siemion 27.11.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam Wszystkich serdecznie, jestem na etapie projektowania instalacji CO i CWU, projekt powstał tak naprawdę na bazie wiedzy zdobytej dzięki forum. Instalacja ma ogrzać domek 90m2 energooszczędny ( ok 70W/m2). Założenia są takie; powietrzna pompa ciepła jako główne źródło, natomiast kominek jako źródło wspomagające sprzęgnięte za pomocą zasobnika z dwiema wężownicami. Cały domek ma być ogrzewany dzięki podłogówce. Bardzo proszę o komentarze czy opisany układ będzie działał bezawaryjnie i bezproblemowo. Dziękuję za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 zbędne te zawory zwrotne wprowadzą zbędny opór a woda i tak nie może się cofnąć, jak się da w realu to ten odpowietrznik na kominku bym sobie darował i połączył to do przelewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemion 28.11.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 dzięki za te uwagi, faktycznie te zawory zwrotne nie będą potrzebne. Mój schemat pokazałem tez na innym forum i jeden z gości napisał mi ze podłogówka powinna być podłączona poniżej wężownicy CWU ponieważ może schładzać nadmiernie wodę w górnej części zasobnika i tym samym wodę użytkową. Czy faktycznie takie zjawisko będzie miało miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 schładza powrót a nie zasilanie więc nie uważam by to miało sens, pytanie czy ten bufor uciągnie to podłogówkę, jakie to są zapasy mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemion 29.11.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Z moich wyliczeń wynika że dom będzie miał zapotrzebowanie ok 7kWh ( 90m2; 70W/m2) dla CO, bufor miałby być zasilany za pomocą pompy ciepła o wydajności ok 8kWh, w okresie zimowym wspomagany kominkiem o mocy 14kWh. Zasobnik miałby być 300l, jeśli dobrze liczę można w nim zmagazynować ok 13Kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 powinno to wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts