Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

jest to pewna alternatywa. Markowe pompy są niemiłosiernie drogie. Nasze rodowite Polki, też tanie nie są. Najważniejsze pytanie jest takie: ile ta chinka popracuje? Bo jak 10 lat, to inwestycja jest super. Jak 5 lat, to już raczej robi się mniej opłacalne.

I zstanawia mnie, z czego wychodzi ta różnica w mocy. Jaki interes na chiński zdrowy rozum, mieliby w nierzetelnym podawaniu mocy pompy?

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

D....a blada.A to pojechali na maxa.A jakiś trop na temat poboru prądu mniejszy o 30% od deklarowanej

Z całym szacunkiem (to nie jest zadna złośliwość) dla wihajsrera nie leży w jego interesie rozwiązanie tego problemu , bo niby co ma sam udowodnić że chinka jest cacy , on musi udowodnić że chinka jest bee, bo to chyba taka jego filozofia.

A le nie oto chodzi że by się bezproduktywnie kopać z kimś na forum.

Ja naprawdę uważam że należy spojrzeć na informacje z tabliczki znamionowej.Gdzies kiedyś czytałem ,ale była to pc powietrzna chinka że produkuje ona 150l wody na godzinę z tem. chyba 12 czy 15 stopni do tem. 55* a to wychodzi że trzeba dostarczyć wodzie ni mniej ni więcej 7 kw, a osiągała to przy dz 7* na plusie . To wygląda na to że trzeba to podłączyć na wzór zirusa pc będzie przcować na większych parametrach i pewnie pobór prądu wzrośnie.Pamiętam jak latem miałem spięte dwie wężownice w moim zasobniku cwu w szereg to pc dochodziła bardzo szybko do nastawionej tem. 50*C ale zbiornik nie był w stanie tak szybko odebrać tego ciepła . Sprawdze te połączenie z buforem ale dopiero po tym sezonie grzewczym, teraz nic nie będe kombinował , bo naprawdę nie mam czasu , ani na razie takiej potrzeby

Z całym szacunkiem (to nie jest zadna złośliwość) dla wihajsrera nie leży w jego interesie rozwiązanie tego problemu , bo niby co ma sam udowodnić że chinka jest cacy , on musi udowodnić że chinka jest bee, bo to chyba taka jego filozofia.

Jesteś podły.

Zadzwoniłem do Kolegi, podał mi numer i starałem się wytłumaczyć co mogłem na odległość.

A z Tobą kończę jakiekolwiek dyskusje, mam poważniejsze sprawy.

To bardzo ciekawe , dlaczego od dosłownie pierwszego mojego postu , jedziesz po mnie jak po kobyle?

Bo Twoje peany nt chińskiego g...a wyglądały jak naganianie sprzedawcy z ALL.....

A okazało się inaczej że jesteś po prostu użytkownikiem nie sprzedawcą i PRZEPROSIŁEM CIĘ NA PW.

Nie pamiętasz tego już...

jest to pewna alternatywa. Markowe pompy są niemiłosiernie drogie. Nasze rodowite Polki, też tanie nie są. Najważniejsze pytanie jest takie: ile ta chinka popracuje? Bo jak 10 lat, to inwestycja jest super. Jak 5 lat, to już raczej robi się mniej opłacalne.

I zstanawia mnie, z czego wychodzi ta różnica w mocy. Jaki interes na chiński zdrowy rozum, mieliby w nierzetelnym podawaniu mocy pompy?

Źle podchodzisz do sprawy. To nie jest tak, że w pompach chińskich używa się gorszej stali, gorszej gumy czy gorszego kwarcu, bo koszt surowców jest tu pomijalny. Najlepsza jest alegoria samochodowa. 10 czy 12 lat temu Mercedes S-klasse był wyposażony w takie nowinki techniczne i cuda, że się to w pale nie mieściło. Kosztował 400 KPLN. Mój samochód też segmentu F od 2003 miał w standardzie dotykowy ekran z nawigacją 7 cali, czy 6-biegowy automat. Wtedy kosmos, teraz tak mają wszystkie Fordy, Ople czy inne Hyundaie. Pompy chińskie to są takie fordy, ople czy hyundaie sprzed 10 lat. Przestarzałe, ale markowe sprężarki, nie do końca zweryfikowane i rozpoznane, plastik zamiast skóry i drewna, ale jeżdżą. Tak mi się przynajmniej wydaje, po prostu wyciągam wnioski z historii - pierwsze toyoty już prawie 50 lat temu były kompletnym badziewiem, podobnie jak pierwsze hyundaie prawie 30 lat temu.

aleksus:

Masz PC z elementem dławiącym w postaci kapilary zamiast TZR, nie sądziłem że "żółtki" (nie jestem rasistą) aż tak pojadą po bandzie....

Tego nie da wyregulować, w sensie ustawić odpowiedniego przegrzania. Parametry kapilary, czyli średnicę wewnętrzną i długość można jakoś dobrać ale dla stabilnych warunków. Do czego to projektowali, czy do DZ=15, 10, 0? Nie wiadomo.

Dodatkowo kapilara lubi się po czasie zatykać, osadzają się różne dziwne rzeczy, prawdopodobnie coś z rozkładu oleju, i zmniejsza się przepływ. Z tym bywają problemy w małych urządzeniach chłodniczych.

One mają podawaną grzewczą dla DZ 15/10.

Nie da się tego jakoś uratować? Może dobrać kapilarę np.dla DZ 5/0?

Jak szeroki zakres pracy pokryje kapilara?

Albo dobrać TZR?

Co ma do tego marka kompresora?

LG, Sanyo, Panasonic, Daikin?

Czy naprawdę wszyscy tutaj myślą że jeśli element "X" pompy ciepła ma jakąś naklejkę to świadczy o jakości/mocy/efektywności/trwałości? (w zamierzeniu retoryczne)

Dobra, streszczam się bo mam jeszcze zajęcia na wieczór.

Ostatni przypadek: kapilara zamiast "obyczajnego" zaworu rozprężnego.

Termostatyczny Zawór Rozprężny (TZR) czuwa nad pracą układu przy zmiennych warunkach pracy (dokładnie ustala odpowiednie przegrzanie).

Ewentualnie elektroniczny, odpowiednio droższy.

W takim przypadku wraz ze zmianą warunków pracy urządzenia TZR dostosowuje automatycznie przepływ czynnika.

Kapilara też działa, ale jest fizycznie niewykonalne uzyskanie optymalnych efektywności dla zmiennych warunków pracy.

Kapilary są dobre bo to jest tanie, stosuje się je w lodówkach i małych urządzeniach chłodniczych.

Chcę przekazać tylko tyle, że nie ma rzeczy dobrych i jednocześnie tanich. Zawsze jest kompromis.

Panasonic 2v32s

Z tego co piszą to jest to sprężarka przeznaczona do R22 o wydajności 18500 BTU/H, w mojej pompie 8kW była sprężarka Bristol H23A423DBEA, też przeznaczona do pracy z R22, ale o wydajności 42000BTU/H. Może stąd wynikają osiągi - dosyć dobrze to pasuje ? Niestety nie mogę znaleźć cross reference dla tych Panasoniców, jakoś mało o nich piszą w sieci. Może znacie jakieś linki z danymi ?

Z tego co poszukałem:

Sprężarka aleksusa Panasonic 2V32s225AUA na R22

Wydajność: 18500BTU to jest ~5,4kW

Moc chłodnicza jest tu podawana nie grzewcza!

Grzewcza niech będzie przy COP=4,0 Pg=7,2kW

Pytanie: dla jakich parametrów DZ (GZ pewnie +35)?

Moce z katalogu to jedna wielka manipulacja. Bo warunki nieznane, to jak to liczyć?

Dla mnie wiarygodna jest tylko pojemność skokowa (no nie dosłownie, to pojęcie z tłokówek, powiedzmy wydajność w cm3 na 1 obrót wału)

Znalazłem dla tej sprężarki 24,88cm3/obr.

Przyjmując naszą częstotliwość sieci f=50Hz mamy prędkość synchroniczną pola 3000obr/min.

Uwzględniamy poślizg zatem prędkość wału przyjmijmy n=2850obr/min.

Teoretyczną wydajność mamy około 4,25 m3/h.

Przy optymistycznych parametrach dla DZ poziomego i podłogówki niech będzie parowanie -5*C, skraplanie +35*C.

Efektywność izentropowa Panasonica jaka? Przyjmijmy 0,7 [-]

Przegrzanie? przyjmijmy 6K (do zrobienia, wystarczy nie izolować rur parownika)

Dochłodzenie? Przyjmijmy MEGAoptymistycznie 3K (mega - bo skąd? mini-skraplacz, brak "ekonomizera")

Wychodzi moc chłodnicza 3,4kW

Moc grzewcza 4,23kW.

W kwitach jest 7kW?