Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podobno ma mieć 7 kW czyli nie mam nawet połowy.

Ma mieć, tylko przy jakich temperaturach dz i gz ? Jeśli poznasz odpowiedź na to pytanie, to będzie można się zastanawiać, czy jest z nią coś nie tak.

p.s. co to jest temperatura skraplania? wsadziłem wolną czujkę sterownika na rurę wychodzącą z e sprężarki - pokazuje 76 * , czy to ta temperatura/wchodząca na wymiennik dla ogrzewania?

Nie, to nie ta temperatura. To co podajesz to temperatura suchego gazu wychodzącego ze sprężarki, u mnie też jest koło 70-75*. Temperatura skraplania będzie trochę (kilka stopni) wyższa od temperatury wody wychodzącej z pc.

Dogrzewa troszkę szybciej.Ile? trochę,tak na oko 10-15%

Jak jest mała różnica miedzy skraplaniem a temp. wody użytkowej np 1-2 stopnie?

Lubie wszystko wiedzieć;)

U mnie według manometru na pc tem. skraplania 40*C , tem wody wychodzącej z PC według wyświetlacza sterownika 36 , rotametry ustawione na 3 l , pewnie jak ustawię większy przepływ to się zmieni ,tak myślę , ale nie mam potrzeby zwiększać przepływów bo w domu jest ciepło przy tych ustawieniach.

Witam.

Oto kilka zapisów z badania mojej pompy meeting /taka sama sprężarka jak kol.aleksus nr lecz z napisem matsuhita/

DZ ;;; różnica tempGZ tak około 37 zasilanie na powrocie 28

1. -2/-5 delta 4,6 *C

2. 2/-1 delta 4,9

3. 5/1 delta 5,2

4. 10/8 delta 6

5. 16/13 delta 6,6

6. 22/18 delta 7,2

x przepływ 0,5 m3/h x 1,16 daje moc 2,67 do 4,18 kW rzeczywiście uzyskana na ciepłomierzu

wirtualnie np: 35/30 delta 12 *C x 0,5 x 1,16 = 7 kW

nie znam przepływu DZ ale przy tych temperaturach to chyba bez znaczenia?

zauważyłem nominalny przepływ GZ na 150 litrów/godzinę zdjęcia kol.na 17 stronie;

ale takim przepływem nie ogrzeję domku...

ciśnienie na zegarze od 1,3 do 1,4 /dla R22/

czy dobrze wyliczyłem ??

Nadal twierdzę że z moją pompą jest coś nie tak - chyba że te typy tak mają.

ale jakim cudem ogrzewacie domy taką pompą

moje 34 m2 w porównaniu do 140?

Koledzy! jeśli przepływ 150 l/h spowodowałby zdecydowanie większą moc pompy, czy byłoby logiczne zastosowac bufor do ładowania przez pompę, a z bufora większym przepływem grzać domek? czyli ładuję bufor mocą 7 kW /tą zaczarowaną/ o przepływie 150 l/h a odbieram moc np 5 kW o przepływie 0,5 m3/h

Pozdrawiam

Edytowane przez Dorecki

Koledzy.

czytając dane techn. innych pomp podawane są dla B10/W35 lub B0/W35.

czy dobrze rozumiem B10 to wejście z dolnego żródła; W35 to wyjście na grzejniki/podłogówkę.

ustawiłem więc DZ 11 /spada do 7; GZ jest narazie 37 wyjście , 35 wejście z powrotu ogrzewania.

za sprężarką 77 stopni; na zegarze: ciśnienie 1,3 ; temp. 37 /dla R22/

przepływ 1, 25 m3/h

niestety delta temparatur ok.2 stopnie ; czyli nadal moc rzędu 3 kW.

zawór jest dołem leciutko oszroniały;

czy ktoś pomoże czy już się poddać? i rozpalic węgiel?

Pozdrawiam.

Oj Kolego, co mam Ci napisać?

Chłodniarz doświadczony Ci potrzebny. Jeden był i stwierdził że jest wszystko OK, a nie jest.

Na moje oko, nawet ślepe, 1,3 bara po stronie niskiego ciśnienia przy DZ=11*C na wejściu i DZ=7*C na wyjściu, to jest koszmarnie nisko!!!

Przy tych parametrach to nie wiem w jakim g..nie temperatura parowania musi być dodatnia.

Skoro szroni przy zaworze rozprężnym, to albo mało czynnika, albo uszkodzony zawór, albo zapchany filtr zaworu (Twój TZR pewnie nie ma filtra?), albo jak pisałem wcześniej niedrożny filtr-odwadniacz.

Koledzy.

czytając dane techn. innych pomp podawane są dla B10/W35 lub B0/W35.

czy dobrze rozumiem B10 to wejście z dolnego żródła; W35 to wyjście na grzejniki/podłogówkę.

ustawiłem więc DZ 11 /spada do 7; GZ jest narazie 37 wyjście , 35 wejście z powrotu ogrzewania.

za sprężarką 77 stopni; na zegarze: ciśnienie 1,3 ; temp. 37 /dla R22/

przepływ 1, 25 m3/h

niestety delta temparatur ok.2 stopnie ; czyli nadal moc rzędu 3 kW.

zawór jest dołem leciutko oszroniały;

czy ktoś pomoże czy już się poddać? i rozpalic węgiel?

Pozdrawiam.

Wyjście 37* z pc a powrót z grzejników 35 * ,czyli jak to rozumieć - grzejniki nie odbierają ciepła ( za małe czy co)przecież na zdrowy rozum skoro grzejnik ma zasilanie 37 * , to powinien oddać ciepło do otoczenia , i powrót na pc powinien być kilkanaście stopni niżej.

Wyjście 37* z pc a powrót z grzejników 35 * ,czyli jak to rozumieć - grzejniki nie odbierają ciepła ( za małe czy co)

Grzejniki słabo oddają ciepło ale taka ich uroda, jeśli całe masz ciepłe to jest ok i nic więcej nie zmienisz bez ich wymiany na większe lub klimakonwektory. U mnie delta na grzejnikach też jest mniejsza niż na podłogówce. Jeśli zmniejszysz przepływ, to będzie większa różnica zasilanie/powrót, ale spadnie cop pompy, więc nie polecam.

Różnica 2K na grzejnikach oznacza nic wiecej jak małą moc oddawaną/dostarczaną (jest równowaga).

Jeżeli PC będzie oddawać wyższą moc w skraplaczu to przy takim samym przepływie wzrośnie delta i temperatura na wyjściu - i to się "ułoży" na grzejnikach odpowiednio i jakoś się ustabilizuje na odpowiednio wyższej temperaturze.

Tu akurat nic skomplikowanego nie ma.

Witam.

Tak jest jak koledzy piszecie i to rozumiem.

ale pompa nie dostarcza tyle mocy grzejnej aby zrobić np.44 - 41*C .

przepływ 1,25m3 x delta 2*C x 1,16 daje moc rzędu 3 kW i tu jest problem,

a nie w grzejnikach.

moze mam zawór rozprężny nieprawidłowy? gaz badziewny ?

Chcę ustawić pompę tak , jak instrukcja nakazuje, aby zobaczyć rzeczywiście moc urządzenia // 7,5 kW /

czyli podać 10 *C jako DZ, odebrać 35*C na grzejniki. i to się nie udaje już cały tydzień.

podawałem DZ 11, odbierałem GZ 37 czyli bardzo zbliżone do nominalnych wartości, potem jeszcze próba z odbiorem 30*C na 25 powrót i też nic.

cały czas rzedu 3 kW mocy i klops.

Regulujac przepływem /np. 0,1 m3/h / mogę zrobić temp. zasilania np. 50*C, ale powrót wtedy jest 25 i spada, bo cały czas za mała moc pompy,

a przy tym przepływie nie ogrzeję domku.

Pozdrawiam

Witam . Nie wiem czemu DORECKIEMU nie grzeje pc , moja po prostu daje po godzinie od włączenia pc wodę wychodzącą do podłogówki z 21* do 33* ,później podnosi coraz wolniej , po 6 godzinach mam 36-38* delta cały czas 5-6* ,a więc nagrznie domu to zawsze tylko kwestia czasu, pompka obiegowa gz ma nominalny przepływ 550 l/h ile jest faktycznie nie wiem , muszę chyba zamontować jakiś wodomierz ciepłej wody to mógłbym coś dokładniej wiedzieć na temat sprawności meetinga .Nie wiem w czym jest różnica ,faktem jest że mam inną sprężarkę i inny gaz, może tu leży problem,może mój dom ma mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż domek 36 m DORECKIEGO.DZ MAM 4/2 od dłuższego czasu stabilne , na pewno nie mam poniżej zera, bo dz mam ciągle wodę !? Od 11 stycznia zainstalowałem podlicznik i do tej chwili pompa pociągneła 355 kw .czyli bardzo przyzwoicie.Może ten meeting ma te swoje 7 kw przy parametrach np. 10/35* przy przepływie wody 150l/h a w tym układzie gzrzejnikami nic raczej nie ogrzeje.

(...)Nie wiem w czym jest różnica ,faktem jest że mam inną sprężarkę i inny gaz, może tu leży problem

Na odległość, na 100%, twierdzę że na pewno nie w tym problem. Z tego tytułu różnice mogą sięgać rzędu pojedynczych %, nie kilkuset %.

dz mam ciągle wodę !?

Jakiś czas temu pisałeś że MIAŁEŚ wodę i już wymieniłeś na glikol, która wersja jest aktualna?

może jakaś mądra głowa podpowie mi na co mam zwrócić uwagę

chcę aby jakiś magik rzucił okiem na moją pompę i lubię wiedzieć co on robi.

Poczytałem trochę elektrodę.pl aby się doszkolić

-DZ 3*/0*C

-DZ 26/22,5

-odparowanie -8

-skraplanie 33

-dochłodzenie 4

temp gazu wychodząca z parownika do zaworu 4 drogowego -3*C

sprężarka (górą 32,7*C oraz dół 32*C)

czy jest możliwość regulacji jeśli nie mam TZR w mojej pompie

Wysłałem zapytanie do producenta może on coś podpowie(albo i nie)

Witam.

Na dniach będziemy walczyć z wodą /wilgocią? w układzie. Obieg gazu zatyka sie na zaworze rozprężnym. pompa pracuję ale sprawność minimalna.

Dotarłem do osoby, która ma też meetinga. 7,5 kW.

ogrzewa 136 m2 nowy dom. działa w zasadzie jak u kol jbloch - sama podłogówka , DZ 5 na 1*C, ogrzewanie ciągnie na 30 *C./więcej nie daje rady/.

kupimy ciepłomierz i zainstalujemy.... parę dni potrwa...

Kol. jbloch: u Ciebie jeśli tak jest jak piszesz , to masz mocy rzędu 3,2 do 3,8 kW.

też to nieciekawie wygląda; ale działa i ogrzewa więc należy chwalić. napewno lepiej i taniej niż węglem.

niech kolega zlikwiduje wodę w układzie DZ, jak zaniknie prąd , jakieś nagłe wypadki, woda zamarznie natychmiast i rozsadzi coś w instalacji.

sprawdz jaka temp. za zaworem - wetkałem tak czujke /d3 / od sterownika.u mnie było nawet -9 ! więc woda nie może być.

Pozdrawiam

no wiem ,byłem na szybko spojrzeć jeszcze raz po godzinie pracy PC.jest trochę lepiej ale szału niema delta DZ 5-6 a GZ 4(odczytane z manometra oraz sterownika.Nie wiem na ile przekłamuje) .Jeszcze ten nieszczęsny niski pobór prądu 1,2kw ma się ni jak do deklarowanego 1,8kw.Ja rozumie,ze wraz z spadkiem DZ spada moc grzewcza ale nie pobór prądu.Niem mam TZR .Od parownika idzie rura do elek. zaworu 4 drogowego stamtąd do jakiego separatora(duży zbiornik przed sprężarką) no i do sprężarki.Od sprężarki do 4-drogowego potem skraplacza.Od niego wychodzi grubsza miedzaną rurka o długości ok 30cm potem jakiś filtr za nim zwężenie do fi 6-8 kapilara i to zostało połączone z parownikiem.Nie mam też wziernika aby móc ocenić ilość gazu.Gdzieś czytałem ze można powalczyć z delta odparowania a wyjścia c.o(mała ilość gazu).Wydaje mi się ze brakuję jej trochę powera:yes:

Wihajster wiem ze masz bardzo dużą wiedzę na ten temat(elektroda)