rwxw 24.02.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Z musi pracować na rożnicy ok 5 stopni; nie wiem jaki ma przepływ ale skoro u kol.jbloch jest delta 2 stopnie, to znaczy że bardzo mało pobiera ciepła z gruntu .... chyba jest taka zależność: jeśli duży przepływ , to różnica temperatur mała /4 czy 5 stopni; jeśli przepływ mały to róznica może byc nawet 8 stopni = czyli pompa pobiera dużo ciepła z DZ. Nie tak jest. Skoro ma deltę 2*, to ma duży (dobry) przepływ. Ilość odbieranego/dostarczanego ciepła zależy od różnicy temperatur ORAZ przepływu. Jeśli delta jest mała, to pc pobiera więcej ciepła z gruntu niż przy dużej delcie, bo przy małej ma wyższy cop. To samo dotyczy gz. Duża delta to mniej dostarczonego ciepła niż przy małej delcie. Nie sugeruj się tym, że temperatura jest wyższa, ważna jest delta i przepływ. Delta powinna być jak najmniejsza (mniej więcej dla dz < 5*, dla gz < 8*). Chciałbym przetestować inną 'normalną" pompę ciepła. /gruntową/ ma ktoś możliwość "pożyczyć" na 1 wieczór? Ja mogę Ci udostępnić zdalnie wyniki pomiarów normalnej działającej pompy: http://pompaciepla24.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 24.02.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 DORECKI nie jest tak bardzo tragicznie.Po twoich testach już jest mi gorąco.Coraz bliżej jestem skłonny do poszukanie i zamówienia polskiej PC- ewentualnie innej alternatywy dl Meetinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 24.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Kol.rwrw.To się pięknie zgadza.ale jeśli u kol. jbloch przepływ jest np.500 l/h to co wtedy? a propos nie wierzę, że ma większy przepływ skoro jednak na tę chwilę DZ jest stosunkowo słabe, już prawie wyeksploatowane.u mojego nowego kolegi był przepływ 480 l/h /z licznika wody/ i miał deltę 2 *; czyli pobierał niecaly 1 kW z gruntu.teraz na mojej pompie ma przepływ ok. 860 litrów i deltę 3* /to ze sterownika z dokładnością 1 */. pompa nadal pracuje ...w pompie-24 nie ma jednak ciepłomierza /chyba że nie widzę/...czyli też nie możemy nic powiedzieć o COP.wiemy tylko ile zeżarła prądu.a propos sprężarka ma 75* i więcej. a u mnie jest prawie równa GZ; czy da sie bardziej nagrzać sprężarkę z kapilarą? byłby chyba lepszy efekt.Pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.02.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie tak jest. Skoro ma deltę 2*, to ma duży (dobry) przepływ. Ilość odbieranego/dostarczanego ciepła zależy od różnicy temperatur ORAZ przepływu. Jeśli delta jest mała, to pc pobiera więcej ciepła z gruntu niż przy dużej delcie, bo przy małej ma wyższy cop. To samo dotyczy gz. Duża delta to mniej dostarczonego ciepła niż przy małej delcie. Nie sugeruj się tym, że temperatura jest wyższa, ważna jest delta i przepływ. Delta powinna być jak najmniejsza (mniej więcej dla dz < 5*, dla gz < 8*). Ja mogę Ci udostępnić zdalnie wyniki pomiarów normalnej działającej pompy: http://pompaciepla24.com Chyba odwrotnie. Jeżeli masz stały przepływ - delta 2 i delta 0 to w którym przypadku więcej energii pobierasz/oddajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dzięki za pełen obraz.Wiem,ze mamy te same sprężarki ale nie napisałeś jaki masz gaz tak dla 100% jasności.Jak ma się pompa z kapilarą do twojej z zaworem.Czy jest to około 30% różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ale jeśli u kol. jbloch przepływ jest np.500 l/h to co wtedy? a propos nie wierzę, że ma większy przepływ skoro jednak na tę chwilę DZ jest stosunkowo słabe, już prawie wyeksploatowane. Nie ma związku między wyeksploatowaniem dz i przepływem. Nie pisał, że ma -10 na dz, tylko 3/1, a to bardzo dobra temperatura (poza tym, że wlał w dz wodę a nie płyn niskozamarzający) i do wyeksploatowania jeszcze jest daleko. Jakie ma przepływy, to zależy tylko od oporów i obiegówki, a to można tylko sprawdzić przepływomierzem (bo nie znamy wiarygodnych danych katalogowych jego pc). Ja u siebie mogę szacować przepływ znając charakterystykę swojej pc i wierząc, że dokumentacja podaje mniej więcej prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Chyba odwrotnie. A skąd wiesz, że ma taki sam przepływ jak inni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 24.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Kol.aleksus już odpowiadam:teraz test jest pompa z kapilarą na gazie R417A. w mojej z zaworem ten sam. na razie daje systematycznie ponad 3,5 kW, czyli ok. 40 - 50 % więcej niż z kapilarą. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wiedziałem,ze szału nie ma .Już wiadomo jakie mamy różnice(tylko zawór)Zostaje operacja na otwartym sercu albo zamiana na inny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.02.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 A skąd wiesz, że ma taki sam przepływ jak inni ? Chodziło mi oto że po samej delcie nie możemy nic wnioskować. Żeby to wyjaśnić trzeba znać przepływ DZ lub GZ tak napisałeś- ,,Jeśli delta jest mała, to pc pobiera więcej ciepła z gruntu niż przy dużej delcie, bo przy małej ma wyższy cop" Co do COP to masz rację że będzie wyższy przy DZ 3/1 niż 3/-2 ale w którym przypadku pobiera więcej ciepła?- bez znajomości przepływu nie wiemy. Ale gdy przepływ jest taki sam to w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.02.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 witam. tak więc Panie i Panowie powiem krótko: ŻENADA. Dla przypomnienie; meeting 7 kW pompa z kapilarą, sprężarka panasonic 2V32S225AUA: DZ 0/-3 ; GZ 22/26 ; moc 2,53 kW ; przepływ GZ 0,728l/h; ciśnienie 1; pobór prądu tylko sprężarka 1,15 kWh COP 2,2 DZ 5/2 ; GZ 25/30; moc 3,04; przepł. 0,728 l/h; ciś. 1,2 ; prądu 1,16 COP 2,7 -to interesuje kol. jbloch=najlepsza efektywność; DZ 9/5; GZ 28/34; moc 2,67 ; przepływ 0,666 l/h; ciś. 1,3; prądu 1,26 COP 2,12 DZ 15/10 ; GZ 34/41 moc 3,56; przepł. 0,31 l/h; ciś. 1,55; prądu 1,42; COP 2,5 DZ 25/20 GZ 41/49 moc 4,25 ; przepł. 0,31 l/h ; ciś. 2 ; prądu 1,69; COP 2,51; czy zrobić jeszcze jakiś test z innymi danymi ? co zauważyłem: DZ musi pracować na rożnicy ok 5 stopni; nie wiem jaki ma przepływ ale skoro u kol.jbloch jest delta 2 stopnie, to znaczy że bardzo mało pobiera ciepła z gruntu . chyba jest taka zależność: jeśli duży przepływ , to różnica temperatur mała /4 czy 5 stopni; jeśli przepływ mały to róznica może byc nawet 8 stopni = czyli pompa pobiera dużo ciepła z DZ. GZ - jeśli mała temperatura zasilania to spreżarka mało pobiera pradu, daje więcej kW mocy/ jw COP 2,7 = realne/ niestety grzanie na małym przepływie GZ- jak na etykiecie pompy 160 l/h powoduje znaczny wzrost poboru prądu. a przepływem 160 l/h co można ogrzać?? na tej próbie z pompy wychodziło 46* , a grzejnik był ledwo letni/może ze 35*/. myślę, że dobrze byłoby mieć bufor i cwu grzać nocną taryfą. Chciałbym przetestować inną 'normalną" pompę ciepła. /gruntową/ ma ktoś możliwość "pożyczyć" na 1 wieczór? dla kol.aleksus podobna sprawa DZ 2/-1 GZ 29/35 mocy 2,29 kW ; Pozdrawiam Dorecki , a jaki ty masz przepływ wody na dz l/h. Może tu jest jakiś błąd, piszę z głowy , bo jestem w pracy, ale ja mam pompkę obiegową w/g wykresu podaje mi 4700l/h wody z tum że słup wody u mnie to jakies 2,5 m więc wydajność pompki jest gdzies na poziomie 2700l/h. I teraz myśle sobie tak 2800*ciepło właściwe 4,19*2 stopnie delta /3600=6,28 mocy chłodu na godzinę odebranego z pc do dz. A jeśli ty masz przepływ np 800l/h *4,19*4 delta /3600=3,72 chłodu odebranego , stąd cudów po pc nie można się spodziewać . Być może jest błąd (błędy) w moim myśleniu/liczeniu ale powiedz jaki przepływ masz na dz , jak mały to sprawdź jak możesz przy takim przepływuie wody jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 25.02.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam.Poleciałem szybko do pompy sprawdzić zależność przepływu DZ na wydajność ogrzewania.Nie widzę różnicy na ciepłomierzu.pompa teraz pracuje na DZ 7/4 przepływ bliżej nieznany ale najmniejszy do ustawienia na pompie obiegowej.Jeśli zrobię największy możliwy na pompie obiegowej, to zmienia się na mniejszą deltę 7/5, a byl moment, że 7/6.nie widzę róznicy na ciepłomierzu. więc sam przepływ nie ma większego znaczenia dla mocy.wyliczenie jbloch chyba jest prawidłowe ale nie znamy jednak wartości przepływu. to,że pompa moze mieć przepływ 2700l/h nie znaczy ,że taki jest w instalacji;co doświadczam na bieżaco w obiegu grzewczym: jak zamkną się termostaty na grzejnikach to przepływ zmniejsza sie zdecydowanie a pompa obiegowa pracuje przecież na tych samych obrotach.jeśli testowana pompa wydaje moc grzewczą 2,37 kW pobiera 1,4 kWh prądu to chyba w skrócie myślowym można uznać ,ze przekazuje z gruntu/DZ/niecały 1 kW . jeśli delta jest 3* , to przepływ niecałe 300l/h. przy większym delta 2* , to przepływ rzędu 450 l/h.jest faktem ,że na etykiecie pompy ciepła pisze o przepływie 2000l/h, ale po co mam taki duży robić??/więcej pradu pobierze pompka obiegu,a mocy nie widac większej? teraz u mojego nowego kolegi pracuje z mocą 3,7 kW minus 1,3 kWh pobór pradu, więc mój skrót myślowy :pobiera z gruntu 2,4, kW;delta 3* ; czyli przepływ rzędu 700l/h /rzeczywiście obieg widać na liczniku 800l/h. Przy nalbliższej okazji przetestuję zmianę przepływu DZ u kolegi. wyniki pompy testowanej pełna doba: wydala 46,5 kWh ciepła ; zużyła 26,3 kWh prądu. COP = 1,768. /sama spreżarka / DZ 7/4 ; GZ 38/43.Nadal nie wiem co usprawnić...chyba się załamię w sprawie meetinga.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.02.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ka samą średnicę jak rury w pc, bo jakieś liczniki o mniejszej średnicy to pewnie są w przyzwoitej cenie ,tylko jak będzie zdławienie przekroju fi rury na liczniku, to nie ,wiem czy dobry będzie pomiar.Jednak upierał bym się że przepływ wody * ciepło wł.*delta / godzinę musi mieć raczej odpowiednią ilość kw.Jakoś intuicja mi podpowiada że przy kapilarze to może mieć większe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.02.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam. Poleciałem szybko do pompy sprawdzić zależność przepływu DZ na wydajność ogrzewania. Nie widzę różnicy na ciepłomierzu. pompa teraz pracuje na DZ 7/4 przepływ bliżej nieznany ale najmniejszy do ustawienia na pompie obiegowej. Jeśli zrobię największy możliwy na pompie obiegowej, to zmienia się na mniejszą deltę 7/5, a byl moment, że 7/6. nie widzę róznicy na ciepłomierzu. więc sam przepływ nie ma większego znaczenia dla mocy. wyliczenie jbloch chyba jest prawidłowe ale nie znamy jednak wartości przepływu. to,że pompa moze mieć przepływ 2700l/h nie znaczy ,że taki jest w instalacji; co doświadczam na bieżaco w obiegu grzewczym: jak zamkną się termostaty na grzejnikach to przepływ zmniejsza sie zdecydowanie a pompa obiegowa pracuje przecież na tych samych obrotach. jeśli testowana pompa wydaje moc grzewczą 2,37 kW pobiera 1,4 kWh prądu to chyba w skrócie myślowym można uznać ,ze przekazuje z gruntu/DZ/ niecały 1 kW . jeśli delta jest 3* , to przepływ niecałe 300l/h. przy większym delta 2* , to przepływ rzędu 450 l/h. jest faktem ,że na etykiecie pompy ciepła pisze o przepływie 2000l/h, ale po co mam taki duży robić??/więcej pradu pobierze pompka obiegu, a mocy nie widac większej? teraz u mojego nowego kolegi pracuje z mocą 3,7 kW minus 1,3 kWh pobór pradu, więc mój skrót myślowy :pobiera z gruntu 2,4, kW; delta 3* ; czyli przepływ rzędu 700l/h /rzeczywiście obieg widać na liczniku 800l/h. Przy nalbliższej okazji przetestuję zmianę przepływu DZ u kolegi. wyniki pompy testowanej pełna doba: wydala 46,5 kWh ciepła ; zużyła 26,3 kWh prądu. COP = 1,768. /sama spreżarka / DZ 7/4 ; GZ 38/43. Nadal nie wiem co usprawnić...chyba się załamię w sprawie meetinga. Pozdrawiam Ja na początku jak miałem pompkę obiegową za małą , a temp. DZ miałem wtedy ponad 10*c też miałem kłopoty, wymieniłem pompkę na większą niż zaleca meeting i dwie zimy już za mną(prawie) solis podaje że wzrost tem. o 1* na dz daje wyższy cop 3,6%, ale to tyczy się pomp ciepła z zaworem. Spokojnie z tym załamywaniem się , ja jestem optymistą , ale będe z pompą walczył( choć ja osobiście nie mam takiej potrzeby)od lata , najpierw muszę wykończyc dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 02.04.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam.Poświąteczne życzenia duuużo ciepełka.Właśnie odebrałem pompę Hewalex 16 kW. chce ją również przetestować /dzięki uprzejmości Kolegi/.Natychmiast zajrzałem do środka /po zdjęciu obudowy/Wnętrze wygląda na pompę "z innej bajki"Rzuca się w oczy ogromny wymiennik zarówno DZ jak i GZ , dokonałem pomiaru zewnętrznych wymiarów/ wymiennika/.Skala wielkości to dokładnie 3 wymienniki meetinga /7 kW a 16 ma hewalex/. oczywiście to takie pierwsze wrażenie...może uda się dzisiaj zamontować. Nie wiem czy w tym wątku podawać info o moich doświadczeniach, czy jest już gdzieś podobny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 02.04.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 możesz jakieś fotki środka tej popy pyknąć? I tej chińskiej dla porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie wiem czy w tym wątku podawać info o moich doświadczeniach, czy jest już gdzieś podobny? Dawaj, nie krępuj się. Ewentualnie możesz założyć nowy wątek. Koniecznie załącz fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 06.04.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam.Po kilku owocnych doświadczeniach pompa to rewelacja /w porównaniu do poprzedniej/Moc zbliżona do deklarowanej;wprawdzie na moim "stanowisku" nie mogę uzyskać potrzebnych parametrów pomp DZ i GZ; potrzebuję DZ do 3,5 m3/ha ja mam tylko ok.1,8 m3; GZ potrzebuje ok.2,5 m3 u mnie max. to 1,5 m3 . wydaje się,że gdybym uzyskał te parametry, to pompa rzeczywiście miałaby moc dekladowaną w instrukcji. Tak więc z tą popmą można zacząć ogrzewanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.04.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 DoreckiMoże po prostu podaj co zmierzyłeś. Czyli:Temperatury DZ i GZ.Moc pobieraną i grzewczą. Jakie masz zabezpieczenie obwodowe, że nie "wyleciało" przy rozruchu tak dużej sprężarki jednofazowej (a właściwie - przy dwóch sprężarkach, tak przynajmniej podają)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 08.04.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam.Pompa bardzo ładnie się spisuje.DZ 12/7 ; temp.sprężarki 95* ; GZ 45/63* moc z ciepłomierza 14,32 kW; poboru chwilowego pradu nie mam,ale patrząc na licznikto dwie sprężarki biorą ok.5-5,3 kWh. na jednej widziałem 3 kW /to razem z pompami obiegowymi.Bezpieczniki nie wylatują. mam 20A i przy włączeniu start drugiej jest z opóżnieniem. jednak musiałem wymienić na 25A, bo gdy temp. wyścia zbliżała się do 70*,20A wyskakiwał.DZ 22/16* ; GZ 50/62* ; mocy 15,03 kWDZ 18/13 GZ 50/68* mocy 13,96 kW;DZ 16/10 GZ 35/50 moc 15,34 kW. przy wolnym przepływie DZ było : DZ 12/2 ; GZ 40/50 ; mocy 12,65 kW po zwiększeniu : DZ 11/5 ; GZ 40/48 mocy 13,78 kWw tej pompie widzę ogromną zależność przepływu na wydajność po stronie grzewczej Teraz jedna sprężarka: DZ 16/12 ; za sprężarką 98*; GZ 42/47 mocy 8,1 kW pobór prądu 3,05 kWh na mierniku /ma max 3,6 kW więc na 2 sprężarki nie nada/DZ -2/-4 ; GZ 42/47 ; moc 4,23kW; pobór prądu 2,52 kWh.DZ 0/-2; GZ 46/51 ; mocy 5,33 kW sprężarka 102*;pompa ma max temp. zasilania do 70* to jest chyba super.trochę przerobię instalację, aby spróbować GZ 30/35 - tak jak w danych technicznych; ale myśle że będzie bardzo zbliżone.Dane z instrukcji to mimo wszystko dane z laboratorium, w eksploatacji należy spodziewać sie napewno niższych.Bardzo trudno jest ustabilizowac warunki pracy . byłoby super , gdyby można porównać wszystkie dane w jednakowych sytuacjach.Ale i tak te doświadczenia są pewną miarodajną pracą pompy, a nie teoretycznie /7 kW/ jak w meetingach. Pozdrawiamp.s. zdjęć niestety nie umiem wkleić /a szkoda. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts