Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto pomoże przy tym wszystkim

hekko

Recommended Posts

Szanowny Kolego! Autor wątku tylko pyta, jak znaleźć fachowe "oko" dla swej budowy, a ty tu "wyjeżdżasz" z domem pasywnym :lol2:

Kolega Kwitko stwierdził ze do kazdego etapu budowy potrzebny jest inny doradca i na pewno nie bedzie jedno "fachowe oko". Ja tylko pisałem o jednym z tych etapów. Być może są tacy kierownicy budowy którzy doradzą w każdej dziedzinie związanej z budową łacznie z termoizolacją ,doborem okiem wyliczeniem

mocy kotła , obliczenien kosztów ogrzewania itp. ale ja takiego jeszcze nie spotkałem.

Gość Konto usunięte_12*
Kolega Kwitko stwierdził ze do kazdego etapu budowy potrzebny jest inny doradca i na pewno nie bedzie jedno "fachowe oko".

Jak znam życie, w 99% budów w Polsce jest to właśnie tylko jedno (uniwersalne) "oko" (o ile w ogóle jest ;)). Bo mało kogo stać na wynajem gromady doradców i budowlanego Mercedesa w postaci domu pasywnego czy półpasywnego.

Nie ma czegos takiego jak "fachowe oko". Szybciej bym to nazwał "fachowa kieszenią" bo to zawsze sie kryje w poradach, jesli w perspektywie mamy zarobek. I jak sie szybko nie zorientujemy, to jeździmy ciężarówką ze złotymi klamkami, a wystarczyłby kombi na gaz. Ja zaczałem od d.. strony, czyli wybrałem projekt, a nastepnie wykonawcę, nastepnie wziąlem kredyt a po pół roku jak sie kredyt zaczął kończyc a dom nie.. zacząłem czytać. Teraz wiem więcej o tym co zrobiłem i co zrobię, ale nie o wszystkim powiem bo się sam przed sobą wstydzę. W każdym razie wykonawcy juz nie ma, staram sie od niego wyegzekwować poprawki tego co spartolił - ale ciężko jeśli juz zapłaciłem. Robię sam lub zaprzyjaźnieni i poleceni przez forumowiczów lub znajomych ekipy. I zanim się wezmę za kolejny etap staram się przeczytać tyle ile dam radę. I zadaję pytania - mimo, że czasem sie na mnie złoszczą, że głupie. Może i głupie - ale wole zadać głupie pytanie niz kolejną głupią rzecz zrobić.

Sz

Gość Konto usunięte_12*
Ten 1% a może i więcej to ci którzy nie chcą się zlecać na to jedno "uniwersalne" oko i dlatego są tu na forum i wcale nie budują "budowlanych Mercedesów"

Ja się zapisałem do tego Forum (a sądzę, że wielu innych też), by uzyskać trochę autentycznej wiedzy NIE TYLKO od fachowców (bo ci NIC z tego nie mając w większości niechętnie tej wiedzy udzielają gratis), ale od nieraz ciężko doświadczonych inwestorów.

Ciężko doświadczonych, bo "nadziali" się na kardynalne błędy tychże fachowców z (podobno) dużym doświadczeniem i nieodzownymi uprawnieniami.

A założę się, że przeciętny użytkownik Forum, to na ogół człek niekoniecznie zamożny i interesuje go domek z podstawowym wyposażeniem, wykonany z niedrogich materiałów aby tylko zamieszkać "na swoim".

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Ja nawet nie wiem do kogo miałbym się udać z poszczególnymi etapami aby mi doradził czy można coś zmienić, czy jest to opłacalne.

Ja wiem jakie zmiany chcę zrobić w wyglądzie, ustawieniu pomieszczeń i w tym mi architekt pomoże. Pytanie co z resztą. Mogę nawet nie wiedzieć, że niektóre rzeczy da się zmienić na lepsze.. Budowlańcy dostaną projekt i zaczną budować wg niego. Nie zapytają ani nie podpowiedzą w większości, że coś może być rozwiązane na różne sposoby. Już nie mówię, o tym, że "lepiej". Bo "lepiej" wg nich może okazać się w rzeczywistości gorzej. Chodzi o te możliwości.

Czytając forum od miesiąca trochę informacji już mam ale na pewno jest to kropla w morzu potrzeb. A na niektóre pytania nie dostaję odpowiedzi:)

Pomagam w konceptualizacjach dość często.

Pisz PW lub emilka...

Pogadamy o problemach.

Adam M.

Na to forum z pięć lat temu wlazłem dość przypadkowo...

Chciałem się podowiadywać kilku rzeczy...

Wyszło na to, ze ja tu czasem wykłady robię (bom fizyk).

:lol:

Adam M.

Gość Konto usunięte_12*

Gdy bierzemy się za budowę domu, to MUSIMY mieć już wcześniej (PRZED projektem) przemyślane rozwiązania!!! Do tego (niestety) potrzebna jest niewielka choćby wyobraźnia! Jeśli chodzi o zmiany, to mogą być ISTOTNE lub NIEISTOTNE. Gdy jest już wykonany projekt, to niektórych "pomysłów" inwestora już NIE DA SIĘ lub NIE WOLNO zrobić!!!

W tych zmianach nieistotnych, które łatwiej (z formalnego punktu widzenia) wprowadzić, pomóc może właśnie "kumaty" kierownik budowy :yes: