Gość Konto usunięte_12* 26.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 No, i wystraszyliśmy inwestora.... Może się jeszcze odezwie(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Szanowny Kolego! Autor wątku tylko pyta, jak znaleźć fachowe "oko" dla swej budowy, a ty tu "wyjeżdżasz" z domem pasywnym Kolega Kwitko stwierdził ze do kazdego etapu budowy potrzebny jest inny doradca i na pewno nie bedzie jedno "fachowe oko". Ja tylko pisałem o jednym z tych etapów. Być może są tacy kierownicy budowy którzy doradzą w każdej dziedzinie związanej z budową łacznie z termoizolacją ,doborem okiem wyliczeniem mocy kotła , obliczenien kosztów ogrzewania itp. ale ja takiego jeszcze nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Koleżanka Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Koleżanka Kwitko Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Nic nie szkodzi Taki mylący nick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Kolega Kwitko stwierdził ze do kazdego etapu budowy potrzebny jest inny doradca i na pewno nie bedzie jedno "fachowe oko". Jak znam życie, w 99% budów w Polsce jest to właśnie tylko jedno (uniwersalne) "oko" (o ile w ogóle jest ). Bo mało kogo stać na wynajem gromady doradców i budowlanego Mercedesa w postaci domu pasywnego czy półpasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ten 1% a może i więcej to ci którzy nie chcą się zlecać na to jedno "uniwersalne" oko i dlatego są tu na forum i wcale nie budują "budowlanych Mercedesów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 26.11.2011 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Nie ma czegos takiego jak "fachowe oko". Szybciej bym to nazwał "fachowa kieszenią" bo to zawsze sie kryje w poradach, jesli w perspektywie mamy zarobek. I jak sie szybko nie zorientujemy, to jeździmy ciężarówką ze złotymi klamkami, a wystarczyłby kombi na gaz. Ja zaczałem od d.. strony, czyli wybrałem projekt, a nastepnie wykonawcę, nastepnie wziąlem kredyt a po pół roku jak sie kredyt zaczął kończyc a dom nie.. zacząłem czytać. Teraz wiem więcej o tym co zrobiłem i co zrobię, ale nie o wszystkim powiem bo się sam przed sobą wstydzę. W każdym razie wykonawcy juz nie ma, staram sie od niego wyegzekwować poprawki tego co spartolił - ale ciężko jeśli juz zapłaciłem. Robię sam lub zaprzyjaźnieni i poleceni przez forumowiczów lub znajomych ekipy. I zanim się wezmę za kolejny etap staram się przeczytać tyle ile dam radę. I zadaję pytania - mimo, że czasem sie na mnie złoszczą, że głupie. Może i głupie - ale wole zadać głupie pytanie niz kolejną głupią rzecz zrobić. Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekko 27.11.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Jestem, jestem. Czytam po prostu szeroki przekrój waszych wypowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.11.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) Ten 1% a może i więcej to ci którzy nie chcą się zlecać na to jedno "uniwersalne" oko i dlatego są tu na forum i wcale nie budują "budowlanych Mercedesów" Ja się zapisałem do tego Forum (a sądzę, że wielu innych też), by uzyskać trochę autentycznej wiedzy NIE TYLKO od fachowców (bo ci NIC z tego nie mając w większości niechętnie tej wiedzy udzielają gratis), ale od nieraz ciężko doświadczonych inwestorów. Ciężko doświadczonych, bo "nadziali" się na kardynalne błędy tychże fachowców z (podobno) dużym doświadczeniem i nieodzownymi uprawnieniami. A założę się, że przeciętny użytkownik Forum, to na ogół człek niekoniecznie zamożny i interesuje go domek z podstawowym wyposażeniem, wykonany z niedrogich materiałów aby tylko zamieszkać "na swoim". Edytowane 27 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekko 27.11.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja nawet nie wiem do kogo miałbym się udać z poszczególnymi etapami aby mi doradził czy można coś zmienić, czy jest to opłacalne.Ja wiem jakie zmiany chcę zrobić w wyglądzie, ustawieniu pomieszczeń i w tym mi architekt pomoże. Pytanie co z resztą. Mogę nawet nie wiedzieć, że niektóre rzeczy da się zmienić na lepsze.. Budowlańcy dostaną projekt i zaczną budować wg niego. Nie zapytają ani nie podpowiedzą w większości, że coś może być rozwiązane na różne sposoby. Już nie mówię, o tym, że "lepiej". Bo "lepiej" wg nich może okazać się w rzeczywistości gorzej. Chodzi o te możliwości. Czytając forum od miesiąca trochę informacji już mam ale na pewno jest to kropla w morzu potrzeb. A na niektóre pytania nie dostaję odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Pomagam w konceptualizacjach dość często. Pisz PW lub emilka... Pogadamy o problemach. Adam M. Na to forum z pięć lat temu wlazłem dość przypadkowo... Chciałem się podowiadywać kilku rzeczy... Wyszło na to, ze ja tu czasem wykłady robię (bom fizyk). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Gdy bierzemy się za budowę domu, to MUSIMY mieć już wcześniej (PRZED projektem) przemyślane rozwiązania!!! Do tego (niestety) potrzebna jest niewielka choćby wyobraźnia! Jeśli chodzi o zmiany, to mogą być ISTOTNE lub NIEISTOTNE. Gdy jest już wykonany projekt, to niektórych "pomysłów" inwestora już NIE DA SIĘ lub NIE WOLNO zrobić!!! W tych zmianach nieistotnych, które łatwiej (z formalnego punktu widzenia) wprowadzić, pomóc może właśnie "kumaty" kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekko 27.11.2011 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 adam_mk, napiszę na pewno, bo widzę, że dużo piszesz w ogrzewaniu i nie tylko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.11.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 No popatrz . Wściubiłem tu nos po to by sie dowiedzieć, że Kwitko to...Kwitkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Wzbogaciłeś swą wiedzę, jak wielu na tym forum! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts