wihajster 16.07.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 sterownik motorola ,spreżarka panasonic,wymieniki ciepła (...) 1) Uruchomiłeś bez glikolu???? Szronienie części powrotnej na to wskazuje. Albo masz za mały przepływ dolnego źródła, albo za mały parownik. 2) Motorola to producent któregoś z układów scalonych a nie całości układu Jak pompa działa w sensie załączania/wyłączania itd. decyduje o tym soft "wgrany" do mikrokontrolera (tego układziku z naklejką) napisany (lub skopiowany) przez małego osobnika o skośnych oczach. 3) Toshiba to prawdopodobnie może być, ale jest to sprężarka rotacyjna z klimatyzatora, najtańszy szajs (bez urazy, tego chyba się spodziewałeś) z całą pewnością nie scroll, czyli masz wszystko w wersji VLC -Very Low Cost. Zresztą ile zapłaciłeś - tyle dostałeś. Zgodnie z zasadami ekonomii, ba, nawet zgodnie z regułami fizyki: nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozmo 17.07.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie To mój pierwszy post niejako iż zaczynam remont starego domu zainteresowałem się tym forum w pierwszej kolejności by: "Iść już przetartym szlakiem" Pompy ciepła: temat nie powiem - bardzo interesujący. Chińska alternatywa już nas dawno zalała, wszystko (a przynajmniej 90% produktów) jest produkowane w chinach ze względu na koszty pracy i brak obostrzeń jakie narzuca UE. Wszystkie liczące się marki mają mają tam swoje fabryki, ale to nie decyduje o jakość ich wyrobów bo przecież trzymają swoje standardy. jbloch - Uważam że masz trochę racji, z tego co pamiętam z lektury to nie przepłaciłeś za tę pompę wiec pewnie po około 5 latach ci się zwróci niezależnie od tego czy będzie jeszcze działała czy nie wihajster -nie jestem żadnym ekspertem ale rotacyjna czy nie rotacyjna, jeżeli to prawdziwy panasonic będzie działać długo, w pracy mieliśmy klimatyzator firma to żadna znana ba nawet nie pamiętam nazwy, działał praktycznie bez przerwy przez 16 lat (z racji warunków gdzie pracuję(utrzymanie ruchu), od wiosny do jesieni 24h/dobę ,zimą trochę rzadziej). Jak padał otworzyliśmy go do czyszczenia siedział tam panasonic, klimatyzator pobierał 800W z sieci. Później go dobito działał jeszcze miesiąc i sprężarka po prostu się rozleciała (chwyciło ją). Planuje zakup pompy najwcześniej w przyszłym roku nie wiem jeszcze co to będzie czy firmówka czy chińska. Z racji warunków gruntowych (sam piach) preferowałbym powietrze-woda. Bardzo pomocne okazują się spostrzeżenia kolegów z użytkowania pomp za co dziękuję. RadekNet - czekam z niecierpliwością na rezultaty instalacji Pozdrawiam ! Edytowane 21 Lipca 2012 przez kozmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 20.07.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 hmmm tak sobie mysle ze ten cokół pod pompe to chyba troche nieszczesliwy ...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 23.07.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Zapytałem o ta pompę ciepła mds20d jest to pompa gruntowa.Sprężarka panasonic,mam dwa rodzaje czynnika chłodzącego R417A za 670 usd i R410A za 720 usd. Teraz pytanie o co chodzi z tym gazem? Czy jest to coś warte tych pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy51 13.09.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 WitamMam pytanie czy ktoś używa pompy chińskiej CWR-08XB chodzi mi konkretnie o wejście w program ustawiający temperaturę i czas są to parametry od C1 do Cf.Tak informacyjnie kolektor spiralny 600m 4 x 150 m 32 mm pompa ma 7 kW.Pompa już pracuje.Pozdrawiam serdecznie liczę na uprzejmość kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.09.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam Mam pytanie czy ktoś używa pompy chińskiej CWR-08XB chodzi mi konkretnie o wejście w program ustawiający temperaturę i czas są to parametry od C1 do Cf. Tak informacyjnie kolektor spiralny 600m 4 x 150 m 32 mm pompa ma 7 kW. Pompa już pracuje. Pozdrawiam serdecznie liczę na uprzejmość kolegów. No to kolego , teraz nie wiem czy zdajesz sobie sprawe że wsadZiłeś kij w mrowisko.Zaraz panowie monterzy pomp ,,markowych" pojada po tobie jak po łysej kobyle-jakie to chińskie gówno kupiłeś ,a teraz nie ma kto ci ustawić parametrów na sterowniku-a jak byś miał ,,markową "PC to pan monter po jakiś dwóch miesiącach przyjechał by ci ustawić z 1000 pln by skasował i byś na pewno zadowolony był , a i cieplęj przy rozliczeniu by ci się zrobiło i to bez odpalania PC. pozdrawiam jest nas już dwóch do pożarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.09.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jestem trzeci do tanga:wiggle: Zamówiłem pompę,czekam na wysyłkę.Zobaczymy ile jest warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.09.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jaka prawda? Jak widzę w innych tematach nasza forumowa GWIAZDA Atlantic po dokładnym przyjrzeniu się nie jest aż tak wspaniała! Ba wystarczy wejść w pierwsze świeżo wałkowane tematy. To jest istne kółko wzajemnej adoracji Problem z takowaniem,duże zużycie prądu , a nazywać markową to delikatnie mówiąc nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.09.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Pompa nie ma żadnego problemu z taktowaniem i dużym zużyciem prądu Ale jeżeli potrzebujesz podstaw w ugruntowaniu się że zakup chińczyka jest słuszną decyzją to nie ma problemu A jeżeli dla ludzi którzy zużywają miesięcznie blisko 15m3 ciepłej wody i płacą za jej podgrzanie i podtrzymanie w zbiorniku stałej 45 stopni temperatury miesięcznie około 80zł to chyba nie jest prądożerny A jeżeli mówisz o dużym zużyciu prądu to poczekam aż się pochwalisz swoim zużycie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.09.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jeszcze tu zawita jedna osoba która będzie piać z zachwytu nad Atlanticami.A co do opłacalności-sprawności MARKOWYCH chińczyków będę co jakiś czas informował szanowne grono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.09.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No i tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.09.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Nie no spoko Panowie ,nie mam nic do was.Chce tylko podkreślić ,że nie tylko markowe pompy trzeba brać pod uwagę.Czy ta pompa będzie coś warta-zobaczymy już zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 14.09.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ps. dostałem informacje,że będą na Międzynarodowych Targach Chłodnictwa, klimatyzacja,Wentylacyjnych i pomp ciepła w Norymberdze(DE)od wtorku do czwartku, 9-11 października 2012. Czy ktoś będzie tam się wybierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.09.2012 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Jeszcze tu zawita jedna osoba która będzie piać z zachwytu nad Atlanticami.A co do opłacalności-sprawności MARKOWYCH chińczyków będę co jakiś czas informował szanowne grono. W Fujitsu też są elementy chińskie i naklejka z Dortmundu ,a składane w Tajlandii. Chinol może być OK. Tylko ,żeby były części serwisowe .Reszto to lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy51 15.09.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 WitamMam pytanie czy ktoś używa pompy chińskiej CWR-08XB chodzi mi konkretnie o wejście w program ustawiający temperaturę i czas są to parametry od C1 do Cf.Tak informacyjnie kolektor spiralny 600m 4 x 150 m 32 mm pompa ma 7 kW.Pompa już pracuje.Czy coś w materii możesz mi pomóc.Pozdrawiam liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 A nie jest to prawdą ? Jak widać jest Nie jestem monterem,jestem inwestorem,który kupił markową pompę za 14tys.zł z montażem i z 5 letnią gwarancją i ustalonym serwisem rocznym w cenie 150zł Zwróć się do użytkownika "krakol",ofertował mi chinola gruntowego,nawet w fajnej cenie z odwiertami,nie wiem jaki model ale może będzie obeznany w temacie Nie nie jest prawdą.Sytuację można porównać do kogoś kto kupił jakis wypasiony telewizor i nie radzi sobie jeszcze z ustawieniami- więc pyta na forum -może ktoś pomoże w końcu po to jest te forum ( MIĘDZY INNYMI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 czekaj na tego swojego chinola o następny z poglądami rasistowskimi się znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Pompa nie ma żadnego problemu z taktowaniem i dużym zużyciem prądu Ale jeżeli potrzebujesz podstaw w ugruntowaniu się że zakup chińczyka jest słuszną decyzją to nie ma problemu A jeżeli dla ludzi którzy zużywają miesięcznie blisko 15m3 ciepłej wody i płacą za jej podgrzanie i podtrzymanie w zbiorniku stałej 45 stopni temperatury miesięcznie około 80zł to chyba nie jest prądożerny A jeżeli mówisz o dużym zużyciu prądu to poczekam aż się pochwalisz swoim zużycie prądu Chińskie też nie mają problemu z taktowaniem-przecięż tak naprawdę taktowanie nie zależy od pompy (no chyba że naprawdę ma skopany sterownik) tylko od poprawności montażu.Zapewniam cię że zużycie prądu przez dobrą chinską PC wcale nie jest większy -no chyba że będziemy się spierać o wartości po przecinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Chińskie też nie mają problemu z taktowaniem-przecięż tak naprawdę taktowanie nie zależy od pompy (no chyba że naprawdę ma skopany sterownik) tylko od poprawności montażu.Zapewniam cię że zużycie prądu przez dobrą chinską PC wcale nie jest większy -no chyba że będziemy się spierać o wartości po przecinku. No jeżeli tak jest to sam jestem ciekaw że tak niewiele chinoli się sprzedaje Ale co do taktowania itp. to nie montaż a ustawienia przez użytkownika na które ma wpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie no spoko Panowie ,nie mam nic do was.Chce tylko podkreślić ,że nie tylko markowe pompy trzeba brać pod uwagę.Czy ta pompa będzie coś warta-zobaczymy już zimą Spokojnie jak dobre DZ ,jak dobrze zamontowana(a nie jest to jakaś tajemna wiedza- jak twierdzą niektórzy monterzy markowych pomp) to będzie grzała jak należy. pamiętam jak 3 lata temu chciałem kupić markową pompe ( salon VIESSMANNA w szczecinie) powiedział mi tak na pytanie o pompie ciepła -panie jak nowozbudowany dom to 50W na metr to pompa ma być o mocy 12 kw a oni robią koniecznie razem z podłogówką i bedzie to kosztować 90 000 pln a wogóle to kup sobie pan piec gazowy będzie taniej. nawet nie chciał słuchać że mam lepsze izolacje ż będzie WM, itp.Powim ci że nie mając jeszcze PC zrobiło mi się naprawdę ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts