Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy u was jest tez słyszalne dużo mocniejsze(syczenie,przepływ gazu) podczas pracy pompy na wyższej temp. Podczas grzania C.W.U woda w obiegu miała ponad 40*C i wtedy można usłyszeć ta dużą różnica.

Raczej u mnie nie było innego dżwięku pracy pc jak grzałem cwu chć jakoś specjalnie nie wsłuchiwałem się ,a pc produkowała wtedy wodę zasilającą zbiornik cwu temperaturą 50*.

No i mam następny rachunek za prąd .Od 03/12/2013 do 07/02/2013 zużyłem na wszystko na cały dom prawie 2000 kw w tym tania 560 droga 1410.Uwaga prąd jak najbardziej polski nie chiński,przypominam w domu wszystko na prąd .Podlicznik na pc założyłem 11/01/2013 do dzisiaj pociągnął 460 kw.Poza okresem grzewczym zużywam średnio około 450 kw miesięcznie.Czyli 2000 kw -450kw-450kw=1100kw, czyli pc łykneła przez grudzień i styczeń około 1100kw, koszta niech każdy sobie policzy, oczywiście można gdybać że cop taki a nie , bo moc pc na tabliczce znamionowej taka a nie inna, że pc brzydka jest , ale co to ma za znaczenie , kiedy w domu ciepło , a i tanio jest , i tanio było w zakupie .Ave MEETING.

Daj spokój, kolega montek84 chyba dopiero zaczyna , być aktywnym forumowiczem.

Tak, tak!!! Jego aktywność jest nadzwyczajna - w każdym ze swoich 15 postów napisanych w ciągu niecałej godziny umieścił dwa identyczne linki :

http://.... tutaj znajdziesz kilka ciekawych informacji.

http://.....

Tak, tak!!! Jego aktywność jest nadzwyczajna - w każdym ze swoich 15 postów napisanych w ciągu niecałej godziny umieścił dwa identyczne linki :

Dlatego napisałem zaczyna być forumowiczem , choć forumowicz powinno być w cudzysłowiu, ale spokojnie zaraz będzie udzielał rad , wszystkim naokoło , jak monter pc.

Ten sterownik jest mega wypasiony,ale cena to 30% wartości naszych pompek:lol2: Szkoda mi kasy na inwestycję w tą pompę,bo może się okazać ze moja będzie za mała (jak docieplę do końca dom) i będzie trzeba zamienić na coś większego.

To podłączenie o którym pisał wihajster ma wejście na dwa piny.Trzeba spróbować czy można tam coś wpiąć

Nie mamy nic do sterownika.Jest o na kablu 4 żyłowym.Posiada podstawowe funkcje.Temp GZ,DZ,włącz ,wyłącz w określonym czasie.Pokazuj tylko temperaturę(ale nie ma opcji np.utrzymanie 22*C ).

Dlatego nic nie podłączysz pod sterownik , bo nie ma takich wgranych funkcji.Jak chcesz sterować zaworem do cwu to tylko opcja wyłącznika czasowego niezależnego od pc.Jednak ta pc ma taki sterownik bo została zaprojektowana do współpracy z buforem , pc grzeje bufor do temperatury ustawionej na sterowniku , a na podłogówkę woda idzie przez mieszacz, czyli podobnie do tego co maja zirusy.Nie kombinuj nic za sterownikiem bo to ni ci nie da , nie ma takich opcji.

pc grzeje bufor do temperatury ustawionej na sterowniku , a na podłogówkę woda idzie przez mieszacz, czyli podobnie do tego co maja zirusy.Nie kombinuj nic za sterownikiem bo to ni ci nie da , nie ma takich opcji.

To jednak ma jakieś sterowanie, a skoro ma, to da się to jakoś wykorzystać. Zastosowanie bufora dla pc (zwłaszcza o małym cop dodatkowo jeszcze pogarsza jej sprawność, więc jeśli się da, to lepiej z bufora nie korzystać. Nie jest to tak jak w Zirusie bo tamta nie ma wymiennika po stronie gz, tym wymiennikiem jest wężownica w buforze. Tu bufor tylko przeszkadza.

Wracając do sterowania czy da się ustawić jakąś żądaną temperaturę bufora czy czegokolwiek innego ? Jeśli tak, to trzeba by zmierzyć omomierzem jakie wartości ma czujnik (termistor), który podaje sterownikowi jaką temperaturę osiągnął bufor. Następnie trzeba by dobrać odpowiedni rezystor i wykorzystując sterownik pokojowy połączyć to wszystko razem. Prawdopodobnie można przeskoczyć Twoje "nie ma takiej opcji" ;-)

Można zadać temp do jakiej pompa ma pracować

Rozumiem, że można ustawić temperaturę zasilania podłogówki ? Jeśli tak, to super i prawdopodobnie się uda podłączyć sterownik pokojowy. Co się będzie działo, gdy odłączymy czujnik temperatury, a po jakimś czasie go znów podłączymy ? Czy pc wyłączy się przy odłączaniu, a włączy po załączeniu, czy zasygnalizuje błąd wymagający interwencji operatora ? Jeśli będzie błąd, to trzeba będzie podłączyć rezystor oszukujący sterownik pompy (cena rezystora koło 50gr). Jeśli błędu nie będzie, to wystarczy sterownikiem pokojowym przerywać obwód czujnika temperatury.