Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

tubowy wymiennik w Chinach jest tańszy nawet 4 razy od płytowego, jego wydajność mizerna w niskich temperaturach, ale wymaga tez kierunku przepływu poniewaz musi pracować na przeciwprądzie. Inaczej klops. Deklaracje zgodności CE dawane przez Meeting są całkowicie fikcyjne, oczywiście, że polski celnik to zaakceptuje, problem wyjdzie jak kogoś taki Meeting zabije, wtedy odpowiada importer. Elektryka w Meetingu nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa EU.

Henderson,

Z Twoich wypowiedzi wynika, że znasz się na wszystkich pompach, wszystkie pompy są złe ( również markowe pompy producentów, którzy mają 50% udziału w rynku pomp ciepła) a jedynie te które instalujesz lub nimi handlujesz są dobre.

A tak na marginesie to na wszystkim się znasz - na Norweskich pompach i całym ich rynku, na Chińskim rynku i do tego wszędzie masz znajomych.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym wziął powietrzną 4 kW, bo nie mam możliwości wykonania poziomego dolnego źródła. dom ma obciążenie 3,2 kW i tak go planuję grzać prądem, chyba że udałoby mi się zorganizować pompę z montażem (kompletna kotłownia) w cenie do 10 tys. zł. te pompy Meeting akurat pasują, resztę dogrzałbym grzałką. myślałem jeszcze o Hewalex 3,8 kW

Na wszystko jest sensowny sposób.

Auto można parkować na zewnątrz a w garażu postawić stół do tenisa na przykład, cwu - kąpiel tylko w weekend i już zużycie marginalne.

To był żart, ale zapotrzebowanie na CWU tutaj pewnie będzie ostro goniło CO...

I oczywiście na zawsze stres przy otwieraniu drzwi wejściowych...

ta w stopce to może być 40kwh/m2 ale czy tak wybudują nasi budowlańcy jak zakłada ...

dom 123 m2 powierzchni ogrzewanej. zakładam w sumie 8000 kWh = CO (5000) + CWU (3000). w OZC (liczone dla temp. wewnętrznej 22*C) nie miałem założonego GWC do rekuperatora, były okna o nieco gorszych parametrach niż zakupione oraz cieńsza izolacja między domem a garażem.

budowlańców, szczególnie tych od izolacji, trzeba będzie przypilnować. zobaczymy jak wyjdzie, będę zadowolony, jeśli nie przekroczę wyliczeń z OZC o więcej jak 20 % :)

dom 123 m2 powierzchni ogrzewanej. zakładam w sumie 8000 kWh = CO (5000) + CWU (3000). w OZC (liczone dla temp. wewnętrznej 22*C) nie miałem założonego GWC do rekuperatora, były okna o nieco gorszych parametrach niż zakupione oraz cieńsza izolacja między domem a garażem.

budowlańców, szczególnie tych od izolacji, trzeba będzie przypilnować. zobaczymy jak wyjdzie, będę zadowolony, jeśli nie przekroczę wyliczeń z OZC o więcej jak 20 % :)

to P 7kw z chłodzeniem zbiornikiem 200l będzie droższy (na gotowo) od mitinga o jakieś 4k zł

ciekawostka P 5kw jest droższy o 1k zł od 7kw

• 1 month później...

Witam.

Kol. MAREKJANK .

Pięknie proszę o interpretację mojego postu 520. Czy będą jakieś rady,porady co zrobić aby w używanej pompie meeting uzyskac COP 4 ?

może chociaż ze 3,5. Na razie jest to nieosiągalne... pompa pracuje z COP 2,3 do 2,5. Nie są to rewelacyjne wyniki, nawet powiedziałbym bardzo kiepskie; ale moze będzie jakieś światełko w tunelu? co zmienić, co poprawić??

Pozdrawiam

O ! zginęły posty Kol marekjank.

czyżby prawda w oczy kole?

Edytowane przez Dorecki

Witam.

Kol. MAREKJANK .

Pięknie proszę o interpretację mojego postu 520. Czy będą jakieś rady,porady co zrobić aby w używanej pompie meeting uzyskac COP 4 ?

może chociaż ze 3,5. Na razie jest to nieosiągalne... pompa pracuje z COP 2,3 do 2,5. Nie są to rewelacyjne wyniki, nawet powiedziałbym bardzo kiepskie; ale moze będzie jakieś światełko w tunelu? co zmienić, co poprawić??

Pozdrawiam

O ! zginęły posty Kol marekjank.

czyżby prawda w oczy kole?

Moze moderator zadziałał?