aleksus 20.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jak ponownie podłączę czujnik to pompa włącza się automatycznie sama.Nie mam omomierzaDostałem odpowiedz na temat cop i mocy pompy.The COP value as below under lab test conditions(Dry bulb temperature 20C,web bulb temperature 17C;Initial water temperature 15C,final water temperature 55C):+15/W35:4.20 +10/W35:3.90 +5/W35:3.60 0/W35:3.0output power for+15/W35:7.1kw +10/W35:6.6kw +5/W35:6.1kw0/W35:5.1kwTak jak przypuszczałem ,przy obecnych temp DZ moc pompy około 5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 20.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam .na goraco Kol aleksus: podziel te dane na pół i zgodzę sie w zasadzie z Twoim 5 kW mocy /czyli 2,5 rzeczywiście oddane do Twojej instajacji/. Aż mnie szlag trafia na te chińskie pompy... Ale do rzeczy: pisalem o nowym koledze, który ma pompę meeting 7 kW / na tabliczce/.Wszystko było pięknie i ładnie dopóki nie zamontowałem mu ciepłomierza. wcześniej byl stosunkowo zadowolony z pompy / podobnie jak Kol.jbloch:działa, jest w domu cieplutko itd, itp. I teraz wyszły babole:pompa pobiera ok. 1,3 kWh prądu wydając do instalacji /tylko podłogówka/ ok 2 kW ciepła.!!!!!!!!!!!!!!!! na ciepłomierzu / DZ 5/2 GZ 30-27/28*więc powiem wam,że to śmiechu warte... natychmiast więc wezwalismy Pana Chłodniarza.Stwierdził,że w zasadzie nic nie zrobi- ten typ tak mapompa jest na kapilarze i nie ma co i jak zmienić/ wyciągnął gaz i nabił ponownie wg tabliczki 1300 g; dodał filtr ; w zasadzie zero poprawy.może 2,3 kW. będziemy ze 2 dni jeszcze podglądać. jeśli nie zmieni się pompa musi iść w krzaki / tyle kasy w ucho/. Moja pompa jest ze zaworem rozprężnym i działa w miarę przyzwoicie. DZ 16/10; GZ 42/37 wydaje ok. 4,5 do 5 kW, wynik więc rewelacyjny.niestety jeśli DZ 5/1 GZ nadal 42/37 to podaje już tylko 3,3 do 3,5 kW ale moja pobiera prądu ok.1,7 kWh COP więc rzędu 2. idę się utopić.bo skąd brać zimą DZ 16 stopni? aby mieć 5 kW ciepła?Kol aleksus : może trzebaby wsadzić w Twoją pompę zawór zamiast kapilary? i wydajność się poprawi ? Kol Wihajster co Ty na to ?Kol. jbloch spróbowałbyś zamontować ciepłomierz? mielibyśmy rzeczywiste dane, a nie fakt,że jest ciepło.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 20.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Nie mam ochoty więcej wydawać kasy na tą pompę. Jedno co zrobię to zmianę na inną.A dla czego pompa ma iść w krzaki skoro dogrzewa mu dom.Jeśli się okaże,ze po dociepleniu mojego domu pompa będzie pracować trochę krócej aby utrzymać komfortową temp to ona zostanie ze mną.Teraz pracuje po 17h:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 20.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Musi iść na złom, bo skoro wykazuje COP 2,3:1,3 = 1,77 czyli 1 kWh ciepła kosztuje ok 0,40 zł na prądzie dziennym i 0,17 zł na nocnym.14 godzin dzień, 10 godzin noc to średni koszt c.o za 1 kWh to 0,37 zł; to jest trochę za drogo jeśli z gazu-50 wychodzi ok.0,20 zl . a być miały takie duże oszczędności z pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 20.02.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Coś ci sprawnie idzie to liczenie mojego COPu Fakt jest ze sprawności za dużej nie mam,ale koszt miesięczny ogrzewania ponad 300zł nie bije aż tak po kieszeni.Gazu nie ma w mojej okolicy.To już prawie koniec sezonu grzewczego- nauka kosztuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Kol aleksus : może trzebaby wsadzić w Twoją pompę zawór zamiast kapilary? i wydajność się poprawi ? Kol Wihajster co Ty na to ? Z prawdopodobieństwem bliskim pewności poprawi się (pewnie niewiele, ale nie będzie gorzej niż z kapilarą), tylko duży filtr przy okazji warto dać, nie takie g...o jak oryginalnie (w celu zmniejszenia ryzyka dławienia jak się wkład zanieczyści). I bajpasik TZR z cienkiej kapilary (od lodówki) dla wyrównania ciśnienia na postoju. Ale nie poprawi się na pewno do parametrów "akceptowalnych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jak ponownie podłączę czujnik to pompa włącza się automatycznie sama. W takim razie bez kombinacji z omomierzem możesz przerywać obwód czujnika za pomocą termostatu pokojowego typu Euroster i będziesz miał normalne sterowanie. W razie czego omomierz kosztuje koło 20zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 20.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Całe lato będe miał na myślenie co z tym zrobić,reanimować czy wymienić.Raczej małe szanse na dużą poprawę parametrówodparowanie -6 powrót DZ -1skraplanie 34/GZ wyjście 31Jak widać delty są na zadawalającym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 20.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 W takim razie bez kombinacji z omomierzem możesz przerywać obwód czujnika za pomocą termostatu pokojowego typu Euroster i będziesz miał normalne sterowanie. W razie czego omomierz kosztuje koło 20zł. Dziękuje za odpowiedz, na ciebie zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jakby się blokowała po wystąpieniu kilku błędów, to trzeba będzie się jednak pobawić omomierzem i zainwestować dodatkowo z 10gr w rezystor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Z prawdopodobieństwem bliskim pewności poprawi się (pewnie niewiele, ale nie będzie gorzej niż z kapilarą), tylko duży filtr przy okazji warto dać, nie takie g...o jak oryginalnie (w celu zmniejszenia ryzyka dławienia jak się wkład zanieczyści). I bajpasik TZR z cienkiej kapilary (od lodówki) dla wyrównania ciśnienia na postoju. Ale nie poprawi się na pewno do parametrów "akceptowalnych". nie rozumiem przecież przez tzr też się wyrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 21.02.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam . Aż mnie szlag trafia na te chińskie pompy... Ale do rzeczy: pisalem o nowym koledze, który ma pompę meeting 7 kW / na tabliczce/. Wszystko było pięknie i ładnie dopóki nie zamontowałem mu ciepłomierza. wcześniej byl stosunkowo zadowolony z pompy / podobnie jak Kol.jbloch: działa, jest w domu cieplutko itd, itp. I teraz wyszły babole: pompa pobiera ok. 1,3 kWh prądu wydając do instalacji /tylko podłogówka/ ok 2 kW ciepła.!!!!!!!!!!!!!!!! na ciepłomierzu / DZ 5/2 GZ 30-27/28* więc powiem wam,że to śmiechu warte... . Czegoś nie rozumiem jak 2 kW mocy może dogrzać wodę w podłogówce do 30 - 27/28 - podaj ile tam metrów jest podłogówki i markę ciepłomierza. Ja mam powietrznego Hewlexa 3,8 kW gdy działa to grzejniki dogrzewa do 42 C DZ ok 15, gdy grzałem tylko grzałką z bojlera 1,5 kW to nie mogłem przekroczyć 26 C. Jakim cudem 2 kW nagrzały wodę w podłodze do 30 C ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 21.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Właśnie to jest bardzo dobry argument.Ja na razie grzeje około 100m2 .Temp GZ po zakończeniu pracy jest w granicy 32-max 33*C.Podłoga ma 25-26*C, jak tak grzejej 2kw to aż się boje co by było gdybym miał 7kw:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 22.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam.Kol rudy i aleksus.jakim cudem?? tu nie ma cudów, mój nowy kolega ma dom ok.130 m2; dobrze ocieplony, więc straty ciepła mogą być rzędu 2 - 3 kw;o ile wiem, to codziennie rozpala kominek z płaszczem wodnym i ładuje bojler i 300-litrowy buforek.więc ciepła ma trochę więcej niż tylko pompa.Kol. aleksus niech ma w świadomości ,że na tę chwilę pompa nie daje więcej niź 2,5 kW, bo masz kapilarę..., a cudów nie ma. 7 kW z pompy meeting to tylko w laboratorium przy zasilaniu DZ 20* i chwilowej delcie temperatur 40*/przepływ 150l/h/., a to nie są warunki w jakich trzeba ogrzewać domy. i nie liczę przeciez COP twojej pompy.jeśli się mylę prosze o sprostowanie.Kol jbloch ma podobny wielkością dom ; również odpowiednio ocieplony, ma chyba pompęz zaworem rozprężnym i jest możliwe,że ma ze 4 kW, więc to wystarcza na grzanie jego domu.ale Panowie my tu się trochę spieramy /nie wiadomo o co/, a ja chciałbym poduskutować , co zrobić aby poprawic parametry tegoż chińczyka.czy ma ktos jakąś konstruktywną myśl, co poprawic, co zmienić? nie ma mowy tylko o zmnianie pompy..., bo trzeba zużyć to co już mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.02.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A o ile pc z kapilarą ma gorszą sprawność od pc z zaworem- bo mi się gdzieś obiło o uszy że jest to warto 4-9%.Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 22.02.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Na to pytanie pewnie nikt nie potrafi odpowiedzieć.Jakby to miało być bliżej 10 niż 5 to gra by była warta świeczki.Jeśli teraz podgrzewa wodę do 33*c to + 10% = 36*C -to by było już ok. A teraz koszt przebudowy zawór 200-400zl(chyba że zamówię u producenta pompy )żart filtr 50-150zl gaz ? robocizna? Pewnie tysiak nie starczy.Dużo to nie jest ale to może być kolejne pieniądze wyrzucone.Trochę mnie życie nauczyło kiedy ciąć straty. Może ktoś z serwisantów napiszę orientacyjną wycenę.Koszt bliżej 1-2tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 23.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam. Kol rudy i aleksus. jakim cudem?? tu nie ma cudów, mój nowy kolega ma dom ok.130 m2; dobrze ocieplony, więc straty ciepła mogą być rzędu 2 - 3 kw; o ile wiem, to codziennie rozpala kominek z płaszczem wodnym i ładuje bojler i 300-litrowy buforek.więc ciepła ma trochę więcej niż tylko pompa. Kol. aleksus niech ma w świadomości ,że na tę chwilę pompa nie daje więcej niź 2,5 kW, bo masz kapilarę..., a cudów nie ma. 7 kW z pompy meeting to tylko w laboratorium przy zasilaniu DZ 20* i chwilowej delcie temperatur 40*/przepływ 150l/h/., a to nie są warunki w jakich trzeba ogrzewać domy. i nie liczę przeciez COP twojej pompy. jeśli się mylę prosze o sprostowanie. Kol jbloch ma podobny wielkością dom ; również odpowiednio ocieplony, ma chyba pompęz zaworem rozprężnym i jest możliwe,że ma ze 4 kW, więc to wystarcza na grzanie jego domu. ale Panowie my tu się trochę spieramy /nie wiadomo o co/, a ja chciałbym poduskutować , co zrobić aby poprawic parametry tegoż chińczyka. czy ma ktos jakąś konstruktywną myśl, co poprawic, co zmienić? nie ma mowy tylko o zmnianie pompy..., bo trzeba zużyć to co już mamy. Mój meeting nie ma zaworu tylko poczciwa kapilarę .Nie obiecuj sobie po zaworze rozprężnym aż takich różnic w COP-ie.Nie mam kominka ani innego źródła ciepła , nie mam de facto żadnego bufora.Fakt taki że mam zbiornik cwu 300l , ale w związku z tym , że jest to zbiornik od solara i ma za małą wężownice,i w związku że na tą chwilę mam za mało kasy, czasu i natłok ważniejszych spraw , połączyłem ten zbiornik cwu w szeregu z podłogówką.Raz ,dwa razy w tygodniu podgrzewam grzałką zbiornik cwu do 60-70*c w celu wyeliminowania ewentualnie lagionelli, codziennie załączam na pól dosłownie godziny grzałkę , że by podgrzać wodę z 30-paru stopni jakie mam z pc do jakieś 45* , także mi starcza z nadwyżką do potrzeb.Oczywiście możemy dyskutować jakie mam cop , ale co z tego skoro od 11 stycznia (zamontowałem podlicznik ) moja pc zużyła do dzisjaj 630kw .Oczywiście sprawę sprawności mojej pc trzeba sprawdzić , co oczywiście zamierzam zrobić , i wszystkich poinformować.Na chwilę obecną nie stoję przed pc i nie ślinię się się na jej widok, nie obserwowałem jej jakoś specjalnie ,przynajmiej do czasu doświadczeń doreckiego ze swoja pc, stoi sobie w kącie grzeje w przyzwoitych kosztach, czyli robi to do czego była stworzona.Teraz jak sięgam pamięciom w wstecz , to zauważyłem że na poczatku grudnia , jak miałem dz na poziomie 8/6 (piszę z pamięci)to miałem problem z za dużą mocą mojej pc , ponieważ grzała wodę (mimo połączonego w szereg zbiornika cwu)do podłogówki na 40*c bardzo szybko , i się wyłączała , bo nie będę przecież gonił wyższych temperatur na [podłogę.Na koniec grudnia miałem dz na poziomie 6/4 i po około 6 godzinach pracy ( a więc już dłużej niż na początku grudnia) pc osiągała 38 * C i się wyłączała , ale tylko dlatego że miałem w domu ciepło.Przy temperaturze 5/3 4/2 w styczniu znowu podgrzewała wodę do podłogówki dłużej, po jakiś 8 godzinach było to 36*C , ale i to wystarczało do ogrzania domu.Teraz dz zaczyna spadać 3/1 i to już zaczyna być koniec mojego dz(woda w obiegu,( nie będe pisał dlaczego- zrobię to na przyszły sezon grzewczy)a i tak pc osiąga temperatury w obiegu podłogówki 33 zasilanie w ciągu około godziny od załączenia.Oczywiście możemy mówić że mam dobrze ocieplony dom i nie potrzebuje jakiś znaczących ilości kw do ogrzania , ale prawda jest taka że ja mieszkam w zasadzie na budowie, mam dom mocno nieukończony i to zwłaszcza pod względem energooszczędności. Podam tylko że jak w nocy nie załącze pc to straty na temperaturze w domu mam teraz ponad 3*c od godz 21 do godziny 6 rano-więc tragedia energetyczna.Nie można więc powiedzięc że mało zużywam kw ze w względu na dobre ocieplenie (to dopiero będzie ukończone na przyszły sezon grzewczy)Cholera muszę kończyć dziecko zaczyna płakać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Na koniec grudnia miałem dz na poziomie 6/4 i po około 6 godzinach pracy Pomiar tak samo wiarygodny jak cała reszta. +6/+4 na DZ poziomym, po 6 godzinach pod koniec grudnia... Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam.Tytułem doświadczenia wstawilem moją pompę /z zaworem/ do instalacji mojego nowego kolegi /co ma kapilarę/.ta sama instalacja, ten sam ciepłomierz i natychmiast zdecydowana poprawa. ciepłomierz pokazuje najczęściej 3,57 kW mocy /waha się od 3,38 do 3,72/DZ 2/-1 ; GZ 41/32 /idzie przez buforek , tak jak było na poprzedniej pompie. Jest więc zdecydowanie lepiej. wzrost rzeczywistej mocy o ponad 1 kW.Nowy kolega jest bardzo zadowolony, ma prawie 50 % więcej ciepła niż dotychczas. Przy okazji zauważyłem,że sprężarka z kapilarą nie jest taka gorąca jak u mojej pompy. Jest tam taki jakiś elektrozawór /jak u alaksusa na zdjęciach/.po przejściu tego zaworu "gorący" gaz ma temp. jak zasilanie. nie ma więc co oddawac ciepła.Przy moim zaworze temp wyjścia ze sprężarki to nawet ponad 80*. czy to może być przyczyną, że kapilara ma taką mała moc? moze ten elektrozawór jest zbabrany? Jutro zamontuje pompę z kapilarą na moje stanowisko badawcze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czekam na rezultat twoich doświadczeń.Bardzo fajnie ze masz ochotę i możliwości testowania innej pompki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts