pitersson 23.01.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jesli chcesz to naprawic to do Pc gruntowej wykonaj DZ gruntowe;) , druga Pc sprzedaj, lub odwrotnie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 23.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nie koniecznie czary mary,DZ z gruntowej może przechodzić przez nagrzewnicę z powietrznej jeśli p-p,lub powietrzna jeśli p-w na wyjściu grzeje DZ gruntowej zamiast podłogówkę Tak to sobie wyobrazilem ale jaki sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Nie koniecznie czary mary,DZ z gruntowej może przechodzić przez nagrzewnicę z powietrznej jeśli p-p,lub powietrzna jeśli p-w na wyjściu grzeje DZ gruntowej zamiast podłogówkę Arturo, weź chłopie odpocznij już sobie. EDIT Przepraszam Arturo, masz rację - to ja nie doczytałem Edytowane 24 Stycznia 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 teraz tez to doczytałem,zasila tą LG aby sprawdzić COP meetinga.Tylko ten LG pokazuje 15*C które wchodzi do meetinag a meeting odczytuje tylko 9*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.01.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 [zasila tą LG aby sprawdzić COP meetinga.Tylko ten LG pokazuje 15*C które wchodzi do meetinag a meeting odczytuje tylko 9*C? Prawie dokładnie tak. Tylko LG jest podłączone przez wymiennik płytowy stąd taka różnica temperatur/nie ,mam potrzeby wsadzać na gruntówkę +15*,bo gdzie są takie odwierty?a jak sprawdzić COP meetinga? -jak wpuszczę +1 jako DZ wejście to COP jeszcze bardziej spadnie...prakytycznie mogę analizować każdą temp.DZ wsadzaną na gruntówkę /jak pisałem wyżej/.Jeżeli to jest norma dla meetinga, to rzeczywiście byłaby to bardzo badziewna pompa ciepła, skoro powietrzne lepsze.po co więc miałbym wykonywać jakiekolwiek odwierty? /najlepiej zawieźć meetinga na złom?..Pozdrawiamp.s. nadal nikt nie ma dla mnie jakiś wskazówek jak poprawić pracę gruntówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.01.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Popatrz wewnątrz podczas pracy jakie są temperatury na rurze cieczowej przed i za filtrem-odwadniaczem. Jeżeli za filtrem jest wyraźnie chłodniej to masz przyczynę - niedrożny filtr, najczęściej zaolejony (może przez transport?). To jeszcze możesz zaobserwować z zewnątrz na manometrze wysokiego ciśnienia, wtedy ciśnienie skraplania może być wyraźnie wyższe niż wyjście GZ.Jeszcze przychodzi mi do głowy zbyt mała ilość czynnika chłodniczego, ale poprzednia wersja jak na moje oko bardziej prawdopodobna tutaj. Albo padnięta sprężarka, chociaż to bardzo mało prawdopodobne w nowym urządzeniu.Popatrz czy masz wziernik na cieczowej rurze, jeśli tak to podczas pracy będą intensywne pęcherzyki przy braku czynnika (patrz po kilku minutach od uruchomienia, w stabilnych warunkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 24.01.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 dz wih - za konstruktywną informację. Na razie wezwałem chłodniarza, aby sprawdził, czy nie jest za mało gazu.Dalsze moje myślenie , to być może badziewny gaz i będzie trzeba go zmienić.ten filtr to ta metalowa bańka koło zaworu, czy taka większa przymocowana do spreżarki?ale na obu wydaje się być ok.wziernik wykazuje zawartość 1/3 tegoż kółka i troszke się bąboli. czy ta 1/3 to jest oznaką za małej ilości gazu?dz jbloch - za miły priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 to być może badziewny gaz i będzie trzeba go zmienić. Ja bym się go nie czepiał. ten filtr to ta metalowa bańka koło zaworu, czy taka większa przymocowana do spreżarki? To pierwsze. To przy sprężarce to rodzaj separatora cieczy, aby w razie nie odparowania całego czynnika ochronić sprężarkę przed uszkodzeniem. Taki baniak pusty w środku z dwiema wlutowanymi rurami. wziernik wykazuje zawartość 1/3 tegoż kółka i troszke się bąboli. czy ta 1/3 to jest oznaką za małej ilości gazu? A to już bardzo źle. Albo mało czynnika chłodniczego (DLACZEGO MAŁO???) albo brak dostaw ciepła do parownika (niska temp. DZ). Zdaj relacje z akcji z chłodniarzem, jakby co postaram się pomóc wirtualnie PS Jakbyś załączył jakieś zdjęcia byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 25.01.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam,Jestem po interwencji chłodniarza. Nie chciał dopełniać więcej gazu, bo stwierdził,że temp. odparowania albo jakaś tam jest prawidłowa /minus 4/; na ale na próbę coś dopełnił. Odjechał.......I zaczął się dopiero bałagan. pompa pracowała prawidłowo ze 2 moze 3 minuty /czyli rośnie temp. zasilania grzejników, spada temp DZ/ale potem zaczyna się wszystko wyrównywać - kompletnie brak wzrostu na grzejniki i DZ wyrównuje się do temp. wejścia /ok. 11-12 stopni/Spręzarka pracuje - nic nie nagrzewa ; DZ też stoi/ na powrocie/Tak więc pouczony przez majstra zacząłem upuszczać gazu. Objawy nadal podobne.Teraz jak upuściłem tak +- do połowy wziernika zaczyna się cos dziać.Czyli od początku było może za dużo gazu !!!! ???? i niepotrzebnie dodaliśmy.\ale ile w końcu wypuścić? az nie wykaże na ciepłomierzu znaczącego wzrostu mocy? teraz delta ogrzewania 5,2 *; delta DZ 4*, przepływ 0,36 m3/hCo radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.01.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A jakie ciśnienia na manometrach gdy "przestaje działać"?Dziwne a nawet bardzo dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Sprężarkę sprawdzał? Np. zamykając powoli zawór na GZ zmniejszając przepływ, czy rośnie i JAK rośnie ciśnienie po stronie wysokiej?Ten przepływ 0,36m3/h to po której stronie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 25.01.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Tak jest. ciśnienie przy pracy sprążarki było ok.1,5 /pompa ma od 0,8 do 2,8 swoje zabezpieczenia.zamykając przepływ GZ /0,36/ szybko wzrasta temp. i wywala ciśnieniowy /2,8/ albo za duża temp.manometr mam jeden na pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 DoreckiCoś nie gra, ale żeby aż tak w nowej maszynie?0,36m3/h i delta 5,2K to daje moc przekazywaną przez PC około 2,2kW. Niewiele więcej niż pobiera sprężarka. Niestety na odległość nie wiem jak Ci jeszcze pomóc, co zasugerować. To zadanie dla chłodniarza miejscowego aby to zdiagnozować. Skoro serwisu nie ma, nie istnieje.Gdzie ta pompa stoi? Pytam o miejscowość, może ktoś z moich kolegów by był niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Powtórzę jeszcze raz: te objawy o jakich piszesz to pasują pod brak czynnika a nie zbyt duże napełnienie. Jeżeli przeładujesz układ to wziernik się zapełni. A jaki masz zawór rozprężny, jest regulacja jakaś? Widzisz, zdalnie bardzo trudno walczyć ze sprzętem.Dobranoc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 26.01.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam. Walczę od rana z pompą. Na razie upuściłem tyle gazu że wydaja się że nic nie ma.., ale coś jest .I są efekty. Pompa wróciła do stabilnej mocy około 3,5 kW, Będę próbował dalej upuszczać, może to jest droga do uzyskania normalnej/deklarowanej/ mocy urządzenia. ? Kol jbloch napisz proszę czy "input using" to wejście powrotu z ogrzewania, a "outlet using" to wyjście gorącej wody do grzejników;może mam pomylone końcówki i przez to wymiennik ma mniejszą moc?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 26.01.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Właśnie prowadzę korespondencję na ten temat z kolegą *wihajster* o wynikach napiszę jak dostane odpowiedzTak input to wejście,outlet to wyjście- pod warunkiem ze nie doszło do pomyłki podczas naklejania opisów na pompie. Czy masz tak samo podłączone DZ? Jak masz umiejscowione te wejścia. Outlet u góry a input na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 26.01.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 a więc opis DZ na mojej pompie był zle opisany:(Podziękowania dla Piotra(wihajster) za fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 27.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Witam.Pompa pracuje stabilnie, średnia z 4 godzin to 3,4 kW/h przy poborze 1,35 kWh prądu /w tym 2 pompy obiegowe/Jak wydobyć więcej mocy ??? podobno ma mieć 7 kW czyli nie mam nawet połowy. COP 3,4 : 1,3 =2,6 /odjąłem 50 W na obiegi/ bardzo mało jak na pompę gruntowa.Koledzy czy można coś w tej materii porawić czy też te "typy" tak mają??Kol. jbloch ogrzewa tą pompą cały dom, chyba musi mieć więcej mocy, bo zamarzłby przy swoich 140 m2. Pozdrawiamp.s. co to jest temperatura skraplania? wsadziłem wolną czujkę sterownika na rurę wychodzącą z e sprężarki - pokazuje 76 * , czy to ta temperatura/wchodząca na wymiennik dla ogrzewania? Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Skoro chłodniarz w realu podłączając manometry nie pomógł, to na odległość trzeba by było mieć znajomą wróżkę. Druga możliwość że nie miał doświadczenia w pompach ciepła...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 27.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam.Chłodniarz o tyle pomógł, że nia chcial dopełniać gazu. i tu mial racje. Agregat pracuje w zasadzie prawidłowo , ma tylko małą moc. Czyli tak ma być.Czyli meeting jest porównywalny z moją pompą powietrzną LG. Czyli nie warto robić odwiertów /dla meetinga/, a kupić dobrą powietrzną. dużo taniej a w eksploatacji porównywalne w chłodne dni, a w cieplejsze lepsze COP powietrznej ?moje stanowisko badawcze do dyspozycji dla kolegów. Jaką pompę przebadać??kiedyś napaliłem się na pompe powietrzną i była to dobra decyzja.odnośnie parametrów LG to są rzeczywiście takie jak w dokumentacji, nie jak meeting piszą 7 a ma 3,4 polecam usługę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts