Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja takową:

[ATTACH=CONFIG]156099[/ATTACH]

Miałem w ofercie za 20tys.zl z montażem i odwiertami 2x70mb i gwarancją 12 miesięcy :)

W sprawie sterownika rzuć zapytanie do producenta lub sprzedawcy,on krok po kroku Cię poinstruuje co i jak robić albo w instrukcji obsługi będzie napisane ;)

A wyobraż sobie że w instrukcji jest napisane krok po kroku.

• 4 weeks później...

Pierwszy miesiąc z meetingiem.

Zużycie 480kw/h plus przepalanie w kominku z powodu braków w ociepleniu domu.Straty temp siegające do 4 *C/24h mówią same za siebie

-dosyć cicha prca pompy(zawsze może być lepiej)

-pobór 1,3kw/h

-ubogi oryginalny sterownik pompy

Dlaczego to opisuje ?

Działająca pompa ciepła za przystępne pieniądze.

Gdzieś na forum była mowa o pompie za 20 tyś zł wraz z instalacją.Dzięki takim producentom Chińskim można mieć POMPE CIEPŁA wręcz za połowę tego-warunek zrobienie kilku rzeczy we własnym zakresie.Uprzedzę moich ulubionych instalatorów 'zrobienie kilku rzeczy we własnym zakresie'

-zlecenie wykopania rowów pod kolektor

-ułożenie rur

-poskręcania złączek oraz napełnienie płynem

Ot, cała recepta na sukces

-

Jak ja to uwielbiam:no:

Widzę,że nawet czytania ze zrozumieniem nie wyniosłeś ze SZKOŁY PODSTAWOWEJ.Czy w poście powyżej jest napisane 7,5 kw?

Jak sam wiesz to jest moc max przy określonej temp DZ

Zal ci d...e ściska ze jakieś g...... może grzać dom?

Sorry nie każdy ma 30 tys żeby kupić sobie pompkę od INSTALATORA

Już enty raz pisze,ze może to być alternatywą dla kotła na paliwo stałe

Amen

Ps na pewno nie ma 7,5kw przy temp DZ 4*C

Jak ja to uwielbiam:no:

Widzę,że nawet czytania ze zrozumieniem nie wyniosłeś ze SZKOŁY PODSTAWOWEJ.Czy w poście powyżej jest napisane 7,5 kw?

Jak sam wiesz to jest moc max przy określonej temp DZ

Zal ci d...e ściska ze jakieś g...... może grzać dom?

Sorry nie każdy ma 30 tys żeby kupić sobie pompkę od INSTALATORA

Już enty raz pisze,ze może to być alternatywą dla kotła na paliwo stałe

Amen

Ps na pewno nie ma 7,5kw przy temp DZ 4*C

Ja bym powiedział więcej taka pc ,to nie tylko alternatywa dla śmieciucha ,to nie jest jakieś goowno jak to niektórzy instalatorzy głoszą,to jest pc ,,pełną gębą''pełnowartościowe źródło ciepła , praktycznie na każdą kieszeń.Kwestia tylko taka ile teraz będzie bezawaryjnie działać , mi na razie drugi sezon zalicza póki co bezproblemowo.Mam dziwne przeczucie że tak będzie jeszcze wiele lat. A to jakie moja pc ma COP to mnie osobiście guzik obchodzi , najważniejsze że ciepło w domu.Zainstalowałem tydzień temu podlicznik na pc + pompki obiegowe i przez 7 dni pociągneła 127kw ( srednio na godzinę 1,7kw przy DZ 5/3 GZ 36/30)A dom mam ciągle mocno nieukończony, żeby wręcz nie powiedzieć dziurawy , a tem zewnętrzne były na poziomie -5/-10 *C.

To może tu odpowiem na pytania jakie dostałem.Jak się nie mylę miedzy Jbloch a moją pompką jest inny gaz na jakiej te pompy pracują.Moja pracuje na R417A a jego chyba na R410A lub 407 już nie pamiętam.Nie potrafię odpowiedzieć czy to powoduje te różne w sprawności i w (zużycie KW) sięgające około 30% czy bardzo podobnych temp. DZ,czy po tych zegarach można coś wywnioskować?Rozumiem ze R417a jest zamiennikiem R22IMG_3267.jpgIMG_3271.jpgIMG_2824.jpg

R22, 417A i R407C mają bardzo podobne parametry. Na pewno nie ma różnic 30% w czymkolwiek, ani w ciśnieniach ani w efektywności.

Takim domowym sposobem to porównaj sobie temp. DZ na wyjściu z PC a temp. z manometru po stronie niskiego ciśnienia (odpowiadającą Twojemu czynnikowi -patrz na skalę dla R22).

Im mniejsza różnica, tym lepszą efektywność powinna mieć maszyna.

To tak w skrócie.

aż się sam zacząłem zastanawiać.Obaj mamy podliczniki jego pobiera 1,7kw/h moja 1,3kw/h trochę to dziwne?

zdjęcia z postu powyżej zegarów podczas pracy pompy.

Co do sprawdzenia to spróbuję tylko jestem zielony w tym temacie

OK czyli jesli DZ ma okolo 1*c a na manometrze jest -8*c Jak mam sie do tego odnieść

Edytowane przez aleksus

aż się sam zacząłem zastanawiać.Obaj mamy podliczniki jego pobiera 1,7kw/h moja 1,3kw/h trochę to dziwne?

zdjęcia z postu powyżej zegarów podczas pracy pompy.

Co do sprawdzenia to spróbuję tylko jestem zielony w tym temacie

OK czyli jesli DZ ma okolo 1*c a na manometrze jest -8*c Jak mam sie do tego odnieść

Tylko z tego co pamiętam , to ty chyba masz na podliczniku samą PC, a ja mam PC i pompki obiegowe stąd różnica w pobieranym prądzie z drugiej strony może moja pobiera więcej prądu przez to że mam gaz 410 a a on działa na wyższych ciśnieniach ,stąd może kompresor bardziej obciążony. Generalnie to pobór prądu naprawdę nie spędza mi snu z powiek , bo ta PC naprawdę mało mi zużywa prądu w skali sezonu grzewczego..Sprawdziłem na tabliczce znamionowej moją sprężarkę - PANASONIC ROTARY COMPRESOR 5VS245EAA21- cena za taki kompresor w chinach 100-300 dolarów z tego co na stronie podają, a moc jaką podają 6135 W

może moja pobiera więcej prądu przez to że mam gaz 410 a a on działa na wyższych ciśnieniach ,stąd może kompresor bardziej obciążony.

To nie ma nic do rzeczy.

A moc jaką podają to nie moc grzewcza tylko moc chłodnicza. Bo jest to sprężarka do klimatyzatorów. Która może też pracować w innym urządzeniu jeśli będą zachowane dopuszczalne warunki.