NC_PC 17.04.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Witam. Heja Panowie. Pompa działa nadal normalnie. Czyli wyrzuca ciśnieniem po dojściu do 43 - 44 stopni. Może jakieś rady z Waszej praktyki? Nie chce mi się wierzyć, ża aż tak zabrudzony wymiennik rurowy... Czemuż na niskich temp. podaje ponad 7 kW ? czyli w zasadzie ma moc znamionową? Miłego wieczoru. Chyba się poddam i wystawię na złom tego meetinga. za mały przepływ? a wężownica jaką ma powierzchnię? Czujnik jest gdzie? na dole na górze? Zapchany filtr sitkowy? wstaw zdjęcia jak masz to podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.04.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Z praktyki to jak już powiedziałem, do tego dorzuciłbym nienaturalne dławienie przepływu ciekłego czynnika przed parownikiem, czyli zatkany częściowo filtr-odwadniacz, zabrudzony filtr zaworu rozprężnego, za mała dysza TZR? Jest tam zbiornik cieczy? Te objawy są typowe dla zbyt małego skraplacza. Za mały skraplacz jest także wtedy, gdy mimo "normalnych" rozmiarów (m2) ma utrudnione przekazywanie ciepła - zabrudzenie albo tzw. kamień. W instalacjach wysokotemperaturowych często spotykam się z tym problemem, w domowych instalacjach praktycznie wcale. O zbyt dużym napełnieniu nie wspomnę, ale tego na odległość bez sprzętu nie zdiagnozuję. Nie masz naprawdę dobrego speca od chłodnictwa w okolicy? PS. A spróbuj jeszcze puścić pompę na zmniejszonych do minimum obrotach pompy dolnego źródła? Przy jakich temperaturach na wyjściu wody grzewczej wywali presostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.04.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) za mały przepływ? a wężownica jaką ma powierzchnię? Czujnik jest gdzie? na dole na górze? Zapchany filtr sitkowy? wstaw zdjęcia jak masz to podłączone A ty dalej swoje... Człowieku, pojęcia nie masz a chrzanisz o wężownicy. Gdyby wężownica była za mała to temperatura wody na wyjściu dochodziłaby do okolic 60*C i wyżej a nie 43*C. To samo ze zbyt małym przepływem wody. Analogicznie z zapchanym filtrem siatkowym wody...... Ech.. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 17.04.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam.Zrobiłem ćwiczenie:DZ na minimum ok. 0,3 m3 temp. 11/5; GZ 1,05 m3/ w zasadzie stały/; temp 48/44 ciśn.2,5 MPa; jak doszło do 2,6 MPa zrobiłem przepływ DZ 0,8 m3; ciśnienie wzrosło o 0,1;Jak wróciłem do 0,3 m3 to spadło o 0,1. Przy takiej niskiej temp. DZ 9/4 wyrzuciło ciśnienie przy GZ 52/49 ! to i tak zdecydowanie lepiej niż było...ale przy tym spadła wydajność pompy do 3,7 kWh przy poborze 1,95 kWh czyli tragedia.czyli ciśnienie tak szybko nie rośnie, jeśli "stygnie" DZ Gdzieś miałem w zapiskach,że DZ 25/24 dawało 7,3 kWh przy temp.45/37 GZ pobór 2,41 kWh.czyli COP rzędu 3,03 i to by jeszcze uszło, ale COP 1,9 to już żenada...Pozdrówka Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Po tej próbie ze zmniejszeniem temperatury parowania wszystko wygląda na zbyt duże napełnienie czynnikiem chłodniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 22.04.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Witam.Dzisiaj był Pan Chłodniarz. Pobadał i mowi,że możemy spróbować żdziebko zutylizować gazu , Podebrał z 50 mg. I patrzymy co dalej...Pompa przy +53 na zasilaniu dochodzi do max.ciśnienia. Czyli jest dużo lepiej. Może ubrać jeszcze ciut? Ale mówi że wg zegarów powinno być dobrze. Taka moja myśl: czy jeśli pompa pracuje na niskich temperaturach zasilania , to większa ilość gazu jest nieszkodliwa? Jednak na dość wysokich temp. ilość gazu trzeba dostosować do tej wyższej temperatury? - czyli mniej.Pozdrówka PS. przed chłodniarzem zrobiłem przepływ DZ ok.1,5 m3. Pompa wyłączała się na alarm za niskiego ciśnienie - nie chciała pracować; jak zrobiłem 0,6 m3 to zaczynała pracować prawidłowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.04.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 PS. przed chłodniarzem zrobiłem przepływ DZ ok.1,5 m3. Pompa wyłączała się na alarm za niskiego ciśnienie - nie chciała pracować; jak zrobiłem 0,6 m3 to zaczynała pracować prawidłowo... Dziwne zachowanie, powinno być dokładnie odwrotnie. Jakieś zdjęcia parownika i skraplacza, chyba że to tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 23.04.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam.Zdjęć nie mogę wstawić, to za trudne...ale wyglada tak samo jak w poście 384 zdjęcie 3.Jutro powtórze ćwiczenie z DZ 1,5 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 23.04.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam. Dzisiaj był Pan Chłodniarz. Pobadał i mowi,że możemy spróbować żdziebko zutylizować gazu , Podebrał z 50 mg. I patrzymy co dalej...Pompa przy +53 na zasilaniu dochodzi do max.ciśnienia. Czyli jest dużo lepiej. Może ubrać jeszcze ciut? Ale mówi że wg zegarów powinno być dobrze. Taka moja myśl: czy jeśli pompa pracuje na niskich temperaturach zasilania , to większa ilość gazu jest nieszkodliwa? Jednak na dość wysokich temp. ilość gazu trzeba dostosować do tej wyższej temperatury? - czyli mniej. Pozdrówka PS. przed chłodniarzem zrobiłem przepływ DZ ok.1,5 m3. Pompa wyłączała się na alarm za niskiego ciśnienie - nie chciała pracować; jak zrobiłem 0,6 m3 to zaczynała pracować prawidłowo... Akurat tutaj zgodzę się z kolegą. że zachowanie dziwne. Masz na pewno dobre ciśnienie w okładzie dolnego i górnego źródła? A tak odnośnie tego chłodniarza, to zanim coś upuszczał to najpierw powinien zciągnąć to co było w środku i zważyć. Następnie porównać z naklejką na boku obudowy. Powinno być dokładnie tyle ile na obudowie. Co jeszcze robił ten chłodniarz? Dostałeś jakiś dokument przeglądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 26.04.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Witam. Ponowiłem badanie przy przepływie 1,5 m3. Wychodzi zawsze prawidłowo - ździebko większa moc pompy ciepła, ale też większa moc pobrana pompy obiegowej.Musiał to być jednorazowy incydent, może była zbyt "zimna" strona ogrzewania - było tylko 11 stopni. Sprawność rzeczywista nadal jest pod wszelką krytyką.W warunkach do 35 stopni na zasilaniu może do przyjęcie: COP do 3, przy wyższych temp /50? już mniej niż 2. Ale zawsze to lepiej niż grzanie grzałkami oporowymi. POzdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 12.07.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Witam.Pompka pracuje zdecydowania teraz lepiej - po utylizacji żdziebka gazu.Przeprowadziłem też czyszczenie wymiennika/ razem z sąsiadem/Wlałem ok. 1,5 litra przygotowanego kamixu, potem też włączyłem pompę , aby podniesć trochę temperaturę.Czyściło się ze 2 godziny;w tym czasie wlaliśmy jeszcze 1/2 wyborowej, i czekaliśmy na efekty...po kilkakrotnym wypłukaniu bieżącą wodą było widac trochę czarnego pyłku / jakby go zebrać to chyba w garści by się zmieściło, trochę było.podłączyliśmy do instalacji i powiem szczerze,że jakiś efektów poprawy nie było widać.Jednak sąsiadowi tak się spodobało,że pytał kiedy znowu coś przeczyścimy.Tak po kilku dniach pracy pompy stwierdzam, że nie ma jakiejś poprawy w zakresie lepszych parametrów pompy ciepła, no może jakiś ślad ??? na poprawie mocy ,czy też sprawności, ale niezauważalny / tak jak po gazie.Teraz mogę pracować z temp. 49-50 stopni na powrocie, i dopiero wtedy jest za wysokie ciśnienie i wyrzuca zabezpieczenie.Pozdrowienia.Kol Jbloch. dopiero dzisiaj przeczytałem Twój priv.Niestety nie mogłem wysłać odpowiedzi, ale jest o.k. dzięki za info Serdecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 12.07.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) ...w tym czasie wlaliśmy jeszcze 1/2 wyborowej, i czekaliśmy na efekty... Jednak sąsiadowi tak się spodobało,że pytał kiedy znowu coś przeczyścimy. Tak po kilku dniach pracy pompy stwierdzam, że nie ma jakiejś poprawy w zakresie lepszych parametrów pompy ciepła, no może jakiś ślad ??? na poprawie mocy ,czy też sprawności, ale niezauważalny / tak jak po gazie. tak tylko czytam między wierszami i już wiem co będę robił zimą...a odkamieniacz to na nerki ? Edytowane 12 Lipca 2017 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.07.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 tak tylko czytam między wierszami i już wiem co będę robił zimą...a odkamieniacz to na nerki ? Napisz kiedy ta akcja, przyjedziemy pomóc. Mamy zapasy jednego i drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 12.07.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Napisz kiedy ta akcja, przyjedziemy pomóc. Mamy zapasy jednego i drugiego koniec sierpnia, poczatek wrzesnia, potem jade znowu na Guinnessa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts