Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc tak

_s0.zmniejszacz.pl_DSC02478_zmniejszacz-pl_560133.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02487_zmniejszacz-pl_273080.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02489_zmniejszacz-pl_380695.jpg_s0.zmniejszacz.pl_DSC02491_zmniejszacz-pl_250317.jpg

1 moc cieplna w kw wyświetlona przez ciepłomierz

2 pobór energii elektrycznej pobieranej przez MEETINGA wraz z pompkami obiegowymi , ciepłomierz dławił za bardzo przepływ wody na podłogówkę więc zastosowałem większą o 80 wat pompkę obiegową

3 temperatura zasilania podłogówki

4 temperatura DZ

WNIOSEK- 7,16/1,589 więc COP 4,5 , po zmianie pompki obiegowej mniejszej o 80 wat 7,16/1,509 COP 4,7

Takie wyniki wyszły po małym liftingu MEETINGA -wymiana kapilary na TZR , i zastosowałem większy wymiennik płytowy DZ , hoć wymiennik jak twierdzi chłodnik nie koniecznie trzeba było wymieniać

No więc tak

[ATTACH=CONFIG]216488[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216489[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216490[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216491[/ATTACH]

1 moc cieplna w kw wyświetlona przez ciepłomierz

2 pobór energii elektrycznej pobieranej przez MEETINGA wraz z pompkami obiegowymi , ciepłomierz dławił za bardzo przepływ wody na podłogówkę więc zastosowałem większą o 80 wat pompkę obiegową

3 temperatura zasilania podłogówki

4 temperatura DZ

WNIOSEK- 7,16/1,589 więc COP 4,5 , po zmianie pompki obiegowej mniejszej o 80 wat 7,16/1,509 COP 4,7

Takie wyniki wyszły po małym liftingu MEETINGA -wymiana kapilary na TZR , i zastosowałem większy wymiennik płytowy DZ , hoć wymiennik jak twierdzi chłodnik nie koniecznie trzeba było wymieniać

A przed wymianą wymiennika i kapilary jaki COP był?

COP=4,7 to jest pikuś.

Jedna z firm chińskich (Clitech) stosuje 2 wymienniki GZ - jeden do ciepłej wody, drugi do CO, i przy chłodzeniu aktywnym COP wychodzi 8,7 do 8,9 (z odzysku ciepła).

COP=4,7 to jest pikuś.

Jedna z firm chińskich (Clitech) stosuje 2 wymienniki GZ - jeden do ciepłej wody, drugi do CO, i przy chłodzeniu aktywnym COP wychodzi 8,7 do 8,9 (z odzysku ciepła).

Nie wiem nie mierzyłem .

Ja nie grzeję domu COP-em tylko mocą grzewczą PC. Widzę po twoich wypowiedziach na forum że lubisz wędrować pod górkę , którą sam sobie usypujesz .To ja ci powiem tak , jeśli budujesz dom mocno energooszczędny , a widzę że ma być jeszcze lepiej ocieplony od mojego , to nie ma żadnego sensu pakować jakiś ogromnych pieniędzy na system grzewczy. Ja zainstalowałem pc , ale za śmieszne pieniądze w stosunku do niektórych forumowiczów , doszedłem do wniosku , skoro dom ma naprawdę niewielkie zużycie energii na ogrzewanie , to nawet pc z cop rzędu 2,5-3 to już i tak rewelacja .Jeśli dom potrzebuje na ogrzanie dajmy na to 3000 kw , to jeśli cop pc będzie 2,5 to zapłacę za sezon grzewczy 3000/2,5 * 0,5 pln za kw czyli 600 pln, jeśli cop pc będzie 4,5 to zapłacę 3000/4,5*0,5 pln czyli 333 pln prawie 50% mniej ale co to są za pieniądze , na pewno nie warte instalacji pc za 60000 pln , jak to niektórzy forumowicze mają wyceny. Prawda jest taka że w przypadku mojego domu wystarczyło dorzucić jakieś 5000-6000 pln na izolację więcej , WM z castoramy za jak pamiętam 2400 pln , okna lepsze niż w projekcie - u mnie z MS okna o U 0,9 ZA 12000 z montażem i mam dom o zużyciu energii dużo poniżej 40w/m2 , a w takim przypadku nie potrzeba szukać jakiś cudownie rewelacyjnych źródeł ciepła ., za kosmiczne pieniądze.

Dlatego kupiłem za śmieszne pieniądze pc Meetinga , wielu mnie straszyło że się szybko popsuje , i serwis z chin nie przyjedzie , ale jakoś się nie psuje , a części są dostępne w standartowej ofercie praktycznie każdej hurtowni chłodniczej , dwa sezony grzałem pc na kapilarze , wystarczała do ogrzania domu w bardzo przyzwoitych kosztach . Ale po doświadczeniach kol. Doreckiego , jakoś przemyślałem temat , skoro można za niewielkie pieniądze poprawić osiągi pc , to czemu tego nie zrobić. Przy czym muszę przyznać , że na kapilarze pompa śmigała na prawde poprawnie do momenty zasilania DZ gdzies do 6*C poniżej już dłużej dochodziła do większych tem zasilania gz , choć było to wystarczające do ogrzania mojego domu.

Natomiast te pomiary zamieściłem na forum żeby pokazać że osiągami Chińska pc wcale nie jest gorsza od tzw markowych pc za raczej jednak za duuużo większe pieniądze.

Witam.

Kol. Jabloch. Super,że masz teraz ciepłomierz. Czy możesz podać jego wyniki z kapilarą?

Nie wierzę,że dorecki napisał jakieś pierdoły , a Ty wziąłeś się natychmiast za przerobienie PC.

Teraz Twój COP to jest lepszy niż dane techniczne niejednej markowej pompy ciepła.Czy jest to już wynik w trakcie stabilnej, dłuższej pracy, czy tylko chwilowy odczyt?

Jakie przepływy masz w instalacji DZ? Jeśli chodzi o charakterystykę pompy obiegowej , to nie jest to wiarygodne /rzeczywiste/.

U mnie na razie udało się uzyskać przepływ DZ rzędu 1200 l/h, mimo,że z charakterystyki wynikałoby 3000 l/h. skoro wsadziłes większy wymiennik - to masz większe opory instalacji więc musi byś większa pompa obiegowa DZ ?

Może Twoje przeróbki meetinga pomogą w uzyskaniu lepszych parametrów.

Pompa c.o. z zaworem u mojego kolegi teraz: DZ 7/5; przepływ 1200 l/h; GZ 28/22 przepływ ok 700l/h 5,2 kW mocy pobór prądu ok 1,5 kWh z pompami obiegowymi .

Pompa z kapilara pracuje jako cwu - jest super zadowolony - ogromna ilość ciepłej wody nawet 65* goraca / zasilanie od pompy c.o. rzędu 27*.

Z moich dotychczasowych doświadczeń wynikałoby,że z pompy ciepła"markowej" czytaj duuużo droższej możnaby uzyskać wyniki rzedu 10 do 15 % lepsze.

Ale skoro już ktoś ma meetinga, to nie ma sensu wymieniac teraz - dopiero gdy wyeksploatuje się kupić rzeczywiście coś lepszego.Dobrze myślę?

Pozdrawiam

COP=4,7 to jest pikuś.

Nie wiem nie mierzyłem .

Ja nie grzeję domu COP-em tylko mocą grzewczą PC. Widzę po twoich wypowiedziach na forum że lubisz wędrować pod górkę , którą sam sobie usypujesz .To ja ci powiem tak , jeśli budujesz dom mocno energooszczędny , a widzę że ma być jeszcze lepiej ocieplony od mojego , to nie ma żadnego sensu pakować jakiś ogromnych pieniędzy na system grzewczy.

Wyluzuj jbloch :-) Wszyscy wiedzą - a przynajmniej próbują przekonać - że produkty inne niż niemieckie i francuskie są niedobre. Wiadomo, że niemieckie czy francuskie firmy nie obniżą cen, bo jak wtedy uzasadnią dotacje rzędu 3 tys. euro (Niemcy) do każdej pompy?

U naszych sąsiadów wyższe zarobki, a do tego pompy o połowę tańsze, nic dziwnego że nabierają popularności.

W naszym kraju niestety klient zdany jest na własną pomysłowość. Niektórzy sami budują, inni importują itp. A nasze kochane firmy instalatorskie trzęsą 4 literami, żeby nie stracić autoryzacji Viesmanna i Danfossa. Stąd takie niepochlebne opinie o tańszych pompach :-)

Uważam, że pompy ciepła powinny być tańsze niż lodówki - bo co prawda mają większą sprężarkę, ale sama budowa prostsza a ilość operacji produkcyjnych i materiału zdecydowanie mniejsza. A jeśli chodzi o produkty chińskie, to co prawda różnią się 10-krotnie ceną od europejskich, ale COP-em tylko o 0,2 - 0,4. No i zaletę mają taką, że jak padnie sprężarka, albo coś innego, to zamiennik kosztuje grosze, a w firmowej taniej będzie kupić całą nową pompę ciepła, bo cena sprężarki z wymianą to naście tysięcy.

Edytowane przez maciejzi

Witam.

Kol. Jabloch. Super,że masz teraz ciepłomierz. Czy możesz podać jego wyniki z kapilarą?

Nie wierzę,że dorecki napisał jakieś pierdoły , a Ty wziąłeś się natychmiast za przerobienie PC.

Teraz Twój COP to jest lepszy niż dane techniczne niejednej markowej pompy ciepła.Czy jest to już wynik w trakcie stabilnej, dłuższej pracy, czy tylko chwilowy odczyt?

Jakie przepływy masz w instalacji DZ? Jeśli chodzi o charakterystykę pompy obiegowej , to nie jest to wiarygodne /rzeczywiste/.

U mnie na razie udało się uzyskać przepływ DZ rzędu 1200 l/h, mimo,że z charakterystyki wynikałoby 3000 l/h. skoro wsadziłes większy wymiennik - to masz większe opory instalacji więc musi byś większa pompa obiegowa DZ ?

Może Twoje przeróbki meetinga pomogą w uzyskaniu lepszych parametrów.

Pompa c.o. z zaworem u mojego kolegi teraz: DZ 7/5; przepływ 1200 l/h; GZ 28/22 przepływ ok 700l/h 5,2 kW mocy pobór prądu ok 1,5 kWh z pompami obiegowymi .

Pompa z kapilara pracuje jako cwu - jest super zadowolony - ogromna ilość ciepłej wody nawet 65* goraca / zasilanie od pompy c.o. rzędu 27*.

Z moich dotychczasowych doświadczeń wynikałoby,że z pompy ciepła"markowej" czytaj duuużo droższej możnaby uzyskać wyniki rzedu 10 do 15 % lepsze.

Ale skoro już ktoś ma meetinga, to nie ma sensu wymieniac teraz - dopiero gdy wyeksploatuje się kupić rzeczywiście coś lepszego.Dobrze myślę?

Pozdrawiam

Nie podam wyników z kapilarą , bo nie mierzyłem .

Nigdy nie twierdziłem że piszesz pierdoły, wcale nie wziąłem się natychmiast za przerabianie pc.. Fakt jest też taki że mamy jednak inne meetingi , a wynika to z tego że moja jednak ma inny gaż , inną sprężarkę .Tak jak wcześniej pisałem , wystarczała do ogrzania mojego domu , przy przyzwoitych kosztach, wszak zamieściłem swoje fak. za prąd.Dzięki twoim doświadczeniom , zacząłem trochę dogłębniej badając sprawę i doszedłem do wniosku , że jednak z TZR Meeting będzie się lepiej spisywał , przy niskich temperaturach DZ ,

Teraz wcale nie mam lepszego COP niż markowe PC , przy takich tem DZ , wszystkie pc gruntowe maja taki , lub . większy COP. Norma wskazuje że COP PC podaje się przy tem DZ 0 *C , I przy tem GZ 35*C ( chyba że się mylę ) i oczywiście do COP wlicza się też prąd pobierany przez pompki obiegowe ( a z tym już niektórzy producenci różnie kombinują) Jeżeli teraz zasilanie DZ jest na poziomie 13*C to logiczne jest że COP jest lepszy niż ten podawany przez producenta według normy, Fakt jest też taki że Meetingi mają podawaną moc cieplną przy 14-15*C , czyli taka pc 7 kw według europejskiej normy ma moc około 5 kw , ale to wcale nie musi oznaczać że COP ma 2. U mnie pod Szczecinem jednak zimy są łagodne , nigdy nie zeszdłem z tem DZ poniżej 3*C , choć może to też wynikać z zapotrzebownia mojego domu na ciepło .Fakt jest też taki,że nawet w lutym , jak włączałem PC , po kilku godzinach przestoju , to przez pierwsze gdzieś tak 40 min , tem DZ była na poziomie 5*C , dopiero później spadała DO 3*c , co każe mi wyciągnąć wniosek że jednak tem gruntu mam wyższe niż podaje się że w lutym jest na głębokości 2m 3-4*C

Nie wiem jakie mam przepływy w DZ , wiem co pokazuje sterownik , a pokazuje dokładnie to samo co w poprzednich dwóch sezonach grzewczych o tej porze roku.Dlaczego twierdzisz że jest to nie rzeczywistę ? Jak dla mnie to coś raczej ty masz nie tak skoro masz już mocno minusowe temperatury w DZ , to raczej jest nie rzeczywiste - popatrz na innych użytkowników pc , chyba nikt nie ma minusowych tem. Nie rozumiem twoich problemów z zasilaniem w odpowiedną ilość m3 wody w DZ.tE 3000L/H TO NA JAKIEJ JEST WYSOKOŚCI SŁUPA WODY. Jak nie zasilisz pc taką ilością wody jak podaje instrukcja, to raczej nie uzyskasz jakiegoś uczciwego COP-u.

Nie wiem czy mam większe opory większego wymiennika , mnie się wydaje że mam mniejsze opory przepływu.

Te dane które zamieściłem były po dwóch dniach testów

10-15% lepsze wyniki z markowej - być może - ale za jakie pieniądze?Ile by to pozwoliło zaoszczędzić mi w realnej kwocie pieniążków za sezon grzewczy ? Gdzieś tak 150pln , POMYŚL CZY SKÓRKA WARTA WYPRAWKI. Fajnie zauważyłeś koszt ewentualnej naprawy pc ::Dhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

Wcale nie mam zamiaru wymieniać meetinga bo niby dlaczego?Tani jest , grzeje mi tanio dom , nieawaryjny jak na razie , a i raczej nie spodziewam się szybkiej wymiany na nowa pc , jak już to lepiej parę groszy wrzucić w części i naprawić .

Tak w ogóle, to wg producentów zza Odry najlepiej jakby w Polsce w ogóle się nie sprzedawało pomp ciepła. Niemiec by kupił za 6 tys. euro, dostał 3 tys. euro dofinansowania, po gwarancji sprzedał - szczęśliwemu Polakowi za 2 tys euro.

Czyli łącznie by zapłacił 1 tys. euro za pompę.

Następnie kupiłby następną i dostał 3 tys. euro dofinansowania. Sprzedaż rośnie, wszyscy szczęśliwi.

A jak Polakowi padnie używana PC, to sobie naprawi, wyklepie - nie zawraca głowy producentowi ani niemieckim instalatorom. Ewentualnie kupi drugą taką samą za 6 tys. euro bez dofinansowania. Idealny system :grin:

Efekt: u nas PC to ekskluzywny towar, a nad osiedlami zimą unosi się czarna chmura z palenia ekogroszku :smile:

Tak w ogóle, to wg producentów zza Odry najlepiej jakby w Polsce w ogóle się nie sprzedawało pomp ciepła. Niemiec by kupił za 6 tys. euro, dostał 3 tys. euro dofinansowania, po gwarancji sprzedał - szczęśliwemu Polakowi za 2 tys euro.

Czyli łącznie by zapłacił 1 tys. euro za pompę.

Następnie kupiłby następną i dostał 3 tys. euro dofinansowania. Sprzedaż rośnie, wszyscy szczęśliwi.

A jak Polakowi padnie używana PC, to sobie naprawi, wyklepie - nie zawraca głowy producentowi ani niemieckim instalatorom. Ewentualnie kupi drugą taką samą za 6 tys. euro bez dofinansowania. Idealny system :grin:

Efekt: u nas PC to ekskluzywny towar, a nad osiedlami zimą unosi się czarna chmura z palenia ekogroszku :smile:

Niekoniecznie , Niemców interesuje sprzedaż jak największej ilości pc w Polsce , w końcu mają tu taki zarobek na pc , że mają z czego dopłacać niemieckiemu inwestorowi. Taka sytuacja , to jednak nie jest jakieś świństwo ze strony NIiemców , tam się dba o zwykłego zjadacza chleba i o ekologię , a my to jak by nie patrzyć to im , pośrednio, finansujemy., ale to wszystko przez głupotę ludzi nami rządzących , i przez głupotę niestety nas inwestorów.U nas bardzo wielu inwestorów , jest bardzo podatna na reklamę , i kupi każde goowno , nawet z chińskimi bebechami , byle miało firmową nalepkę , i żeby było drogie , bo według wielu to oznaka jakości,Mój znajomy sprzedawał kiedyś amerykańskie odkurzacze w Polsce , nawet bardzo dobrze mu szło , najlepsi klienci , to byli przeważnie emeryci i renciści , brali pożyczki , żeby jakoś zapłacić te 5000 pln za odkurzacz, przecież w końcu taki rewelacyjny , amerykański , i jak teraz będą mieli czysto w domu:D. Ciekawostka taka że w Ameryce firma miała straszne kłopoty ze sprzedażą odkurzaczy bo dla amerykanów za drogie to było,

U nas bardzo wielu inwestorów , jest bardzo podatna na reklamę

Zbyt wielu nie ma - podobno wg oficjalnych danych pomp ciepła gruntowych montuje się rocznie 400 sztuk w całej Polsce......

400 inwestorów kupuje pompy bez rabatu i bez dofinansowania, mimo średnio niższych zarobków w Polsce. Czyli my kupujemy PCi po 6 tys. euro, a Niemcy i Francuzi po 1 tys. euro (licząc z dofinansowaniem i sprzedażą używanego sprzętu). W ten sposób to nigdy się nie upowszechni :-)

Kotłów na ekogroszek i gaz 200.000 rocznie się sprzedaje :-)

No to mamy jak mamy, ekogroszkiem ludzie palą w domach, ręcznie -- zamiast w elektrowniach, z wyższą sprawnością i z filtrami na kominach.

No ale niektórzy nasi kochani instalatorzy wolą sobie zamontować po 2 pompy ciepła rocznie i pisać w internetach jaka ta chińszczyzna jest "be" :-D Mają widocznie dużo wolnego czasu :-)

Na podstawie obserwacji tej PCi chińskiej, którą zamontowałem, to sprzęt całkiem porządny, markowe podzespoły (sprężarka Copeland, zawór rozprężny elektroniczny, styczniki japońskiej firmy, zabezpieczenia), równo wszystko zamontowane, dokładnie, duży parownik. To tak z punktu widzenia użytkownika.

Edytowane przez maciejzi

1000 Euro.... sa na to jakies dowody czy tylko zalozenia i zgadywanki? Jaki rodzaj PC ? Jakie PC kosztuja 1000 Euro? Zwlaszcza we F i D?

6 tys euro cena wyjściowa - 3 tys euro dofinansowania.

Po kilku latach Niemiec lub Francuz sprzedaje Polakowi używaną PCi za 2 tys euro. Czyli łącznie zapłaci 1 tys. euro.

Polak jest szczęśliwy - póki mu sprężarka nie padnie. Niemiec lub Francuz kupuje następną PCi za 6 tys. euro. Dostaje 3 tys. euro dofinansowania i tak w kółko... A Polak sobie albo wyklepie sprężarkę w garażu albo kupi nową niemiecką lub francuską PCi za 6 tys euro. Bez dofinansowania. Bo przecież już ma instalację do niej.

:popcorn:

Niemcy:

http://timmler.pl/aktualnosci.16.1.DOFINANSOWANIE-INSTALACJI-Z-POMPAMI-CIEPLA-W-NIEMCZECH-

• 1600 euro lub 1300 euro dla pomp ciepła powietrze / woda w zależności od jej mocy znamionowej
  • 2800 euro do nawet 11800euro dla pomp ciepła solanka/woda w zależności od mocy znamionowej
  • 500 euro dla systemów z buforem ciepła z minimum pojemności 30 lit/kW
  • dodatkowe zwiększenie dofinansowania dla budynku nisko energetycznego w których zapotrzebowanie ciepła nie przekracza 55 kWh/m2rok

We Francji także istnieje program dofinsowania, w Anglii ma być wprowadzony (

http://www.cire.pl/item,79101,1,0,0,0,0,0,w-wielkiej-brytanii-bedzie-dofinansowania-do-ciepla-z-oze-przekazywanego-przez-pompy-ciepla.html )

Ale trochę odchodzimy od tematu :-) Generalnie chciałem przekazać taką swoją opinię, że póki nie ma dofinansowania to realnie rzecz biorąc, jak na polskie warunki, pompa ciepła z innego kraju niż Niemcy, Szwecja czy Francja, czyli z Chin, też jest OK, zwłaszcza że często na tych samych podzespołach. :-)

Kotłów na ekogroszek i gaz 200.000 rocznie się sprzedaje

Ale tu dokładnie o to chodzi , że jak się ma kawałek działki na DZ poziome , to instalując chińską pc ,wcalę koszt inwestycji nie musi być droższy niż koszt montażu pieca z podajnikiem . Mi osobiście nogi się ugięły jak sąsiad ,rozpromieniony na twarzy , opowiada jak świetnie mu się sprawdza piec z podajnikiem który nabył za 12000pln , a i latem fajna sprawa ,raz na parę dni wrzuci węgiel i ciepłą wodę też ma.

Kotłów na ekogroszek i gaz 200.000 rocznie się sprzedaje

Ale tu dokładnie o to chodzi , że jak się ma kawałek działki na DZ poziome , to instalując chińską pc ,wcalę koszt inwestycji nie musi być droższy niż koszt montażu pieca z podajnikiem . Mi osobiście nogi się ugięły jak sąsiad ,rozpromieniony na twarzy , opowiada jak świetnie mu się sprawdza piec z podajnikiem który nabył za 12000pln , a i latem fajna sprawa ,raz na parę dni wrzuci węgiel i ciepłą wodę też ma.

Tak, spoko, a elewacja szara po 5 latach. Filtry w rekuperatorze czarne.

Jeśli chodzi o koszty - to się zgodzę. Pompa ciepła + kolektor dolnego źródła wyszło mi mniej niż kocioł na gaz, nawet bez komina, tylko licząc z wyrzutem spalin przez ścianę i przyłączem gazowym, a także mniej niż kocioł z podajnikiem na ekogroszek i komin do tego, nawet nie licząc dodatkowego miejsca na składowanie węgla.

Sorki, ale w dzieciństwie mieszkałem w domu opalanym węglem, piecami kaflowymi, i do takiego średniowiecza nie chcę wracać :-) A że nie jestem jednym z kilkustet Wybrańców, których stać na kocioł CO za 30 tysiaków, no to chyba się tego nie muszę wstydzić :-)

----

Edit: a najlepiej zrobił mój teść, bo zainstalował PCi z systemem EVI, czyli nawet kolektora DZ nie musiał robić, a ogrzewanie mu wyjdzie podobnie. PCi powietrzna, z Chin, z wtryskiem czynnika, grzeje do -25*C na dworze, COP całoroczny pod 3,0.

:-)

Edytowane przez maciejzi

http://www.tchik.com.pl/archiwum/2007/1/EMERSON.pdf

Oczywiście nic nie mam przeciwko jakiejkolwiek firmie czy to produkcyjnej czy instalatorskiej :-) Tylko uważam, że im więcej PCi tym lepiej dla wszystkich graczy tego rynku i przede wszystkim użytkowników :-)

Edytowane przez maciejzi

No dokładnie - importowana pompa ciepła nie jest zła, bo to pompa ciepła. Jak kogoś nie stać na wydatek 30 tys. to nie musi kupować kotła na ekogroch, bo przecież nawet jak zamontuje tańszą pompę, to będzie potrzebować jakichś elementów instalacji, serwisu, a ew. w przyszłości kupi niemiecką czy francuską czy szwedzką PCi. Jak na początku inwestor zamontuje ekogrocha (bo tania PCi jest "be", jak mawiają niektórzy instalatorzy) to raczej nie ma co marzyć, że go kiedykolwiek wymieni na PCi :-D, bo będzie miał instalację wysokotemperaturową Edytowane przez maciejzi

No jest... do domku z bardzo malym zapotrzebowaniem moze i jest OK.... nie jest to moze P czy D ale i kosztuje tylko % z tego...

Inverter nie ma tylu "stopni" regulacji co inne PC... Nie reguluje mocy zbyt plynnie... ponoc...Niektorzy narzekali na moc mniejsza anizeli deklarowana.

Nie ma funkcji regulacji temp na zasilaniu wzgledem pogody etc... no ale cena :)

Jak czytalem to sa ci co sobie chwala... a sa ci co by woleli kupic cos innego pomimo ceny.

W S ma chyba 5 lat gwarancji na wszystko... komus padla doslownie przed uplywem... dostal calkiem nowa... Tym sposobem mozna miec tania PC na dluuugo :)

Faktycznie b. tania :)

2x za drogo ;-)