NOMIS 11.12.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jak nie tajemnica odnosnie MDS30D, to prosze o namiary na firme, a i cena tez mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zewpreda 11.12.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Cena z faktury to prawie 6.900,- dane na firmę przesyłam na PW aby nie robić reklamy która może być źle odebrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 11.12.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 O gratuluje zakupu !.Chociaż zamieniłem moją chinkę na inną to pozostał sentyment:D.O instrukcje PL zapytaj Jblocha .Już kiedyś pisałem,że się dziwię dlaczego nie może żadna Pl firma budować "budżetowej " PCOczywiście trzeba zarabiać od razu miliony!Poproszę o namiar tej spalonej powietrzej z okolić Kartuz.Mieszkam w okolicy mogę porozmawiać z właścicielem jak się sprawowała(i przyczynę uszkodzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 11.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Myślę że coś się dowiem więcej o niej, może coś do niej dołożę, dowiedziałem się że mogę mieć nie drogo opcję chłodzenia itp..., nie muszę do tego wzywać super serwisu tylko kupuję zaworek 4 drożny i wzywam miejscowego chłodnika, przy okazji za kolejne 200 mogę dołożyć TZR jak już będzie montował, ale mam pytanie czy to się opłaca? Nie jestem żadnym specem od PC ale podaj Odczyt z manometru niskiego ciśnienia oraz temp DZ może będzie można coś pobieżnie wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Górny nanometr 1.9 czasami do 2.0, a dolny 0.5 czasami 0.4, gaz R407C Edytowane 11 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 To w MPa? Skraplanie ok 50C, a parowanie 0C do 5C? Jakke temperatury wody przy tym masz na zasilaniu GZ i na powrocie DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 11.12.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tak Mpa, dokładnie 0*C i 50*C jak patrzeć na skalę R407C DZ 13/9 pompa wody omigena 250W, GZ 36/29 pompka obiegowa 3 bieg omnigena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.12.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tak Mpa, dokładnie 0*C i 50*C jak patrzeć na skalę R407C DZ 13/9 pompa wody omigena 250W, GZ 36/29 pompka obiegowa 3 bieg omnigena. No to sam widzisz, jak bardzo budżetowa jest ta pompa. Gdyby nie przycięli na wymiennikach, to byś miał przy tych parametrach parowanie 5-6C i skraplanie 37-38C. Nie mam pod ręką peceta z selectem, bo można by mniej więcej porównać o ile przez to jest gorszy KOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.12.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zrób jeszcze dwa pomiary, bo może to przez kapilarę, a nie wymienniki.Sprawdź przy tych parametrach temperaturę skroplonego czynnika za skraplaczem i temperaturę par czynnika za parownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To już muszę chyba zdjąć blachy i wykombinować jakiś termometr, bo raczej będzie ciężko? Jak obliczyć moc jaką wydaje pompa znając jedynie przepływ 1.5m3/h i deltę temperatur 7*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.12.2013 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 1500x7x4,2 dla wody / 3,6 = 12,25 kW Przepływ jest zmierzony?Bo tak z tabelki, to nie zadziała ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Znalazłem na forum, to znaczy woda ma 1,16 kWh/m3/*C, mam swobodny przepływ przy pompie obiegowej do bufora czyli 1.5m3/h i delta temperatur 7*C, daje 7*1.5*1.16=12,18KW, moc znamionowa pompy 2.98KW, sama PC wg specyfikacji COP 4.1, dodam jeszcze te 250W pompy DZ, to COP układu wynosi 3.8. Po za tym jak ustalić przepływ pompy obiegowej do c.o. OMI 25-40/180, na ostatnim biegu, woda wtłaczana jest bezpośrednio do bufora obok pieca? Wiozłem dla h 2,5 według skali. Pomierzę te temperatury,muszę jakiś termometr skombinować, jak dotykam to przed kapilarą czuję jeszcze gorąco a za zimno, po za tym zam sobie życzyłem tubowy wymiennik ze względu na rdzę w wodzie, wiem że ma lekko gorszą sprawność, po za tym nie chciało mi się czyścić studni zrzutowej w tym roku, za uwarzyłem że tworzy się tam ciśnienie, może być mniejszy przepływ na DZ. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) #Gdyby nie przycięli na wymiennikach, to byś miał przy tych parametrach parowanie 5-6C i skraplanie 37-38C. Nie rozumiem? Przy tych ciśnieniach według nanometrów dla czynnika R407C skraplanie mam 0C a parowanie 43-45C, to nie lepiej? Wcześniejsze temperatury źle odczytałem bo podawałem z linijki dla R22, teraz Zauważyłem jeszcze dla R407C, nie za uwarzyłem skali i myślałem skoro to zamiennik R22, ale jest jednak inny zakres temperatur. ale ciśnienia podałem w Mpa dobrze. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Najlepiej chyba ciepłomierz zainstalować. Tak nic się nie da ustalić, wg ciepłomierza u jbloch się sprawdza mds20d w temp DZ 13*C, to może tutaj także, obliczyć się nie da, zbyt wiele zmiennych, można tylko założyć jakieś wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 12.12.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Chinki jak nazywasz takie pompy nawet czasami są ładne, w Bangkok'u najładniesze. Oczywiście, że zaraz pojawi się kilku nowych uzytkownków Meetingów co będą zachwyceni ta technologią i COP ponad 2,0. Takie wysokie COP to jednak jest juz coś, bo np pierwsze Derony też z Chin nie mogły osiągnąć 1,8 przy 0/35. Powtarzam, kraj pochodzenia nie jest nigdy wyznacznikiem jakości, jak produkt jest tandetny to jest. Zmierz sobie np. Stiebla, gruntowe Stieble mają COP poniżej . 3,2 przy 0/35. Czy to wysoko ? problem Meetinga jest taki, że tam nikt go nigdy nie przeliczył, układ termodynamiczny jest lutowany wg. zasady co się znajdzie na podłodze to wstawimy. Jakoś chodzi. Dobrych tanich sprężarek w Chinach nie da się kupić, ceny są rynkowe, np. Copeland na 410a scroll o mocy el. 3,5kW przy zakupie . 260szt. cena; 440usd, więc Meeting wstawia stare rotacyjne na gaz r22 wmawiając, że jest scroll bo wyglądają zew. identycznie, zamienia gaz, ale nawet nie zamienia oleju. Zrozumcie Chiny traktują Polskę i inne demoludy jako kraj zbytu najgorszego towaru na równi z Afryką. A wy się cieszycie, że super okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.12.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Znalazłem na forum, to znaczy woda ma 1,16 kWh/m3/*C, mam swobodny przepływ przy pompie obiegowej do bufora czyli 1.5m3/h i delta temperatur 7*C, daje 7*1.5*1.16=12,18KW, moc znamionowa pompy 2.98KW, sama PC wg specyfikacji COP 4.1, dodam jeszcze te 250W pompy DZ, to COP układu wynosi 3.8. Po za tym jak ustalić przepływ pompy obiegowej do c.o. OMI 25-40/180, na ostatnim biegu, woda wtłaczana jest bezpośrednio do bufora obok pieca? Wiozłem dla h 2,5 według skali. Pomierzę te temperatury,muszę jakiś termometr skombinować, jak dotykam to przed kapilarą czuję jeszcze gorąco a za zimno, po za tym zam sobie życzyłem tubowy wymiennik ze względu na rdzę w wodzie, wiem że ma lekko gorszą sprawność, po za tym nie chciało mi się czyścić studni zrzutowej w tym roku, za uwarzyłem że tworzy się tam ciśnienie, może być mniejszy przepływ na DZ. Nie da się na oko ustalić przepływu, musi to być zmierzone i to najlepiej przez ciepłomierz. Podobnie z temperaturami, róznica może być kilka stopni pomiędzy czujnikiem PC zamontowanym przylgowo, a czujnikiem ciepłomierza irzącego wew strumienia. Tak samo jest też z mocą. Znamionowa tzn dla jakichś konkretnych warunków. Dane z selecta dla sprężarki ZH 26 cop dla samej spręzarki bez pomp 0/50 cop 3,6, pobór 2,85 kW 0/45 cop 4,07, pobór 2,50 kW 5/35 cop 5,92, pobór 2,23 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Patrz się Henderson mię lubią bo wstawili mi nowe, po drugie działa już trzy lata, częśći zamienne są mogę zamówić przez allego lub przez meeting.pl, tanie a nie jak w przypadku innych droższe od samego urządzenia w komplecie, jak coś padnie to kupię nowe i dogadam się z chłodnikiem, gości od klimy pełno, COP ok bo ma da się to mierzyć a czy ma 4.0 czy 4.2 to już szczegół nie warty 50 tys, czego więcej trzeba? Pompa nie ma być ładna tylko tania aby racjonalizowała wydatek, każdy kto ją montuje robi to aby obciąć koszty ogrzewania, no chyba że ktoś to robi dla bajeru i szpanu, ale to lepiej zamiast fiata kupić porshe ale nie wypasioną pompę. Nie ma co ukrywać bez względu na to jaką PC kupimy zysk w stosunku do gazu jest nie wielki, gaz ma wartości opałowej 36MJ, podrasowany kondesatem podnoszą go do wartości cieplnej 39MJ osiągniemy może 37MJ, to także malutki szczegół ale ludzie na to wydają kasę, odpowiada to półtora kilogramowi przy sprawności kotła np 90% węgla 30MJ, ekogroszku 29MJ lub dwóm kilogramom drzewa 16MJ, blisko brykietu drzewnego 19MJ, itp... ci co palą w kominkach policzą sprawność 40% szkoda kasy jeżeli traktują tio jako ogrzewanie a nie bajer. 1KW/h prądu daje nam 3.6MJ, czyli mamy 10KW w jednego metra gazu, przy COP 4 mamy 2.5KW prądu na m3 gazu lub na półtora kilograma ekogroszku. Gaz kosztuje ok. 2zł prąd w godzinach szczytu 0.60zł, cena prawie podobna a więc także 2zł, eko groszek taniej jak ktoś lubi taplać się w syfie. Biorąc pod uwagę że COP zazwyczaj jest zawyżone, nie wspierajmy się o groszówki, PC oszczędza tylko w taryfie poza szczytowej, gdy prąd kosztuje gdzieś 25gr, wtedy o połowę jest taniej, dlatego bez podłogówki i murowanych ścian, co akumulują ciepło każdy może sobie odpuścić zakup nawet tej chinki, jak ma już gaz (założenie gazu z piecem ok 10tys). W gazie jest jeszcze abonament po przekroczeniu 1200m3gazu płaci się ok 1200zł na rok licząc sezon 6mies to dodajemy 200zł na miesiąc w sezonie, średnio płaci się od 600zł do 800zł, u mnie przy próbie gazem wychodzi razem 700zł, prądem i PC uzyskuje 300zł w taryfie nocnej, oszczędność 400zł - rocznie licząc sezon 6 mies i ciągłe mrozy 2400, liczę z góry aby nie było wiadomo pogody są różne a sima jest 3mies oszczędności są o wiele niższe zawyżając przyjmijmy 2tys. U mnie w rejonie wszyscy wiertacze chcieli 200zł za m studni, przy kolektorze pionowym licząc strefę martwo i m na 40KW, na 200m2 domu i PC 12KW koszt inwestycji wyniósł by 30tys do tego najtańsza pseudo markowa PC 30ty daje 60tys dzieląc przez 2 tys zwrot inwestycji 30lat, dłużej niż jej żywotność i to tylko w przypadku że się pilnujemy i grzejemy w nocy i mamy srogie zimy. Żaden dostawca tych wypasionych pomp nie chce słyszeć o systemie dwie studnie, są zbyt dobre i ich delikatne układziki padają, słowem tandetne buble składane z najprostszych wymienników i często wspomnianej sprężarki copeland, olać sterownik do wszystkiego bo jest raczej zawsze do niczego. Ich pompy nie wytrzymały by roku w układzie dwie studnie, sprzedawcy od razu starają się uniknąć kompromitacji, po kilku latach i tak kramik przeniosą to ujdzie. Co do systemu dwie studnie, pomijam uśmieszki lokalnych wiertaczy bo myśleli że udupili kolejnego naiwnego frajera żądając 200 zł za metr, bo wszyscy biorą tak samo i tu nie podskoczysz, nawet przy systemie dwóch studni koszt wiercenia był 4tys, na szczęście nie wierciłem ssącej studni bo miałem taką 9 m, kupiłem wiertło na allegro za 700zł, rurę do kominka fi150 za 120zł, miejscowy ślusarz przyspawał zawór, uchwyt i wyciął z boku otwór za 100zł, za 200zł rury PCV, dzień pracy i wywierciłem studnię zrzutową, jakbym nie miał ssącej to także bym wywiercił, sprzęt już był więc kolejne to niewielki koszt, a szlamówka teraz służy do czyszczenia studni z rdzy. Powiedzmy że koszt odwiertów dwóch studni wyszedł by 2tys, PC chinka 7 tys, daje to 9tys, plus tys armatura daje to 10tys, tak jak cena instalacji gazu bez kmina, komin nie wiem ile kosztuje był razem z domem budowany, dalej już tylko zyski, ale że miałem gaz, kupiłem dom w stanie surowym ale poprzedni inwestor rozpoczął już inwestycję, to mój zwrot wyniesie 5lat, dodam że się popsuje i miedzy czasie właduję 2tys to 6lat. A co dopiero PC z górnej półki zwrot 50lat....Przyjmując nawet nieco niższe COP, jeżeli są niższe to zakup pompy od 20tys i kolektor pionowy nie ma sensu, ci sprzedawcy z wypasionym markowym złomem żerują tylko na głupocie gadżeciaży, większość ludzi umie liczyć, albo nie kupują wcale albo kupują tam gdzie koszty są realne. Wiele sprzedawców tutaj się pieni, w sumie także sinieli ze złości jak ja szukałem pompy i znalazłem tańszą alternatywę, to ich reakcja zawsze jest taka sama, dziwne bo i producenci tych PC które oni sprzedają będą musieli poprawić wymienniki w swoich złomach i zjechać z ceny aby przystosować produkt do rzeczywistości, sprzedawcy boja się o kilometrowe marże za niewielki nakład pracy. Jak klient kombinuje to sinieją ze złości, stąd mamy tutaj mity o wybuchającej chińszczyźnie. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 12.12.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Przyjmuję połowę pompki obiegowej, mimo że włączona na najwyższy bieg, ale opory itp... Wiadomo lepiej zmierzyć ale to kolejne koszty, bo urządzenia kosztują, jakbym w tym pracował to warto kupować. Po za tym temp pow z bufora ustawia się na 25C, bufor w środkowej warstwie utrzymuje 29C w górnej 34C w nocy, w trakcie pracy zawór trójdrożny przestawia powrót do połowy bufora, od godziny 5-6 z poślizgiem do 6.30 rano ładuje bufor do 50C przestawiając zawór na dno bufora, 800lCO + 200CWU naczynie kombinowane, ładuje około w 1.5 godziny od 30C do 50C z deltą 7C, musi mieć przepływ min 1.5m3 aby się wyrobił w tym czasie, więcej niż producent PC dał nie pociągnie. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 12.12.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Cena z faktury to prawie 6.900,- dane na firmę przesyłam na PW aby nie robić reklamy która może być źle odebrana. To chyba klimatyzator kupiłeś albo pompę obiegową w dużym pudełku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 12.12.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 chłopaki wybaczcie ja rozumiem, że próbujecie zasypać temat tasiemcami by nie była widoczna prawda, ja rozumiem, że próbujecie sprzedawać Meetinga i reklamujecie go jako pseudo zadowoleni uzytkownicy. Tylko że prawdziwy np. posiadacz Meetinga nie miałby tyle czasu by pisać i pisac takie zachwyty o swojej pompie, zwykły użytkownik posiadający taką pompę marki MEETING cały swój wolny czas musiałby poświęcić na naprawy, pisanie reklamacji, pisanie pozwów do sądu, gaszenie pożaru, usuwanie awarii i pisałby tu po łacinie, nigdy po polsku , taki byłby zadowolony. Wiec Panowie przestańcie reklamować, lepiej sprowadzajcie skarpetki z Chin i je wychwaljcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts