jbloch 22.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 To nie ma nic do rzeczy. A moc jaką podają to nie moc grzewcza tylko moc chłodnicza. Bo jest to sprężarka do klimatyzatorów. Która może też pracować w innym urządzeniu jeśli będą zachowane dopuszczalne warunki. Nigdzie nie pisałem że to moc grzewcza, chodzi mi tylko o to żeby to porównać do sprężarki aleksusa , zapewne ma sprężarkę o innej mocy dlatego różnica w poborze prądu. Jeśli mówisz że to jest sprężarka do klimatyzatorów to muszę ci wierzyć , tylko dla mnie klimatyzator to tez jest pompa ciepła .I wygląda na to że w mojej pc są zachowane dopuszczalne warunki jak to powiadasz- bo to urządzenie u mnie naprawdę przyzwoicie działa.Z tym ciśnieniem to sobie tak pomyślałem że jak sprężarka musi bardziej sprężyć gaz to i silnik który ją napędza musi być bardziej obciążony, ale jak mówisz nie ma to znaczenia to ci wierze . Swoją drogą nawet jak wystąpi awaria (choć nie wierzę aby to szybko nastąpiło) to wygląda na to że naprawa nie będzie taka straszna jak to niektórzy straszą .Skoro sprężarka w chinach 100-300 dolarów to chyba sobie sprowadzę jedną na zapas , bo reszta części jest dostępna w standartowej ofercie chłodnictwa . taki presostat koszt w sklepie internetowym to koszt około 70 pln, sterownik można z powodzeniem zastosować compit r 324 -całkiem wypasiony razem z czujnikami 1000 pln dostepny od reki - bo na ten oryginalny z chin kosztuje coś około 270pln no ale ze dwa tygodnie to trzeba by było poczekać( choć jak widać na forum to co niektórzy na instalatora z częściami do markowych pc to wcale krócej nie czekają ), no i dalej to co pozostaje ,dwa wymienniki ciepła no ale to problemem nie jest (mało prawdopodobna awaria -a i dostepność raczej bezproblemowa). Ito chyba najważniesze części w tej mojej pc , bo i wiele wiecej ich tam nie ma po prostu Więc tak sobie myślę na cholerę mi potrzebny serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 22.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Już mam, sprawdziłem moją sprężarkę Panasonic 2V32s225AUA- to jest powód naszych różnych poborów mocy,po prostu mamy inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Już mam, sprawdziłem moją sprężarkę Panasonic 2V32s225AUA- to jest powód naszych różnych poborów mocy,po prostu mamy inne. Meeting dostępny w UE to właśnie z Panasonikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 możesz wrzucić jakieś namiary? nie żebym potrzebował, z ciekawości pytam.... mogę ale wolał bym na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Już mam, sprawdziłem moją sprężarkę Panasonic 2V32s225AUA- to jest powód naszych różnych poborów mocy,po prostu mamy inne. Inne gazy inne sprężarki , czyli nie jest to tak jak na forum niektórzy piszą że chińczycy wrzucają te same sprężarki do róznych gazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.01.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Podczas kupna byłem pytany jaki gaz ma pompa mieć.Nie sadziłem,ze wybór gazu będzie równoznaczny z ze zmianą sprężarki.Trzeba było dołożyć te 50$ do innego gazu-może by miała trochę lepsze parametry(zawsze się przyda) Teraz wiem na co zwracać uwagę przy następnym kupnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Podczas kupna byłem pytany jaki gaz ma pompa mieć.Nie sadziłem,ze wybór gazu będzie równoznaczny z ze zmianą sprężarki.Trzeba było dołożyć te 50$ do innego gazu-może by miała trochę lepsze parametry(zawsze się przyda) Teraz wiem na co zwracać uwagę przy następnym kupnie Ale czemu tak myślisz , przecież twoja pc grzeje, pobiera mniej prądu, działa na niższych ciśnieniach,wydaje się mi że masz lepszą pc od mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Witam.Koledzy, niedawno zamontowałem /osobiście/ meeting 7 kW.Mam wrażenie,że daje zbyt mało ciepła , a pobiera dość sporo pradu.Pobrała 9 kWh pradu /razem z 2 pompami obiegowymi/ , a wydała tylko 20,1 kWh ciepełka/ na ciepłomierzu/.DZ ma 9 do 5 stopni, na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic?Czy kol.jbloch masz zamontowany ciepłomierz?COP wychodzi tak jak przy pompie powietrznej - rzędu 2 - to chyba zdecydowanie za mało!Proszę o duchowe wsparcie...Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic? Wejście 28*C, wyjście 36*C, przy przepływie 0,55m3/h daje moc grzewczą 5,1kW. I to by się pewnie zgadzało, nie wiem jaką ma "katalogowo" i przy jakich temp. Twoja PC (może przy B10/W35). Nie zgadza się tylko pobór mocy el. Podaj więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 DZ ma 9 do 5 stopni Jakie DZ i po jakim czasie? I czym to mierzone? Jakie WE/WY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) witam te 36 - 28 to "wyciąg" ze sterownika. 20,1 kWh to odczyt z ciepłomierza - sprawdziłem, i tu różnica temperatur jest rzędu 5,5 stopnia.może ciepłomierz żle wskazuje? Ogrzewam domek gospodarczy 34 m2, i wcale nie jest teraz w nim za ciepło......licznik elektryczny pokazuje pobór mocy ok.1,7 kW;a propos meeting ma jakąś "katalogową" domek grzałem do tej pory LG powietrzną; chciałem polepszyć koszty eksploatacji.chyba wróce do powietrznej - jest cieplej w domku.którym danym wierzyć? ciepłomierzowi , czy katalogowym?DZ teraz /chwilowo może/ to pompa LG. po 5 godz. pracy pGruntowej cały czas te same temperatury +9 wejście : +5 wyjście /dane ze sterownika Meeting .Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Nic nie rozumiem, nieźle namieszałeś. EDITOK, wszystko jasne. Nie doczytałem dokładnie końcówki... Edytowane 24 Stycznia 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam. Koledzy, niedawno zamontowałem /osobiście/ meeting 7 kW. Mam wrażenie,że daje zbyt mało ciepła , a pobiera dość sporo pradu. Pobrała 9 kWh pradu /razem z 2 pompami obiegowymi/ , a wydała tylko 20,1 kWh ciepełka/ na ciepłomierzu/. DZ ma 9 do 5 stopni, na grzejniki teraz idzie 36, powrót 28 stopni przy przepływię rzędu 550l/h. czy to są normalne parametry, czy coś należałoby poprawic? Czy kol.jbloch masz zamontowany ciepłomierz? COP wychodzi tak jak przy pompie powietrznej - rzędu 2 - to chyba zdecydowanie za mało! Proszę o duchowe wsparcie... Pozdrawiam Nie nie mam ciepłomierza , nie wiem jaki teraz ma cop moja pc, wiem jedn że grzeje mi dom, a jest jeszcze mocno nieukończony i mam duże straty ciepła, z tym że ja mam podłogówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 witam te 36 - 28 to "wyciąg" ze sterownika. 20,1 kWh to odczyt z ciepłomierza - sprawdziłem, i tu różnica temperatur jest rzędu 5,5 stopnia. może ciepłomierz żle wskazuje? Ogrzewam domek gospodarczy 34 m2, i wcale nie jest teraz w nim za ciepło...... licznik elektryczny pokazuje pobór mocy ok.1,7 kW; a propos meeting ma jakąś "katalogową" domek grzałem do tej pory LG powietrzną; chciałem polepszyć koszty eksploatacji.chyba wróce do powietrznej - jest cieplej w domku. którym danym wierzyć? ciepłomierzowi , czy katalogowym? DZ teraz /chwilowo może/ to pompa LG. po 5 godz. pracy pGruntowej cały czas te same temperatury +9 wejście : +5 wyjście /dane ze sterownika Meeting . Pozdrawiam Coś tu nie pasuje 36 m2 i nie możesz ogrzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeśli pompa daje 3 kW ciepła to nie moge ...musiałoby być ze 4; 5 aby temp.zasilania/powrotu wzrastała, a tak tylko pokrywam straty ciepła , a może nawet nie.i domek się pomalutku wychładza. Pozdrawiamp.s. wihajster , a co to namieszałem? działa w ramach doświadczeń i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Napisz coś więcej o twoim DZ bo 9*C to bardzo dużo przy aktualnych temperatura zewnętrznych(dość sroga zima).Po jakim czasie masz takie parametry DZ-po uruchomieniu?.Sprawdziłem temp. podawane przez sterownik do tych które man z DS18B20 i jest to około 1*C zawyżona.Co do reszty to czy porównanie obu pomp zostało zrobione w podobnym okresie(zimowym).Zasilanie jak na grzejniki trochę ubogie;).Dowal do pieca a będzie cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ale czemu tak myślisz , przecież twoja pc grzeje, pobiera mniej prądu, działa na niższych ciśnieniach,wydaje się mi że masz lepszą pc od mojej. Jacek, nie jestem w stanie(nie umiem) sprawdzić jej mocy.Ale na chłopski rozum pobiera mniej bo jest słabsza.Nie pytaj skąd to wziąłem ale takie mam przeczucie.Jutro porównam mój podliczniki z licznikiem głównym może tam leży przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Aleksus- toż piszę DZ to pompa powietrzna; pracuje teraz na 15 stopni zasilania DZ - stąd pGruntowa ma 9 stopni wejście ; a 5 powrót. w zasadzie mogę podnosic temp. DZ jak LG pozwala. cały czas równiutko/ moze poza stanem odszraniania LG- jest chwila słabszego DZ.Problem jest z pompą gruntową, bo jak tak dalej pójdzie to może okazać się LG powietrzna zdecydowanie lepsza niż Meeting gruntowy...myślę,ze jednak coś jest nieprawidłowo- tylko co? stad prośba do Kolegów.jak to naprawić wihajster przeczytaj moje posty może coś poradzisz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 23.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Aleksus- toż piszę DZ to pompa powietrzna; pracuje teraz na 15 stopni zasilania DZ - stąd pGruntowa ma 9 stopni wejście ; a 5 powrót. w zasadzie mogę podnosic temp. DZ jak LG pozwala. cały czas równiutko/ moze poza stanem odszraniania LG- jest chwila słabszego DZ. Problem jest z pompą gruntową, bo jak tak dalej pójdzie to może okazać się LG powietrzna zdecydowanie lepsza niż Meeting gruntowy...myślę,ze jednak coś jest nieprawidłowo- tylko co? stad prośba do Kolegów.jak to naprawić wihajster przeczytaj moje posty może coś poradzisz?Pozdrawiam Ja nie pomoge z problemami (za male doświadczenie) ale z tego posta wywnioskowalem ze dla twojej Pc-gruntowa DZ to Pc- powietrzna jakies czary mary:no: Edytowane 23 Stycznia 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Przeczytałem jeszcze raz twoje posty.Wytłumacz mi proszę-jaki model tego meetinga-co rozumiesz pod pojęciem DZ(rury zakopane w ziemi,studnia,woda od sąsiada z kranu;)-jak odczytujesz te informacje o temp DZ literka i symbol jak coś napiszesz to może dojdziemy do jakiegoś wspólnego języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts