Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

A więc, przeżyliśmy razem pierwszy sezon grzewczy:)

Pompa ma się chyba dobrze(nie narzeka:D)

Miałem ochotę na zamianę pompy ale dam sobie jeszcze jeden sezon.Chce dokończyć ocieplenie oraz resztę mostków w moim domu.

A wiec do następnego sezonu grzewczego

Ps

Serwis

Już któryś raz dostaje zapytania od chinoli na temat poprawności działania pompy,informacje ze gościu idzie na urlop i podaje gdzie mam się kontaktować w sprawie awari itp

Jak tak czytam o tych naszych instalatorach ...... ehhh szkoda klawiatury.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

drugi sezon z chińska PC za mną . Zdjęcia licznika data uruchomienia licznika ,taryfa budowlana , zużycie 1 taryfy, zużycie 2 taryfy, całkowite zużycie, data wykonania zdjęcia , w domu wszystko na prąd , brak komina , typowy katalogowy projekt za 1200pln, małe zmiany - więcej izolacji ,lepsze okna za 12000 pln z montażem- krótko mówiąc można zbudować energooszczędny dom za niewielkie pieniądze. _s0.zmniejszacz.pl_DSC02161_zmniejszacz-pl_481968.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02162_zmniejszacz-pl_233694.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02163_zmniejszacz-pl_627305.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02164_zmniejszacz-pl_1011.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02165_zmniejszacz-pl_751436.jpg

a propos sprężarka ma 75* i więcej. a u mnie jest prawie równa GZ; czy da sie bardziej nagrzać sprężarkę z kapilarą? byłby chyba lepszy efekt.

Pozdrawiam

To jest włąśnie urok i piękno kapilary - odpowiednio pracuje tylko w konkretnych stałych warunkach.

Szkoda, że nie operujecie tutaj pojęciem przegrzania, bo gdyby zmierzyć temperaturę parowania i porównać z temperaturą gazu za parownikiem i za separatorem cieczy, to okazalo by się, że przy niższych temperaturach DZ przegrzanie całkiem zanika, a czynnik kończy parować dopiero w sprężarce. Dlatego ona ma niską temperaturę, bo jest cały czas zalewana.

Co zrobić? Wywalić 4d, kapilarę i wstawić odpowiedni TZR. Więcej też dało by się wycisnąć wymieniając wymienniki na większe, na all... są kaori róznej wielkości po 200-300zł/szt.

Witam.

Kol. Vld.

Jak wybadać te najlepsze warunki dla kapilary?

zamontowałem znowu meetinga i grzeję cwu. Proszę o jakieś wsparcie , abym z 10 lat nie musiał szukać..

O coChodzi z tym przegrzaniem? ta sprężarka wogóle nie wykazuje mi większej temp. niż wychodzi w ogrzewanie...no może z 1 albo 2 stopnie.

a pominno być zdecydowanie więcej ! może kapilara jest za długa/ za krótka ?

Kol . jbloch : jest szansa u Ciebie na montaż ciepłomierza??

... nie uwierzę aż nie zobaczę tego ciepełka u Ciebie.

Chyba że też starczy u Ciebie ze 2,5 kW na ogrzanie domu - jest b.dobrze ocieplony?

widzę też /z doświadczeń z hewalexem, że DZ powinno mieć bardzo szybki obieg . wtedy pompa daję więcej ciepła.

w meetingu tego nie zauważyłem, bo miała za małą moc ? skoro mam w danych obieg DZ 2000 l/h , mam deltę temp. 3* przy przepływie

rzędu 700 l/h; czy powinienem zwiększyć przepływ ? ale delta może się wtedy znacznie zmniejszyć - czy to dobrze jeśli byłaby np. 1 * ?

meetinga mam teraz mojego "nowego kolegi". rzeczywiście wymiennik DZ/gaz jest mniejszy niż w pompie z TZR /gabarytowo/.

Teraz cwu grzeje z mocą 4-4,5 kW DZ 25* GZ 55* COP/rzeczywisty/ rzędu 2,5

jak zrobić przepływ 2000 l/h co za potwór-pompę musiałbym zamontować?

Pozdro

Witam

Ściągnij sobie programik DanCap do obliczania kapilary http://www.danfoss.com/South_Africa/BusinessAreas/Refrigeration+and+Air+Conditioning/Product+Selection+Tools+Details/DanCap.htm

Pobaw się nim chwile, wpisz np swoje dane w różnych warunkach. Czynnik r-22, moc chłodnicza 3000W, temperaturę skraplania na 45C, temperatura parowania 0C i przegrzanie poz D 5C czyli 0 parowania + 5 przegrzania = temperatura gazu na powrocie do sprężarki. Odczytaj średnice i długość kapilary, następnie podnieś temperaturę parowania na 10C i gazu na powrocie 16C i odczytaj długość kapilary o tej samej średnicy. Później uwzględnij wzrost mocy chłodniczej przy wyższej temperaturę parowania np do 3500W ...

W końcu dojdziesz do wniosku, ze to nie lodówka która ma stale 20-22C w pokoju i 4-8C wewnątrz i wytniesz w cholerę tę kapilarę.

• 3 months później...

Witam.

Pompa meeting z kapilarą pracuje grzejąc cwu.

Mili Państwo! Widziałem wiec uwierzyłem. Ma 7 kW mocy , a nawet 7,5 !!!

na następujących parametrach: DZ 43/37 * -przy przepływie ok. 1000l/h;

GZ 58/45 * przy przepływie ok. 450 l/h.

ciśnienie ok 2,5 pobór prądu ok.2,24 kWh z dwoma pompami obiegowymi /ok.150W/.

Zastanawiam się, czy nie połączyć pracy dwóch meetingów; jedna jako c.o. plus zasilanie DZ drugiej, a druga do produkcji cwu.

pompy mam więc bez dodatkowego nakładu finansowego.

Z przepływani pompy jest tragedia - 1000 l/h uzyskałem na pompie obiegowej wilo 1-8 lub grundfos UPE 8 metrów podnoszenia.

Kol.jabloch: czy działasz coś w zakresie montażu ciepłomierza?

Pozdro

Edytowane przez Dorecki
wpisałem zły przepływ GZ sorki !!!

Co to za DZ o parametrach 43/37C?

Ja przy 43C juzm bym nic nie grzał, tylko lal bezposrednio do wanny.

Jeszcze jedna uwaga: delta dz 6C x 1000l/h daje 7 kW mocy chłodniczej + ciepło pompy powinno wyjść ok 9kW mocy grzewczej. Z drugiej strony delta gz 13C x 650l/h daje 9,85 kW mocy grzewczej.

Pytanie wydaje się zasadne: czy twoj ciepłomierz dobrze "mierzy"?

Edytowane przez Vld

Witam.

GZ 58/45 * przy przepływie ok. 650 l/h.

Zastanawiam się, czy nie połączyć pracy dwóch meetingów; jedna jako c.o. plus zasilanie DZ drugiej, a druga do produkcji cwu.

Z przepływani pompy jest tragedia - 1000 l/h uzyskałem na pompie obiegowej wilo 1-8 lub grundfos UPE 8 metrów podnoszenia.

Pozdro

Na razie nic nie robię , miałem wypadek samochodowy. a le te twoje pomiary , z tym twoim meetingiem -coś mi tu nie gra.

Witam.

GZ 58/45 * przy przepływie ok. 650 l/h.

Pozdro

Ta pc wymaga min przepływu na dz 2000l/h , a z mojego doświadczenia wynika że lepiej jak przepływ będzie większy, po prostu na stronie dz trzeba pc dostarczyć te 7 kw, dopiero wtedy po stronie gz ( jeśli oczywiście ma co odebrać te kw) można oczekiwać 7 kw mocy cieplnej , tak myśle.Na razie nie chce mi się pisać za bardzo , jak opomiaruję swojego meetinga to zamieszczę wyniki . Jedno wiem na pewno , w domu mam wszystko na prąd , nie mam żadnego innego systemu grzewczego, a od 3,11,11 do dzisiaj zużyłem na wszystko 14000 kw , mimo że miałem przez dwie zimy dom jeszcze dosyć mocno nie wykończony , a 5 osób jednak mieszka , nie może być aż tak kiepsko z tym moim meetingiem , bo niby jak wytłumaczyć takie wskazania licznika ?

- Z przepływani pompy jest tragedia - 1000 l/h uzyskałem na pompie obiegowej wilo 1-8 lub grundfos UPE 8 metrów podnoszenia .-kup sobie np http://www.omnigena pompkę omi 25-60-180 lub 32-60-180 i za 120 pln będziesz miał większy przepływ niż 2000l

- GZ 58/45 * przy przepływie ok. 650 l/h.- z tego wynika 650*13*1,16=9,8 kw , coś z tymi pomiarami jest nie tak

To nie jest tak, że kupi inną pompę o mniejszej mocy, to uzyska większy przepływ.

On musi znaleśc co mu w instalacji powodunpje nadmierne opory hydrauliczne. Może to być sam ciepłomierz, jakieś zwężki/redukcje, brudne filtry, za małe średnice rur, lub za długie odcinki. Całkiem też możliwe, że wymiennik jest przypchany i wymaga płukania.

On musi znaleśc co mu w instalacji powodunpje nadmierne opory hydrauliczne. Może to być sam ciepłomierz, jakieś zwężki/redukcje, brudne filtry, za małe średnice rur, lub za długie odcinki. Całkiem też możliwe, że wymiennik jest przypchany i wymaga płukania.

Chyba dochodzi jeszcze drugi wymiennik (połączony szeregowo z parownikiem). Jeśli dobrze pamiętam - on do testów wykorzystuje dwie PC (jedna robi za DZ).

pyt. do kol. Vid - jak pc ma przyłącza 1 cal , to ciepłomierz też musi mieć też otwór 1 cal?Czy jak będzie mniejszy to nie będzie dławił przepływu?. Pytam, bo muszę kupić ciepłomierz , a te tańsze mają przyłącza 3/4 cala.

witam

koniecznie kup przypływomierz 1"

kilka osób wymieniało przepływomierze - oszczędność "niewielka", a przezpływ zdławiony znacząco

pozdrawiam

Chyba dochodzi jeszcze drugi wymiennik (połączony szeregowo z parownikiem). Jeśli dobrze pamiętam - on do testów wykorzystuje dwie PC (jedna robi za DZ).

To, to już zupełnie odjechany pomysł.

Tak się nie robi kaskady. Pierwsze co to powinni pozbyć się tych kapilar, to pozwoli im mieć wmiarę stałe przegrzanie niezależnie od temperatur GZ/DZ. Z kapilarą w niskich temp GZ brakuje ciśnienia by zasilić parownik, a na wysokich go zalewa. Bezsens!