Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

Ale ten kundelek zapewne jest pewny swojego produktu,że daje 5 lat gwaracji ;)[/quote

To że dają gwarancję na ileś tam lat wcale nie świadczy że te PC są aż takie rewelacyjne- powiem szczerze iż uważam prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś poważnej awarii PC w ciągu 5 lat za bardzo małe , i to zarówno w twojej niby to markowej PC , jak i w mojej markowej chince.

Swoja drogą pracuję teraz w wielce (kiedyś ) markowej firmie niby niemieckich(teraz jakieś 80% chińskich ale tym się nikt nie chwali) elektronarzędziach,jak się słabo sprzedawały pewne elektronarzędzia to się zrobiło 3 letnią gwarancję full sevice-i narzędzia idą jak woda ale to nie swiadczy że są takie dobre (powiem że są bardzo kiepściutkie)

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakładając,że będzie poprawnie działała (jak wogóle będzie) ;)

Żadna alternatywa,za taką kasę mam markową pompę ciepła z 5 letnią gwarancją :)

Teraz zauważyłem,że to są gruntowe a ja pisałem o takiej gwarancji w przypadku powietrznej ale gruntowe za taką cenę to masz już sprawdzone i działające np.ecopower czy ekopol.

Hewalexem gruntowym nikt się nie chwali ;)

A dlaczego chińska PC miały by nie działać?Masz może jakieś doświadzenia z Chińskimi PC?Czy czasem twoja opinia nie jest wyedukowana ( w dość bolszwewicki sposób)przez monterów niby markowych PC? Ja swoją opinie o chińskich PC mam wyrobioną na podstawie mojej PC, NO NIE JEST ONA ZBIEŻNA Z TWOJĄ .

Oby się nie skończyło tak jak z chińską autostradą Łódź -Warszawa. Do niedawna tam też cena grała główną rolę a produkt niby ten sam miał być.

A NIBY NASZE FIRMY TO BUDUJĄ TAKIE REWELACYJNE AUTOSTRADY. W PONIEDZIAŁEK UROCZYŚCIE OTWIERAJĄ A WE WTOREK ZACZENAJĄ POBIERAĆ OPŁATY I JEDNOCZEŚNIE REMONTOWAĆ TA REWELACYJNA AUTOSTRADĘ.To że jakaś (w tym przypadku akurat chińska)firma'' dała ciała "to zdarza się na całym świecie narodowość firmy nie ma znaczenia.A po zatym co autostrada ma wspólnego z PC.?

A dlaczego chińska PC miały by nie działać?Masz może jakieś doświadzenia z Chińskimi PC?Czy czasem twoja opinia nie jest wyedukowana ( w dość bolszwewicki sposób)przez monterów niby markowych PC? Ja swoją opinie o chińskich PC mam wyrobioną na podstawie mojej PC, NO NIE JEST ONA ZBIEŻNA Z TWOJĄ .

Odpowiem Tobie w prosty sposób.

Montuję klimy i pompy ciepła od 17 lat z hakiem :)

Montowałem wiele produktów zarówno markowych jak i mniej markowych.

Najwięcej miałem kłopotu z urządzeniami z najniższej półki cenowej zarówno z warunkami gwarancji jak i jakość wykonania urządzenia.

Samo rozłożenie jak i złożenie urządzenia bardzo często graniczyło z cudem.

Jak dziś pamiętam urządzenia marki FONKO - klimatyzatory które po 4 latach średniej eksploatacji zaczeły popuszczać wode.

Nie był to przypadek w jednym urządzeniu ale w kilkudziesięciu całość rozbiła się o brak dostępności części zamiennych i skończyło się na korzystaniu z fachowca od klejenia różnych rzeczy który każdą jedną tacę wylewał środkiem uszczelniającym.

Pomijam fakt kosztów i kombinacji związanych z doprowadzeniem tego do porządku :)

Każda firma z serii "niska cena" z chin nie ma w Polsce zaplecza serwisowego, dostępu do części oraz wsparcia technicznego.

Przy montażu pomp ciepła też tak jest i choćby ta pompa kosztowała mnie 2k za 8kW to mnie to nie zainteresuje. :)

Ale dla Ciebie i innych zainteresowanych jestem w trakcie wykonywania kotłowni testowej dla ogrzewania swojego dom oraz badania parametrów pracy urządzenia zwanego pompą ciepła powietrze - woda.

W tym roku będą zamontowane dwie pompy ciepła:

1. Atlantic S8

2. Meeting 7kW.

Pompy będą ogrzewała dwie kondygnacje budynku każda po 93m2.

Jedna na jedną kondygnację która oparta jest o ogrzewanie podłogowe w 100%.

W następnym roku dojdzie DAIKIN i ME do kompletu.

Całość będzie opomiarowana w kązdym jednym punkcie:)

Zarówno poprzez pobór prądu pompy, grzałek, pomp obiegowych poprzez wyciągnięcie energii wykorzystywanej do odmrażania pompy itp.

Pomiar temperatury w pompie na instalacji każdy układ będzie sprawdzany w 16 punktach.

Wtedy spokojnie sprawdzimy która pompa jest lepsza a która gorsza a może są identyczne ;)

Instalacja jest w trakcie wykonywanie w wolnym czasie i planowany rozruch mam po długim wekedzie.

Dodatkowo czy twój sprzedawca gwarantuje ci dostawę części zamiennych w 24-48 godzin od diagnozy uszkodzenia??

Ja w tej chwil tworzę swój magazyn części zamiennych do pomp ciepła Atlantic-a w celu oczekiwania przez klienta na jakąkolwiek część dużej niż jeden dzień.

Fakt że od początku współpracy z Atlanticiem miałem 3 awarie pomp ciepła:

1. Uszkodzona pompa cyrkulacyjna - zakamieniona;

2. Uszkodzenie modułu sterowniczego - wysoko wilgotność powietrza - urządzenie niezabezpieczone podczas prac budowlanych - zalane wodą.

3. Uszkodzenie jednostki zewnętrznej - ekipa tynkarzy załatwiła urządzenie poprzez przebicie chłodnicy prętem.

miki 121 ale w jednym poście piszesz 2 sprzeczne rzeczy " Przy montażu pomp ciepła też tak jest i choćby ta pompa kosztowała mnie 2k za 8kW to mnie to nie zainteresuje. ".- trzy zdania niżej ze montujesz meetinga do testów :jawdrop: Już rozumiem :stirthepot: za kilka miechów będę słyszał ze to SA MARKOWE POMPY CIEPŁA .Jak widzisz,ludzie chcą kupować pompy ciepła ale tańsze- takie w cenie pieca na ekogroch.To dla czego im tego nie dać?

Gość Arturo72

Jest VW niemiecki jest i chińska podróba VW identycznie wyglądająca,jest Mercedes niemiecki jest i chińska podróba Mercedesa identycznie wyglądająca.

Każde auto chińskie ma problem z europejskim testem zderzeniowym.Ciekawe czemu ? Przecież są podobne do markowych ;) Po prostu robią badziewie a nie auta,podobnie jest czy będzie z pompami,jak z każdą inną chińską rzeczą,która ma bardzo krótki okres użytkowania.

Można wymianiać takie rzeczy bez końca a przyład z dzisiaj z głupią wiertarką,kupioną w LM za psią kasę,wytrzymała 1 miesiąc,raptem kilkanaście dziur,padła regulacja lewy/prawy :)

Jeśli wg Ciebie nie ma różnicy to nie mam pytań :)

Na koniec jestem ciekawy dlaczego te chińskie pompy ciepła,tak tanie i niby takie dobre nie zalewają rynku światowego ?

Przecież na kieszeń Niemca,Francuza,Norwega,Anglika to jest raptem 2 tygodniowa pensja także takie pompy wg mnie powinny być w kazdym domu,ba w każdym mieszkaniu na zachodzie :D

U biedniejszych sąsiadów typu Czechy,Wegry,Litwa,Łotwa też jakoś nie widać zalewu tanich,chińskich pomp ;)

Ciekawe czemu występuje takie zjawisko.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Widzę,że kolega był w chinach a LG, Samsung zna? Nie paplać ze wszystko jest beeee.Odwróciłem mojego lapka Toshiba i co za napis widnieje?

Made in China.Dajcie już spokój z tym,70% albo i wiecej rzeczy jest robione w chinach

To prawda,że jest robione ale markowe firmy mają coś takiego jak Kontrola Jakości i nie pozwolą sobie wypuścić chłamu na rynek.

Pytanie o zalanie rynku europejskiego przez tanie pompy aktualne ;)

Czy Wy naprawdę uważacie,że wiertarka Toya Li Hen za 40zł o mocy 700W i 3000obr/min jest tak samo dobra technicznie i wytrzyma tyle czasu co Bosch o mocy 700W i 3000obr/min za 600zł ??

Edytowane przez Arturo72

Widzę,że kolega był w chinach a LG, Samsung zna? Nie paplać ze wszystko jest beeee.Odwróciłem mojego lapka Toshiba i co za napis widnieje?

Made in China.Dajcie już spokój z tym,70% albo i wiecej rzeczy jest robione w chinach

Poskładano w Chinach, ale czy to Chińska myśl techniczna czy tania siła robocza?

Jest różnica?

To prawda,że jest robione ale markowe firmy mają coś takiego jak Kontrola Jakości i nie pozwolą sobie wypuścić chłamu na rynek.

Pytanie o zalanie rynku europejskiego przez tanie pompy aktualne ;)

Czy Wy naprawdę uważacie,że wiertarka Toya Li Hen za 40zł o mocy 700W i 3000obr/min jest tak samo dobra technicznie i wytrzyma tyle czasu co Bosch o mocy 700W i 3000obr/min za 600zł ??

Witam

Szanowny Panie proszę pokaż mi jeden typ samochodu gdzie nie ma części Chińskich mam na mysli markowe europejskie.

Kolego nie takiego tak samo jest z pompami ciepła nie mówiąc o komputerach czy komórkach.

Więcej optymizmu życzę.

miki 121 ale w jednym poście piszesz 2 sprzeczne rzeczy " Przy montażu pomp ciepła też tak jest i choćby ta pompa kosztowała mnie 2k za 8kW to mnie to nie zainteresuje. ".- trzy zdania niżej ze montujesz meetinga do testów :jawdrop: Już rozumiem :stirthepot: za kilka miechów będę słyszał ze to SA MARKOWE POMPY CIEPŁA .Jak widzisz,ludzie chcą kupować pompy ciepła ale tańsze- takie w cenie pieca na ekogroch.To dla czego im tego nie dać?

Nie montuje jej u siebie aby potem ją sprzedawać tylko po to aby uzyskać namacalne różnice w parametrach pracy :)