lujski 11.04.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 miki - mysle ze sprezarka inna bo przy R410 juz cena jest troche wyzsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 11.04.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ale uważaj jak kitajec skuma, że nie znasz się to zamiast scrolla dostaniesz rotacyjną za 40USD robioną po ciemku na schodach. Oczywiście możesz reklamować.... U nich jak klient robi zamówienie poniżej 50 000 USD to jest uważany za biednego i nie rokującego więc na 100% dadzą ci g.... Dopiero powyżej 250 000USD szanują klienta i robią najwyższą klasę. Więc jak chcesz cos dobrego kupic to szukaj w Polsce lub Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ale uważaj jak kitajec skuma, że nie znasz się to zamiast scrolla dostaniesz rotacyjną za 40USD robioną po ciemku na schodach. Oczywiście możesz reklamować.... U nich jak klient robi zamówienie poniżej 50 000 USD to jest uważany za biednego i nie rokującego więc na 100% dadzą ci g.... Dopiero powyżej 250 000USD szanują klienta i robią najwyższą klasę. Więc jak chcesz cos dobrego kupic to szukaj w Polsce lub Niemczech wiesz z autopsji? zaslyszales ? jak zaslyszales, zamilknij ... wiesz cos konkretnie, zapodaj ... bede punktowal ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 11.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A w polsce te pompy to niby skąd? Jak robice zbiorowe zakupy to tez sie pisze:welcome: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.04.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jak czytam ten temat to przypomina mi się historia Pana który kiedyś wpadł na pomysł sprowadzania chińskich autek.. Nawet otworzył salon sprzedaży po roku sprzedało się kilkadziesiąt autek i salon znikł z Panem a szczęśliwi użytkownicy mają autka bez części i bez żadnego serwisu... A w wypadku takich pompek przy - 20 pada pompa i zamawiamy części od producenta Wiem że to jest trochę negatywne podejście ale mimo mojego doświadczenia i możliwości naprawy tego ustrojstwa samemu nie kupił bym tego nawet za 4 k 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Za troszke > 4k to już prawie 12kW Meeteing padł przy -20 ? Tą pompę można kupić u Gondzika na ebay`u - wysyłka z Niemiec. Ma też części zamienne do tych pomp. Mail, tel - kontakt jest , może nawet "po polskiemu" Bo i Imię i Nazwisko swojsko brzmi Idąc tropem niedobrych Chińskich produktów to nie powinniście kupować żadnej elekroniki/AGD/itd bo wsio trzepane jest w Chinach - proponuje rozłożyć "markowe" urządzenie i sprawdzić gdzie są wyprodukowane podzespoły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 TE pompy są w Berlinie, więc to nie koniec świata. Jak ktoś w Zachodniopomorskiem mieszka, to ma za miedzą. ZA komfort się płaci - za komfort 5letniej gwarancji, za świadomość, ze instalator mieszka 50km dalej. Ale można zaryzykować, kupić Meetinga, a nawet dwa i mieć podręczny magazynek części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.04.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Właśnie o to chodzi - co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.04.2012 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 to co pisze henderson to kompletna bzdura - nakupilem samych telefonow u chinoli pewnie juz ponad tysiac na SZTUKI ! i to kazdy wysylany w inne miejsce, osobna paczka itd... nie bylo ZADNEJ reklamacji, jedynie ktos sie awanturowal ze paczka nie przyszla mu w 3 dni a w tydzien ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.04.2012 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 a na ta pompe na 90% sie zdecyduje ... i tak ma mi grzac do okolo -5, potem wlacze gaz - wykorzystam w miare jeszcze wysoki COP i zmieszcze sie w taryfie W2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jak dla mnie bez sensu - płacić za pompę, za przyłącze, za piec, potem opłaty stałe za gaz... Możesz przedstawić jakieś wyliczenia, pokazujące ekonomiczne uzasadnienie takiego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak dla mnie bez sensu - płacić za pompę, za przyłącze, za piec, potem opłaty stałe za gaz... Możesz przedstawić jakieś wyliczenia, pokazujące ekonomiczne uzasadnienie takiego projektu ? W takim układzie pc może być z tych tańszych, opłacalność można policzyć po ustaleniu warunków tj jaka taryfa na prąd, jaki udział tych nośników w sezonie grzewczym. Zakładając 75/80% energii cieplnej z pc przy wykorzystaniu wysokiego cop reszta z gazu efektywność takiego systemu bez problemu pokryje opłaty stałe z tar W-2 (aktualnie ok 24zł/mies). Pomijam tu fakt komfortu cieplnego i brak jakichkolwiek obaw z powodu przerw w dostawach energii. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji nośników energii ponieważ w takim przypadku mamy wpływ na ich korzystny wybór (w zależności od kosztu i sprawności systemu), natomiast przerwa w dostawach prądu może utrudnić nawet wypicie ciepłej herbaty przy jednym nośniku. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.04.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 W takim układzie pc może być z tych tańszych, opłacalność można policzyć po ustaleniu warunków tj jaka taryfa na prąd, jaki udział tych nośników w sezonie grzewczym. Zakładając 75/80% energii cieplnej z pc przy wykorzystaniu wysokiego cop reszta z gazu efektywność takiego systemu bez problemu pokryje opłaty stałe z tar W-2 (aktualnie ok 24zł/mies). Pomijam tu fakt komfortu cieplnego i brak jakichkolwiek obaw z powodu przerw w dostawach energii. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji nośników energii ponieważ w takim przypadku mamy wpływ na ich korzystny wybór (w zależności od kosztu i sprawności systemu), natomiast przerwa w dostawach prądu może utrudnić nawet wypicie ciepłej herbaty przy jednym nośniku. W zasadzie sam zastanawiam się nad taką pompą. Powietrze woda z ebay z Berlina to koszt 6,5k za 12KW. Kiedy COP zejdzie do 1, przełączam na prąd. Dywersyfikacja? Po co? Mam butlę na propan butan w garażu. W przypadku braku prąd, wnoszę do kuchni i podłączam pod czajnik. W najgorszym razie objadę kilka dni z butli, tanio i bez zbędnych dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Pomijam tu fakt komfortu cieplnego i brak jakichkolwiek obaw z powodu przerw w dostawach energii. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji nośników energii ponieważ w takim przypadku mamy wpływ na ich korzystny wybór (w zależności od kosztu i sprawności systemu), natomiast przerwa w dostawach prądu może utrudnić nawet wypicie ciepłej herbaty przy jednym nośniku. Jak już zauważono, żeby napić sie herbaty wystarczy butla, a nie rura z gazem Ja rozumiem, że "efektywność takiego systemu bez problemu pokryje opłaty stałe z tar W-2 ", pytanie, kiedy pokryje koszt przyłącza i pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 13.04.2012 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) piec nie taki drogi, nawet nie planuje kondensacyjnego, srtata kasy, a jak takiego nie planuje to w 2 tys. spokojnie sie zmieszcze, a bede mial tanie gotowanie bez zastanawiania sie czy taryfa tania czy droga ...a gotowac lubie duzo i dlugo czyli pompa 4 tys, piec gazowy 2 tys. przylacze plus robocizna (brat mi to zainstaluje wiec browar:)) - wyjdzie mnie mniej niz 10 tys. a moze niewiele bedzie trzeba na bufor dolozyc Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez lujski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Koszty każdy kalkuluje sam (za przyłącze i piec zapłaciłem ok 1,5kzł). Ludzie od tysięcy lat budują domy z kominami, czy Ci decydujący się o jego braku robią dobrze??? Już czas weryfikuje takie systemy - sporo użytkowników takich "nowoczesnych domów" po jakimś czasie dobudowuje komin, o burzących kominy jakoś nie słychać. Koszt przesyłowy to jedynie wybrana pozycja z faktury, za kWh w gazie ostatnio zapłaciłem 0,2392zł w prądzie 0,5839zł - uważam że te proporcje niewiele się w czasie zmienią. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 13.04.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 u mnie nie bedzie wcale komina .. jedynie wentylacyjne - a co do gazy to ponizej 21 kW to niepotrzeba komina, tylko dziura w scianie , a ze nie planuje dwufynkcyjnego, tylko jednofunkcyjny - MAX 14 kW, zrobie jakis bufor i w nim albo wode bedzie grzac pompa, albo piec gazowy ... nawet dwufunkcyjne sa 21kW, takze nawet przy takim jest komin niepotrzebny ... aaa no i kominka tez nie planuje ... jedynie taki na bioetanol dla klimatu - bez sensu wydawac na "tradycyjny" kominek 10 tys. ...czy wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.04.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Skoro te chińskie takie tanie, to może kupić jakąs 18KW PW? Za dnia w ciągu 2 godzin taniej taryfy trochę nadrobi. Jedyny minus, to grzanie przez bufor, ale może da się to jakoś usprawnić. Z drugiej strony w podobnej cenie cenie jest 16KW woda-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.04.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Bo nie wolno przywozić R 22 do europy. A tu musisz napełnić zamiennikiem i wyregulować do zamiennika.Trudne Można przywozić r22 do Europy np. do Rosji.Panowiei pompiarze przestańcie straszyć ludzi tym r22 on jest zabroniony u nas tylko prawnie/administracyjne tak samo jak np. śliwowica Łącka a przecież też nie jest taka zła.A tak na prawdę chinole produkują pompy na cały świat , jak poma idzie do Polski to jest na gazie dopuszczonym do użytkowania u nas,i jest odpowiednio do niego zbudowana, jak idzie do np.USA to jest na r22, i jest do tego gazu odpowiednio zbudowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.04.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 u mnie nie bedzie wcale komina .. jedynie wentylacyjne - a co do gazy to ponizej 21 kW to niepotrzeba komina, tylko dziura w scianie , a ze nie planuje dwufynkcyjnego, tylko jednofunkcyjny - MAX 14 kW, zrobie jakis bufor i w nim albo wode bedzie grzac pompa, albo piec gazowy ... nawet dwufunkcyjne sa 21kW, takze nawet przy takim jest komin niepotrzebny ... aaa no i kominka tez nie planuje ... jedynie taki na bioetanol dla klimatu - bez sensu wydawac na "tradycyjny" kominek 10 tys. ...czy wiecej A nie lepiej zrezygnować w ogóle z kominów ( troche kasy zostanie na izolacje) zastosować WM pompę gruntową , biokominek ,a na czarną godzinę to dobrze ocieplony dom mozna ogrzać choćby farelkiem.Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts