Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

Na odległość, na 100%, twierdzę że na pewno nie w tym problem. Z tego tytułu różnice mogą sięgać rzędu pojedynczych %, nie kilkuset %.

Jakiś czas temu pisałeś że MIAŁEŚ wodę i już wymieniłeś na glikol, która wersja jest aktualna?

Obie wersje są prawdziwe , pierwsza w 97% druga 99%, nie będe ci tłumaczył , ty i tak wszędzie widzisz to co chcesz widzieć.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zrobiłem kilka fotek,czy jest jakaś możliwość regulacji?

[ATTACH=CONFIG]167458[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]167459[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]167460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]167461[/ATTACH]

Twoja pc jest jakoś bardziej rozbudowana od mojej, masz tam w środku jakieś elementy których u mnie w pc nie ma.

Witam.

Na dniach będziemy walczyć z wodą /wilgocią? w układzie. Obieg gazu zatyka sie na zaworze rozprężnym. pompa pracuję ale sprawność minimalna.

Dotarłem do osoby, która ma też meetinga. 7,5 kW.

ogrzewa 136 m2 nowy dom. działa w zasadzie jak u kol jbloch - sama podłogówka , DZ 5 na 1*C, ogrzewanie ciągnie na 30 *C./więcej nie daje rady/.

kupimy ciepłomierz i zainstalujemy.... parę dni potrwa...

Kol. jbloch: u Ciebie jeśli tak jest jak piszesz , to masz mocy rzędu 3,2 do 3,8 kW.

też to nieciekawie wygląda; ale działa i ogrzewa więc należy chwalić. napewno lepiej i taniej niż węglem.

niech kolega zlikwiduje wodę w układzie DZ, jak zaniknie prąd , jakieś nagłe wypadki, woda zamarznie natychmiast i rozsadzi coś w instalacji.

sprawdz jaka temp. za zaworem - wetkałem tak czujke /d3 / od sterownika.u mnie było nawet -9 ! więc woda nie może być.

Pozdrawiam

A co dzieje jeśli pc jest typu woda-woda, czy tam za każdym razem po zaniku napięcia pc jest do naprawy?Szczerze mówiąc zdarzyło się dwa razy że nie było napiecia w czasie pracy pc ,nic sie nie uszkodziło - fakt że wtedy miałem temperatury na dz wyższe niz teraz .

Przodująca żółta rasa myśli tak na temat 7kw .Na tabliczce znamionowej mamy informację 150l ,55* czyli liczą to tak podgrzewa wodę z tem.początkowej np 15*C do 55* w godzinę przy przepływie 150l na godzinę, czyli 40*15+0*1,16=7kw. Czyli teraz żeby to w miarę maksymalnie wykorzystać trzeba zastosować zbiornik buforowy coś na styl zirusa. . Mam jakiś błąd w myśleniu?

aleksus:

Masz PC z elementem dławiącym w postaci kapilary zamiast TZR, nie sądziłem że "żółtki" (nie jestem rasistą) aż tak pojadą po bandzie....

Tego nie da wyregulować, w sensie ustawić odpowiedniego przegrzania. Parametry kapilary, czyli średnicę wewnętrzną i długość można jakoś dobrać ale dla stabilnych warunków. Do czego to projektowali, czy do DZ=15, 10, 0? Nie wiadomo.

Dodatkowo kapilara lubi się po czasie zatykać, osadzają się różne dziwne rzeczy, prawdopodobnie coś z rozkładu oleju, i zmniejsza się przepływ. Z tym bywają problemy w małych urządzeniach chłodniczych.

Przecierz zamieszczałem zdjęcia -nie pamiętasz strasznie pojechałeś coś o szajsie i takie tam w twoim stylu.

Nie chce mi się szukać tych zdjęć.Jeśli nie chce Ci się odpowiedzieć to nie mów.

A szajs to niestety jest, co mam Ci powiedzieć jeśli tak uważam? Chyba każdy kupujący Meetinga zdaje sobie sprawę ze coś za coś. Jeśli ma być tanio to nie będzie bardzo dobrze, co najwyżej średnio. Spodziewałeś się że PC za cenę sprężarki Copelanda będzie hiper?

Możesz uważać jak chcesz ,dla mnie najważniejsze to koszt inwestycji,i koszt eksploatacji są najważniejsze , a one mnie naprawdę zadowalają , są absolutnie takie jak się spodziewałem, zgodne z zamieszczonymi fakturami.To że pc mam na kapilarze, to akurat atut , tak jak wcześniej pisałem , każdy trochę kumaty chłodnik da sobie radę w razie kłopotów choć na razie nic nie wskazuje jakoby miały nastąpić To akurat do jakich temperatur kapilara jest dobrana to aż taki wielki problem nie jest , a zważywszy na prostotę konstrukcji , to atut.W każdej lodówce i zamrażarce które dotychczas miałem ( a trochę się już po świecie kulam) były kapilary i jakoś sobie nie przypominam jakoby sprawiały kłopoty.Ja doskonale rozumiem twój punkt widzenia (takie małe zawodowę spaczenie ,często spotykane wśród wszelkiej maści serwisantów, inie traktuj tego ,,zawodowego spaczenia " jako jakiejś obrazy) zrozum że jak koś chce sobie zjeść np. śniadanie to nie musi to być koniecznie kawior - bułka z masłem tez może być.Pieniądze na pc wydałem śmieszne , eksploatacja jest na bardzo przyzwoitym poziomie (po pierwsze to najważniejsze jest niskie zapotrzebowanie na ciepło , a dopiero potem szuka się cudownych źródeł ciepła ,choć takie nie istnieją ), mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia i poprawię mocno sprawność mojego układu grzewczego ,choć już teraz jestem zadowolony.Pewnie jak bym miał tzw. markowa pc , to trochę mniej bym zapłacił za ogrzewanie ,ale ile? Kiedy wyszedłbym z różnicą kosztów na zero?

Prawda jest taka jak ktoś ma wydać 30-40tyś pln a często i więcej na tzw.markową pc ,to niech trochę pomyśli ,czy aby nie lepiej większośc tych pln. przeznaczyć na izolacje ,tak aby być przygotowanym na normy budowlane które będą obowiązywały w 2020r , a wtedy będzie można grzać dom czystym prądem , a jak się wyda naprawdę małe pieniążki na chińską pc to będzie jeszcze taniej, mimo jej może słabszych parametrów.Jak się patrze jak ludzie budują domy teraż , z takimi izolacjami że chyba za dwa lata wchodzi nowa norma budowlana , której już ten bądź co bądź nowy dom nie będzie spełniał , a do tego montuje jakiś piec z podajnikiem na węgiel, toć to jakaś paranoja , zupełnie taka jak wydawanie setek tysięćy pln na PC.Tak ciężko to zrozumieć ?