jbloch 14.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 No tak, czwarty sezon grzewczy zaczęty. Od 01/11 do dzisiaj pc pobrała 48 kW, wyprodukowała 181 kw przepracowała 25 godzin . Cop zaniżają mi dwie rzeczy ,pierwsza, za mała wężownica w zasobniku CWU , PC grzeje mi wodę do 40*C , później zaczeła taktować , więc ustawiłem tak aby grzała tylko do 40*C , dalej grzałką do 45*C .Druga rzecz z tych 25 h pewnie ze 40% to praca PC na Potrzeby CWU. Myślę że jak przyjdzie zima stosunek pracy pc na potrzeby CWU będzie procentowo do CO dużo mniejszy tym samym COP będzie korzystniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemooo33 15.11.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Czy ten ciekawy temat już zakończony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.11.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 A jakich info szukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 14.12.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam.Mój stary meeting pracuje teraz w bardzo ocieplonym domu ok. 140 m2.Został opomiarowany.I tak: DZ wchodzi 4 , wychodzi 2; GZ wchodzi 26 , wychodzi 31 stopni .COP z minionych 56 dni = 3,06; watomierz pokazuje +- 1,3 kWh poboru.Nie są to wyniki rewelacyjne, nawet chyba raczej bardzo skromne... Pozdrowienia dla Kolegów Meetingowców i innych wyznań też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.12.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam. Mój stary meeting pracuje teraz w bardzo ocieplonym domu ok. 140 m2. Został opomiarowany. I tak: DZ wchodzi 4 , wychodzi 2; GZ wchodzi 26 , wychodzi 31 stopni . COP z minionych 56 dni = 3,06; watomierz pokazuje +- 1,3 kWh poboru. Nie są to wyniki rewelacyjne, nawet chyba raczej bardzo skromne... Pozdrowienia dla Kolegów Meetingowców i innych wyznań też. Liczone z pompami, czy bez? Możesz jeszcze zmierzyć t rurek gazowych we/wyj skraplacza i parownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 15.12.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Witam.Liczone z pompkami obiegowymi.mam podgląd na temp.rurki wychodzącej ze sprążarki: 78 do 84 stopni.Z moich przemyśleń i tych wyników mam świadomość,że P.C. będzie za mała na większe mrozy,ale na tę okoliczność jest kominek z płaszczem, który chętnie będzie odpalany...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 To trochę mało by coś jednoznacznie powiedzieć gdzie tkwi przyczyną, ale wystarczy by swierdzić, że pracuje na nienajlepszych parametrach. Chińczyk wiadomo, oszczędza na wszystkim, ale najbardziej na wydajność wpływają oszczędności na wymiennikach. Co z tego, że w GZ masz 31C, skoro przez skraplacz t skraplania wynosi 40-45C. Podobnie z parownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 15.12.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Rzeczywiście, różnice potężne. Mam chińską pompę Sirac, powietrze/woda. U mnie różnica pomiędzy sprężonym gazem, a wyjściem glikolu z pompy jest rzędu 10-20 stopni. Myślałem, że to dużo, bo niektórzy od Panasoniców deklarowali różnice o połowę niższe. Jeśli u kolegi Dorecki jest 40-50 stopni, to albo tragedia, albo błędne odczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 15.12.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Witam.Odczyty temperatury są ze sterownika pompy.nie bardzo znam się na tych skraplaczach i parownikach.Skoro wiemy,że jest coś nieprawidłowo, czy można samemu coś poprawić ?Chyba można poregulować przepływy DZ i GZ, ale w którą stronę?Aktualnie DZ to ok.1,2 m3; GZ rzędu 0,9 m3.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 10.04.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Witam pięknie.Ponieważ pompa była "za mała" wziąłem ją na moje stanowisko "badawcze".Poprzednio pracowała na podłogówce rzędu 30kilku stopni zasilania.U mnie ma lecieć do 50 stopni /cwu/. I jest kolejny problem: Już przy 43 st.zasilania wyrzuca błąd za wysokiego ciśnienia gazu.Na mój chłopski rozum, to jest za dużo gazu w instalacji...i być może przez to miała takie słabe parametry swojej pracy?Kol. Jbloch, czy możesz mi podać jakie ciśnienie gazu masz przy niepracującej sprężarce? , a jakie przy moich nieszczęsnych 43 ?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.04.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Witam pięknie. Ponieważ pompa była "za mała" wziąłem ją na moje stanowisko "badawcze".Poprzednio pracowała na podłogówce rzędu 30kilku stopni zasilania. U mnie ma lecieć do 50 stopni /cwu/. I jest kolejny problem: Już przy 43 st.zasilania wyrzuca błąd za wysokiego ciśnienia gazu. Na mój chłopski rozum, to jest za dużo gazu w instalacji...i być może przez to miała takie słabe parametry swojej pracy? Kol. Jbloch, czy możesz mi podać jakie ciśnienie gazu masz przy niepracującej sprężarce? , a jakie przy moich nieszczęsnych 43 ? Pozdro za dużo gazu to najmniej prawdopodobne, najprowdopodobniej przepływ jest zbyt mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.04.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 za dużo gazu to najmniej prawdopodobne, najprowdopodobniej przepływ jest zbyt mały. Bzdura. Jak przepływ za mały to zasilanie rośnie do temperatury odpowiadającej ciśnieniu "wywalenia presa". Według mnie to jest kilka możliwości: zbyt mały skraplacz (lub zanieczyszczony od strony wodnej kamieniem). Nic nie wiadomo, jeśli były jakieś ingerencjw w układzie chłodniczym to bardzo prawdopodobne że za dużo czynnika. Te budżetowe konstrukcje są wrażliwe na odpowiednie napełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.04.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Bzdura. Jak przepływ za mały to zasilanie rośnie do temperatury odpowiadającej ciśnieniu "wywalenia presa". Według mnie to jest kilka możliwości: zbyt mały skraplacz (lub zanieczyszczony od strony wodnej kamieniem). Nic nie wiadomo, jeśli były jakieś ingerencjw w układzie chłodniczym to bardzo prawdopodobne że za dużo czynnika. Te budżetowe konstrukcje są wrażliwe na odpowiednie napełnienie. No to chyba Ci w Castoramie powiedzieli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 11.04.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Dzięki za odzew. Już chciałem dzwonić do Kol. CNC, miło że sam się odezwał-dzięki.Panowie, na pewno obaj macie rację, bo te objawy mogą mieć taką przyczynę - z autopsji to widzę.Jeśli zrobię przepływ GZ rzędu 300 l/h to raz- wywali przy wyższej temp. zabezpieczenie ciśnieniowe gazu; dwa- zadziałać może zabezpieczenie zbyt dużej różnicy delty temperatur na przepływie GZ. Normalnie GZ ma przepływ rzędu 1400 l/h. Na pewno wystarczający dla mocy ździebko ponad 7 kW. Na tej części jest ciepłomierz.DZ ma przepływ 900l/h , myśle,że też wystarczający dla tej mocy. Sterownik czyta temp. DZ z deltą 3-4 stopnie.Czasami jednak widzę tylko 1 ?? może czujniki są mało precyzyjne? Na DZ jest tylko wodomierz dla pomiaru przepływu.Wczoraj rozłączyłem kabelki zabezp.wysokiego ciśnienia. Oczywiście nie ma już rozłączenia sprężarki , ale ciśnienie na zegarze pompy wzrosło do 3,1 Mpa ;przy temp. zasilania 47 stopni.W danych tech.pompy piszą o przepływie wody 2000 l/h. może tu jest pies pogrzebany ,bo nie mam takich przepływów?Pompa była kiedyś przerabiana, ma zawór rozprężny zamiast kapilary.Pozdro Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.04.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Wczoraj rozłączyłem kabelki zabezp.wysokiego ciśnienia. Oczywiście nie ma już rozłączenia sprężarki , ale ciśnienie na zegarze pompy wzrosło do 3,1 Mpa ;przy temp. zasilania 47 stopni. Zaraz będziesz szukał nowej sprężarki bo się rozleci w drobne kawałki przy takim ciśnieniu..... Nie masz przepływu, masz za małą wężownicę, zakamienioną, itd. na początek sprawdź detlę GZ powinno być 5-7st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 11.04.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam.Melduję dane : na sterowniku GZ 31/23; DZ 9/7 jeszcze czujka wetkana pod izolację pionowej rurki ze sprężarki 53 stopnie; ciśnienie 1,8 MPa na zegarze;z ciepłomierza: 28,2/23,5 przepływ 0,94 m3; moc chwilowa 5,3 kW;wężownice - to masz na myśli wymiennik rurowy c.o.? do gazu jest płytowy.W sumie pompa pracowala już ze 4 sezony, czyżby ten wymiennik był jakoś brudny w środku? możliwe...Na tę chwilę myślę, że reakcje pompy ciepła są prawidłowe. pobór elektryczny 1,62 kWh w tym pompy obiegowe ok. 230W ; COP ok.3,27 drugi odczyt: sterownik 32/25 DZ 8/6 /stygnie.../ na czujce 54; ciśn. 1,8 ciepłomierz 30,2/25,7 przepł. 0,94 m3 ; moc chwilowa 4,85; pobór 1,61 minęło trochę czasu, zrobiłem przepływ GZ 1,41 m3,i robi się bałagan:sterownik 37/33 DZ 8/5 = przepływ 800l/h /bo glikol zimniejszy???/ czujka 55; ciśn.2 Mpa;ciepłomierz 37,2/34/7 przepływ 1,41 m2; moc chwilowa 4,24 kW ; pobór 1,67 kWh I dalej:sterownik 50/48; 9/7; czujnik 61; ciśn. 2,7 MPaciepłomierz: 52,3/49,8; przepł. 1,39 m3; moc 4,ookW; pobór 2,05 kWhi wywala zabezp. cisnienia/ podłączyłem /. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 11.04.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ... W danych tech.pompy piszą o przepływie wody 2000 l/h. może tu jest pies pogrzebany ,bo nie mam takich przepływów? ... 2000l/h jako minimum, czy jako wielkość zalecana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.04.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 No to chyba Ci w Castoramie powiedzieli..... Może ja się nie znam. Może wszystko co udało mi się do tej pory zbudować czy naprawić to przypadek. W takim razie wytłumacz mi jak to możliwe że przy zbyt małym przepływie wody w skraplaczu (jak twierdzisz) nie rośnie temperatura wody na wyjściu do temperatury odpowiadającej takiemu ciśnieniu czynnika chłodniczego które powoduje zadziałanie presostatu? Proste pytanie, prosta odpowiedź. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.04.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Może ja się nie znam. Może wszystko co udało mi się do tej pory zbudować czy naprawić to przypadek. W takim razie wytłumacz mi jak to możliwe że przy zbyt małym przepływie wody w skraplaczu (jak twierdzisz) nie rośnie temperatura wody na wyjściu do temperatury odpowiadającej takiemu ciśnieniu czynnika chłodniczego które powoduje zadziałanie presostatu? Proste pytanie, prosta odpowiedź. Czekam. Jak zmniejszysz przepływ to ograniczasz moc skraplacza, każdy ma swój nominalny przepływ dla jakiejś wydajności, wiec jak mniejszy przepływ lub zakamieniony skraplacz to ciśnienie pary wzrośnie i temperatura też. A to w końcu się skończy zadziałaniem presostatu. Zresztą tak u niego było. Tylko że on odłączył presostat a potem cieszył się że działa. Z tego co pisał szło mu na 32 bary.... a teraz już pewnie nie idzie nawet na 1 bar heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 17.04.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Witam.Heja Panowie.Pompa działa nadal normalnie. Czyli wyrzuca ciśnieniem po dojściu do 43 - 44 stopni.Może jakieś rady z Waszej praktyki?Nie chce mi się wierzyć, ża aż tak zabrudzony wymiennik rurowy...Czemuż na niskich temp. podaje ponad 7 kW ? czyli w zasadzie ma moc znamionową?Miłego wieczoru.Chyba się poddam i wystawię na złom tego meetinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts