dawidgt 06.02.2014 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 tubowy wymiennik w Chinach jest tańszy nawet 4 razy od płytowego, jego wydajność mizerna w niskich temperaturach, ale wymaga tez kierunku przepływu poniewaz musi pracować na przeciwprądzie. Inaczej klops. Deklaracje zgodności CE dawane przez Meeting są całkowicie fikcyjne, oczywiście, że polski celnik to zaakceptuje, problem wyjdzie jak kogoś taki Meeting zabije, wtedy odpowiada importer. Elektryka w Meetingu nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa EU. Henderson, Z Twoich wypowiedzi wynika, że znasz się na wszystkich pompach, wszystkie pompy są złe ( również markowe pompy producentów, którzy mają 50% udziału w rynku pomp ciepła) a jedynie te które instalujesz lub nimi handlujesz są dobre. A tak na marginesie to na wszystkim się znasz - na Norweskich pompach i całym ich rynku, na Chińskim rynku i do tego wszędzie masz znajomych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.04.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 No cóż , trzeci sezon grzewczy za mną , od 01/11/2013 do dzisiaj pc zużyła 1561 kw,. Jeszcze nie padła ( i jakoś nie zanosi się na to) cel minimum jaki od niej oczekuję ( 6 lat żywota) osiągnięty w 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ja bym wziął powietrzną 4 kW, bo nie mam możliwości wykonania poziomego dolnego źródła. dom ma obciążenie 3,2 kW i tak go planuję grzać prądem, chyba że udałoby mi się zorganizować pompę z montażem (kompletna kotłownia) w cenie do 10 tys. zł. te pompy Meeting akurat pasują, resztę dogrzałbym grzałką. myślałem jeszcze o Hewalex 3,8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 napisałem do Meetinga z prośbą o wycenę kotłowni na powietrznej pompie, polecili kompletną kotłownię 6 kW z robocizną za kwotę około 16 tys. zł netto. także odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.04.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 napisałem do Meetinga z prośbą o wycenę kotłowni na powietrznej pompie, polecili kompletną kotłownię 6 kW z robocizną za kwotę około 16 tys. zł netto. także odpada I to jest ta taniość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 I to jest ta taniość ? nie wygląda, zostanę przy grzałce. w niewiele wyższej cenie miałem możliwość zakupu czegoś bardziej renomowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.04.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 nie wygląda, zostanę przy grzałce. w niewiele wyższej cenie miałem możliwość zakupu czegoś bardziej renomowanego. to ile rocznie kwh na co z cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.04.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 to ile rocznie kwh na co z cwu Na c.o. masz w stopce przecież. Przemnóż sobie przez metry kwadratowe (myślę że chałupy 300m2 nie zbudował jak OZC wyszło około 3kW). CWU to już zależy mocno indywidualnie, nie ma co patrzeć na projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.04.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ta w stopce to może być 40kwh/m2 ale czy tak wybudują nasi budowlańcy jak zakłada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.04.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A skąd ma wiedzieć w takim razie ile ma zapotrzebowania na energię jak nie z obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.04.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 chodzi mi o margines błędu bo np. będzie chciał mieć 23oC albo często bramę garażową otworzy to chyba ma znaczenie przy takich małych obciążeniach jakieś cwu też chyba zakłada wie ilu obywateli zamieszkuje lokal mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.04.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Na wszystko jest sensowny sposób. Auto można parkować na zewnątrz a w garażu postawić stół do tenisa na przykład, cwu - kąpiel tylko w weekend i już zużycie marginalne. To był żart, ale zapotrzebowanie na CWU tutaj pewnie będzie ostro goniło CO... I oczywiście na zawsze stres przy otwieraniu drzwi wejściowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.04.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 z tym stołem to sensowny pomysł jak człowiek poskacze to lepiej grzeje i już garaż ogrzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.04.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 ta w stopce to może być 40kwh/m2 ale czy tak wybudują nasi budowlańcy jak zakłada ... dom 123 m2 powierzchni ogrzewanej. zakładam w sumie 8000 kWh = CO (5000) + CWU (3000). w OZC (liczone dla temp. wewnętrznej 22*C) nie miałem założonego GWC do rekuperatora, były okna o nieco gorszych parametrach niż zakupione oraz cieńsza izolacja między domem a garażem. budowlańców, szczególnie tych od izolacji, trzeba będzie przypilnować. zobaczymy jak wyjdzie, będę zadowolony, jeśli nie przekroczę wyliczeń z OZC o więcej jak 20 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 dom 123 m2 powierzchni ogrzewanej. zakładam w sumie 8000 kWh = CO (5000) + CWU (3000). w OZC (liczone dla temp. wewnętrznej 22*C) nie miałem założonego GWC do rekuperatora, były okna o nieco gorszych parametrach niż zakupione oraz cieńsza izolacja między domem a garażem. budowlańców, szczególnie tych od izolacji, trzeba będzie przypilnować. zobaczymy jak wyjdzie, będę zadowolony, jeśli nie przekroczę wyliczeń z OZC o więcej jak 20 % to P 7kw z chłodzeniem zbiornikiem 200l będzie droższy (na gotowo) od mitinga o jakieś 4k zł ciekawostka P 5kw jest droższy o 1k zł od 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Jaka wężownica jest w tym zbiorniku (m2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 10.05.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 No dobra,a czy kupujący dostaje gwarancje na parametry podane w specyfikacji?.Chodzi mi o moc oraz pobór prądu?Nie mam na mysli pięciu cyferek po przecinku ale rzetelne dane.Nadmienię ze posiadałem pompę tej firmy ale gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.05.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Nadmienię ze posiadałem pompę tej firmy ale gruntową a co się z nią stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 13.05.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Witam.Kol. MAREKJANK .Pięknie proszę o interpretację mojego postu 520. Czy będą jakieś rady,porady co zrobić aby w używanej pompie meeting uzyskac COP 4 ?może chociaż ze 3,5. Na razie jest to nieosiągalne... pompa pracuje z COP 2,3 do 2,5. Nie są to rewelacyjne wyniki, nawet powiedziałbym bardzo kiepskie; ale moze będzie jakieś światełko w tunelu? co zmienić, co poprawić?? PozdrawiamO ! zginęły posty Kol marekjank.czyżby prawda w oczy kole? Edytowane 13 Maja 2014 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Witam. Kol. MAREKJANK . Pięknie proszę o interpretację mojego postu 520. Czy będą jakieś rady,porady co zrobić aby w używanej pompie meeting uzyskac COP 4 ? może chociaż ze 3,5. Na razie jest to nieosiągalne... pompa pracuje z COP 2,3 do 2,5. Nie są to rewelacyjne wyniki, nawet powiedziałbym bardzo kiepskie; ale moze będzie jakieś światełko w tunelu? co zmienić, co poprawić?? Pozdrawiam O ! zginęły posty Kol marekjank. czyżby prawda w oczy kole? Moze moderator zadziałał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts