Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

To nie ma nic do rzeczy.

A moc jaką podają to nie moc grzewcza tylko moc chłodnicza. Bo jest to sprężarka do klimatyzatorów. Która może też pracować w innym urządzeniu jeśli będą zachowane dopuszczalne warunki.

Nigdzie nie pisałem że to moc grzewcza, chodzi mi tylko o to żeby to porównać do sprężarki aleksusa , zapewne ma sprężarkę o innej mocy dlatego różnica w poborze prądu.

Jeśli mówisz że to jest sprężarka do klimatyzatorów to muszę ci wierzyć , tylko dla mnie klimatyzator to tez jest pompa ciepła .I wygląda na to że w mojej pc są zachowane dopuszczalne warunki jak to powiadasz- bo to urządzenie u mnie naprawdę przyzwoicie działa.Z tym ciśnieniem to sobie tak pomyślałem że jak sprężarka musi bardziej sprężyć gaz to i silnik który ją napędza musi być bardziej obciążony, ale jak mówisz nie ma to znaczenia to ci wierze .

Swoją drogą nawet jak wystąpi awaria (choć nie wierzę aby to szybko nastąpiło) to wygląda na to że naprawa nie będzie taka straszna jak to niektórzy straszą .Skoro sprężarka w chinach 100-300 dolarów to chyba sobie sprowadzę jedną na zapas , bo reszta części jest dostępna w standartowej ofercie chłodnictwa . taki presostat koszt w sklepie internetowym to koszt około 70 pln, sterownik można z powodzeniem zastosować compit r 324 -całkiem wypasiony razem z czujnikami 1000 pln dostepny od reki - bo na ten oryginalny z chin kosztuje coś około 270pln no ale ze dwa tygodnie to trzeba by było poczekać( choć jak widać na forum to co niektórzy na instalatora z częściami do markowych pc to wcale krócej nie czekają ), no i dalej to co pozostaje ,dwa wymienniki ciepła no ale to problemem nie jest (mało prawdopodobna awaria -a i dostepność raczej bezproblemowa). Ito chyba najważniesze części w tej mojej pc , bo i wiele wiecej ich tam nie ma po prostu

Więc tak sobie myślę na cholerę mi potrzebny serwis.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podczas kupna byłem pytany jaki gaz ma pompa mieć.Nie sadziłem,ze wybór gazu będzie równoznaczny z ze zmianą sprężarki.Trzeba było dołożyć te 50$ do innego gazu-może by miała trochę lepsze parametry(zawsze się przyda) Teraz wiem na co zwracać uwagę przy następnym kupnie ;)

Ale czemu tak myślisz , przecież twoja pc grzeje, pobiera mniej prądu, działa na niższych ciśnieniach,wydaje się mi że masz lepszą pc od mojej.

Witam.

Koledzy, niedawno zamontowałem /osobiście/ meeting 7 kW.

Mam wrażenie,że daje zbyt mało ciepła , a pobiera dość sporo pradu.

Pobrała 9 kWh pradu /razem z 2 pompami obiegowymi/ , a wydała tylko 20,1 kWh ciepełka/ na ciepłomierzu/.

DZ ma 9 do 5 stopni, na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic?

Czy kol.jbloch masz zamontowany ciepłomierz?

COP wychodzi tak jak przy pompie powietrznej - rzędu 2 - to chyba zdecydowanie za mało!

Proszę o duchowe wsparcie...

Pozdrawiam

Edytowane przez Dorecki

na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic?

Wejście 28*C, wyjście 36*C, przy przepływie 0,55m3/h daje moc grzewczą 5,1kW.

I to by się pewnie zgadzało, nie wiem jaką ma "katalogowo" i przy jakich temp. Twoja PC (może przy B10/W35).

Nie zgadza się tylko pobór mocy el.

Podaj więcej szczegółów.

witam te 36 - 28 to "wyciąg" ze sterownika. 20,1 kWh to odczyt z ciepłomierza - sprawdziłem, i tu różnica temperatur jest rzędu 5,5 stopnia.

może ciepłomierz żle wskazuje? Ogrzewam domek gospodarczy 34 m2, i wcale nie jest teraz w nim za ciepło......

licznik elektryczny pokazuje pobór mocy ok.1,7 kW;

a propos meeting ma jakąś "katalogową"

domek grzałem do tej pory LG powietrzną; chciałem polepszyć koszty eksploatacji.chyba wróce do powietrznej - jest cieplej w domku.

którym danym wierzyć? ciepłomierzowi , czy katalogowym?

DZ teraz /chwilowo może/ to pompa LG. po 5 godz. pracy pGruntowej cały czas te same temperatury +9 wejście : +5 wyjście /dane ze sterownika Meeting .

Pozdrawiam

Edytowane przez Dorecki

Witam.

Koledzy, niedawno zamontowałem /osobiście/ meeting 7 kW.

Mam wrażenie,że daje zbyt mało ciepła , a pobiera dość sporo pradu.

Pobrała 9 kWh pradu /razem z 2 pompami obiegowymi/ , a wydała tylko 20,1 kWh ciepełka/ na ciepłomierzu/.

DZ ma 9 do 5 stopni, na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic?

Czy kol.jbloch masz zamontowany ciepłomierz?

COP wychodzi tak jak przy pompie powietrznej - rzędu 2 - to chyba zdecydowanie za mało!

Proszę o duchowe wsparcie...

Pozdrawiam

Nie nie mam ciepłomierza , nie wiem jaki teraz ma cop moja pc, wiem jedn że grzeje mi dom, a jest jeszcze mocno nieukończony i mam duże straty ciepła, z tym że ja mam podłogówkę .

witam te 36 - 28 to "wyciąg" ze sterownika. 20,1 kWh to odczyt z ciepłomierza - sprawdziłem, i tu różnica temperatur jest rzędu 5,5 stopnia.

może ciepłomierz żle wskazuje? Ogrzewam domek gospodarczy 34 m2, i wcale nie jest teraz w nim za ciepło......

licznik elektryczny pokazuje pobór mocy ok.1,7 kW;

a propos meeting ma jakąś "katalogową"

domek grzałem do tej pory LG powietrzną; chciałem polepszyć koszty eksploatacji.chyba wróce do powietrznej - jest cieplej w domku.

którym danym wierzyć? ciepłomierzowi , czy katalogowym?

DZ teraz /chwilowo może/ to pompa LG. po 5 godz. pracy pGruntowej cały czas te same temperatury +9 wejście : +5 wyjście /dane ze sterownika Meeting .

Pozdrawiam

Coś tu nie pasuje 36 m2 i nie możesz ogrzać ?

Napisz coś więcej o twoim DZ bo 9*C to bardzo dużo przy aktualnych temperatura zewnętrznych(dość sroga zima).Po jakim czasie masz takie parametry DZ-po uruchomieniu?.Sprawdziłem temp. podawane przez sterownik do tych które man z DS18B20 i jest to około 1*C zawyżona.Co do reszty to czy porównanie obu pomp zostało zrobione w podobnym okresie(zimowym).Zasilanie jak na grzejniki trochę ubogie;).Dowal do pieca a będzie cieplej

Ale czemu tak myślisz , przecież twoja pc grzeje, pobiera mniej prądu, działa na niższych ciśnieniach,wydaje się mi że masz lepszą pc od mojej.

Jacek,

nie jestem w stanie(nie umiem) sprawdzić jej mocy.Ale na chłopski rozum pobiera mniej bo jest słabsza.Nie pytaj skąd to wziąłem ale takie mam przeczucie.Jutro porównam mój podliczniki z licznikiem głównym może tam leży przyczyna.

Aleksus- toż piszę DZ to pompa powietrzna; pracuje teraz na 15 stopni zasilania DZ - stąd pGruntowa ma 9 stopni wejście ; a 5 powrót. w zasadzie mogę podnosic temp. DZ jak LG pozwala. cały czas równiutko/ moze poza stanem odszraniania LG- jest chwila słabszego DZ.

Problem jest z pompą gruntową, bo jak tak dalej pójdzie to może okazać się LG powietrzna zdecydowanie lepsza niż Meeting gruntowy...myślę,ze jednak coś jest nieprawidłowo- tylko co? stad prośba do Kolegów.jak to naprawić

wihajster przeczytaj moje posty może coś poradzisz?Pozdrawiam

Aleksus- toż piszę DZ to pompa powietrzna; pracuje teraz na 15 stopni zasilania DZ - stąd pGruntowa ma 9 stopni wejście ; a 5 powrót. w zasadzie mogę podnosic temp. DZ jak LG pozwala. cały czas równiutko/ moze poza stanem odszraniania LG- jest chwila słabszego DZ.

Problem jest z pompą gruntową, bo jak tak dalej pójdzie to może okazać się LG powietrzna zdecydowanie lepsza niż Meeting gruntowy...myślę,ze jednak coś jest nieprawidłowo- tylko co? stad prośba do Kolegów.jak to naprawić

wihajster przeczytaj moje posty może coś poradzisz?Pozdrawiam

Ja nie pomoge z problemami (za male doświadczenie) ale z tego posta wywnioskowalem ze dla twojej Pc-gruntowa DZ to Pc- powietrzna :confused: jakies czary mary:no:

Edytowane przez pitersson