wihajster 04.02.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 OK, Zigobar. W każdym razie, jeśli PC ma mieć około 7 - 8kW mocy grzewczej REALNIE przy dolnym źródle poziomym, sprężarka musi mieć wydajność około 8 m3/h. Dla czynnika R22/R407C.Sprężarka aleksusa ma 4,3 m3/h.Pewnie tu jest problem.Rodzaj zaworu rozprężnego to drugoplanowa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.02.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Brakuje jej mocy.Czy jest jakiś *amatorski*sposób na sprawdzenie ilości czynnika-brak wziernika Jak się przed chwilą okazało po "zagłębieniu się" w wielkość sprężarki, brakuje mocy bo za mała sprężarka. Wymiana sprężarki nic nie da bo wtedy wymienniki za małe (już teraz są małe). Kapilara zamiast TZR bo dla rotacyjnej sprężarki musi być wyrównanie ciśnienia na postoju, że też o tym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.02.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Co ma do tego marka kompresora? LG, Sanyo, Panasonic, Daikin? Czy naprawdę wszyscy tutaj myślą że jeśli element "X" pompy ciepła ma jakąś naklejkę to świadczy o jakości/mocy/efektywności/trwałości? (w zamierzeniu retoryczne) Dobra, streszczam się bo mam jeszcze zajęcia na wieczór. Ostatni przypadek: kapilara zamiast "obyczajnego" zaworu rozprężnego. Termostatyczny Zawór Rozprężny (TZR) czuwa nad pracą układu przy zmiennych warunkach pracy (dokładnie ustala odpowiednie przegrzanie). Ewentualnie elektroniczny, odpowiednio droższy. W takim przypadku wraz ze zmianą warunków pracy urządzenia TZR dostosowuje automatycznie przepływ czynnika. Kapilara też działa, ale jest fizycznie niewykonalne uzyskanie optymalnych efektywności dla zmiennych warunków pracy. Kapilary są dobre bo to jest tanie, stosuje się je w lodówkach i małych urządzeniach chłodniczych. Chcę przekazać tylko tyle, że nie ma rzeczy dobrych i jednocześnie tanich. Zawsze jest kompromis. zię zawsze jest jakiś kompromis , a pompy gruntowe pracują dość stabilnych warunkach-tym się głównie różnią od powietrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.02.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Bo Twoje peany nt chińskiego g...a wyglądały jak naganianie sprzedawcy z ALL..... A okazało się inaczej że jesteś po prostu użytkownikiem nie sprzedawcą i PRZEPROSIŁEM CIĘ NA PW. Nie pamiętasz tego już... Zgadza się po pierwszym czy drugim moim poście przeprosiłeś na pw , a po trzecim wróciłeś do rzucania szajsem..Te przeprosiny to wyglądały tylko na sprawdzenie czy aby na pewno nie jestem jakoś powiązany z chińskimi pc.To jest forum , każdy ma prawo do wyrażania opinii, czy też swoich doświadczeń , tak aby inni forumowicze mogli wyrobić sobie zdanie w jakiejś sprawie , a rzucanie szajsem to nie najlepsza praktyka, dostajesz w odpowiedzi tym samym i wielce jesteś obrażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.02.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ok dzięki chłopacy.Teraz już wiem,miałem kupić 12kw żeby mieć 7kw:(:( A tak na poważnie w jakimś wątku pisałem ze sprawdzę jak one działają.Zanim kupiłem tą chciałem kupić coś Made in Poland. Jak wyglądają parametry w tych pompach-też podane z lekkim optymizmem?.Wiem,ze kilku użytkowników ma te pompy ale zdaje sobie sprawę % udział sprzedawców do użytkowników:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 To jest forum , każdy ma prawo do wyrażania opinii, czy też swoich doświadczeń , tak aby inni forumowicze mogli wyrobić sobie zdanie Więc o co chodzi? Chyba że z jakiegoś powodu mnie to nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 coś Made in Poland. Jak wyglądają parametry w tych pompach-też podane z lekkim optymizmem? Raczej z tego co widzę jest w tej sprawie uczciwie, mogą być minimalne różnice z tytułu zaokrąglania do ładnej nazwy "handlowej", np. C9 czy jakoś w tym rodzaju. Czasem w górę czasem w dół. Ale trzeba zawsze pytać, spotkałem się że niektórzy podają owszem dla 0/35 ale to zero to nie temp. glikolu na wejściu tylko temp. parowania. Co klienta obchodzi temperatura parowania, to już jest krętactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ok dzięki chłopacy.Teraz już wiem,miałem kupić 12kw żeby mieć 7kw:(:( Jaki COP osiąga? Możesz to sprawdzić? Jeśli cop będzie na przyzwoitym poziomie, można brać 12KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jaki COP osiąga? Możesz to sprawdzić? Jeśli cop będzie na przyzwoitym poziomie, można brać 12KW. Można przyjąć po naszych obserwacjach ze weżnie około 2,5 -2,7kwh a mocy pewnie 6-7kw a COP poniżej 3 Czy się opłaca ? Już mi się nie chce testować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 WihajsterJeszcze raz dzięki.Mam cichą nadzieje,ze na przyszły sezon uda mi się zamienić pompę na coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.02.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Z tego co piszą to jest to sprężarka przeznaczona do R22 o wydajności 18500 BTU/H, w mojej pompie 8kW była sprężarka Bristol H23A423DBEA, też przeznaczona do pracy z R22, ale o wydajności 42000BTU/H. Może stąd wynikają osiągi - dosyć dobrze to pasuje ? Niestety nie mogę znaleźć cross reference dla tych Panasoniców, jakoś mało o nich piszą w sieci. Może znacie jakieś linki z danymi ? No to analogicznie idąc po BTU http://www.chinaclitech.com/product-2-10-11.html# Co można powiedzieć o tej chińszczyźnie? Edytowane 5 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 05.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam.Kol aleksus.to jest Twój pierwszy sezon z ogrzewaniem domu?na następną zimę będzie o niebo lepiej. Nie zniechęcaj się do pompy 7,5 kW.Mój nowy znajomy jest jeszcze zadowolony . to 2 sezon w domu. ma temp. 21-22 stopnie /wszędzie podłogówka/teraz rozpala raz dziennie kominek w celu uzyskania gorącej wody /cwu/ ; pompa ma z temp.50* problemy i dużo prądu pobiera/mówi ,że wtedy pod 2 kWh/ , ale wtedy nie grzeje podłogówki. setrownik niestety nie pozwala na taki zmiany; musialby chodzić do pompyi ręcznie zamykać zawory, woli więc ustawic kominek i jest ok.oczywiście zdam relację z moich doświadczeń. jak uporamy się z wilgocią w instalacji "freonowej" i może coś będzie można polepszyć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 05.02.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tak to mój pierwszy sezon. Dom ma Mega straty ciepła(latem docieplę do końca).Mam kominek ale chcałbym go używać od święta a nie robić kotłowni z salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) No to analogicznie idąc po BTU Co można powiedzieć o tej chińszczyźnie? Po samym BTU to nic, bo jest to deklarowana moc grzewcza pompy przeliczona na inne jednostki, a jak wiemy folder reklamowy wiele przyjmie. W poprzednim przypadku porównywałem dane sprężarek, a tu nie wiadomo jakie są zamontowane. Za to w tej reklamówce podają jakie są wymagane przepływy dla poszczególnych typoszeregów pomp. Zakładając, że każda pc powinna mieć podobną deltę na DZ, bo tak raczej jest, można trochę oszacować osiągi. I tak, chińska 14kW powinna mieć przepływ glikolu 2.1m3/h, a niemiecka (http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/mba/25.pdf) 14kW powinna mieć 3.3m3/h, za to niemiecka 8kW koło 1.9m3/h. Z tego wynika, że chińska 14-ka może być porównywalna z niemiecką 9-ką. Ale to oczywiście to tylko bardzo zgrubne szacunki typu wróżenie z fusów i mogę się sporo przy nich mylić. Jednak zwraca to uwagę na zachowanie wzmożonej czujności przy ewentualnych zakupach. Edytowane 5 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Po samym BTU to nic, bo jest to deklarowana moc grzewcza pompy przeliczona na inne jednostki, a jak wiemy folder reklamowy wiele przyjmie. W poprzednim przypadku porównywałem dane sprężarek, a tu nie wiadomo jakie są zamontowane. Za to w tej reklamówce podają jakie są wymagane przepływy dla poszczególnych typoszeregów pomp. Zakładając, że każda pc powinna mieć podobną deltę na DZ, bo tak raczej jest, można trochę oszacować osiągi. I tak, chińska 14kW powinna mieć przepływ glikolu 2.1m3/h, a niemiecka (http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/mba/25.pdf) 14kW powinna mieć 3.3m3/h, za to niemiecka 8kW koło 1.9m3/h. Z tego wynika, że chińska 14-ka może być porównywalna z niemiecką 9-ką. Ale to oczywiście to tylko bardzo zgrubne szacunki typu wróżenie z fusów i mogę się sporo przy nich mylić. Jednak zwraca to uwagę na zachowanie wzmożonej czujności przy ewentualnych zakupach. Według Twojego wyliczenia, wychodzi podobnie, biorąc pod uwagę tylko BTU. Można dopytać lub poprosić o jakieś papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Według Twojego wyliczenia, wychodzi podobnie, biorąc pod uwagę tylko BTU. No nie zupełnie, porównując z dane folderu http://www.chinaclitech.com/product-2-10-11.html# kw są bezpośrednio przeliczone ba BTU, a więc 7kW to 23884 BTU, 11kW to 37543 BTU itd. Wg. mojego szacunku chińskie 14kW to niemieckie około 9kW... Oczywiście warto poprosić o jakieś dodatkowe dane, jak np. charakterystyka, moce i cop przy B0W35, B0W50, konkretne modele zastosowanych sprężarek itp. Podejmując decyzję tylko na podstawie tego folderu reklamowego kupujemy kota w worku z podejrzeniem, że kot będzie sporo mniejszy niż na obrazku. Zastanawiając się nad wyborem jakiegoś modelu pc MUSIMY wiedzieć dla jakich temperatur są podane reklamowane parametry i co się dzieje dla standardowej temperatury pracy pompy czyli B0W35. Jeśli tego nie ma, to znaczy, że producent coś ukrywa. Nie kłamie, tylko ukrywa. Dam trochę taki fikcyjny przykład, jeśli np. napisze, że COP będzie równy 5 to pewnie napisze prawdę, tylko przemilczy fakt, że takie osiągi ma jego pompa np. dla temperatur B15W30, z których nigdy nie damy rady skorzystać. Moc grzewcza pc w takich warunkach tez będzie imponująca, tylko co z tego... Ważne jest B0W35. Pod podanym linkiem napisali: heat source side heat exchnage inlet water temp 15℃, hot water side heat exchnage beginnig of temp 15℃,end of temp 60℃, no i fajnie, tylko skąd my weźmiemy na dz te +15* ? A co się właściwie dzieje na gz, gdzie woda ma na początku +15*, a na końcu +60* ? Czyżby to ogrzewanie cwu latem ? Dla przykładu załączę jeszcze wykres pokazujący jak się zachowuje niemiecka pc 8kW przy różnych temperaturach (chińska pewnie będzie się zachowywała podobnie - takie pobożne życzenia, lub słabiej co jest bardziej prawdopodobne): http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=149509&d=1353357124 Jak widać dla B0W35 ma koło 8kW, a dla B15W35 aż niecałe 13kW. Edytowane 5 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Miałem na myśli BTU sprezarki Bristola.Z tego co piszą to jest to sprężarka przeznaczona do R22 o wydajności 18500 BTU/H, w mojej pompie 8kW była sprężarka Bristol H23A423DBEA, też przeznaczona do pracy z R22, ale o wydajności 42000BTU/H. Może stąd wynikają osiągi - dosyć dobrze to pasuje ? Niestety nie mogę znaleźć cross reference dla tych Panasoniców, jakoś mało o nich piszą w sieci. Może znacie jakieś linki z danymi ? Edytowane 5 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Miałem na myśli BTU sprezarki Bristola. No tak, można w ten sposób szacować przez porównanie z czymś znanym, ale trzeba by mieć model sprężarki dla danej pc. Chinaclitech się tym nie chwali (zresztą u żadnego producenta nie widziałem, żeby podawali model sprężarki dla danej pc), może jak się zapytać, to podadzą. Oj, trzeba mieć w ... oczy na zakupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 06.02.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Co ma do tego marka kompresora? Dobra, streszczam się bo mam jeszcze zajęcia na wieczór. Ostatni przypadek: kapilara zamiast "obyczajnego" zaworu rozprężnego. Termostatyczny Zawór Rozprężny (TZR) czuwa nad pracą układu przy zmiennych warunkach pracy (dokładnie ustala odpowiednie przegrzanie). Ewentualnie elektroniczny, odpowiednio droższy. W takim przypadku wraz ze zmianą warunków pracy urządzenia TZR dostosowuje automatycznie przepływ czynnika. Kapilara też działa, ale jest fizycznie niewykonalne uzyskanie optymalnych efektywności dla zmiennych warunków pracy. Kapilary są dobre bo to jest tanie, stosuje się je w lodówkach i małych urządzeniach chłodniczych. Chcę przekazać tylko tyle, że nie ma rzeczy dobrych i jednocześnie tanich. Zawsze jest kompromis. Na stronie producenta o źródłach DZ wyraźnie jest napisane o kopaniu studni, jest nawet stwierdzenie że studnia powrotna jest pewnym wyzwaniem... Przypuszczam że w Chinach temperatura wody studziennej nie spada poniżej 12 - 15 C (mniejsza szerokość geograficzna niż Polski) i na takie temperatury DZ jest zaprojektowana kapilara i inne parametry pompy. Widziałem instrukcję - (water to water pump) - jest wiele zabezpieczeń w samej pompie przed zamarzaniem. Dla naszych DZ w okolicach 0 C to już inna bajka - pewnie ta pompa nie sprawdzi się, chyba że ktoś spróbuje kopać jakieś studnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 06.02.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dlaczego by się nie miała sprawdzić? Ta lektura powinna dać do myślenia ,jak ktoś się uprze na kupno powinien wziąć poprawkę na moce podawane przez producenta!. Wczoraj pogoniłem pompę przez 16h:( Rezultat taki jak oczekuję od pompy tz.ciepło w domu).Koszt 9zł (21kw/h) dziennie.Lada dzień przybędzie nam więcej użytkowników.Mam nadzieje że przedstawią rzetelne sprawozdanie z pracy ich pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts