hekko 26.11.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Do kogo najlepiej się zwrócić o pomoc przy budowie domu. Wiedzy na forum jest ogrom ale chcielibyśmy konsultować na bieżąco wszystkie opcje i możliwości przy budowie. Począwszy od zmian w projekcie, przez wybór typu ogrzewania, okien i innych pierdół. Czy takimi rzeczami zajmuje się architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 NIE!!! Takimi rzeczami zajmujesz się TY SAM!!! "Do kogo najlepiej się zwrócić o pomoc przy..." Można do mamy, taty... Można samemu pójść po rozum do głowy... TY budujesz i TY masz wiedzieć CO BUDUJESZ i JAK MA DZIAŁAĆ! Nie wiesz... Masz wątpliwości... Przeraża Cię to.... Źródłem strachu jest brak wiedzy! Zdobywaj wiedzę. Można i tu, na forum. Ale... MUSISZ się kierować własnym rozumem, znajomością FIZYKI, zdrowym rozsądkiem i LOGIKĄ!!! Albo? Znajdź takiego, któremu ufasz w tych sprawach i zapłać za jego trud. Wierz głęboko, "że dałeś tyle, że będzie starał się dla ciebie jak najlepiej"... Pracuj, rób to, co umiesz najlepiej, zarabiaj i płać i płać i płać... Adam M. Wywal na forum swe wątpliwości. Zbierzesz sto porad do każdej (głównie sprzecznych). Potem oddziel "ziarno od plew" i .... buduj lub nie... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 26.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Tak. Najlepiej znaleść architekta, który wam doradzi przy wyborze projektu. Dodatkowo i tak będziecie musieli przy gotowym projekcie dokonać adaptacji(to rola architekta) lub opracuje Wam projekt indywidualny. Dodatkowo można zlecić mu wykonanie całej dokumentacji do pozwolenia na budowę. Popytajcie na grupie zgodnie z lokalizacją działki to inne osoby powinny wam polecić konkretne osoby. P.S. Może ujmę to inaczej, bo widzę, że w tym samym czasie co adam_mk pisałem i zestawiając te dwie odpowiedzi jest diametralnie różne podejście do tematu.Ktoś wyobrażenie o tym, jak docelowo Wasz dom będzie wyglądał i funkcjonował powinien posiadać. Z tekstu wynika, iż nie masz swojej wizji i raczej szukasz podpowiedzi. Jeśli chcesz mieć ją szybko to zdaj się na poleconą osobę (architekta), która zbierając od Ciebie informacje przedstawi Ci swoją wizję.Oczywiście jeśli chcesz, możesz ją zweryfikować tutaj na forum. Możesz też przeglądnąć setki postów wyrabiając sobie własną opinie. Reasumując, jeśli masz na tyle czasu to przewertuj to forum, bo na pewno wiele wątków wyjaśni ci na co zwracać uwagę na poszczególnych etapach budowy. Jeśli będziesz budował systemem gospodarczym to zalecam. Jeśli masz zamiar zlecić wykonanie firmie, to skoncentruj się na znalezieniu opinii o wykonawcach i doborze ekip. Edytowane 26 Listopada 2011 przez KrzysiekWoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekko 26.11.2011 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Skoro nie znam możliwości, to o co mam pytać? Toteż właśnie szukam osoby, która może zaproponować mi różne opcje dla różnych szczegółów przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Budowanie byleczego, nawet chlewika, to duża sztuka!No, sztuka, jak ma postać dłużej jak kilka sezonów!Zbudowanie DOBRZE dla kogoś, kto się tym nie zajmował pół życia - graniczy z niemożliwością! Potrzebujesz konceptualizacji.Scalenia swych chciejstw, możliwości i dopasowania do tego co masz (działki, gruntu, rejonu kraju itp).Zrobisz ją sam wcześniej lub później (oby nie w trakcie budowy, gdy wiele jest już "nienaprawialne").Wiele osób w różnych dziedzinach, TUTAJ, pomaga w tym. (ja też)Czytaj, czytaj, czytaj i się ucz.Potem pytaj - i ucz się dalej.Potem rzuć to w diabły lub buduj!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.11.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Najlepiej zdobyć jak najwięcej wiedzy samemu bo nawet najlepsi doradcy robią zawsze według swojego uznania nie zawsze z korzyścią dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Mojego emilka masz pod moją wypowiedzią.Pisz, to zaczniemy myśleć.Potem będzie Ci łatwiej pchać się dalej.Zapraszam.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekko 26.11.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 KrzysiekWoj, źle zrozumiałeś. Mamy już projekt wybrany. To jak z architektem wnętrz, przedstawiasz mu swoje wizje a on Ci przedstawia różne propozycje i o nich opowiada - Ty wybierasz rozwiązanie. O niektórych rzeczach mogę nie mieć pojęcia. Jestem biegły w innej dziedzinie. Na forum jest dużo wiedzy, jednak często nie wiem o co spytać.Z kolei poleganie na wykonawcach - różnie z tym bywa bo jak wiadomo, każdy poleca swoje. A budować chcemy w systemie zleceniowym. Jednak chyba nie wszystko kompleksowo jedna firma tylko różne firmy do różnych etapów i części budowy. Wydaje się, że tak będzie lepiej i będziemy mogli mieć większą kontrolę nad tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 26.11.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Podepnę się , proszę mnie oświecić, jak to jest z tą adaptacją gotowego projektu. To chyba konieczność jeśli dokonuje się jakiś zmian. Może się mylę,ale po co architekt w sytuacji gdy buduje się zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 26.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Podepnę się , proszę mnie oświecić, jak to jest z tą adaptacją gotowego projektu. To chyba konieczność jeśli dokonuje się jakiś zmian. Może się mylę,ale po co architekt w sytuacji gdy buduje się zgodnie z projektem? Adaptacja jest konieczna zawsze. Nawet jeśli nic nie zostanie zmienione jest wymagana, aby ktoś gwarantował, że projektowane fundamenty są odpowiednie do twoich warunków gruntowych itp. Także nie da się budować z zakupionego projektu gotowego. Ponadto są zmienione instalacje wewnętrzne zgodnie z kierunkiem wprowadzenia medium do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 26.11.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ja nie odradzam korzystania z forum. Spotkasz tu wiele osób pomocnych, ale też trafisz na wiele sprzecznych opinii, z których będziesz musiał wybrać. Na pewno wiedza tu zdobyta pomoże np. w pilnowaniu wykonawców. Próbuj zadawać konkretne pytania, ale po prześledzeniu wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 "KrzysiekWoj, źle zrozumiałeś. Mamy już projekt wybrany. "Nie do mnie, ale..ZADECYDOWAŁEŚ!!!Pchaj się w to lub zostaw w diabły! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 hekko ja nie bardzo rozumie czego ty oczekujesz od takiego doradcy.Jakich pytań nie potrafisz zadać?Wybierając materiał na ściany czytasz wszystko na ten temat i wybierasz. Wybierając ogrzewanie robisz to samo i w każdym kolejnym etapie. Jeżeli będziesz opierał się na opinii jednej osoby zawsze będzie to opinia subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Czy takimi rzeczami zajmuje się architekt? Moim skromnym zdaniem nie architekt - już nie na tym etapie! Od początku musisz SAM mieć swoje marzenia i oczekiwania. Do realizacji potrzebny jest DOBRY kierownik budowy. To on ma pilnować fachowego (i zgodnego ze sztuką budowlaną) wykonania. Architekt Ci tego nie zapewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.11.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 No właśnie! Znam kilku architektów i o sztuce budowlanej to oni wielkiego pojęcia nie mają Konstruktor doradzi Ci odnośnie grubości ścian ale w wyborze okien już nie bardzo. Dlatego do każdego etapu powinien być inny doradca. A dobry kierownik budowy to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 A z kolei kierownik budowy nie doradzi jaka ma być grubość izolacji termicznej i nie wykona obliczen cieplnych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) A z kolei kierownik budowy nie doradzi jaka ma być grubość izolacji termicznej i nie wykona obliczen cieplnych itp. Ależ Mistrzu! Te wymienione przez Ciebie czynności wykonuje się na etapie PROJEKTU a nie WYKONAWSTWA Przecież z wpisu hekko wynika, że już MA projekt! Edytowane 26 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ależ Mistrzu! Te wymienione przez Ciebie czynności wykonuje się na etapie PROJEKTU a nie WYKONAWSTWA Przecież z wpisu hekko wynika, że już MA projekt! Przeliczałem wiele gotowych projektów w których izolacja termiczna spełniała tylko wymagane normy i nic więcej, daleko było tym projektom do budynku energooszczędnego a tym bardziej pasywnego czy półpasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 No, i wystraszyliśmy inwestora.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Przeliczałem wiele gotowych projektów w których izolacja termiczna spełniała tylko wymagane normy i nic więcej, daleko było tym projektom do budynku energooszczędnego a tym bardziej pasywnego czy półpasywnego. Szanowny Kolego! Autor wątku tylko pyta, jak znaleźć fachowe "oko" dla swej budowy, a ty tu "wyjeżdżasz" z domem pasywnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts