Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chińszczyzna z kompresorem Panasonic - proszę o opinie

amir

Recommended Posts

Pomijając już wszelkie parametry techniczne (o których można by długo dyskutować) i skróty typu China Export czy Central Europe (takie też są interpretacje), to jest jeszcze jeden formalny aspekt całej sprawy.

Za znak CE odpowiada wprowadzający produkt do obrotu.

Gdyby więc okazało się np. na skutek kontroli (rutynowej czy też będącej wynikiem jakiegoś zdarzenia), że produkt nie spełnia wymogów, to w 4 litery dostaje nie kto inny tylko sprzedawca/importer.

Może on oczywiście wystąpić z regresem zwrotnym do producenta czy też jednostki certyfikującej.

W tym pierwszym wypadku - chińscy producenci nie utrzymują swych przedstawicieli przy komisji europejskiej; może więc sądzić się z chińską fabryką.

W tym drugim przypadku - podobnie; co to za jednostka certyfikująca? Link na certyfikacie powyżej prowadzi do nieistniejącej strony. Osoba reprezentująca firmę i przedkładająca certyfikat powinna być podana z imienia i nazwiska.

I wreszcie nawet jeśli założymy, że certyfikacja jest rzetelna, to jaką mamy pewność, że producent, po roku produkcji nie wprowadził rozwiązań tnących koszty i omijających normy i dyrektywy? U kogo będziemy tego dochodzić?

Czyżby w UE nie było mądrych i przedsiębiorczych?

Jeśli sprawa jest tak prosta i oczywista, to dlaczego zamiast iluś tam set tysięcy sprzedanych w europie pomp PW markowych producentów, nie mamy sprzedanej tej samej ilości pomp alibaba, meeting czy inna heatpumpfactory?

Przecież taki przedstawiciel/importer fabryki producenta zbijałby kokosy.

Te same „markowe” podzespoły - nie widać różnicy to po co przepłacać. Zbyt zapewniony bo cena rzuca konkurencję na kolana. Kasa leci szerokim strumieniem, a europejscy producenci, albo plajtują albo obniżają swoje wygórowane marże. Nie ma chętnych na interes życia?

spokojnie ,spokojnie kiedyś tak myśleli producenci np. skarpetek gdzie oni są dzisiaj - co druga para skarpetek czy majtek w sklepie to chiński wyrób.Tak samo w ręką w nocniku obudzą sie też kiedyś europejscy producenci pomp(czego im osobiście nie życze).Pamiętajcie że w latach 80-tych tak samo wyśmiewano sie w Europie z koreańskich samochodów i elektroniki a dzisiaj co?,hunday,kia samsung to poważni swiatowi producenci o uznanej marce.Przewiduje że tak też się stanie z chińskimi producentami pomp.

• Odpowiedzi 813
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem w tym że do zasilania (dolne źródło) będziesz potrzebował pewnie około 4000l wody na godzinę -czyli musisz zbudować naprawdę dużą studnie do zasilania, i drugą tak samą dużą do zrzucenia tej wody-a to na pewno tanie rozwiązanie nie będzie.śc.

Ta zrzutowa to większy problem .Bo się zamula

spokojnie, spokojnie - jeszcze kilka postów i to zrozumiesz.

Czy samochody kia, hyunday kosztują 20-30% ceny innych samochodów na rynku w swojej klasie.

Czy TV albo laptop samsunga kosztuje 20-30% HP

Czy koreańska pompa ciepła PW LG Therma V kosztuje 6,5K za 12 kW, tak jak te na ebayu o których toczy się dyskusja?

Dlaczego?

a to dlatego ze niektore firmy maja taka polityke ze chca byc towarem "luksusowym" dla węższego grona klientów ... piszesz o hyundahach - to zupelnie inna półka niz np. tata - a jednym i drugim dojedziesz - fakt, moze w mniejszym komforcie, ale "komfort" to raczej pojecie wzgledne ... moge sie czuc komfortowo jak bede mial na pompie napis LG therma, badz zabudan, co nie zmienia faktu ze meeting dokladnie tak samo ogrzeje mi wode, dom .... ale nizsza pólka ..

a co do tv - samsung to najwyzsza pólka, co nie zmienia faktu ze bardzo duzy sukces na zachodzie ma Polska firma "Manta" = w Anglii w sektorze sprzedazy tv3d ma 1-sze miejsce ...- a dla nich taki polski tv to jak dla nas chinczyk typu meeting ...

@clarnet

Może dlatego że przytoczona przez Ciebie pompka to split - chyba troszkę droższe od monoblocków ?

Split EVI 9kW u Chińczyka kosztuje ~7K PLN z VAT i dostawą , na ebay`u była by pewnie ~12K PLN brutto za komplet (jednosta wew + zew)

Edytowane przez adkwapniewski

Lujski,

To nie ja pisze o hyundayach - odpowiedziałem tylko na przykład jaki podał jbloch

A LG przyszło mi na myśl jako pierwsze; ot koreański producent.

Wyjaśnijmy proszę jedną rzecz.

Nie jestem przeciwnikiem żadnej chińskiej pompy. Mamy wolny rynek.

Ale jak adkwapniewski spytał o ceryfikat i mu odpowiedziałem, to na mnie wskoczył, że mu się wcinam w prywatną rozmowę na publicznym forum i pianę biję.

Czego oczekiwał. Że ach i och i tylko brać?

Z tymi cenami nie ma tu nic odkrywczego. Prawie codziennie dostaję maila od jakiejś Jane Liu, Toma Wonga czy innych sales manager china factory z ofertami pomp ciepła po 1000 USD czy klimatyzatorów ściennych po 100 USD. Żaden problem.

Opinii o tych pompach usłyszysz mało z prostej przyczyny.

Pojedynczy instalator nie będzie się bawił w import, bo bez tego zarobi swoją pracą. Ma więc mało kontaktu z takimi urządzeniami.

Firma instalacyjna też nie - bo nie weźmie sobie na głowę importu urządzenia nie potwierdzonej jakości i bez gwarancji obsługi serwisowej i całego bagażu z tym związanego. nie chce potem świecić przed klientem oczami. Woli specjalizować się w konkretnej marce, która już jest na rynku.

Sprzedażą tych pomp na allegro, czy innych serwisach najczęściej zajmują się Ci, co mają o nich małe pojęcie, ale wychodzą założenia, że lepsze jest deko handlu niż kilo roboty. I do tego handlu mają smykałkę.

Wreszcie możesz sam sprowadzić i napisać opinię.

Nie licz jednak, że znajdziesz instalatora, który Ci powie zamontowałem 100 chińczyków EVI 9kW po 7 K PLN i jest cacy.

Tak więc - jak ktoś ma chęć, to niech sprowadza tego chińczyka, kupuje, zamontuje, niech mu lata dobrze służy, i niech będzie z niej zadowolony i poleci znajomym.

CUT

Ale jak adkwapniewski spytał o ceryfikat i mu odpowiedziałem, to na mnie wskoczył, że mu się wcinam w prywatną rozmowę na publicznym forum i pianę biję.

Czego oczekiwał. Że ach i och i tylko brać?

CUT

@clarnet wyjasnijmy sobie jedno : nie pytałem Cię o żadne certyfikaty, zdanie pytające w języku polskim kończy się pytajnikiem ... Uczepiłeś się tego certyfikatu jak rzep psiego ogona.

Forum nie służy robieniu "biznesów życia" tylko wymianie doświadczeń ... co takiego ciekawego napisałeś w tym temacie oprócz epopei na temat certyfikatów i braku opłacalności importu chinskich pomp ? Masz doświadczenia z chińskim pompami , zamontowałeś chociaż 5 szt ?

Ciśnienie rośnie ? Proszę Cię ...

• 5 weeks później...

Jeszcze nie kupiłem. Jeszcze trochę czasu zostało , najpierw kocioł, potem podłogówka i wylewki.

Pompka później.

Kolega z forum "wynalazł" chigo 6kW + zbiornik 200l nierdzewny ~6,5k PLN to też warto rozważyć jako pompka do cwu + dogrzewanie w okresach przejściowych, za pompkę wychodzi około 3k PLN, bojler i tak muszę kupić więc wygląda to ciekawie - prawie zestaw hewalexa a jednak te 6kW robi różnicę.

Tylko schemat by się przydał jak to spiąć wszystko : podłogówka + kocioł + pompka + bojler 200l. Tak żeby pompką dogrzewać podłogówkę i bojler, lub kociołkiem grzać podłogówkę i bojler. Równocześnie nie muszą działać.

Bojler z zestawu Chigo ma dwie wężownice.

Jeszcze nie kupiłem. Jeszcze trochę czasu zostało , najpierw kocioł, potem podłogówka i wylewki.

Pompka później.

Szkoda, bo chce ja zamowic na dniach i w ciagu 2 tygodni odpalic, wiec przydalo by sie zdanie kogos doswiadczonego ;)

Tylko schemat by się przydał jak to spiąć wszystko : podłogówka + kocioł + pompka + bojler 200l. Tak żeby pompką dogrzewać podłogówkę i bojler, lub kociołkiem grzać podłogówkę i bojler. Równocześnie nie muszą działać.

Napisz na [email protected] to Ci podam namiary na goscia, ktory mi projektowal instalacje - pompa ciepla, solary, bufor, tak, zeby maksymalnie wykozystac cala energie do zasilania co i cwu.

Gość Arturo72
Kolega z forum "wynalazł" chigo 6kW + zbiornik 200l nierdzewny ~6,5k PLN to też warto rozważyć jako pompka do cwu + dogrzewanie w okresach przejściowych,.

A co tu wyszukiwać,tego jest sporo na rynku pod różnymi nazwami,napaliliście się na te Chiny jak chińczyk na suchary http://allegro.pl/pompa-ciepla-c-w-u-thermoval-6-0kw-g-nowosc-i2318711436.html

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
chigo wydaje mi sie ze jest troche lepszym wyborem bo ma troche lepszy optymalny COP no i split

A Ty wierzysz w te bajki co wypisują jako dane ?

Wg jakich norm badają wydajności ? Wg chińskich ? Kto te dane weryfikuje i certyfikuje ? Zapewne Chiński Centralny Urząd Miar i Jakości ;)

Z dużą dozą pewności śmiem twierdzić,że te dane mają się nijak do rzeczywistości,jakby pisało COP10 to też by było dobrze ;)

Takie pompy mają jedną zaletę,są tanie i trzeba się pogodzić z takimi niedogodnościami,jak dane niezgodne z rzeczywistością.

Edytowane przez Arturo72

Ogólnie czytając DTR-ki Urlich-a człowiek się zastanawia o co chodzi :)

Producent podaje że pompa może pracować do - 25 stopni ale nie można znaleźć zbyt dużo informacji o COP tego produktu :(

A więc trudno powiedzieć co się będzie działo poniżej - 5...

Trzeba by sprawdzić na żywym obiekice :)

Bo za moment się okaże że mój Atlantic i Clarneta Daikin to lipa i przegrywa z Urlichem ;)