Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek jakiej firmy?

pmgruch

Recommended Posts

Witam,

wybieramy kominek do domu, ma to być kominek dla odpoczynku, tzn. nie do ogrzewania domu (bez płaszcza, bez rozprowadzenia ciepła), tak by po prostu od czasu do czasu w weekend usiąść i popatrzyć w ogień przy kolacji. Jaki byście polecili kominek, ostatnio oglądaliśmy kominki (w zasadzie wkłady) firmy Kratki, wyrób polski (nie jakieś chińskie z supermarketu) co o tym prodcencie może powiedzieć i jakie alternatywnie polecacie.

dziękujemy za wszelkie opinie z góry

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my, po rozmowach ze zdunem,k tóry stawiał nasz kominek, kupiliśmy właśnie wkład z supermarketu, a ściślej z Castoramy. I muszę Cię zdziwić. Nie zaden chiński, a polski produkt, pod marką Nord Flame. Kominek Alba narożny ok 1800 zł. Grzeje jak diabeł, a i jeszcze sporo ciepła przekazuje kanałami do pomieszczeń na piętrze.

Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tego wyboru :)

Gość Konto usunięte_12*
co o tym prodcencie może powiedzieć i jakie alternatywnie polecacie.

Też początkowo (z powodu niskiej ceny :)) brałem je pod uwagę. Jednak po bliższym poznaniu szczegółów budowy zdecydowałem się na inny, dwa razy droższy, ale za to szczelny (tak mi doradziło to Forum). Jeśli rzeczywiście tylko sporadycznie i do zabawy, to ...możesz kupić :yes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Witam.

I muszę Cię zdziwić. Nie zaden chiński, a polski produkt, pod marką Nord Flame. Kominek Alba narożny

Pionan ... taki on polski jak kilku piłkarzy w naszej reprezentacji obecnie ... To że importer jest polską firmą, nie znaczy wcale że sprzedaje polskie wyroby ... jak to importer ... :)

Tak nawiasem - to nie różni się niczym oprócz ładniejszego wyglądu, od tych za 850 zł ...

Pozdrawiam.

bardzo mejbi. Nie wnikałem w szczegóły. Kominek stoi, pali się w nim, ciepło oddaje, nie dymi (oprócz komina :) ). Nie jest to główne żródło ciepła. Bardziej bym powiedział taki kolejny "mebelek". Kanały puściliśmy, bo była taka możliwość bez większych nakładów finansowych. A czy jakiś żółty człowiek go majstrował?? A czego oni dziś nie robią?? Dla mnie wystarczy.

pozdrawiam

Też początkowo (z powodu niskiej ceny :)) brałem je pod uwagę. Jednak po bliższym poznaniu szczegółów budowy zdecydowałem się na inny, dwa razy droższy, ale za to szczelny (tak mi doradziło to Forum). Jeśli rzeczywiście tylko sporadycznie i do zabawy, to ...możesz kupić :yes:

co to znaczy, że te wkłady Kratki są nieszczelne? bo to faktycznie spory zarzut i w zasadzie (jak dla mnie) dyskwalifikujacy ten produkt (jezeli to prawda) niezaleznie czy bede pali raz na rok czy raz na tydzien.

Wkład ALBA i kanały ?? Jak to zrobiliście ? Może jakieś foto..

żle się wyraziłem. W kominie jeden z kanałów wentylacyjnych został wolny, więc wykorzystaliśmy go. Wsadzilismy do niego spiro rurę, która wychodzi na piętrze. Tam prostokątnymi kanałami w podłodze rozprowadzenie po pomieszczeniach (dwa pokoje i łazienka). Działa. Czego chcieć wiecej??

Gość Konto usunięte_12*
co to znaczy, że te wkłady Kratki są nieszczelne?

Wkłady z "Kratek" są skręcane z mniejszych elementów i na złączach uszczelniane. Trzeba dużej dyscypliny palenia, aby po jakimś czasie te złącza się zbyt szybko nie rozszczelniały. Dodatkowo system "czystej szyby" polega u nich na puszczaniu na nią strugi powietrza pobieranego z salonu(!) poprzez popielnik. Koniecznością jest więc stosowanie szybra (we wszystkich modelach), aby jakoś regulować wypływ spalin (a więc i ucieczkę ciepła) wprost do komina. I to wszystko we wkładach posiadających szczelny :D dolot powietrza do spalania z zewnątrz. Efektem tego wszystkiego jest niska sprawność wkładów (zbyt szybkie spalanie drewna), która niedawno niespodziewanie (na stronie internetowej) wzrosła, choć jakaś panienka nie potrafiła mi wyjasnić, jakim zabiegiem ten wzrost był spowodowany :rolleyes:.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Wkłady z "Kratek" są skręcane z mniejszych elementów i na złączach uszczelniane. Trzeba dużej dyscypliny palenia, aby po jakimś czasie te złącza się zbyt szybko nie rozszczelniały. Dodatkowo system "czystej szyby" polega u nich na puszczaniu na nią (w niekontrolowany sposób) strugi powietrza pobieranego z salonu poprzez popielnik. Koniecznością jest więc stosowanie szybra (we wszystkich modelach), aby jakoś regulować ten niekontrolowany wypływ spalin (a więc i ucieczkę ciepła) wprost do komina. I to wszystko we wkładach posiadających szczelny :D dolot powietrza do spalania z zewnątrz

Kurtyna w Kratkach pl, to powietrze wlatujące szczeliną pomiędzy

górną krawędzią szyby i ramy drzwiczek. Dlatego nie da się tego

regulować. Strugę przez popielnik można regulować .

Gość Konto usunięte_12*
Kurtyna w Kratkach pl, to powietrze wlatujące szczeliną pomiędzy

górną krawędzią szyby i ramy drzwiczek. Dlatego nie da się tego

regulować. Strugę przez popielnik można regulować .

Na stronie internetowej przeczytałem tylko o popielniku (może przeoczyłem ten drugi wlot). Co zresztą tym bardziej potwierdza fakt nieszczelności tych wkładów.

Na stronie internetowej przeczytałem tylko o popielniku (może przeoczyłem ten drugi wlot). Co zresztą tym bardziej potwierdza fakt nieszczelności tych wkładów.

...nie chwalą się tym , bo nie ma czym...

Tak jest skonstruowana większość konstrukcji supermarketowych,

głównie tych tańszych.

Gość Konto usunięte_12*
Przecież pisałem - do REKREACYJNEGO palenia wystarczą i Kratki. Przecież wtedy nie zależy ci na oszczędzaniu drewna, tylko by się w ogóle paliło (i do tego w tanim wkładzie) :D. Edytowane przez Konto usunięte_12*

Przecież pisałem - do REKREACYJNEGO palenia wystarczą i Kratki. Przecież wtedy nie zależy ci na oszczędzaniu drewna, tylko by się w ogóle paliło (i do tego w tanim wkładzie) :D.

To może wypowiem się jako użytkownik taniego, marketowego wkładu, który eksploatuję od 10 lat. Wkład z pw, z rusztem, bez DGP, jedyną masą akumulacyjną jest jego marmurowa obudowa. To kompletne bzdury odnośnie zwiększonego zużycia drewna w tanich wkładach, rocznie zużywałem po 6mp, w ostatnim sezonie 5mp dębiny, palone często, w mrozy prawie co dziennie. Nie wierzcie w takie bajki o wyższości drogich wkładów oferowanych w tym temacie przez handlujących nimi sprzedawców, bo na zużycie opału głównie ma wpływ zapotrzebowanie domu na ciepło. Dodam, że warto się przestawić na "górne palenie" w kominku, można tak palić również w marketowych "badziewiach". Jak się dowiaduję, że w 3-letniej Tarnawie woda przecieka (najprawdopodobniej z płomieniówek), to odechciewa mi się wymieniać mój kominek na lepszy, droższy, mój mnie kosztował ok 4,5k z zabudową KG. Opis oszczędnego, czystego, górnego palenia przedstawiłem tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5022784&viewfull=1#post5022784

Aktualny stan mojego kominka - fotki rusztu - jeszcze nie wymieniany, reszta bez zastrzeżeń po tylu latach, chociaż jak widać wermkulit trochę popękał, szamot na dnie wkładu ok

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177583-potrzebuj%C4%99-porady-jak-ogrza%C4%87-dom&p=5030567&viewfull=1#post5030567

Edytowane przez kbab

Przecież go nie zdejmę, mój nie jest "żabojad" na fotkach jest dokładne info producenta.

Nie wypowiadam się, żeby psuć komuś biznes, ale jako wieloletni użytkownik kominka. Niektórzy odnośnie jakości wkładu wypowiadają się jako ich sprzedawcy, natomiast potencjalni ich użytkownicy mają prawo poznać zdanie o wieloletnich sprawdzonych w trudnych warunkach również innych wkładach.

Zamiast na siłę udowadniać która firma jest "be" a która "cacy" lepiej otworzyć temat o naprawach gwarancyjnych i pogwarancyjnych wkładów będących w sprzedaży - takie argumenty bardziej wpłyną na decyzję potencjalnych nabywców.

Edytowane przez kbab

Witam.

Kbab - w Twojej wypowiedzi na temat wkładu jaki posiadasz podstawową rzeczą o której sam nie wiesz a ja wcześniej o tym pisałem, jest to, że tak naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego co masz. Bo nie jest to wcale tani, marketowy wkład. Byłeś swego czasu "szczęśliwą ofiarą" marketowych eksperymentów jednego z producentów całkiem niezłych wkładów rodem zza naszej południowej granicy. I sprzedawane dawniej i obecnie żeliwne "łupy" w marketach mają się nijak do tego co posiadasz.

Tyle że jak zwykle wiesz lepiej i w swoim przekonaniu nie przyjmujesz do wiadomości żadnego innego zdania ... i mając wiedzę "zaledwie" w temacie swojego paleniska (i to bladą dosyć) próbujesz wrzucić do jednego worka cały kominkowy biznes.

Aż się z Tobą nie chce człowiekowi dyskutować dlatego ... pomimo że piszesz też i mądrze czasem.

A jak by Ci się chciało poszukać i poczytać też czasem ... to taki wątek jest już w tym dziale ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Przecież pisałem - do REKREACYJNEGO palenia wystarczą i Kratki. Przecież wtedy nie zależy ci na oszczędzaniu drewna, tylko by się w ogóle paliło (i do tego w tanim wkładzie) :D.

tzn powiem tak - fakt specjalnie na ilości spalonego drewna mi nie zależy, ale zależy mi na szczelności wkładu, żeby się nie okazalo za rok, że w pokoju czuć spalinki. Dlatego dopytuje o innych alternatywnych producentów, mogą być troszku drożsi od Kratki, choć napewno (ze względu na częstotliwość użytkowania) nie z wysokie półki cenowej.

pozdrawiam