Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własny projekt kotłowni węglowej.

supchem

Recommended Posts

Witam

Pewien czas temu mieszkałem w domu, który był bardzo bezmyślnie zaprojektowany. Było to bardzo niewygodne i męczące.

Teraz gdy buduję swój dom, sam postanowiłem zaprojektować kilka miejsc. Tutaj przedstawiam projekt kotłowni, aby uniknąć kolejnych problemów chciałbym aby obejrzało to kilka osób, oceniło i pokazało błędy oraz przedstawiło swoje pomysły.

Kotłownia będzie znajdować się w piwnicy, jedną z jej ścian będzie ściana kończąca dom (tzn. za nią jest już podwórko). Piwnica zostałaby wykopana tak by wychodzić poza granicę domu, a następnie zostałby tam ułożony strop (na równo z gruntem) z płyt z włazami (takimi jak do kanałów ściekowych) oraz wymurowane ściany. Powstało by w ten sposób dodatkowe pomieszczenie z otworami w suficie. Podłoga została by tam obniżona o ok. 50cm przy pomocy czegoś w rodzaju rampy, a pomieszczenie przedzielone 2 ściankami prostopadłymi do ściany domu. Powstały by 3 pomieszczenia, 2 na węgiel i drewno oraz jedno małe bez włazów w suficie na popiół i inne odpady. Włazy służyły by do wrzucania opału. Wejścia do tych pomieszczeń znajdowały by się w ścianie kotłowni i były osobne do poszczególnych jego części. Przy końcu kotłowni było by wejście do pomieszczenia na drewno, następnie na węgiel i popiół. Obok wejścia do pomieszczenia na popiół stałby kocioł. Komin byłby wybudowany na zewnątrz, wzdłuż ściany domu. Obok pieca znajdowałoby się wyjście na zewnątrz (drzwi a za nimi schody). Drzwiczki do komina znajdowałyby się na dole ściany schodów, na zewnątrz, ponieważ komin szedłby tuż obok nich. Na przeciwległej ścianie kotłowni (równoległej do tej graniczącej z podwórkiem) znajdował by się stojący pionowo bojler 160l, naczynia wyrównawcze, umywalka oraz wejście z domu. Całe pomieszczenie kotłowni znajdowało by się ok. 50cm niżej niż reszta piwnicy. Na środku umieściłbym studzienkę z odpływem do kanalizacji o głębokości ok. 70cm i średnicy 40cm, przykrytą kratką. Piec byłby wkładany przez wyjście na zewnątrz lub wyciągnięta zostałaby płyta tworząca strop pomieszczenia na opał i zostałby wpuszczony ta drogą. W razie potrzeby założyłbym metalowe drzwi do pomieszczeń na opał i popiół. Pomimo strat ciepła przy kominie na zewnątrz zdecydowałem się na to, ponieważ łatwo jest go wtedy wyczyścić i naprawić. Drabina byłaby przymocowana do niego na stałe. Przywieziony węgiel byłby wysypywany na włazy, a następnie otworzyłbym je i wsypał węgiel.

Ta kotłownia została zaprojektowana na razie "z grubsza". Jej rozmiar, kanały wentylacyjne, wielkość studzienki, komina itp. zaprojektuję wraz ze specjalistą. Proszę o uczciwą ocenę tego pomysłu (jak ktoś twierdzi że jest do niczego to niech napisze) oraz ewentualne wskazanie błędów.

• 1 month później...

Witam!

Mam jeszcze jedno pytanie.

W moim układzie centralnego ogrzewania i instalacji wodnej (w innym domu) zastosowałem zawory kulowe ferro, valvex i diamond. Jednak po ok. roku albo zakamieniały albo rozszczelniły się pod rączką. By to naprawić muszę wszystko rozkręcić. Planuję wymienić je na zawory zasuwowe - tak mi doradzono, ponieważ łatwiej jest je naprawić (wystarczy wymienić uszczelkę lub dławik). Bardzo proszę abyście doradzili zawory zasuwowe jakiego producenta są dobre oraz czy są rzeczywiście lepsze od kulowych i łatwiejsze w naprawie (niepełny przepływ, długie kręcenie rączką i to że są nieestetyczne to dla mnie nie problem). Bardzo proszę także abyście się wypowiedzieli na temat zaworów valvexa, ferro, diamonda. Te ostatnie zamontowałem niedawno i nie wiem czy wymienić czy zostawić.