mar1973 24.06.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Czyli mam pompkę do wymiany witam nic takiego nie napisałem w końcu "braki" prądu zdarzają się obecnie niezmiernie rzadko - choć w niektórych rejonach nie tak rzadko ja takich pomp nie proponuję - zamontowałem 2 monobloki, klient chciał... i wszystko działa bezawaryjnie już od 2 sezonów pozdrawiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Zalanie całej instalacji płynem niezamarzającym to ideowo bardzo zły pomysł!!! Niby fajnie, bo zabezpiecza przed zamrożeniem. Po pierwsze spada efektywność energetyczna, bo spada ciepło właściwe medium transportującego to ciepło od jednostki zewn. do części wewnętrznej. Jeżeli nie zwiększymy pompy obiegowej, to wzrośnie nam delta. A im większa delta tym wyższa temperatura skraplania a stąd prosta droga do niższego COP i mniejszej trwałości sprężarki (dla laika: wyższe koszty ogrzewania i szybszy zgon sprężarki). Inne sprawy już pomijam. Dołożenie wymiennika ciepła, to jeszcze gorzej... Jak mam to rozumieć że trudniej zagrzać płyn, wolniej krąży czy ma jakieś dziwne właściwości, myślałem że przynajmniej dłużej będzie ciepły, Tak poza tym to ja mam grzejniki i instalację niby na miedzi ale mogła pracować bez obiegówki na węglowym więc przepływy są raczej dobre a jeśli tak źle i tak nie dobrze to jak jest dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 witam nic takiego nie napisałem w końcu "braki" prądu zdarzają się obecnie niezmiernie rzadko - choć w niektórych rejonach nie tak rzadko ja takich pomp nie proponuję - zamontowałem 2 monobloki, klient chciał... i wszystko działa bezawaryjnie już od 2 sezonów pozdrawiam pozdrawiam Więc jest jakieś rozwiązanie ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.06.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Jak mam to rozumieć że trudniej zagrzać płyn, Łatwiej zagrzać mieszaninę wody z płynem (obojętne czy glikol czy etanol) bo ma mniejsze ciepło właściwe myślałem że przynajmniej dłużej będzie ciepły, Będzie krócej "ciepły" i krócej "zimny" z powyższych powodów. Tak poza tym to ja mam grzejniki i instalację niby na miedzi ale mogła pracować bez obiegówki na węglowym więc przepływy są raczej dobre a jeśli tak źle i tak nie dobrze to jak jest dobrze ? Jak jest dobrze? Nie wiem, nie zastanawiałem się, na szczęście na co dzień nie muszę takich wyborów dokonywać Ja osobiście poszedłbym CHYBA w stronę wydania kasy na UPS do pompy obiegowej zamiast wydania tej samej kasy na glikol. Zrobiłbym sobie coś prostego do zmuszania obiegu non-stop przy temp. zewn. niższej od zera przy braku zasilania ze strony energetyki. Ale to nie jest tak zupełnie banalne do zrobienia. I BARDZO SOLIDNIE zaizolowałbym rurociągi od jedn. zewn. I też skraplacz w jednostce, bo te fabryczne to pies ich j...... Edytowane 24 Czerwca 2014 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 teraz właśnie tak mam, obiegówka gania cały czas 2.4 kw na dobę no i straty z tym związane bo miesza wodę cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Więc jest jakieś rozwiązanie ? dzieki witam tak jak pisze WIHAJSTER - b. dobra izolacja i zasilanie awaryjne pompy obiegowej - tak zrobiłem, gdy montowałem monobloki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Łatwiej zagrzać mieszaninę wody z płynem (obojętne czy glikol czy etanol) bo ma mniejsze ciepło właściwe Będzie krócej "ciepły" i krócej "zimny" z powyższych powodów. Jak jest dobrze? Nie wiem, nie zastanawiałem się, na szczęście na co dzień nie muszę takich wyborów dokonywać Ja osobiście poszedłbym CHYBA w stronę wydania kasy na UPS do pompy obiegowej zamiast wydania tej samej kasy na glikol. Zrobiłbym sobie coś prostego do zmuszania obiegu non-stop przy temp. zewn. niższej od zera przy braku zasilania ze strony energetyki. Ale to nie jest tak zupełnie banalne do zrobienia. I BARDZO SOLIDNIE zaizolowałbym rurociągi od jedn. zewn. I też skraplacz w jednostce, bo te fabryczne to pies ich j...... A które to to skraplacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A które to to skraplacz ? a te take ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A które to to skraplacz ? Skraplacz jest wymiennikiem, w którym ma miejsce schładzanie pary przegrzanej, skraplanie i dochładzanie skroplin. Przez niego przepływa woda z CO, zatem łatwo go odnajdziesz po zdjęciu obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 25.06.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 a te take ciepłe Zabawny, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 25.06.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Skraplacz jest wymiennikiem, w którym ma miejsce schładzanie pary przegrzanej, skraplanie i dochładzanie skroplin. Przez niego przepływa woda z CO, zatem łatwo go odnajdziesz po zdjęciu obudowy. Dzięki za wyjaśnienie, sprawdzałem tam wszystko i jest ok, resztę izolacji też mam dobrze zrobioną sam to robiłem, zresztą całą instalację sam zrobiłem, czyli bufo zasobnik, pompa, stary piec. I właśnie dla tego mam monoblok bo mogłem zrobić to sam, fakt nie douczyłem się jeśli chodzi o zastosowanie płynu i teraz troszkę mam kłopot, chodź w zasadzie to nigdzie nie znalazłem informacji na temat wielkości strat przy zamianie wody na płyn, np. do -20 stopni, więc byłbym wdzięczny za info na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.06.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 M.KrkJeśli glikol etylenowy (-20*C, glikole Henock) ma:- ciepło właściwe 3,6kJ/kg*K - gęstość 1059kg/m3 (przy 20*C)to np. dla grzewczej 10kW i delty 5*C wychodzi przepływ 1,89m3/h.Jeśli ten glikol zastąpisz wodą, to dla tej samej mocy i delty przepływ wyniesie 1,72m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 26.06.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 M.Krk Jeśli glikol etylenowy (-20*C, glikole Henock) ma: - ciepło właściwe 3,6kJ/kg*K - gęstość 1059kg/m3 (przy 20*C) to np. dla grzewczej 10kW i delty 5*C wychodzi przepływ 1,89m3/h. Jeśli ten glikol zastąpisz wodą, to dla tej samej mocy i delty przepływ wyniesie 1,72m3/h. Dzięki No to taka różnica raczej nie powinna się przyczynić do ogromnych strat, no chyba że się mylę a mogę bo z matmy 3 miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 26.06.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 czuje się doceniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxMartini 30.06.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 no dobra, czyli sugerujecie ze woda lepsza?zasilanie awaryjne to nie duzy problem, tania turbina wiatrowa 600w z chin i ze 2 tanie akumulatory zalatwia sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 no dobra, czyli sugerujecie ze woda lepsza? zasilanie awaryjne to nie duzy problem, tania turbina wiatrowa 600w z chin i ze 2 tanie akumulatory zalatwia sprawe No właśnie to tylko sugestie, nie bierz wszystkiego co tu czytasz za jedynie słuszne bo wywalisz kupę kasy za efekt nie koniecznie wart tej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxMartini 01.07.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) a jeszcze mam takie pytanie jesli mamy wode zamiast glikoluto w sytuacji gdy mamy np minus 20, pompa ciepla nie pracujeale obiegowka musi chodzic to czy za bardzo nie wychlodzi sie woda w zbiorniku cieplej wody badz w buforze? moze te straty nie zrekompensuja strat gdy bedzie glikol w instalacji? gdy mamy wode mozna uzyc tez tanszego zbiornika z jedna wezownica, 1000zl oszczednosci na zbiorniku (bufor, boiler)dobrze mysle, nie? Edytowane 1 Lipca 2014 przez MaxMartini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.07.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 a jeszcze mam takie pytanie jesli mamy wode zamiast glikolu to w sytuacji gdy mamy np minus 20, pompa ciepla nie pracuje ale obiegowka musi chodzic to czy za bardzo nie wychlodzi sie woda w zbiorniku cieplej wody badz w buforze? moze te straty nie zrekompensuja strat gdy bedzie glikol w instalacji? gdy mamy wode mozna uzyc tez tanszego zbiornika z jedna wezownica, 1000zl oszczednosci na zbiorniku (bufor, boiler) dobrze mysle, nie? Nie pamiętam w którym temacie ale ktoś mi to pisał jakie to są straty na glikolu i to takie wielkie halo o nic, a jeśli chodzi o zamarzanie to nie wiem jaką masz pompę ale one mają zabezpieczenia przed zamarzaniem a glikol tylko jak zabraknie prądu, zapytaj sprzedawcy jak ta pompa ma działać i tyle. ja zaleje glikolem i spokój, dużo ludzi ma glikol i jest ok, zbiorniki są takie same czy to woda czy glikol, coś mieszasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxMartini 01.07.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) jak sie ma inne zrodlo ciepla, np kociol olejowy a w instalacji z pompa ciepla bedzie glikol no to potrzeba zbiornikow z 2 wezownicami podobnie jak sie ma kolektory sloneczne na glikol i jakis kociol ktory grzeje wode musi byc wtedy zbiornik z dwoma wezownicami, drozszy o to mi chodzilo no chyba ze mamy wymiennik ciepla glikol woda, wtedy moze byc zbiornik z jedna wezownica dobrze mysle? czy mieszam? Edytowane 1 Lipca 2014 przez MaxMartini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.07.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 ja mam pompę i zwykły piec do jednego zbiornika bez wężownic, a solary to chyba tylko do ciepłej wody w tedy zasobnik z dwiema wężownicami, tylko po jakiego diabła solary z pompą ciepła chyba tylko dla idei bo ekonomii w tym nie znajdziesz, ale co kto lubi twoja kasa twoje solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts