji. Ta kratka z kuchni do przybudówki, tak naprawdę nic nie daje.

Ten budynek jest parterowy czy piętrowy, na jakiej kondygnacji mieszkasz?

Piec jest jaki, na gaz, węgiel,...., z otwartą czy zamkniętą komorą spalania?

W kotłowni jest kanał wentylacyjny w kominie i kratka wentylacyjna pod sufitem?

Komin sporo wystaje na pokój, jest tam jakiś wolny kanał, np.: nieużywany, dymowy od pieca?

Nie ma w domu więcej kominów z nieużywanymi kanałami ?

Więc tak budynek poniemiecki parterowy z mieszkalnym poddaszem, ja mieszkam na dole, piec na węgiel drewno, nie na gaz, są 3 kominy z czego ja używam tylko jeden ten co jest w kotłowni, w przybudówce są czyściki od pozostałych dwóch, w domu są tylko 3 kanały, nie wiem czy z otwartą czy zamkniętą komorą mam enke

Gość elka51
Witam

jestem tu bardzo świeży, proszę o pomoc, mam w domku kilkurodzinnym mieszkanie, zbiera mi się grzyb, na załączonym projekcie zaznaczyłem gdzie mam wywietrznik bardzo proszę o pomoc gdzie i co muszę zrobić żeby mieć jakąkolwiek wentylację gdzie rozmieścić kratki itd

Rozwiązanie

Dobudować komin wentylacyjny obsługujący łazienkę i kuchnię, wyrzucić na śmietnik okna pcv zastępując nowymi drewnianymi skrzynkowymi oknami.