Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym wysyłają ? Masz może instrukcje rozruchową do tej pompy ? jak tak to mógłbyś podesłać na PW ?

Upewnij się jeszcze jeśli możesz że transport faktycznie pod dom :)

No to robi sie ciekawie, taka pompa(MD20D) CWU nagrzeje napewno a cena niższa jak hew`ka

Dla 12kW (MD30D) z cłem i VAT`em wychodzi ~4800PLN ... no no

cena z transportem ktora Mu podali pewnie na bazie CIF badz C&F Gdynia ... odbior w porcie, oplaty portowe oraz urzedowe oraz transport pod drzwi po stronie klienta. Chyba, ze DHL bo gdzies mi sie tez o oczy obilo wtedy w cenie 130+50 USD mogliby sie zmiescic i byloby pod drzwi badz najblizszy UC

Pół warsztatu zamówiłem u chińczyków ale zawsze było pod dom(dhl,ems - załatwiali vat bo na elektronikę nie było cła) więc teraz nie bardzo rozumiem ten FOB i CIF ("trochę" większe paczki ;) )wiem że to OT ale gdyby ktoś mi to wytłumaczył łopatologicznie było by fanjnie tzn co zrobić żeby przyszło pod dom :)

Pół warsztatu zamówiłem u chińczyków ale zawsze było pod dom(dhl,ems - załatwiali vat bo na elektronikę nie było cła) więc teraz nie bardzo rozumiem ten FOB i CIF ("trochę" większe paczki ;) )wiem że to OT ale gdyby ktoś mi to wytłumaczył łopatologicznie było by fanjnie tzn co zrobić żeby przyszło pod dom :)

FOB - oplacona dostawa do portu w tym wypadku chinskiego, reszta kosztow po stronie odbiorcy

CIF - oplacona dostawa do portu odbiorcy w tym wypadku Gdynia, reszta kosztow po stronie odbiorcy. CIF zawiera takze oplacone ubezpieczenie przesylki w czasie frachtu morskiego.

Zeby przyszlo pod dom ... najlepiej jakby Chinczyk to zlecil ( zawsze taniej to zalatwi ) np DHL-owi. DHL podejmuje przesylke w porcie i dostarcza do Ciebie. Oczywiscie pozostana do oplacenia naleznosci celno-podatkowe ( clo i VAT )

Tu masz opisane dosc fajnie:

http://www.transimpex.com.pl/pl/incoterms.htm

Edytowane przez Magnolia18
link

Nie znam niemieckiego, czy istnieje możliwość osobistego odbioru? Jeśli tak, to i z gwarancją bliżej. Berlin nie jest tak daleko. Za 500 złoty można dojechać.

http://www.ebay.pl/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-12-KW-Neuware-/260972623540?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3cc32e36b4

Chyba że robicie zakupy grupowe w Chinach. Można to wziąć pod uwagę.

Edytowane przez klaudiusz_x

ne ebay ma 4000 za 7kw

chinole napisali mi ze jesy mozliwosc wysylka dhl-em, ale nie moze wtedy w pompie byc gaz, takze trzeba wtedy u siebie na miejscu go uzupelnic ...(mze przez to ze leci samolotem..?) a do kosztow dhla- pozniej mi napisza bo potrzebowali moj dokladne adres -

Bo nie wolno przywozić R 22 do europy.

A tu musisz napełnić zamiennikiem i wyregulować do zamiennika.Trudne

Statkiem juz można do Europy wwozić ?

Na każdej ulotce czynnik jest podany jako : R417A/R407C/R404A <- w zależności od modelu (nigdzie nie widziałem r22)

Zresztą meeting ma znaczek CE i pare innych certyfikatów ...

Dla kolegi znaczek ce to też info pt CHINA EXPORT :)

Co do czynnika jest przepis mówiąc że do 3kg można transportować a powyżej chyba nie wolno...

Musiał bym sprawdzić bo to stary temat :)

Z mojej korespondecji z innym sprzedawcą wynika że czynnik zależy od modelu. Myślę że gdyby rozmawiać z producentem to informację były bardziej ścisłe ale ilość zamówionych szt. musiała by być większa niż 10.

Dla mnie CE zaczy tyle co tu : http://www.uokik.gov.pl/oznakowanie_ce_i_jego_znaczenie.php

Jeśli kolega uważa inaczej to proszę nie do mnie tylko do uokik lub producenta urządzenia :)

Z mojej korespondecji z innym sprzedawcą wynika że czynnik zależy od modelu. Myślę że gdyby rozmawiać z producentem to informację były bardziej ścisłe ale ilość zamówionych szt. musiała by być większa niż 10.

Dla mnie CE zaczy tyle co tu : http://www.uokik.gov.pl/oznakowanie_ce_i_jego_znaczenie.php

Jeśli kolega uważa inaczej to proszę nie do mnie tylko do uokik lub producenta urządzenia :)

Kiedyś była z Tego tytułu wielka afera bo jeden z producentów urządzeń klimatyzacyjnych - chińskich sprzedał na przetarg urządzenia twierdząc że mają one CE a później jedna z firm która nie wygrała przetargu się odwołała i wyszło że Ten sam znaczek oznacza nie co innego co china export :)

sytuacja z życia wzięta ....