vega1 11.10.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 tania?? 7000 zł to nie jest tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.10.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Jak na elektryczny piecyk przeplywowy ze wspomagaczem spreżarkowym to nawet 3 tys to za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.12.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Trzeci sezon grzewczy rozpoczęty , od 01/10/2013 do 01/12/2013 230 kw na co . Jakoś na razie chinka działa , grzeje chałupę , jeszcze kopyt nie pokazała i raczej na razie na to się nie zanosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 11.12.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 oczywiście masz racje, że cena zakupu nie daje zawsze gwarancji wysokiego COP, ale nie zgodzę się z tym tylko przy Meetingu i jemu podobnych. Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Jak chcecie to więcej ma maila, nawet kontakty do szczęśliwych posiadaczy Meetingów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Henderson nie neguję twoich doświadczeń z powietrznymi Meetingami , ja tylko opisuję swoje doświadczenia z moim Meetingiem , gruntowym . A w mojej chince nie było nawet namiastki pożaru , żadnych pękających rur , póki co zawór się nie zablokował , w gazie wody nie ma , przynajmniej tego na wzierniku nie widać , niw wiem ile decybeli hałasu jest ,b o jakoś nie słychać fakt w salonie nie syoi , fakt jest słyszalnie głośniejsza praca niż lodówki/zamrażarki (chociaż te też są chińskie Ariston bodajże) i nic mi żadnym plastikiem nie śmierdzi . Przy cenie 4000 pln to w zasadzie opłaca się przed uruchomieniem wezwać (jak kto chce) chłodnika , niech wymieni filtr gazu , wziernik gazu , a nawet sam gaz , wtedy będzie się spać spokojniej , a cena w dalszym ciągu bardzo atrakcyjna. Może w przyszłym tygodniu znajomy uruchomi Meetinga , co prawda trochę innego niż mój , zobaczymy czy też będzie działał tak poprawnie jak mój. Wystarczy też trochę poczytać różne fora budowlane , tam też jest sporo ,, uszczęśliwionych"" posiadaczy markowych pc , zainstalowanych przez wyspecjalizowanych instalatorów a efekt jest np taki :W maju 2008 r. postanowiłem zainstalować pompę ciepła Danfoss. Zamówienie i dostawa: Na podstawie danych o istniejącym systemie i potrzebach, Danfoss polecił pompę powietrzną DHP-A. Obiecana dostawa w ciągu 2 tygodni, rzeczywista po 4 miesiącach, zły typ, trzeba było odesłać. Danfoss nie podpisuje umowy bezpośrednio tylko wyłącznie przez autoryzowany serwis – jak to niebezpieczne patrz dalej. Montaż, październik 2008: Trzeba zlecić autoryzowanemu serwisowi, z listy Danfoss. Montaż trwał praktycznie dwa lata, ponieważ autoryzowany technik nie wiedział jak włączyć pompę do istniejącej instalacji. Na każdym etapie był nadzorowany przez pracownika Danfoss, odbierającego prace. Mimo to, wszystkie błędy montażu i wady urządzenia musiałem wykrywać sam w trakcie prób eksploatacji. Próby eksploatacji: pompa, jedno z najdroższych takich urządzeń na rynku, za 10.000 Euro, zgodnie z deklaracją producenta powinna zapewnić: duże oszczędności energii, możliwość współpracy z istniejącym systemem ogrzewania gazowego, możliwość indywidualnej regulacji oraz wieloletnie niezawodne działanie. Żadne z tych kryteriów nie zostało spełnione. Urządzenie jest bardzo zawodne, wymaga nieustannych wizyt serwisantów w każdym sezonie. Niektóre awarie tylko zatrzymywały urządzenie ale inne były potencjalnie śmiertelnie groźne dla użytkownika (np. awaria pompy wodnej wewnątrz urządzenia, powodująca zalanie instalacji pod napięciem i rozlanie wody w pomieszczeniu). Urządzenia nie dało się zintegrować z istniejącym systemem ogrzewania gazowego, co więcej zdegradowało ten system, ponieważ konieczne było pozbawienie go sterowania i automatyki. Sama pompa ciepła okazała się niesterowalna, bez możliwości regulacji temperatury w domu. Bezwładność jest kilkugodzinna, co powoduje, że najsłabiej grzeje w dzień a najmocniej w nocy. Użytkownik nie ma wpływu na bieżące parametry pracy, ingerencja manualna daje efekt dopiero po wielu godzinach.Urządzenie, jeśli w ogóle działa, to tylko w temparaturach dodatnich. Około 0C system co staje się bardzo mało wydajny, przy -8C urządzenie trzeba całkowicie wyłączyć, mimo, że producent gwarantuje pracę do -20C. Urządznie nie może być w ogóle używane przy niskiej temperaturze (nawet gdyby było sprawne) przez co najmniej 6 tygodni w roku, wtedy kiedy jest najbardziej potrzebne, o czym producent nie informuje.Urządznie nie daje żadnej długoterminowej oszczędności energii. To co ewentualnie osiągane jest przy ogrzewaniu wody latem, tracone jest przy braku działania lub wadliwym działaniu zimą. Typowy „sezon grzewczy”: W ostatnim sezonie (listopad 2012 – marzec 2013) pompa działała tylko przez tydzień. Przez kolejne 4 tygodnie trwały próby naprawy. Danfoss sugerował zakup i wymianę kolejnej drogiej części, ale oczywiście bez jasności, czy to cokolwiek pomoże. Ostatecznie pompa została wyłączona całkowicie z systemu. Do dziś nie ma żadnej reakcji Danfoss. Odpowiedzialność Danfoss: Przez pierwsze miesiące nie dostałem żadnej odpowiedzialnej reakcji z firmy, ani z Polski ani z Danii. Przez kolejne 4 lata nie udało się ustalić dlaczego pompa nie spełnia żadnego z kryteriów ani dlaczego po prostu nie działa. Nie udało się ustalić warunków rekompensaty za wadliwy sprzęt. Kiedy zdecydowałem oddać sprawę do sądu Danfoss przypomniał, że mam umowę z autoryzowanym technikiem a nie z Danfoss. Firma odmawia sprzedaży urządzeń bezpośrednio unikając w ten sposób wszelkiej odpowiedzialności prawnej i za wadliwy sprzęt i za nieprawdziwe informacje w materiałach marketingowych. Podsumowanie: urządzenie nie spełnia żadnego kryterium obiecywanego przez producenta. Nie nadaje się do eksploatacji w polskim klimacie. Nie działa w temperaturze poniżej 0C. Nie daje się regulować. Nie daje się włączyć w istniejący system tradycyjnego ogrzewania gazowego. Jest zawodne i wymaga nieustannych napraw. W przypadku awarii może być zagrożeniem zdrowia i życia użytkownika. Klient jest pozostawiony bez pomocy.Wydałem kupę kasy, dałem się nabrać na złom który nie nadaje się do użytku. Producenta nie mogę skarżyć, bo on to przewidział. Może ktoś ma pomysł co z tym zrobić od strony technicznej lub prawnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem skąd znasz ta meetingi, ale dziwne co ma się tam palić i wybuchać, jedyne co by mogło się tam zapalić to sprężarka u n mnie jest copeland, u innych philips, za pewne ponad połowa markowych PC ma te sprężarki. Reszta nie może się nagrzać do takich temperatur aby stopić plastyk którego tam prawie nie ma, u mnie ta pompa osiąga max 55*C na powrocie na zasilaniu gdzieś ponad 60, jak by osiągała więcej to wybiła by w pień tą markową konkurencje nie tylko ceną ale możliwościami. Najbardziej u sprzedawców zazwyczaj budowlanki i AGD rozwija się ten sam model reklamy produktu, wciskają klientowi jakie to chińskie złe, a najmniej mówią o jakości produktów które sprzedają, oczywiście zawsze te markowe nie wiadomo co kryje się za słowem markowe, markowe to tylko te które oni mają podpisane umowy są najlepsze, co dziwniejsze markowa u jednego to nie markowa u innego a on jej nie sprzedaje bo to oczywiście syf. Kupiłem bardzo dużo markowych rzeczy i dawno przekonałem się, że to przereklamowany syf gdzie gwarancją i obietnica serwisu można sobie d... podetrzeć, pozdrawiam serwisy PHILIPS, SAMSUNG, SIEMENS, ZELMER przede wszystkim i ich 5 letnie gwarancje, ich syf w śmietniku. Z resztą nie miałem do czynienia ale podejrzewam że niczym nie odstają od reszty, towar należy samemu ocenić, od tego są fora itp... a gwarancja to zazwyczaj im większa firma tym lepsi prawnicy, życzy się powodzenia. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Dosyć sporo się nawalczyliście z tymi Meetingami, ja nie miałem tyle problemu, kupiłem swoją 3 lata temu, mam MDS30D, ja na swoją czekałem 3 miesiące, ale nie brałem co na magazynie tylko sobie sam dobrałem konfiguracje, sprężarka copeland 3 fazowa, tubowy wymiennik ciepła, nie jestem instalatorem ale rury mnie nie przerażają nie należę do ludzi którzy nie wiedzą nawet jak sobie kibel przepchać, swoją PC zainstalowałem sam, oczywiście instrukcja jest tam skąpa, ale w sumie prostota urządzenia nie wymagała absurdalnych instrukcji, u mnie w ogóle naklejki od rur były źle po naklejane ale logicznie poprzestawiałem je, szło to zauważyć, czytając ta forum doszedłem, że ma 3 lata odwrotnie DZ, muszę to zmienić. Nikt nie wymagał super komisji, armii instalatorów aby zedrzeć kolejne 20 tys, bo inaczej utracę gwarancję. U mnie nie było problemów z pompą, szkoda że nie wiedziałam o tym zaworze, bym go sobie zażyczył na starcie, ja kupiłem ją do systemu woda-woda, a 3 lata temu nie było wcale do woda-woda, zazwyczaj te markowe z półki 20-50tys tylko solanka-woda, glikol-woda, woda-woda była odradzana i jakie kol wiek inne rozwiązanie naruszało gwarancje, teraz nie wiem jak jest, nie śledzę tematu, ale wtedy jak firma miała taką możliwość to trzeba było dowalić jeszcze 20tys za inny wymiennik, czyli mieli PC za kosmiczne ceny możliwości nie wielkie, no może wypasiona obudowa dla tych którzy ją chcieli zamontować w pokoju, tak na wypadek jak by wpadli sąsiedzi, i sterownik z kupą możliwości ale i tak nie pasujący do instalacji użytkownika. Co do sterownika to był atut każdej firmy, jakby to najważniejsza część pompy była, super komputer, cenowo przewyższał wielokrotnie nie jednego laptopa a funkcje miał zegarka, ale jak dawałem projekt mojej kotłowni to zazwyczaj nie pasował do solara i sterowania buforem, kominkiem itp, a takie funkcje dawał sterownik za 400zł IB-TRON do sterowania kotłownią, wystarczyło że ich super układ miałby jedynie funkcje kontroli pracy kompresora i włączenie za pomocą zewnętrznego sterownika który każdy użytkownik dobiera sam do potrzeb całej swojej kotłowni, a tak mamy 5tys meeting + super sterownik do wszystkiego czyli do niczego + kolorowa obudowa = super PC za 60tys. Sama pompa miała wyszczególnione, że ma działać jako woda-woda i dlatego wasze problemy z mocą, system dwie studnie daje wodę przez cały rok 13*C i w tych temperaturach u mnie pompa działa dobrze i tak było w specyfikacji tej pompy, może dlatego u mnie działa to dobrze, po prostu zastosowaliście złe źródło, była kapilara bo dwie studnie ma stałe warunki, może instalacja TZR u was pomoże sam jestem ciekaw, bynajmniej dla nowo kupujących teraz sprawdzałem jest w opcji. Co do sprzedawców to raczej nie doradzą ale tak jest we wszystkich sklepach nawet tych serwujących drogie i markowe produkty. Ja szukałem PC tak do 20 tys, ale każdy producent w tej cenie nie chciał słyszeć o woda-woda, jak już to wymiennik droższy od samej pompy, bo to jakiś super niby specjalny, a tu kupowałem w KENO-ENERGY, dali co chciałem i to bez dopłat, zły jestem teraz tylko o ten TZR, bo za 200zł to bym sobie też zażyczył i zawór 4 drożny, u mnie nie potrzebny ale by było i ok, a może bym kiedyś sobie klimę dorobił w domu itp..., jeść nie woła, no ale wszędzie trzeba troszkę poczytać zanim coś się kupi. Teraz jestem ciekaw czy jest jakaś różnica z TZR i z kapilarą, chodzi mi o przewidziany zakres temperatur DZ, kolega jbloch zbadał to na mds20d ale tylko po założeniu TZR, może ktoś ma modelu z kapilarą, bo ja mam mds30 inne moce, a jestem ciekaw czy jest sen zakładać tan TZR przy moim DZ, może to wpływa na GZ, bo u mnie ładuje podłogówkę tak w temp 30-40*C, wyłącza się podłogówka i doładowuje bufor z CWU do 50*C, gdzis tak ponad 30min pracuje na GZ do 50*C, może tu by coś ten zawór dał, bo jeżeli nie to raczej nie chcę czegoś takiego instalować teraz, chłodnik więcej skosi niż to warte, i nie psują się rzeczy których nie ma. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Widzę że się niektórzy męczyli z przyłączeniem zewnętrznego sterowania, ja także miałem ten problem bo w nocnej taryfie i poziomem załadowania bufora steruje zewnętrzny sterownik, ale znalazłem rozwiązanie, wyciągnąłem wejście I01, linkage control, zwarcie powoduje załączenie cyklu grzania pompy, rozwarcie wyłączenie, może być do sterownika pokojowego, dodatkowo jest alarm i odszranianie, ja myślałem że alarm by włączał alternatywne źródło aby nie wychłodzić domu jak cios się stanie, ale do tej pory mam problem z alternatywnym źródłem i jakoś nie spieszy mi się z tym rozwiązaniem, jeszcze nie miałem awarii. Jak kogoś interesuje to mogę przesłać mój pdf, jak ktoś nie dostał instrukcji w pdf sterownika. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 11.12.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tak jak piszesz cyt; ' ale logicznie poprzestawiałem je, szło to zauważyć, czytając ta forum doszedłem, że ma 3 lata odwrotnie DZ, muszę to zmienić. Nikt nie wymaga, - to jeśli miałeś odwrotnie podłączone DZ to sprawnośc układu spadłaby do ok. 1,6..1,8 COP oraz spadek mocy nawet o 60%. Ja osobiście 2 razy pomyliłem DZ i wiem jak spada wydajność. Pytasz skąd pożar w Meetingu;-blokujące się przekazniki od sprężarek i grzałek, czyli sprężarka pracuje non-stop pomimo niepracujących już pomp obiegowych, brak termików, itp.-zwarcia między przewodami 380v-przewody el. do sprężarek o niepoprawnej grubosci, przegrzewanie się ich nawet do czerwoności -kabel oporowy parownika grzejący non-stop bez termika i termostatu-silniki wentylatorów powodujące zwarcia i przegrzania na uzwojeniach itpW Francji w 2009 roku porażenie prądem człowieka pływającego w basenie, basen podgrzewany MeetingiemMeeting to klasyka bubli i tandety, tu kraj pochodzenia nie ma większego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Mam tubowy wymiennik, może dlatego nie spada COP, wiem z markowych tubowy to luksus + 30tys więcej, jak mi proponowali wtedy sprzedawcy. Stycznik jest na wierzchu, jakiś chyba markowy, kostki obok stycznika także, system kontroli zaniku fazy działa ok, wiem bo nie raz strzeliła mi jedna faza podczas pracy pompy i sprężarka nie stanęła w ogniu, przed wybuchem zabezpiecza bezpiecznik różnicowy i zero, ale nigdy z powodu pompy nie wyskoczył, no może jakby ktoś polał układ wodą. Nawet jest kontrola nieprawidłowego podłączenia fazy, nie trzeba armii serwisantów pompa sama się broni przed błędami instalatora amatora. Sam sterownik kontroluje za niską temperaturę na DZ, i wyciek freonu aby nie zatrzeć sprężarki, chociaż freon mi nie wyciek, tylko raz miałem stan awaryjny jak rozpadły się łożyska markowej Gardeny za 4stuwy, którą wywaliłem i zamieniłam na omnigenę, i masz pompa chinka wykryła ten problem i nie paliła się przy tym żywym ogniem. Po 2 stuwy płaciłem za markowe przepływomierze, które zlałem i zwarłem bo są do d... mam gdzieś użerać się z reklamacją a u tych markowych to najgorzej, i tak pompa ma tyle zabezpieczeń że jak nie ma sygnału zaniku przepływu to wykrywa inny spadku lub wzrostu temperatury. Naprawdę żeby ją zapalić to trzeba zdjąć klapę powymieniać bezpieczniki na gwoździe i wsadzić widelca w elektronikę, ale tego nie przetrwa nawet markowa pompa. Ciekawe jaką ktoś miał instalację skoro zwarcie które może się zdarzyć i w markowych pompach, np przez zalanie wodą spowodowało zapalenie się instalacji, bezpieczniki topikowe podrasowane gwoździami. Cała elektronika i płyta główna jest jak na dłoni, pompę załącza zwykły stycznik pobierając sygnał z płyty głównej, stycznik tak standardowy że stosują go wszyscy nawet ci markowi, za stycznikiem kostka prądowa, ładna nie wiem jakiej marki, 4 przyłącza z ładna pokryweczka zabezpieczająca przed przypadkowym dotknięciem, nic wielkiego ale dosyć się postarali, takie kostki są także w sklepach elektrycznych oferowane do takiego prądu, z drugiej strony gruby zaizolowany kabel do sprężarki dalej Copelan marka już znana. Co ma wybuchnąć, chyba jak ktoś zdejmie pokrywkę od przyłącza faz i wsadzi widelca przy tym mając instalację zabezpieczoną gwoździem to zapalą mu się włosy no i może kawałek kabla do którego użył do przyłączenia pieca jeżeli był to cieniutki kabelek pozostałość po lampce nocnej. Ja mimo bezpieczników zrobiłem porządną skrzyneczkę din przed pompą, zabezpieczenie 3 fazy pompy i dodatkowe zabezpieczenie automatyki, pomp obiegowych wyciągnięte z jednej fazy, jeszcze kilka lampek kontrolnych na din dla bajeru, że działa taka i taka pompka, kosztuje to grosze jak się zna na elektryce, ale tu i elektryk nie zedrze, chyba że to zrobił markowy serwisant. Ale dobre przyłącze prądu wymagane jest i przy tych markowych pompach. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 11.12.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tubowy wymiennik w Chinach jest tańszy nawet 4 razy od płytowego, jego wydajność mizerna w niskich temperaturach, ale wymaga tez kierunku przepływu poniewaz musi pracować na przeciwprądzie. Inaczej klops. Deklaracje zgodności CE dawane przez Meeting są całkowicie fikcyjne, oczywiście, że polski celnik to zaakceptuje, problem wyjdzie jak kogoś taki Meeting zabije, wtedy odpowiada importer. Elektryka w Meetingu nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa EU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 W ogóle cy widziałeś chociaż jedną z tych pomp, może zamiast opluwać chinkę to zareklamujesz zalety swoich produktów, my jako zwykli użytkownicy ocenimy czy jest to coś warte czy to jest nam potrzebne. Rozmowa będzie dużo lepsza nisz jakaś bzdura o palących się domach z chińskim sprzętem i ludzie umierający na raka od chińskiej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tak jak piszesz cyt; ' ale logicznie poprzestawiałem je, szło to zauważyć, czytając ta forum doszedłem, że ma 3 lata odwrotnie DZ, muszę to zmienić. Nikt nie wymaga, - to jeśli miałeś odwrotnie podłączone DZ to sprawnośc układu spadłaby do ok. 1,6..1,8 COP oraz spadek mocy nawet o 60%. Ja osobiście 2 razy pomyliłem DZ i wiem jak spada wydajność. Pytasz skąd pożar w Meetingu; -blokujące się przekazniki od sprężarek i grzałek, czyli sprężarka pracuje non-stop pomimo niepracujących już pomp obiegowych, brak termików, itp. -zwarcia między przewodami 380v -przewody el. do sprężarek o niepoprawnej grubosci, przegrzewanie się ich nawet do czerwoności -kabel oporowy parownika grzejący non-stop bez termika i termostatu -silniki wentylatorów powodujące zwarcia i przegrzania na uzwojeniach itp W Francji w 2009 roku porażenie prądem człowieka pływającego w basenie, basen podgrzewany Meetingiem Meeting to klasyka bubli i tandety, tu kraj pochodzenia nie ma większego znaczenia Nie wiem o czym ty człowieku piszesz - jak któraś z pompek obiegowych stanie , lub pracuje z za małą wydajnością , to na pewno zadziała któreś z presostatów , przynajmniej u mnie działa - sprawdzałem.A nawet jakby nie zadziałał to sterownik wyłączy PC ponieważ będzie za mała lub za duża róznica tem, albo DZ albo GZ - nie pisz głupot proszę . U mnie w Meetingu żaden przekaźnik jeszcze nigdy się nie zblokował, grzałki nie mam w pc , Żadnych zwarć miedzy przewodami nie było , przewody mają odpowiedni przekrój , trochę się na tym znam , przez wiele lat pracowałem w przezwajalni silników elektrycznych. Nie mam kabla oporowego parownika , więc się nie zepsuje , nie mam żadnych wentylatorów , więc się mi chyba nie zepsują. ----W Francji w 2009 roku porażenie prądem człowieka pływającego w basenie, basen podgrzewany Meetingiem--- Jakiś gamoń musiał podłączać tego Meetinga , jak byłby wyłącznik różnicowoprądowy to nikogo by nie zabiło , Jakby gość kąpał by się w super wypasionej wielce markowej wannie z hydromasażem , i doszło by do awarii elektrycznej to też by go zabiło , jak by nie było wyłącznika różnicowoprądowego. Jeden gamoń żle podłączył PC , a drugi wyciąga z tego głupie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jakie niskie temperatury? To dotyczy pomp powietrze-woda, a tam tubowych się nie instaluje. Dla systemu glikol-woda i solanka-woda także nie bo po co? Ja sobie takiego zażyczyłem bo mam woda-woda dwie studnie i wysoki poziom żelaza, system dwój studni daje zawsze temperaturę 13*C, nie ma mowy o wyeksploatowaniu źródła pod koniec roku. Pytałem się markowego dostawcy pomp za 20tys to chciał dodatkowe 20tys za tubowy, a więc skoro tańszy to powinien pompę dać taniej, inaczej bełkotał coś o utracie gwarancji, uznałem mam gdzieś jego markowy bubel skoro jest tak nie wytrzymały, podobnie miałem z zelmerem odkurzaczem, jak padło czyszczenie parą po miesiącu to producent nie uznał 5 letniej gwarancji bo woda nie taka itp... , 2 tys za markowy sprzęt z górnej półki do śmietnika, a tu 20tys do śmietnika, ale tu producent na starcie mówi swoim klientom że nie uzna gwarancji, bo woda mu się nie podoba itp..., z wypowiedzi na innych forach jest że użytkownicy mają poważne problemy aby egzekwować tak wypasione gwarancje, system podłączenia ma bardzo dużo zmiennych i producentowi super markowych rzeczy jest łatwo podważać gwarancje, szczególnie przy naszym systemie sądownictwa i urzędzie ochrony praw konsumenta. Fajnie skoro po zmianie kierunku otrzymam lepsze wyniki, mam 200m2 do ogrania temp 20*C, jak na razie pompa 3kW działa 10 godzin dziennie w najgorsze mrozy przez 30 dni na miesiąc co daje 900KW w taryfie nocnej w kalkulatorze enea daje to poniżej 300zł, w godzinach szczytu wyłącza ją wyłącznik taryfowy i nie pozwala do jej załączenia, 300zł za prąd miesięcznie i ciepło w domu to nie wiele, ale jak obrócę miejscami i twierdzi pan że zaoszczędzę kolejna stówkę to jeszcze bardziej super, i pomyśleć że takie rachunki w cenie instalacji całkowitej 8tys, w cenie jak pieca kandesacyjnego na gaz lub pieca na ekogroszek, mam gaz i od 3 lat naciągnąłem 85 metrów i to przez miesiąc kiedy wierciłem studnie zrzutową w listopadzie grzałem gazem. Skoro masz taką wiedzę, to zamiast negować chińszczyznę śmiesznymi mitami kompromitującymi nie jednego fachowca o palących się kablach od siły, co na zdrowy rozum nawet najmniej doświadczonego użytkownika doprowadza do śmiechu, możesz się wykazać ogromną wiedzą serwisanta markowych pomp i odpowiedzieć na pytanie czy warto u mnie założyć TZR usuwając kaplarę, przy moich parametrach DZ 13*C, cyklach pracy GZ dla CO 30-40*C podłogówki i pół godzinki ładowania CWU i bufora 1000L do 50*C, zakładając że TZR kosztuje 300zł i praca chłodnika 600zł, czy to się opłaca i jakie da oszczędność, liczmy pełną pracę pompy czyli ile więcej zaoszczędzę od tych 300 zł miesięcznie inwestując 900zł i 100 napiwku dla chłodnika. Dzięki za odpowiedź, wiem że nie płaciłem dodatkowe 10-50 tys za serwis, ale by było miło, a inni co zapłacili zobaczą że warto, bo za teksty jakie chińskie złe a nasze dobre to nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 11.12.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Panowie na Meetingu to nie dorobicie się, nie reklamujcie, rozumiem, że chcecie go sprzedawać. Była taka firma w Niemczech GHS co kupowała Meetingi i obkładała go plastikiem by wyglądały na niemiecki wyrób, po 2 latach mieli tak wiele procesów, że prawie zbankrutowali. Meeting to wyrób pompo-podobny jak w PRL czekolada jak ktoś pamieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.12.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Co, jak co, ale termik musi być!Wystarczy, że zespawa styki stycznika i lecimy w kosmos. Żaden sterownik czy presostat nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Panowie na Meetingu to nie dorobicie się, nie reklamujcie, rozumiem, że chcecie go sprzedawać. Była taka firma w Niemczech GHS co kupowała Meetingi i obkładała go plastikiem by wyglądały na niemiecki wyrób, po 2 latach mieli tak wiele procesów, że prawie zbankrutowali. Meeting to wyrób pompo-podobny jak w PRL czekolada jak ktoś pamieta Ło matko , od dwóch lat powtarzam ci że nie jestem zawodowo związany z branżą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Możliwe, że nie pomoże jak styki zgrzeje, no ale stycznik musi być w każdej pompie, rzeczywiście ostatecznie jest i termik, sprężarka copeland go na pewno zawiera, to sprężarka z górnej półki, ma ja większość tych super pomp, po za tym termiki mają nawet najgorsze chińskie czajniki, to bardziej świadczy, że kros tu wypowiada bzdury o wybuchających ogniem PC bo są chińskie, piec gazowy bym się zgodził gaz itp jest niebezpieczny ale tak prosta w konstrukcji PC, no może by ktoś ją zalał wodą, ale wtedy także nie wybuchnie, sfajczy się sterownik, chociaż w tej PC co mam to trudno było by ją polać tak wodą aby dostała się do elektroniki, no chyba że powódź by ją zatopiła, ale tego nie wytrzyma żadne urządzenie AGD. Pamiętam ewolucję pieca gazowego w domach, polskie termety gdzie można było wymienić wszystko co się zepsuło, każdy mógł go naprawić, markowy Junkers, pośmiewisko podziałał dwa lata, nic go nie mogło reanimować, gwarancje, serwisanci psioczący na jakoś wody wyłudzający sporo kasy za swoje usługi omijające gwarancję i tak go wymieniono na inny Bosh który jakoś działa, w tych piecach były coraz to lepsze bajery, lampeczki, elektronika tania to ją bajerowali, no może więcej zabezpieczeń bo to gaz itp..., ale zużycie gazu jak było to było, automatyka bez zmian dopiero w kondensatach coś się zmieniło ale to już inna technologia spalania gazu. Ale w pompach jest podobnie wszystkie mają konstrukcje taką samą, mimo że tym nie zajmuję to z ciekawości widziałem inne, nie wiem może te przy bajerowane wymienniki coś więcej wyciągną, 1KW na rok więcej, skoro obie PC mają takie same sprężarki, może TZR coś poprawia, ale to mają obie wersje, ta miała w opcji +200zł nie majątek, ja niestety nie mam i nie wiem czy powinienem mieć, nie mam opcji chłodzenie ale to także było +200zł bo sterownik opcje ma jako standard we wszystkich chinakch MDS, ze zdjęć wnioskuję że mamy te same sterowniki. Ja po prostu używam tej pompy, nie chce mi się wspierać z Henderson na jej temat, tym bardziej z jego wypowiedzi widać że nie ma pojęcia nie tylko o tych PC, bo ich w ogóle nie widział, ale w ogóle a jakim sprzęcie elektrycznym, AGD i elektronice, zwykły sprzedawca który stara się nie stracić popytu na sprzęt który próbuje pchnąć je za kupę kasy nie mając o nim pojęcia, po prostu taka jest rzeczywista wartość tego markowego serwisu. Myślę że coś się dowiem więcej o niej, może coś do niej dołożę, dowiedziałem się że mogę mieć nie drogo opcję chłodzenia itp..., nie muszę do tego wzywać super serwisu tylko kupuję zaworek 4 drożny i wzywam miejscowego chłodnika, przy okazji za kolejne 200 mogę dołożyć TZR jak już będzie montował, ale mam pytanie czy to się opłaca? Co do Hendersonto dyskusje na temat produkcji z USA i PRL, CHRL są śmieszne i niczym nie uzasadnione, już tyle razy zdarzyło mi się mieć i reklamować te tak zwane markowe buble znanych niby firm że nie jestem co do tego pewien, czy to ma jakieś znaczenie, ale ze względu na koszty praczy lepszych krajach produkowanie bubli to jest jedyne rozwiązanie aby firma był konkurencyjna cenowo do wschodnich firm, niestety te tak zwane marki mają ostatnio taką politykę i to wszyscy widzą, a we wschodnich firmach, biorąc pod uwagę ogromny zysk jaki z tego mają ze względu na różnice dewizowe, robienie bubli to czyste niedbalstwo. Ale buble się zdarzają u wszystkich, niestety ostatnio coraz bardziej w UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Co, jak co, ale termik musi być! Wystarczy, że zespawa styki stycznika i lecimy w kosmos. Żaden sterownik czy presostat nie pomoże. Dzięki , że zwróciłeś uwagę na ten termik , muszę sprawdzić czy takie ustrojstwo u mnie jest . Ale w kosmos chyba nie wylecę , moja pc pobiera 7,5 a prądu , bezpiecznik mam 10 a klasy C , jak sprężarka zacznie pobierać więcej prądy powinien dość wcześnie zadziałać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zewpreda 11.12.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Witam.. Od dnia dzisiejszego jestem posiadaczem meetinga MDS30D. Chciałbym zapytać czy posiada ktoś z Was instrukcję w polskim języku oraz jednocześnie prosić o pomoc i ewentualne sugestie podczas instalacji pompy. Pozdrawiam, zewpreda. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez zewpreda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts