ibizpl 27.11.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 U mnie właśnie zaczął się pierwszy sezon grzewczy i jak pewnie większość biegam co jakiś czas do gazomierza, oczywiście czytam to forum - generalnie próbuję ustawić optymalnie kocioł. Dom 150 m2ściany porotherm24+12 cm styropianpoddasze wełna 15+10parter: podłogówka 60 m2+ grzejnik w garażupiętro: grzejniki płytowe + podłogówka w łazience i przedpokojukocioł Immergas Victrix Zeus Superior 26kW ( 4,7-26 kW )+ sonda zewn.Sterowniki: SCAR ( parter ) Tybox 810 ( piętro )rodzielacz DIMv2 immergasa Przez ostatnie 2 dosyć ciepłe dni ( 5-7 stopni w dzień ) zużycie gazu razem z CWU ok 7m3/doba. Wiele się pisze na tym forum o efektywnym kondensowaniu kotła co sprowadza się do niskiej temperatury czynnika i przy ogrzewaniu podłogowym nie ma wątpliwości że to się sprawdza, ja natomiast zastanawiam się jaka jest efektywność ogrzewania piętra ze zwykłymi ( co prawda przewymiarowanymi ) kaloryferami. Wszyscy skupiają się na tych kilku % sprawności kotła przy kondensacji przy zasilaniu np 36 st, a ja zaczynam się zastanawiać czy przy minimalnej mocy kotła na poziomie 4,7 kW nie było by rozsądniej podnieść temp zasilania np do 50-55 st? Efektywność ogrzewania przy grzejnikach powinna mocno wzrosnąć a podłogówka i tak sobie wyreguluje zaworem własną temp zasilania.W tej chwili kocioł załącza się dosyć często -3-4 razy na godzinę i grzeje samo piętro przez kilka minut z zasilaniem 36-38 stopni i ( sam sobie reguluje temp zasilania ) mam wrażenie że nie jest to najoszczędniejszy sposób - chyba że ktoś ma kocioł który moduluje od 1,5 czy 2kW.Najprościej było by to wyrównać większą histerezą ale nie znalazłem takiej opcji w żadnej instrukcji Immergasa. Kocioł włącza się natychmiast po spadku temp zadanej o 0.1 stopnia. Parter z podłogówką idealnie trzyma ciepło - kocioł włącza się tylko kilka razy na dobę. Czy ktoś eksperymentował z wyższą temp. zasilania przy ogrzewaniu mieszanym? Jak wygląda to u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts