klaudiusz_x 05.12.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli padnie, wstawie grzejnik na czas serwisu. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Panowie jakie jest clo na pompy ciepla aktualnie?Pytam gdyz dostalam oferte na pompe ciepla powietrze woda o mocy 11.8 KW ze sprezarka Hitachi Scroll model 407c Hitachi AC Scroll Compressor (G403DH) w cenie 1670$ plus C&F 230 $Ewentualnie gruntowa o mocy 10KW sprezarka scroll R407c Hitachi AC Scroll Compressor (G303DH-47P2) za 1370$ plus C&F 230$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Panowie jakie jest clo na pompy ciepla aktualnie? Pytam gdyz dostalam oferte na pompe ciepla powietrze woda o mocy 11.8 KW ze sprezarka Hitachi Scroll model 407c Hitachi AC Scroll Compressor (G403DH) w cenie 1670$ plus C&F 230 $ Ewentualnie gruntowa o mocy 10KW sprezarka scroll R407c Hitachi AC Scroll Compressor (G303DH-47P2) za 1370$ plus C&F 230$ a tu ta pompa gruntowa juz w EU z niezla cena http://www.etech.ie/products/documents/EtechGeopumps.pdf tutaj inna firme je sprzedaje pod swoja nazwa wiec chyba nie moze byc tak zle http://www.ecoairpump.co.uk/mcs-air-source-heat-pump-pv-solar-thermal-products/class/air-water-air-source-heat-pump.shtml Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Libunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 serwis to pewne jest wszedzie wystarczy tylko zaplacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 ok juz sobie jakos sama sprawdzilam wiec stawka celna na pompe ciepla w uni europejskiej wynosi 0%kod produktu 8419110000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Rozumiem że ją kupujesz w UNI bo jeśli po za to na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Rozumiem że ją kupujesz w UNI bo jeśli po za to na pewno nie. nie rozumiem twojego pytania, pompe kupiona w chinach nie jest obciazona clem lecz tylko podatkiem vat od wartosci na fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Proponuję zadzwonić do Urzędu Celnego i to sprawdzić bo możesz się srodze zdziwić. Ale mam nadzieję że masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 14.12.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffi2_PL?expandelem=841911&Year=2012&Month=12&Day=14&Country=----------&issection=n&checkfinal=y&impexp=#POS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.12.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 nic nie będę wmawiał a jedynie zwracam uwagę na pewne fakty - podkreślam fakty co do serwisu. Co do jakości wykonania to można w parze z chińską PC kupić również np. chińskie auto i nie wierzyć w te zdjęcia z crash testów, bo to na pewno bujda i photoshop... Auto tańsze o połowę i TAK SAMO DOBRE. Co do serwisu to fakt że jest mniej dostępny,ale taka prosta PC jak moja nie jest żadnym problemem dla serwisanta/chłodnika który na co dzień zajmuje się naprawą sprzętu chłodniczego,celowo podkreślam SERWISANTA , a nie dla montera PC (bo to wielka różnica}.Inna sprawa że EWENTUALNA naprawa takiej prostej w budowie PC jest o wiele mniej kosztowna,niż tzw markowej , bo przecież tam muszą być ORYGINALNE części , a one z reguły są baaardzo kosztowne. Inna sprawa że twoje porównywanie sprawności /jakości mojej PC do crash testów samochodów jest że tak powiem prostackie rozumowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.12.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 serwis to pewne jest wszedzie wystarczy tylko zaplacic. No nie sądzę, to nie tak jak Ci się wydaje... Wyobraź sobie że mam coraz więcej telefonów z prośbą o naprawę tych chińskich złomów (mowa o powietrznych) i już do tego przestałem jeździć. Postaw się na miejscu serwisanta: zimno jak cholera, parownik zabity lodem, ciśnienie klienta coraz wyższe bo zimno w chałupie się robi, a tu brak na przykład zwykłych danych termistorów jakie powinny być aby sprawdzić co temu dolega, nie mówiąc o innych częściach. Jak szybko sprawdzić elektronikę czy nawet podstawić drugą na próbę, bo tego po prostu nikt nie zapewnia.... Weź przykład zwykłego klimatyzatora z marketu, konkretnie podam Ci sytuację z życia: montowałem kilka lat temu stałemu klientowi klimatyzator marketowy z Castoramy, Hyundai. Była gwarancja na 2 lata czyli standard. Przez jakieś 3 lata było wszystko OK. W tym roku na wiosnę dzwoni że nie działa - jadę a tu elektronika walnięta. Nie dało się naprawić bo procesor się "wysypał". Klient zadzwonił do Castoramy z zapytaniem gdzie uzyska pomoc w tej sprawie. Odpowiedź brzmiała że nigdzie bo tym już nie handlują. Ostatecznie naprawiłem dopasowując podobną elektronikę razem z pilotem od innej maszynki. Co do gruntowych chińczyków to jbloch ma część racji, jest to proste urządzenie i średnio rozgarnięty chłodniarz to jakby co naprawi. Gorzej z elektroniką, ale na to mam sposób - jakby co montuję swoją Pomijam fakt że i tak jakość wykonania i podzespoły to straszny szajs.... ILE ZAPŁACISZ - TYLE DOSTAJESZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.12.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Panowie jakie jest clo na pompy ciepla aktualnie? Pytam gdyz dostalam oferte na pompe ciepla powietrze woda o mocy 11.8 KW ze sprezarka Hitachi Scroll model 407c Hitachi AC Scroll Compressor (G403DH) w cenie 1670$ plus C&F 230 $ Ewentualnie gruntowa o mocy 10KW sprezarka scroll R407c Hitachi AC Scroll Compressor (G303DH-47P2) za 1370$ plus C&F 230$ W urzędzie celnym zapłacisz około 1 tyś zł do tego Agencja celna 200 zł + przesyłka do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No nie sądzę, to nie tak jak Ci się wydaje... Wyobraź sobie że mam coraz więcej telefonów z prośbą o naprawę tych chińskich złomów (mowa o powietrznych) i już do tego przestałem jeździć. Postaw się na miejscu serwisanta: zimno jak cholera, parownik zabity lodem, ciśnienie klienta coraz wyższe bo zimno w chałupie się robi, a tu brak na przykład zwykłych danych termistorów jakie powinny być aby sprawdzić co temu dolega, nie mówiąc o innych częściach. Jak szybko sprawdzić elektronikę czy nawet podstawić drugą na próbę, bo tego po prostu nikt nie zapewnia.... Weź przykład zwykłego klimatyzatora z marketu, konkretnie podam Ci sytuację z życia: montowałem kilka lat temu stałemu klientowi klimatyzator marketowy z Castoramy, Hyundai. Była gwarancja na 2 lata czyli standard. Przez jakieś 3 lata było wszystko OK. W tym roku na wiosnę dzwoni że nie działa - jadę a tu elektronika walnięta. Nie dało się naprawić bo procesor się "wysypał". Klient zadzwonił do Castoramy z zapytaniem gdzie uzyska pomoc w tej sprawie. Odpowiedź brzmiała że nigdzie bo tym już nie handlują. Ostatecznie naprawiłem dopasowując podobną elektronikę razem z pilotem od innej maszynki. Co do gruntowych chińczyków to jbloch ma część racji, jest to proste urządzenie i średnio rozgarnięty chłodniarz to jakby co naprawi. Gorzej z elektroniką, ale na to mam sposób - jakby co montuję swoją Pomijam fakt że i tak jakość wykonania i podzespoły to straszny szajs.... ILE ZAPŁACISZ - TYLE DOSTAJESZ. Cały czas podajesz przykład PC powietrze woda- myśle że masz racje ,one są bardziej problemotwórcze, i to nie tylko te tanie , te droższe także tylko pewnie żadziej im się to zdarza. Jeśli jedziesz d o inwestora na awarię PC, a on jest trochę nerwowy że ma zimno w domu ,no to raczej powinien być wnerwiony na siebie.Zawsze powinno być w domu alternatywne źródło ciepła , bo przecież awarii może ulec PC , tak samo jak np. piec gazowy, i zapewne na naprawę zawsze przyjdzie poczekać, dłużej lub krócej, ale zawsze. Co do gruntowych to już inna bajka , ta moja PC ma tak prosty sterownik ( załącz ,wyłącz jak osiągnie zadaną temperaturę) a ztą awarią to ja dam sobie radę osobiście.Jak ewentualnie padnie sprężarka to wymieni mi ją chłodniarz i tyle. Pomijasz fakt że i tak jakość wykonania i podzespoły to straszny szajs - to zdanie świadczy że masz trochę takie zawodowe skażenie- nie lubie robić porównań ale jakbyś pracował np. serwisie BENTLEYA , to np.FIATA PANDĘ powiedziałbyś że to straszny szajs na tanich podzespołach, ile zapłacisz tyle masz.Może i fiat panda to jest trochę badziewie ale swoją funkcię do której został wyprodukowany spełnia nie najgorzej , podobnie jak moja PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 21.12.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Trochę mi zajeło zrobienie kotłowni oraz podłączenie ale finalnie pompka pracuje 2 dobę Oby tak dalej a będę maga szczęśliwy. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Na razie chodzi Podziękowania dla Jbloch za pomoc i rady. Teraz czekam aż wygrzeje mi się podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 21.12.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Panowie a jak sterujecie ta pompa.Zamowilam sobie model http://www.enba-shop.com/en/Heat-Pump/Geothermal-Heat-Pump/SWP-Sole-Waermepumpe-9-kW-GHP09.html ale on ma jakis sterownik Siemens RWR470.10 i tam musze jakias czasowke podlaczyc zeby zalanczac ogrzewanie lub ciepla wode. Chyba ze cos dodaje jeszcze do tego do montazu np na scianie ale nic o tym nie pisala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Serwis? Jaki serwis?Magnolia ma coś do powiedzenia. Za cały okres naprawy tego złomu miałby już nową z chin. Fakt, powietrzna, ale w tym wątku jest o prostych gruntowych. Serwis powietrznych trwa tak samo długo jak dostawa z Chin. Kiedy słyszę serwis za rogiem, w Polsce, na miejscu, to mi ciarki latają po grzbiecie. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 22.12.2012 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Panowie a jak sterujecie ta pompa. Zamowilam sobie model http://www.enba-shop.com/en/Heat-Pump/Geothermal-Heat-Pump/SWP-Sole-Waermepumpe-9-kW-GHP09.html ale on ma jakis sterownik Siemens RWR470.10 i tam musze jakias czasowke podlaczyc zeby zalanczac ogrzewanie lub ciepla wode. Chyba ze cos dodaje jeszcze do tego do montazu np na scianie ale nic o tym nie pisala. Ja takową: Miałem w ofercie za 20tys.zl z montażem i odwiertami 2x70mb i gwarancją 12 miesięcy W sprawie sterownika rzuć zapytanie do producenta lub sprzedawcy,on krok po kroku Cię poinstruuje co i jak robić albo w instrukcji obsługi będzie napisane Edytowane 22 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.12.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Panowie a jak sterujecie ta pompa. Zamowilam sobie model http://www.enba-shop.com/en/Heat-Pump/Geothermal-Heat-Pump/SWP-Sole-Waermepumpe-9-kW-GHP09.html ale on ma jakis sterownik Siemens RWR470.10 i tam musze jakias czasowke podlaczyc zeby zalanczac ogrzewanie lub ciepla wode. Chyba ze cos dodaje jeszcze do tego do montazu np na scianie ale nic o tym nie pisala. Libunia ale kupiłaś pompę z kądś tam w cenie za jaką masz polską pompę bez łaski i z pełnym serwisem na miejscu - Ecopower A9 - cena 10900 zł/netto. W tym układzie taki zakup przynajmniej dla mnie nie miał by sensu. Musiała by ona kosztować około 6-7k żeby to się kupy trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 22.12.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 kosztowala dokladnie 2198 $dodatkowo pompa ma soft start+zawór trojdrogowy + grzalke 3 KW+pompa wody Wilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 22.12.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Ja takową: [ATTACH=CONFIG]156099[/ATTACH] W sprawie sterownika rzuć zapytanie do producenta lub sprzedawcy,on krok po kroku Cię poinstruuje co i jak robić albo w instrukcji obsługi będzie napisane W instrukcji dokladnie jest wszystko napisane przeciez to Siemens RWR470.10 natomiast interesuje mnie dodatkowy sterownik czasowy i dlatego zadalam pytanie do osob ktore posiadaj takie jak to mowisz chinskie wynalazki jak oni steruja taka pompa. Ale co Ty mozesz o tym wiedziec skoro handlujesz pompami powietrznymi "markowego producenta" i tam zadne problemy nie wystepuja ba jesli nawet to serwis jest 24h/dobe Chyba ze to wypowiedz prywatna jako Arturo? bo juz mi sie miesza czy to naganiacz czy uzytkownik sie wypowiada Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Libunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts