Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani piec na ekogroszek co wybrac

mauer111

Recommended Posts

Witam

Do tej pory tylko przeglądałem forum ale nadszedł czas na pierwszy post:). Mój stary Zębiec SWK 10 kw padł:(

Paląc w Zębcu rozpalałem go od góry grzejąc 70 m2 i baniak 120l paliło się około 40 godzin (budynek poniemiecki ściana 50 cm+8cm styropian, stropy docieplone, okna sześciokomorowe) Wkład mam z kwasówki 130 ok 13m wysokości

Teraz planuje 70m2 + bojler 300l + zawór czterodrogowy.

Myślę o piecu z podajnikiem a mam trzech cenowych faworytów Constalex, Stalkot, Fireeco. Nie będę ukrywał że cena zakupu jest bardzo ważna taki wydatek nadszarpnie domowy budżet:(

Do tej pory nie znalazłem konkretnych opinii na żadnym forum a chodzi mi o spostrzeżenia i uwagi użytkowników a nie sprzedawców:)

Po kontakcie z firmami Fire ECO i Constalex to takie same piece z jednej grupy producenckiej. Stalkot firma z pleszewa.

Sprzedawcy zaproponowali mi:

- Stalkot 12 KW ze sterownikiem lider mają swoje palniki

- Constalex i Fire eco 15 KW nie mam pojęcia jaki napęd ani jaki palnik zakladają do pieca

Czy piętnaście KW to nie za dużo do takiego mieszkania jak moje, czy może właśnie 12 KW to nie za mało?

Może uzytkownicy mają jakieś inne propozycje w cenie do 5 kzł. Z góry dziękuję za porady.

rusztu wodnego nie zaliczałbym do zalet kotła a bezkonkurencjną cenę traktował raczej jako znak ostrzegawczy

Kocioł kupujesz na kilka a może jeśli zadbasz dobrze to na kilkanaście lat więc cena nie może być jedynym wyznacznikiem wyboru

podany przez Ciebie kociołek ma palnik wielopaliwowy i do wyboru kilka sterowników które ja akurat znam Bo na jednym z nich pracuję

oferta przyznam kusząca pozostaje jednak pytanie o sprawność tej konstrukcji gdyż sam fakt zastosowania blachy czy gwarancja na 5 lat to połowa sukcesu jeśli kotłem tym będziesz ogrzewał atmosferę zamiast domu

decyzja należy do Ciebie

No a co powiecie o firmie stalkot? Firma naprawdę duża, piec z blachy 6, mają swoje palniki, pomoc techniczną na telefon. Cena pieca 12 kw 4700 kzl z palnikiem ekopal na groszek, miał, pelet. Do tego sterownik lider z programowaniem tygodniowym. Bezpłatny transport pieca. Sam już nie wiem co wybrać do 5000 tysięcy. Firmy hef, defro, czy skam-p są poza moim zasięgiem finansowym.

Jeśli mam już coś doradzić i ma być to kocioł z tych do 5 tys. to znowu piszę zadzwoń i zapytaj czy cena brutto, wszystkie te niby tanie firmy podają ceny netto i okazuje się później że faktycznie są w cenach kotłów tych z wyższej półki.

Jak już to wolałbym np. Stalkota niż Woźnego a z tego tylko względu że Stalkot ma lepszy dostęp do palnika i szuflady na popiół. Dużo wygodniej jest wyczyścić komorę powietrza pod palnikiem co umożliwiają duże dolne drzwiczki.

U Woźnego praktycznie robi się to na ślepo i po omacku na dodatek na leżąco przez wąskie drzwiczki popielnika.

Co do sterownika Lider to miałem taki i opanowanie jego zajmuje naprawdę dużo czasu.

Szlak go trafił po 1,5 roku użytkowania, serwis producenta ( Komster) zadziałał bardzo szybko bo wysłano mi zaraz po telefonie nie nowy ale sprawny regulator a zdefektowany kazano mi odesłać jak będę miał czas.

Niesmak troszkę pozostał bo jednak trochę za szybko nawalił.

Jak już się zdecydujesz na ten kociołek to dla świętego swojego spokoju weź sobie inny sterownik, najlepiej jakiś z Pid np. Ognik Plus Pid. Troszkę droższy ale możesz mi wierzyć że zaoszczędzisz dużo nerwów a już o czasie nie wspomnę.

Jak nie będą chcieli ci dać innego stera to weź bez sterownika i dokup sobie osobno.

Jak będą marudzić a pewnie będą to postrasz że zamówisz sobie gdzie indziej, bardzo skuteczna metoda :)

Byłem dzisiaj sklepie sprzedającym wszelkiej maści piece i się naoglądałem. Chyba jednak dołożę 1200 i kupię per eko 15 duo. Wykonany w miarę fajnie serwis na miejscu palnik wielopaliwowy sterownik z funkcją Logic. W necie widziałem ten model za ok 6 kzł. Dużej róznicy w wykonaniu miedzy defro a per eko nie zauważyłem za to w cenie sporą.

• 2 weeks później...
A poczytałeś o tym kotle, jest założony temat na forum, dość prężny, chłopaki różne ciekawe rzeczy tam piszą.

Czytałem, czytałem tylko w większości to jakieś wypociny. Zdecydowałem się na ten piec bo ma go mój znajomy i mam opinie z pierwszej ręki:) Porównałem też wagę piecy i ten jest najcięższy wśród 12 kw 325 kg bez wody więc producent nie oszczędzał na materiale. Cena jak u wszystkich zapłaciłem 5800 zł. Miałem do wyboru jeszcze heiztechnik 12kw ale waga tylko 250 kg i brak opinii z pierwszej ręki. Poza tym sprzedawca (oczywiście jego opinię brałem z przymrożeniem oka), który oba piece posiadał twierdził że jakość wykonania elektrometu jest lepsza. Jak podłącze piecyk to coś napiszę jak się sprawuje:)